Lukša Jakobušić o novoj regionalnoj ligi, odnosu Juga i HVS-a,…

 

Veliki intervju s novim (sad već 3 mjeseca na funkciji) predsjednikom Juga Lukšom Jakobušićem napravio sam 19. siječnja – 6 dana uoči gostovanja Budve i koncerta Silentea na bazenu, te 10 dana uoči Pro Recca. Iz količine teksta lako će te shvatiti zašto je tek sada na portalu. Povod razgovoru bila je vijest o osnivanju nove regionalne lige, odnosno ulasku srpskih, a izlasku nekih hrvatskih klubova. Jasno da se u takvoj prigodi porazgovaralo i o drugim temama.

 

U ovom tekstu možete pročitati o toj novoj regionalnoj ligi koja bi trebala biti znatno atraktivinija, neizvjesnija, sa dosta kvalitetnih klubova. Također koja bi trebala znatano više uložiti u marketing te prijenose na televiziji. Pričali smo i o reorganizaciji Hrvatske lige, o strahu za smanjenjem baze, o inicijativi da i Bellevue uđe u Prvu ligu s ovom reorganizacijom.

Spomenut je i problem termina i kalendara odnosno povratka vaterpola u svoje prirodno okruženje; ljeto i otvorene bazene. Pokušao sam saznati zašto Miho Bošković ne igra u reprezentaciji, te kad će konačno neki Dubrovčanin doći na neko upravljačko mjesto u HVS-u. Na kraju mi se to obilo o glavu jer izgleda da ću ja morati u Zagreb :wink:.

Tu je još dosta tema poput Bukića, Bebića, Slobode, reprezentacije, pa najbolje da počenemo.

 

Danče.hr: Počinjemo od ove najnovije vijesti o osnivanju nove regionalne lige, odnosno ulasku Srbije uz smanjenje broja klubova,što je po meni vrlo važna novost u hrvatskom vaterpolu. Dobio sam informaciju da su Primorje i Jug inicijatori te ideje.

Jakobušić: Mogu govoriti samo o onome što znam, odnosno o ova zadnja 2 i po mjeseca. Za vrijeme Finala Hrvatskog kupa u Zagrebu upriličen je sastanak između hrvatskog, srpskog i crnogorskog vaterpolskog saveza. Ispred Crnogorskog saveza bio je g. Porobić, ispred srpskog g. Udovičić i glavni tajnik g. Nemanja Marijana, a Hrvatsku stranu zastupali su Perica Bukić, tajnik Renato Živković , Milivoj Bebić, izbornik Ivica Tucak, novi dopredsjednik saveza Željan Konsuo i ja. Ne znam je li to zato jer sam tek izabran pa da mi učine konfidencu ili je to zbog značaja Juga, ali svakako je za početak mandata godilo egu.

Ideja postoji otprije, ali se je počelo aktivnije razmišljati, koliko sam upoznat dolaskom Vanje Udovičić za ministra sporta u srbijanskoj vladi. Obzirom da ugovor s Triglav osiguranjem ističe u 5. mjesecu iduće godine – dakle još jednu sezonu, otišlo se do Vanje vidjeti može li zaživjeti ideja koja je potekla od Srba još prije, a to je da se i oni uključe u Jadransku ligu. Oni su imali Interligu s Mađarima koja s distance gledajući i nije donijela nešto nova.

To je dakle bio početak. A ovo sad je bio na neki način uzvratni posjet. To je bio inicijalni sastanak na kojem se htjelo vidjeti što misle savezi, koje su inicijalne ideje i stavovi. Svatko je dobio u zadatak da ispita unutar vlastitog saveza, odnosno da vidi sa svim klubovima, ima li interesa, koliko bi bilo klubova, i da se nakon toga održi još jedan sastanak. Tako je i naša strana na sjednicu UO Saveza u Šibeniku pozvala svih 8 klubova da čujemo i vidimo koji su stavovi.

Tako da ova inicijativa nije od Primorja i Juga, ali Primorje i Jug su najzainteresiraniji. Dakle, indirektno da, a direktno ne kao odgovor je li inicijativa potekla od ova dva kluba. Mislim da je ideja ipak potekla iz Zagreba, odnosno od Perice Bukića i HVS-a što je i logično znajući da je najveći teret dosadašnje Jadranske lige upravo iznio HVS, tj. čelni ljudi.

Danče.hr: Daljnji koraci?

Jakobušić: Mi smo u Šibeniku donijeli neke zaključke koje je Perica Bukić iznio i u novinama. Iako, uvjetno rečeno, „mali klubovi“ nisu za ovu ligu jer misle da gube svoje mjesto. Bilo je više opcija. Ono za što je Jug bio to je liga 10. Znači, Jug sigurno nije ni za ligu 12 ni za 16. Ne radi broja, već što objektivno nemamo trenutno u regiji više od 10 kvalitetnih klubova. Jug je izrazio želju da sjedište te lige bude u Dubrovniku. Nekako nam je prirodno, ako imamo Split, Rijeku i Zagreb, ako imamo Crnu Goru, ako imamo Beograd, da to bude u Dubrovniku. Do sada je sjedište Jadranske lige bilo u Splitu.

Nakon što su se saslušali svi klubovi donesen je zaključak da se ide na ligu 10, eventualno 12, ali da se ne ide po nekom ključu tipa 4-3-2 i tako. Pogotovo je to problem Crnogorcima koji imaju samo 3 kluba. Jer ako im bude jedan ili dva, onaj treći nema s kime razigravati.

Ono što je ključ je da bi se igrala hrvatska liga. To je najvažnija stvar. Znači, igra se hrvatska liga, s time da bi se međusobni susreti ovih klubova u regionalnoj ligi računali i za domaće prvenstvo. Tako da s te strane manji su troškovi za „male klubove“, oni i dalje igraju hrvatsko prvenstvo.

Napravljen je još jedan kompromis, da bi mi vjerojatno odredili 4 naša kluba. Najvjerojatnije su to Primorje, Mladost, Mornar i Jug. Srbi još trebaju vidjeti, ali oni isto misle da imaju 4 kluba, a to su Partizan, Zvezda, Vojvodina i Radnički. Možda oni dođu s prijedlogom 5 ili 3 , to ćemo vidjeti u sljedećim danima. I Crnogorci će doći sa svoja 3, ali je to nerealno. Gledajući trenutno stanje.

Ideja je da se sastavi Upravni odbor koji bi činili članovi iz ove tri zemlje te možda i iz Slovenije. Da se onda odredi 6, 7, 8 klubova koji imaju i financijske sposobnosti i uvjete. Po meni su i uvjeti bitni. Primjerice bazen u Kotoru, uz svo dužno poštovanje prema Kotoru, njihovoj vaterpolo tradiciji i prema onome što su osvojili, ali njihov bazen ne zadovoljava minimalne tehničke, ako hoćete ni higijenske uvjete za bilo kakav rad, a kamoli za natjecanje u najjačoj ligi na svijetu.

Znači odredili bi nekih 6, 7 ili 8 klubova, a onda bi preostala 2 ili 3 igrali kvalifikacije. Omogućilo bi se i drugim klubovima da se pojačaju ako vide interes u igranju ove lige. Možda će POŠK kupiti par igrača, možda će Crnogorci vratiti svoje iz pečalbe, dapače. Možda to bude podstrek nekim sponzorima da se uključe.

Ma ideja je da više nema 5-6 odnosno 10 razlike. Dogodine bi se ispadalo i upadalo u tu ligu. Dao Bog da imamo 10, pa kasnije 12 ili 15 klubova tog nivoa. Ali stvarno, naglasak je na kvaliteti. Bez obzira što se čitalo i pisalo ovih dana. Naglasak je na kvaliteti, i onda u Dubrovnik dolaze Mladost, Primorje, Mornar. Ali dolaze i Partizan i Zvezda. To je uvijek pun bazen, interes gledatelja, medija. Sad, što se tiče Juga, mi smo za ligu 10, mi smo da bude atraktivno, da bude zanimljivo, ali mora ta liga biti na televiziji. Mora se dogovorit s Arenomsport ili nekom drugom regionalnom televizijom, moramo imati isječke sa svih utakmica, moramo imati medijskog pokrovitelja. Mora neka firma biti pokrovitelj lige. Možda Konzum ima interes obzirom da posluje u ovim zemljama. Možda ima Triglav, možda ima Adris. Znači, moramo naći nekog sponzora koji će pokrit troškove. Više od svega moramo uložiti u marketing da to bude zanimljivo. Da se priča.

Naš je stav da bi liga trebala krenuti u 9. mjesecu, dakle odmah sljedeće godine. Imamo vremena još jednu godinu s obzirom da ugovor s Triglavom ističe tek za godinu dana, a može se dogodit da Triglav pristane produžiti ugovor. Ideja je da se Srbi uključe da bude atraktivnije, ali tu je i ključno pitanje što pobjednik te lige nosi. Znači, prvo bi to trebao biti neki nagradni fond, a drugo trebamo se dogovoriti s LEN-om, s obzirom na prijašnja događa ispred Primorja i Recca, da pobjednik te lige direktno ulazi u Ligu prvaka. Bez toga nema smisla.

Danče.hr: Dobili smo informaciju da je na tom sastanku od 8 hrvatskih prvoligaša jedan bio protiv, može li se znat koji to?

Jakobušić: Ne znam, ja sam slušao sve, radio sam i bilješke. Nisam siguran da su bili protiv. Iznosili su se stavovi. Ova gore 4 spomenuta kluba, odnosno ajmo ovako reć. Tri kluba su iznosila stavove, tj. Mladost, Jug i Primorje su sigurno za ovakvu ligu, ali su i za hrvatsku ligu napominjem. Dok je Mornar diplomatski naravno za ako je unutra.

Imamo i problem 3 splitska kluba. Svatko želi bit prvi, svatko ima svoje razloge. I svi su u pravu donekle, ili povijesno ili na neki drugi način. Ali sad je Mornar već duži niz godina taj. Ponavljam, tek će se naknadno utvrditi kriteriji koji su to klubovi, zasad su to ova 4. Dabogda tu bili i POŠK i Jadran. Međutim, ovi ostali klubovi kao Medveščak i Šibenik, ajmo reć da nisu baš najzadovoljniji s ovim jer misle da će im bit lošije. Ja smatram da će njima bit bolje, imat će manje utakmica, manje troškova tako da ne vidim što je tu njima lošije. Doduše, svrstavaju se ipak u drugi rang, ali to im mora bit podstrek da pođu naprijed.

Tako da ne znam da je bio iti jedan kontra, nije se formalno glasalo nego se saslušalo sve, pa se donio zaključak. Nema tu puno ni izbora. Nego jesi li ili nisi. Mi jesmo, i želimo to. Jer koja je alternativa ovome? Samo hrvatska liga. Znači bez ovoga igramo hrvatsku ligu sa 8 klubova. Super, ali Jug se neće razvijat, neće ni Primorje, neće bit atraktivno, ali možda će svi drugi klubovi bit zadovoljni. Na ovaj način imamo i hrvatsku ligu, imamo i regionalnu ligu. Mislim da i ako ne bude sponzora i financiranja troškova, da ova 4 kluba to mogu i sama isfinancirati jer nisu osjetno veći troškovi putovanja u odnosu na dosadašnju Jadransku ligu.

Danče.hr: Dobro, zar nije alternativa da se i ovakva Jadranska liga nastavi dalje? U njoj igra svih 8 naših klubova što je iz perspektive široke baze možda bolje za naš vaterpolo.

Jakobušić: Ma igra 8, ali ajmo realno: Tko je najviše profitirao ovakvom ligom? Crnogorci… i Recco gdje smo ga pripremali za osvojit Ligu Prvaka.

Danče.hr: Da, slažem se, u početku. Sad ne profitiraju toliko više ni Crnogorci.

Jakobušić: Imamo velike troškove kad idemo u Maribor. Idemo s juniorima i dobijemo 20 razlike. A kome je to zanimljivo? Ne govorimo sad o bazi, jer svakako ide i hrvatska liga. Može biti pitanje stavit je u okvire Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, ili nekako drugačije je proširit. S tim da širenje mora bit prirodno, ne valja ni svako širenje. Hoće li bit 8, 11 ili 15 klubova, hoće li se zvat Jadranska ili regionalna. I ovako nam je sport-vaterpolo nigdje.

Evo imamo primjer rukometaša. Oni igraju u siječnju Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Izmjenjuje se svake godine. Zašto? Pa zato što su svi ostali mjeseci prebukirani s drugim sportovima. U prvome imaju najviše medijskog prostora. Još su im tu skijanje, skakaonice i to je to. I u prvome oni igraju. Oni su našli svoje mjesto pod suncem, i sad ih svi gledaju na televiziji.

S druge strane nama su završnice europskih natjecanja u petome mjesecu. Nama konkuriraju nogomet i košarka kojima isto tada završavaju natjecanja. U nas je nogomet, košarka, rukomet, a vaterpolo je četvrti, peti sport. Znači tu bi trebalo napraviti više pomaka. Ok, teško je igrati potpuno ljeti, ali trebalo bi se malo okrenuti termin. Zašto mi ne bi imali završnicu u sedmom ili osmom mjesecu? Baš je gospar Roje to na ovom sastanku spomenuo. Vodeni smo sport, zar nije bolje da bude na otvorenom. Znači, ajmo o tome promišljati za jedan drugačiji vaterpolo. Jer bez publike, to nema smisla. Zašto ne bi bili na televiziji, pa zašto ne bi imali podvodne kamere, zašto se ne bi vidjelo i čupanje? Ne razumije nitko što se događa. Suci imaju toliko utjecaja da je ponekad negledljivo.

Danas dođeš na bazen u odjelu, oznojiš se, nikakav si. Kako ćeš dovest tako sponzora na bazen? Koga ćeš dovest kad je njemu vruće? Ne samo njemu, svakome je vruće. Primjerice sada u Barceloni je bilo neizdrživo. Bilo je u gledalištu 300 i nešto ljudi, Liga prvaka, Jug dolazi. Ali to je maksimum, nije inače više. Tako da sve to skupa je već nezanimljivo i bit će još gore, ako se nešto ne napravi.

Danče.hr: Vratimo se na ovu ligu, znači nije još ništa definitivno, ni broj klubova, ni…?

Jakobušić: Ne, nije još definitivno.

Danče.hr: Znači još je u fazi razrade?

Jakobušić: Tako je. To se već provuklo kroz medije, ali su savezi dobili u zadaću da ispitaju zainteresiranost kod svojih klubova. Ovo je napravljeno s hrvatske strane, Crnogorci će sad napravit sa svoje, Srbi će isto napravit svoje. Oni imaju kup krajem mjeseca, 25. ili 26. siječnja (op.a.razgovor vođen 19. siječnja) u Beogradu i mislim da će tad hrvatska delegacija poći tamo. Iznijet će stavove i saslušat će se srpski vaterpolo savez i naravno crnogorski. I onda će se vidjeti kreće li liga ili ne.

Nama je dobro što mi imamo 8 klubova. Imaju ih i Srbi pa možemo i odvojeno. Ali vaterpolo ne može ovako više egzistirat. Pravi i vrhunski ne može. Ne treba ju nam, ali opet trebamo jedni druge. Sad kako će se to formalizirat. Odlična je stvar što je vaterpolist tamo ministar i nije tajna da se očekuje od srpskog vaterpolo saveza i ministarstva da pronađu nekog sponzora kako bi to bilo atraktivnije i kako bi zaživjelo onako kako svi želimo.. Sponzora koji bi to digao na jedan pravi nivo. S obzirom da je tamo vaterpolo sport, koji doduše nije najglavniji, ali je svakako jedan od najuspješnijih, to bi bila jedna win-win situacija za sve. Dakle, nije ništa definirano, ideja je tu, te su napravljeni dobri temelji i koraci.

Važno je i pitanje ljudi koji će voditi ovu ligu. Bez obzira što će se sad oni koji su dosad vodili Jadransku ligu nać prozvanima, ali treba naći adekvatne ljude. Je li to jedan, dva volontera, a oko njih profesionalci. Treba naći nekoga ko ima malo širi spektar promišljanja, nove ideje, novu svježu energiju. Ne govorim da ovi dosad nemaju, ali novo vrijeme zahtjeva i novi način poslovanja, razmišljanja. Potpunu otvorenost. I onda se nitko neće naći ugrožen. Mislim na LEN-u ovdje.

Ako stvorimo jedan obrazac kako bi sve trebalo bit, ako se uspije naći ekipa, ne samo u Hrvatskoj, nego unutar ove regije, koja će to marketinški dignut, da bude zanimljivo, da bude atraktivno, onda će liga uspjet. Onda će to potaknuti i druge da budu bolji.

Inače, ako se bude igralo samo da se nešto igra, da se uzmu pare od sponzora za delegate i suce kao što je percepcija javnosti, jao ti ga svima nama. A to je danas percepcija; ajmo nać sponzora da platimo suce i delegate, i da platimo putovanja klubovima. Po tome može bilo tko biti u klubovima.

Danče.hr: To nije samo percepcija to je i činjenica. Zato se i igra Jadranska liga.

Jakobušić: Eto ja sam to malo diplomatskije htio reć.

Danče.hr: Slažem se iz perspektive Juga. I ja bi iz perspektive Juga bio bezpogovorno i apriori za takvu ligu. Ali sjećam se kad je prije bila liga 12 u Hrvatskoj. Imali smo 3 ili 4 jaka kluba, dobro Mladost je kroz duži period bila malo iznad svih. Ali imali smo prvo Jadrana, kasnije je i POŠK bio super jak. Jug je bio isto jak. Pa je Primorje osvojilo kup. Imali smo jedan ili dva kluba koji malo odskaču, 3 – 4 odma ispod njih koji bi ih tu i tamo pobijedili na domaćem terenu, imali smo još možda 3 solidna i 3-4 dole na dnu. Ne znam, možda Aurum… Čak su i oni imali dva mađarska reprezentativca. Imali smo kasnije Dubrovnik koji je prvi osvojio bod protiv Mladosti na Savi. Imali smo cijeli niz dobrih klubova. Znači 12 klubova, pa neki koji su ulazili; Aurum i Dubrovnik su ušli iz druge lige. Znači imali smo puno širu bazu. S godinama i krivim odlukama sve se to smanjivalo. Došli smo na 8, nikad nitko ne želi ući u prvu ligu. Mislim da je i druga liga skupa, opet se sjetimo da su suci i delegati bolje plaćeni nego 90 pa i više posto igrača. Sad je došla Jadranska liga, pa su u međuvremenu propali i Šibenik, POŠK je skroz propo pa se osnovo novi klub, itd… Iz perspektive hrvatskog vaterpola, iz perspektive baze, postoji opravdana sumnja tj. strah da je ova liga moguća nova kriva odluka koja će dovesti do toga da ostanemo na samo 4 kluba.

Jakobušić: Točno, točno je to što ste nabrojali. I to je strah ovih klubova. I to je bila tema, glavna tema ovih razgovora. To je realnost. To su opravdani strahovi. Prvo vidimo što se u povijesti događalo, a i sva ova novija događanja. Ali, koja nam je alternativa? Evo, mi ovdje u Gradu imamo problem što nam fali još jedan klub. Zašto nam fali? Zato što sad imamo 20 igrača u rosteru. 5 ih je grubo rečeno viška za normalni trening i natjecanje. Jug je na jednom drugom nivou. Mi ovdje imamo super igrače, klupske igrače, neka se nitko ne uvrijedi. Ali nama fali još jedan klub… Kad je Gusar bio u prvoj ligi onda su došli i Marković i Obradović i Ivan Sukno. Pa su onda neki išli u Šibenik. Pitanje je bili oni bili igrači da nije bilo desetog, jedanaestog ili dvanaestog kluba. To je apsolutno točno.

Ali evo…, napravio se bazen u Makarskoj, u Korčuli gdje navodno 200 djece trenira. U Zadru je napravljen super bazen. HVS je, sad se i to čulo, nekoliko puta intervenirao dole, pomagao. Ali treba stvorit jednu bazu. Znači bazen imaju. Zašto Zadar nema klub? Ima, ali nije to to. Znamo da je u Rovinju problem kao i u Opatiji s bazenom. Imali smo Kvarner express.. Naravno da bi idealan scenarij bio da imamo 12 klubova, da imamo 3–4 jaka, 3–4 na dva razlike i 3–4 na tri četiri razlike. Idealno. Ali što napraviti? Što mi kao klub možemo napraviti? Da smo mi u Savezu znali bi što napraviti, kao što mi u klubu znamo kako treba raditi. Ali u ovoj situaciji moramo težiti izvrsnosti, pogotovo mi ovdje. Naravno da bi svi to klubovi trebali, naravno. Ali trebaju inicijative doći i od Šibenika i od POŠK-a. A ne da se rade kompromisi.

Danče.hr: Kakvi kompromisi?

Jakobušić: POŠK ide u stečaj. I onda mu se oprosti (op.a. novoosnovani klub OVK POŠK dobije dozvolu da ih odmah zamjeni u Jadranskoj ligi). Propadaju firme, ljudi ostaju bez posla, pa se ne oprašta. Jasno, nitko normalan nije za stečaj. Ali omogućilo se POŠK-u… Ajmo gledat sa strane igrača, omogućilo se POŠK-u da se zaborave sva dugovanja prema igračima, i da osnuju novi klub. Zamislite da to Jug napravi. Da se sad mi dogovorimo da ugasimo klub, a da nam se oproste dugovanja i opet ćemo igrat, opet je Jug naš, samo se sad nazovemo Omladinski vaterpolo klub Jug.

I stalno se rade takvi kompromisi. Kompromisi se rade u svim tim sredinama koje nemaju ideju kako ići naprijed. Nama je Jug život, mi ga ovdje živimo.

Apsolutno se slažem sa potrebom širine baze, ali moramo bit svjesni da je do toga došlo iza rata. Tada nije bilo puno stvari kao danas. Nije bilo interneta, nije bilo drugih interesa, teško se išlo na studije vanka. Samo treniraj. Znači, gledam sad sociološki, gledam s druge strane. U tom trenutku baze su već prisutne. Jug je tada trenirao po Kvarneru. Znači u tom vremenu se stvara liga. Sve je bilo drugačije. Sport je i sada bitan, ali tada je bila jače izražena nacionalna identificiranost, a tu je ne zanemarimo i glad za dokazivanjem, trofejima…

Sada je sve drugačije. Došli su veći soldi općenito u sport. Prosječan gledatelj sve je zahtjevniji, sve mu je dostupnije, ima izbora. Traži se jedna izvrsnost, traže se drugi kriteriji. E sad, tu je sad fokus na klubovima. Sad se vidi kako radi Jug i to godinama. Nije lako bit kontinuirano uspješan.

Vidimo kako radi Primorje, i vidimo kako radi Recco. Vidimo što znači kad sve ovisi o jednom čovjeku i što se dogodio kada mu to dosadi ili kada se najedi. Nisu ovi projekti hirovi. Vidimo i što je s Mladosti dogodilo. Sve ove godine su došle na naplatu i sad svi možemo bit sretni i zadovoljni da su se okrenuli svojim igračima. I to ne zato što su htjeli.

Zato još jednom kažem, to sa širokom bazom je idealan scenarij. Ja bi to prvi potpisao. Postoji inicijativa da Bellevue već sljedeće godine bude u prvoj ligi. Zašto on može bit u prvoj ligi dogodine? Znači, ako mi idemo u ovu regionalnu ligu i igra se još Hrvatska liga u granicama Hrvatske u takvoj ligi bi i Bellevue mogao igrati. Jer onda su mu putovanja Rijeka, Zagreb 2 put, Šibenik… Sve to ide autobusom. Nema Branika, nema Crne Gore. Ok, Crna Gora nije problem Bellevueu, ali jednoj Opatiji jest problem 3 puta ići u Crnu Goru. Tako da se stvara podloga da još koji klub uđe u 1.ligu. U tom slučaju dolazimo do problema kada je 12 ili 16 klubova zbog velikog broja utakmica. Jedno vuče drugo. Eto neka odmah uđe i Zadar. Pa neka bude 10 razlike u toj ligi, ali stvara se baza. Ali pustite ovih 4-5 klubova da idu u nešto bolje i kvalitetnije. Ako ne bude regionalne lige, nema veze, Jug će isto igrat. Nema problema, mi ćemo se snaći. Vidite da se snalazimo. Ali mislim da to nije dobro.

Nije dobro ovdje, nije dobro ni u LEN-i. Mi smo ovdje organizacijski jači nego LEN-a. I kad se sve to zbroji, Jugu odgovara svaki scenarij. Pogotovo ako se dogodi ova stvar sa 12 klubova u Hrvatskoj ligi. Pa mi tu imamo takav bazen igrača da se pojedinci jednostavno moraju silom prilika odreći vaterpola, da moraju ići studirati jer ne mogu dobiti priliku u Juga. Idu ća, razočaraju se. Razočaraju se familije. Imamo ih onda isfrustrirane i razočarane jer je takvo i okruženje. Zamrze vaterpolo. Ali da imamo još jedan klub, onda bi svatko dobio šansu.

Dakle, Jugu paše i jedno i drugo ili treće. Ali za vaterpolo, po mom mišljenju je najbolji scenarij regionalna liga sa Srbima koji su vrlo atraktivni sa marketinškog stajališta. Imamo ih u košarci i u rukometu. Imali bi ih i u nogometu da nije politički problem. Znači očigledno je to jedan recept. Plus jaka Hrvatska liga gdje bi mogla ući još 2 – 3 kluba. To mi se čini dugoročno bolje od ovoga što sad imamo.

Danče.hr: Znači igrat će se Hrvatska liga u potpuno isto vrijeme, paralelno sa regionalnom? S tim da se ove međusobne utakmice naših klubova iz regionalne prenose, tj neće se ponavljat te utakmice?

Jakobušić: Tako je. Tako sam ja to shvatio. Sve drugo bilo bi suludo. Jer što napraviti ako mi odemo sa ova 4 kluba, ostali bi bili gotovi. Isto je i u Srbiji. I oni imaju 8 klubova. S kim će oni igrat? Sami sa sobom? Ne, ne. Igra se Hrvatska liga, ali ne igramo duplo. Znači kad igraju u regionalnoj ligi Jug i Mladost, to se računa i za hrvatsko prvenstvo. A mi normalno idemo i u Šibenik, i u Utrine itd…

Danče.hr: Hoće li to biti previše utakmica? Onaj vikend kad igra protiv nekog iz Srbije ili Crne Gore, taj vikend mora recimo i u Zadar? Ali dobro, mogu se i tada poslati juniori.

Jakobušić: Dobro, ajmo vidjeti. Imamo 10 utakmica u Ligi prvaka. Ođe ćemo imat Ligu 10/12 i još imamo odigrat ove utakmice u Hrvatskoj ligi. Nije velika razlika u odnosu na sad Jadransku ligu sa 12 klubova (ako bude Liga 10). Za ovu priču koju smo sad govorili to nije uopće problem.

Danče.hr: Isto bi se igralo ovako zimi? Mislim, da se bar takva Hrvatska liga, ili bar ova B liga može prebaciti na ljeto. Znamo da je Rudić inzistirao da se B liga igra kao Prva liga što bi možda u idealnim uvjetima i bilo dobro. Da svatko ima para pa da se kroz B ligu stvaraju klubovi i igrači za Prvu, tada bi to možda i imalo opravdanja. Ako se nikako Prva liga ne može prebaciti na ljeto, mislim da se ova B mora. Recimo Gusar bi bez problema isfinancirao ligu koja se igra ljeti. Ali sad smo došli do toga da je i Druga liga propala. Sjetimo se prije je tu bilo 7-8 klubova u južnoj skupini, sad smo ostali na 4. Znači baza se smanjuje i sa ove strane. Još domalo Jug neće imat protiv koga igrat.

Jakobušić: Tako je. Imali smo i treću ligu.

Danče.hr: Ovako će nam ostat Jug, Primorje, Mladost i možda Mornar. I igrat će svatko sa svakim 16 utakmica da se popuni kalendar.

Jakobušić: Kao što je u Crnoj Gori. Imali su i oni prije Bijelu i ostale klubove. Ali treba shvatit da se uglavnom sva europska, svjetska prvenstva, olimpijade igraju sedmi, osmi mjesec. To je činjenica. I tu je problem. Problem je FINA-in i LEN-in kalendara. Po meni, pa gdje ćeš bolje nego da počneš u prvom, drugom mjesecu. I završiš u osmom mjesecu. Tada ni na televiziji nema niti jednog drugog sporta. Ničega nema. Zamisli da se igra u Mlinima. Zašto se ne bi moglo igrati u Cavtatu? Zašto ne na otvorenom bazenu? Pa imamo Bogom dani bazen. Kakav je u Rijeci otvoreni bazen? I u Zagrebu imamo otvoreni bazen.

Naravno to iziskuje neke troškove, npr. ljeti je ođe u nas skuplje. Ali s druge strane nam je jeftinije u Zagrebu. Jugu bi bilo bolje i na primjeru troškova putovanja. Ljeti imamo low cost letove. Znam koliko nas je sad koštalo putovanje u Barcelonu ili koliko će nas doći putovanje u Genovu. Mi smo na repu i to nas najviše pogađa. Jug bi imao najviše interesa da se odigrava ljeti. I dok to ne bude tako mi ćemo se ovako mrcvarit zimi. I bit ćemo sport za suce, delegate. Ljeti bi privukli i strance od kojih većina nije nikad gledala uživo vaterpolo. Ljeti je puno više moovinga, ljeti je sve živo.

I što je najbitnije? Ne treba bit posebno pametan. Trebamo bit na televiziji. Bez televizije si ništa. To je najjači medij. Na bazen dođe 100, 200, 700 ili 1000 ljudi. Koji je interes sponzora tu? Ali ako to pratiš na televiziji, ako imaš live streaming…. I onda dođe utakmica Hrvatska Mađarska koje nema na televiziji?! Da sam sponzor, ja bi otkazao. Utakmica s Mađarskom, gdje bi to i Mađari preuzeli, gdje bi mogao reklamirati svoje proizvode, gdje bi… ali nema na televiziji.

Pa koji je smisao sporta? Njih/nas 700 u Šibeniku? Ok, to smo odradili. Ali nije samo 700, pa ja znam koliko je ljudi u Gradu htjelo pogledati tu utakmicu.

A opet da ne bude samo kroz kritiku, trude se, nije da se ne trude u Savezu. Ali očigledno fali, ma fali kako ne fali. Fale i jedan ili dva čovjeka koji će izić van okvira. Koji će imati šire poglede. Jer mi se stalno fokusiramo na igru i na sebe. Ali treba se fokusirat na krajnjeg korisnika. A to je navijač. Navijač koji ima nogomet, košarku,… puno interesa. Prosječni navijač nije igrao vaterpolo, prosječni navijač ne zna pravila.

Eto i hokej je takav. Tko je od nas igro hokej. Niko, ali ga gledaš. Zašto? Jer je fajterski, brz je, jer ima pivu, jer se zabavim, jer su u medijima, jer me bombardiraju na sve moguće načine. Stvore mi potrebu… Kupim dres. Potrošim, na kraju ne znam ni rezultat, ali mi je dobro.. Ne znam pravila, ne znam točno kad je offside. Pa se potrude, približe mi ga.

Što mi ne približimo vaterpolo publici. „Gola“ muška tijela. Dobitna kombinacija.. Ovi se u hokeju navuču, niko ne zna kako izgledaju, govore engleski. A u nas izvrsna „podloga“ za žene, koje dođu radi vaterpolista, mi radi njih i malo radi vaterpola. Samo to treba zapakirat i isporučit.

Danče.hr: Kao i svugdje uvijek je problem u nekome ko će to napravit. Spomenuli ste čovjeka koji će šire pogledat. Vidjet ćemo što će bit u tom pogledu oko ove nove lige. Može još neki komentar, ako ima na rad HVS-a, primjerice na rad izbornika?

Jakobušić: Ma ja sam tek sad došao, pa nije u redu da odmah solim pamet. U Upravni odbor HVS-a sam ušao po dužnosti, kao član, ali sam potpuno fokusiran na klub. Objektivno i ne stižem drugo, tj. bavit se savezom van okvira kluba. Željan Konsuo je sad postao dopredsjednik HVS-a. Imamo još 2 člana UO; Roka Tolića i Gorana Hrnića. Tako da smo dobro zastupljeni. Ali ne možeš ostat po strani. Zašto? Zato što oni koji kreiraju hrvatski vaterpolo kreiraju i rad klubova. Daju takt svemu. Problem nastaje kad klubovi prerastu sve to.

Ono što je dobro, je to što je tu jedan krasan čovjek, gospodin Sloboda. Možeš se samo čudit odakle mu i volje i želje da na takav način pomaže. Da daje novce. I svoje. Tako da taj entuzijazam treba prepoznat i pohvalit. Koliko vidim daje i veliku slobodu svojim suradnicima.

Moj dojam Perice Bukića, bez obzira na tu percepciju koju on ima u Gradu, zbog tih svih prijašnjih događanja da nije sve tako kako se čini – da je puno pozitivniji nego što ga ljudi doživljavaju u Gradu. Da želi bolje, to je sigurno. Što smo mu svi zamjerali? Povezanost Mladosti i reprezentacije. Znamo sve, ne treba bit posebno pametan. Međutim, ovako izbližega, čovjek se trudi, izvršni je dopredsjednik, želi najbolje, ali treba mu pomoć. Eto mi kao klub ćemo sigurno pomoć. Sad nakon ove Skupštine smo se malo stavili. Aktivan je i naš dopredsjednik. Jug samo da da igrače dovoljno je dao reprezentaciji, bez obzira što nažalost to nije dovoljno danas. Mislim da HVS-u treba jedan potpuni preustroj. Evo ova liga je prilika.

Danče.hr: Iz perspektive predsjednika Juga komentar činjenice da Mladost ima više reprezentativca nego Jug. A znamo da je 10 ili nešto manje razlike iako Jug ne odigra baš punom snagom.

Jakobušić: Ma dobro. Kad bih to komentirao onda bi se morao dotaknuti i nekih drugih… Obzirom da mi nije cilj ni nešto rušit ni nešto kritizirat, nego više afirmativno pričat. Ali svi znamo o čemu se radi. Čim počneš ulazit u kompromise, čim ti se kriteriji pomiješaju. Ključ je bit iskren u onome što radiš. Ako fališ, fališ. Nije to sramota. Puno je kombinacija…a ljudi to prepoznaju. Posebno u nas u Gradu.

Danče.hr: Postoji li neki način na koji klub može zaštiti svoje igrače?

Jakobušić: Naravno.

Danče.hr: Išli bi sad možda još neki Jugaši u Australiju, a vide da lošiji od njih putuju. Možda bi i jugaši dobivali dnevnice za igranje u reprezentaciji, imali veće ugovore u klubu ili u budućnosti? Uostalom i igrački će napredovat onaj tko sad primjerice tri tjedna trenira sa reprezentativcima nego netko drugi tko nema tu priliku, a zaslužio ju je?

Jakobušić: Tako je, radimo na tome. Sigurno je da će Jug bit proaktivan u tome puno više nego što je bio do sad. Sigurno je da nećemo bit inferiorni. Naš udio u hrvatskom vaterpolu je strašan. I tako se trebamo postaviti. I zaštiti ćemo igrače. Mislim da je ne samo obaveza nego i ponos igranje za reprezentaciju. Suludo mi je da se o tome mora razgovarat. Ali treba se sve posložit. Ali treba razumjeti i te igrače, treba im stvoriti motiv. Naravno da je motiv igranje za reprezentaciju sam po sebi. Ne treba veći motiv. Ali okruženje treba bit pozitivno, okruženje mora bit afirmativno. Ne smije bit protekcionističko. I onda kad je dobro, kad je zdrava baza onda nije problem. Sad već treba radit na Riu 2016. Pa mogo bih sad dat cijeli presjek – samo neki bi se uvrijedili.

Nemojmo u to, prerano mi je. Ja sam tu u Juga i potpuno sam fokusiran na Juga. Ali sve što je interes Juga…, a siguran sam da je interes Juga i interes reprezentacije. To je ono gdje ćemo mi radit. I kad to dobro posložimo, kad tu napravimo sve što mislimo, kad dođemo do tog nivoa onda ćemo to pokušat prebaciti i na reprezentaciju.

I svi će to prihvatit jer je to nešto što je normalno. Komoditet je čudo. Svi se boje da im ne uzmeš neka prava. Kad dolaze mlađi ljudi uvijek je isti problem. Stariji misle da ćeš ih maknut. To je uvijek tako. To je i prirodno. Dapače, zašto bi? Zašto ne bi mogli radit neku nadogradnju? Spoj mladosti i iskustva, ali s druge strane, stariji, ne bih rekao po godinama, nego po stažu, nekako se s godinama uljuljkaju i jednostavno više ne vide neke stvari. Ja već sad nakon samo 2 mjeseca u klubu vidim da sam neke stvari počeo radit po rutini. Treba iz tog stanja ugode prijeći u stanje nekomfora i radit na jedan drugačiji način.

Treba promjena načina razmišljanja. Je li to vaterpolo, je li to simfonijski orkestar, je li to kulturno umjetničko društvo, nebitno je. Pitanje je što želimo. I opet ponavljam trebamo se okrenut na korisnika, na krajnjeg potrošača. Vidjeti što je njemu zanimljivo.

Vaterpolo je akademski sport, ajmo govorit o njima koliko ih je završilo školu.. a došlo je do toga da govorimo o vaterpolistima samo o tome koliko oni zarađuju. Promijenile su se vrijednosti. Onda se promijenio i interes. Sve je to dio jednog procesa kojemu se moramo akomodavat.

Danče.hr: Nadovezao bi se na dio obveze i ponosa igranja za reprezentaciju. Ako znate – pitali bi i samog igrača, ali ne priča za danče.hr, a sam je rekao da će nakon godine dana reći zašto ne igra za reprezentaciju, odnosno koji su razlozi odlaska. A koliko sam ja bio shvatio on se mislio i vratiti? Ide eto već druga godina, niko ga ništa ne pita, a on ništa ne izjavljuje, a niti ga nema nazad u reprezentaciji?

Jakobušić: Vrlo otvoreno. Bošković je jedan od najboljih mladića-sportaša koje sam sreo. Pristojan, ugodan… Ali za sve te razloge treba njega pitati. Ali niste ni vi, danče.hr pridonijeli svemu tome.

Danče.hr: Ne mislim da činjenicu da neće nama dati izjavu, nego samo objašnjavam zbog čega ne idemo direktno njemu u vezi tog pitanja reprezentacije što nas zanima.

Jakobušić: Da, ali Vaš portal je takav kakav je. I oni imaju svoje sinusoide u životu. Isto ko što i vi imate. Niste ni vi isti ko što ste bili prije. I onda u jednom trenutku ti se nešto, neću reć zgadi, nego stvoriš neku averziju, odbojnost i više ne želiš to komentirat. Možda je sad sazrelo vrijeme…. Vi ste bez dlake na jeziku. Ono što je najgore ili najbolje je da se jako često u pravu ako ne i skoro uvijek.

Teško je i meni govorit. Zašto? Jer se svaka riječ važe. Jer će nakon ovog razgovora 5 njih zvat vas 5 njih zvat mene. Nitko ne želi čut ovu drugu stranu. Imamo novine gdje ne možeš dobiti medijski prostor, gdje svatko nekoga pokriva. Osobno nemam nikakvih problema, ali vidim kako to funkcionira u drugim sportovima. A u vas, to je tu. Ja znam, što rečem, to će bit tu. Nekome će bit drago, nekome krivo. Ali je tu. Vi rečete ono što mislite, nemate interesa. Radite volonterski. Znači nema netko utjecaja na vas. I to je dobro. I onda kad vi nekoga napadnete naravno da tome nije jednostavno.

Što se tiče Boškovića mislim da će vrijeme tu pokazati svoje. Ne bi govorio u njegovo ime, ali spomenuo sam da svakome treba bit ponos igrati za reprezentaciju. Obzirom na njegov karakter siguran sam da je i njemu. I sad kad ne igra shvaćate da tu ima nešto više.

A ako želite da interveniram tu između njega i vas, to neću.

Danče.hr: Hehe. To nije ono što me interesira, samo sam znatiželjan akonto reprezentacije, a ne vidim da se novinari ubijaju od pitanja.

Jakobušić: Saznajte to sami. Dovoljno je da imate želju pa će se to i ostvarit. Miho je odličan, pristojan, pravi sportaš. Akademski obrazovan. I moram naglasit da je veliki, veliki jugaš. Siguran sam da će napravit što misli da je najbolje, ne samo za njega i obitelj, već i za Juga, a analogno tome i za reprezentaciju.

Danče.hr: Često sam govorio da mi je jedna od većih zamjerki na rad Juga, barem ovaj dio što se vidi prema javnosti, baš ta nezainteresiranost prema Savezu. Odnosno Jug je pokušao gledat, kao što ste i gore višekratno rekli, samo onda kad ga se dotakne, kad je imo neke partikularne interese, kad bi nešto trebao za sebe izboriti. Recimo, kada bi se oštetilo Juga u nekoj utakmici protiv Mladosti pa sad ne valja Perica Bukić odnosno on je premrežio klub i savez. Jednom prilikom prije spomenuli ste da se kroz ona brojna tijela u upravi Juga odgajaju budući dužnosnici u klubu, pa na tom tragu pitanje zašto Jug ne odgoji jednog dužnosnika koji bi se bavio savezom na drugačiji način. Pritom dakle ne mislim na zastupanje klupskih interesa, već pokušao preuzeti vodstvo i samim time odgovornost za HVS i hrvatski vaterpolo. Govorim napamet, zašto bi Bebić bio voditelj lige ili Bukić glavni u savezu godinama ako ne rade dobro? Zašto u budućnosti tu ne bi došao netko iz Dubrovnika ako je Jug već iznad rada saveza? I ja smatram da je Jug po mnogočemu vodeći klub ne samo u nas, nego i u svijetu i mislim da bi netko trebao preuzeti tu odgovornost.

Jakobušić: U potpunosti se slažem.

Danče.hr: Dobro, sad je to više pitanje prošlog rada, ali…

Jakobušić: Ma nema veze, mogu komentirati. Preuzimam i dobro i loše od prethodnika. Mislim da bi to i ljudi u HVS-u voljeli. Jer nisam stekao dojam da su oni kontra nas. Pazite, idete svakome na živce kad osvojite toliko koliko je Jug kroz povijest osvojio. Bili smo, neću reć gospodari, ali bili smo jako utjecajni. I sad smo još uvijek, ali kažem sa tim silnim uspjesima možete poć na živce i onima koji vas vole. I stvori se jedan averzija prema Jugu. Mi smo Dubrovčani još sami po sebi specifični. Još smo specifični što nam je vaterpolo sport broj 1 u Gradu. Zainteresirani smo za sve vezano za Juga. Pa u nas se gleda gdje tko sjedi na tribinama. To gledamo, a kamoli kako se tko ponaša. Svaka riječ se važe. Ovdje je sve pod povećalom. Nije lako bit vaterpolo djelatnik u Hrvatskoj ako nisi iz Dubrovnika. Odnosno vrlo je veliko opterećenje doći nekom vaterpolskom djelatniku u Dubrovnik. Da oni imaju u svojim gradovima, u Splitu, Rijeci ili u Zagrebu, to opterećenje i pritisak koje imaju Jugaši od svojih sugrađana, drugačije bi se oni ponašali. I onda tu nastaje problem jer mi svu fokusiranost, sve što radimo, radimo za Juga. I potpuno smo fokusirani na Juga. Bilo kakav moj angažman, ili nekoga drugog u HVS-u bi umanjio angažman u Juga.

Danče.hr: Slažem se, zato i kažem da bi to trebao biti neki drugi čovjek. Netko tko nije direktno angažiran u klubu.

Jakobušić: Samo sam htio plastično prikazati kako to funkcionira. Drugo, svi smo tu orijentirani na obitelj i na Grad. I onda godinama participiramo samo s igračima. Naravno, to nije malo. Siguran sam da bi čelni ljudi gore u Zagrebu htjeli da im netko afirmativan pomogne. Međutim, mi smo ovdje 600 km daleko. To su veliki troškovi jer treba biti često gore. Treba bit u Savezu. Siguran sam kad bi se savez prebacio u Dubrovnik da bi bilo drugačije. Ajmo o tome govoriti zašto savez ne bi bio u Dubrovniku. Naravno onda ne bi bilo Perice Bukića iz ovih istih razloga osim ako se on ne bi htio preseliti ovdje.

To je analogija. Naravno da je predsjedniku Slobodi lakše jer je Rijeka na sat i po vožnje od Zagreba. Gore su i firme, sponzori. INA, HEP i ostali. Mi bi trebali otputovati gore, platit put smještaj. Dakle, preskupo je živjet u Dubrovniku, a u isto vrijeme biti nacionalni dužnosnik, osim ako ti to ne plaća država. Ne zaboravimo da za rad Saveza treba dosta sredstava i to nije jednostavno nabaviti, stvoriti… objektivno govoreći lakše je pronaći sredstva u milijunskom Zagrebu nego u Dubrovniku, bez obzira što smo po više kriterija natprosječni grad u Hrvatskoj.

Naravno, mi imamo veliki broj Dubrovčana u Zagrebu. Zašto njih ne „odgajamo“ za te funkcije? Znači ljudi koji su već gore. Ali njih život u Zagrebu odnese u nekom drugom smjeru i oni nisu toliko involvirani ni u Juga ni u vaterpolo. To su sve dakle problemi vezani za ovu temu. Dakle, najveći problem je udaljenost. Problem nam je poći i do Splita, a problem je drugima doći u Dubrovnik. Zar ova inicijativa koju sam spomenuo da želimo da Povjerenik ove nove regionalne lige, odnosno središte lige bude u Dubrovniku već nije jedno preuzimanje odgovornosti? Zar mi u Dubrovniku nemamo kvalitetne ljude koji bi to dobro radili? Ne u interesu Juga, nego u interesu vaterpola. Ali interes vaterpola je i interes Juga. Zar to nije već neki korak, ali ovo što sam nabrojio su objektivne okolnosti.

Danče.hr: Slažem se da je teško iz Dubrovnika jer smo izolirani. Iako ako se sve kvalitetno pripremi može se otići jednom u mjesec ili dva dana u Zagreb i odraditi kontakte sa sponzorima. Uostalom današnje doba i komunikacijske tehnologije omogućuju da se puno toga odradi i iz Dubrovnika. Ali, ako izuzmemo tu činjenicu da bi Predsjednik saveza trebao biti netko ko nabavlja novce pa bi trebao na svakodnevnoj bazi ići „od vrata do vrata“ tražeći sponzore (iako ponavljam uz kvalitetan plan i program dosta toga se može odraditi i iz Dubrovnika), sjetimo se Bebića. On kao povjerenik Jadranske lige stoluje u Splitu. A može se napraviti i suradnja s nekim tko je već u Zagrebu.

Jakobušić: Uvijek dvoje troje ljudi radi i odlučuje. I u savezu i u klubu i u firmi. Ako nisi među to 2-3 onda nemaš utjecaja. Onda ne možeš raditi. I nije da oni koji su sad to dvoje-troje ne žele i oni rade najviše što mogu. Sad je li to dovoljno, o tom potom. Sigurno da bi i njima bilo lakše da je tu i neki „Dubrovčanin“. Ne mislim nužno Dubrovčanin po rođenju. Netko netko tko osjeća i razumije vaterpolo na ovaj način koji sam spomenuo. Skupa sa onim pritiskom koji nosi biti vaterpolo dužnosnik u Dubrovniku.

Evo, paradoksalna situacija. Možemo o bilo kojem sportu, ali ajmo o vaterpolu. Mi imamo 23 člana uprave. Može se samo netko naljutiti ako nije u Upravi. Na sastanke Uprave koji su jednom mjesečno dođe 19-20 ljudi. Drugi se opravdaju jer su na putu. Svi bivši predsjednici su u klubu. Bilo kroz rad Uprave ili kroz Savjet Predsjednika. U Rijeci troje ljudi odlučuje, u Zagrebu se ne može skupiti njih četvero. Nigdje ne može. Ljudi imaju svoje probleme, svoje obveze, nema interesa i onda se iz takve baze generiraju ljudi. Mi to u klubu vrlo uspješno radimo ne par godina, nego sad već i koje desetljeće. Ali općenito je to što nema baze zainteresiranih ljudi ni u Zagrebu ni drugdje iz kojih će isplivati najbolji i voditi savez. Onda ispliva Perice Bukića koji je igrao vaterpolo, koji je dobio sve i dao sve vaterpolu, koji je pravi sportaš iz sportske obitelji. Ali čovjek je sam, i sve što napravi mu se uzima za negativno. A najčešće on sam morao vagati i donositi odluke. Pa i njemu bi bilo lakše da ima još dvojicu – trojicu koji će raditi s njim. Tako da tu treba biti vrlo objektivan.

Milivoj Bebić samostalno vodi cijelu ligu. Neće svatko ni prihvatiti ovo što radi Bebić štogod mi mislili o njemu.

Danče.hr: Ja mislim da ovo što radi Bebić i kako radi hoće. Ajde ovo što Bukić kao traži sponzore možda i neće. Iako gledajući da se sponzori traže po političkoj liniji, bez da im se ponudi nešto zauzvrat (eto nije bilo ni prijenosa najatraktivnije moguće utakmice protiv Mađarske), onda samo trebaš bit u stranci i na taj način tražit sponzore. Ali vratimo se na Bebića, on je direktor lige, profesionalac, prima plaću, još delegira suce. Izda dvije brošure godišnje (promijeni datum od one lanjske), delegira samog sebe za delegata ili supervizora da ubere još dodatne dnevnice. Mislim s obzirom na to koliko radi i kako je plaćen da bi se našlo jako puno zainteresiranih za njegov posao.

Jakobušić: Nemojmo da ovo ispadne negativno prema Bebiću, ali činjenica je da smo nas 23 u klubu volonteri. Mi to radimo na nekoj hobi bazi, što u konačnici postane više od hobija, postane ti život, dok su oni plaćeni za svoj rad. To je ogromna razlika. Pa imamo i mi u klubu zaposlene, i oni se sasvim drugačije ponašaju nego volonteri. Nas ima 23 koji će svaki pomoć, a on gore nema kome dignut slušalicu, vraćamo se na onu nezainteresiranost i onda rade sami, nabolje što mogu. A para nema, nema više državnih firmi. Sad je sasvim drugačija situacija. Pa evo nema ni Ratka Rudića. Znamo kad je i kako došao. Lako ga je bilo dovest. Možemo ga i mi dovest kad se ima para. Eto i Ćiro ide u Tuzlu. Ne ide u Tuzlu što je… koliko para toliko muzike.

Jug daje svoj obol tako da odgaja igrače. Pogledajmo tko je bio u Melbourneu (op.a. zlato na SP-u 2007.) tko je bio u Londonu (op.a zlato na OI 2012.). Osmorica jugaša! I mislim da je najbolje za hrvatski vaterpolo da ih što više igra u Jugu. Ne gledajući samo klupski, nego i reprezentativni interes.

Danče.hr: U tom svjetlu komentar činjenice da mladi igrači Mladosti masovno dobivaju šansu, dok oni iz Juga ne dobivaju šansu igrati u reprezentaciji?

Jakobušić: Nije Mladost sad toliko pametnija, nego su se iz nužde, zbog lošeg poslovanja, okrenuli svojim mladima.

Danče.hr: Ok, ali da nitko od mlađih iz Juga ne može dobiti priliku, a u Mladosti dva puta zaredom opucaš u okvir gola i eto poziva.

Jakobušić: Karikirate sve to skupa, ali jasno da nas sve iritira taj odnos. I onda je normalno da Dobud reče kad idemo gore da su oni favoriti jer njih je 6 reprezentativaca, a nas je 4. Sandro Sukno je izjavio u jednom intervjuu da se maknulo 6 igrača iz Londona. Tko je ostao? Nabrojite mi prvu sedmorku reprezentacije? Ko je drugih 7?

Danče.hr: Prvih 7 je iz Dubrovnika uz pokoju iznimku poput Pavića.

Jakobušić: A tko je drugih 7? Prvih 5-6 ili 7 je sigurnih, važnih koji nose igru. Ovi ostali nemaju zacementirano mjesto. I to je problem. Problem je jer se tu može staviti koga god hoćeš. Problem je što nemamo 10 ili 12 ovih poput prvih 7. Možda još uvijek imamo, ali Burić se ostavio, Bošković se ostavio. Možda bi se to kroz razgovor s tim igračima moglo riješiti.

Danče.hr: Vratili smo se na savez. Pričali smo o tome što je problem da bi se bio predsjednik saveza ili prvi operativac saveza. Ali Jug može bit i kvalitetna oporba koja će tjerati ove gore da bolje rade. Ima svoje zastupnike u UO, može na skupštini imat svoju bazu ljudi koji neće dopustiti da se donose neke odluke za koje smatra da nisu dobre. Ali to se ne može bit jednom godišnje, ili jednom u 4 godine kad je izborna skupština. Time se mora kontinuirano baviti, razgovarati sa drugim klubovima. Primjerice sjećam se kad je doneseno pravilo o povećanju broja stranaca Jug se bunio kroz novine. Bukić i Sloboda su dali 4 ili 5 mjesta (trećinu, puno a ništa jer su ostali „njihovi“) u UO Jugu i onda je Jug glasao za to povećanje. Jedino je Mornar glasao protiv. I tada se povećao broj stranaca sa 2 na 3, a u biti u Primorju igra 5 stranaca (dva Varge, Garcia, Radu i Petrović). A vidimo da se to može regulirati na primjeru Italije, gdje je svatko ko nije u mogućnosti igrati za reprezentaciju Italije je automatski stranac bez obzira na dvojno državljanstvo. Što je potpuno logično. Znači kako ćemo imati 10-12 odličnih igrača u reprezentaciji ako u najbogatijim i jednom od dva daleko najbolja kluba od 10 igrača koji igraju 99% minutaže 5 su stranci koji nemaju priliku igrat za Hrvatsku, jedan je veteran koji iz objektivnih razloga ne igra više za reprezentaciju. I ostali smo na 4 igrača od kojih je jedan, primjerice Muslim sada igra manje od četvrtine po utakmici i onda bi on trebao nositi igru reprezentacije?

Jakobušić: Mogu li odma odgovoriti na ovo? Vrlo konkretno, Andrija znamo se dugo, je li tako? I znamo se i ne znamo se. Imali smo uvijek vrlo fer odnos. Ne znam kad će bit sljedeće godine izborna skupština. Mi ćemo predložiti Andriju Martića, ali ne zaje….. se ni sekunde. Prvo, tekstovi koje ste radili kontra Juga, uvjetno rečeno kontra Juga, su bili vaterpolski. Nikad se , koliko je meni poznato, nije išlo apriori kontra Juga. I recimo, ti si kadar koji je vaterpolski, a koji nije „unutra“. I da sam ja čelnik vaterpolskog saveza ti bi bio unutra. Jer vrijediš, jer ti si glas naroda, jer nisi ničim opterećen – niti klubom. Jer Vi (ti) rečete kako jest. Evo sad si detektiro 10 problema o kojima svi govorimo, ali se iz raznoraznih razloga rade neki kompromisi.

Prvo si mlad, drugo iz Dubrovnika si. Fali nam ljudi koji će potegnut, a gore ih fali još i više. Tako da će s naše strane ići inicijativa da Andrija Martić ide u HVS (op.a lagani osmjeh iznenađenja, nervoze i ugode zbog laskanja na licu :wink:). A što se tiče Juga tu sam ti davno reko da su ti vrata otvorena. Ne samo tebi, nego bilo kome u Gradu ko može i želi pomoći. I ovaj razgovor pridonosi tome. Ja saslušam svakoga. Dapače. Svaka kritika, afirmativna naravno, je dobro došla jer nas to čini boljim.

Kad bi u HVS-u odgovarali na kritike onako kako mi u klubu osluškujemo „Vox Populi“, mislim da bi bilo bolje. Ne treba tu puno. Evo ovo u Šibeniku da je bilo na televiziji – već je bolje. Mi se sad bavimo s time je li to treba biti na televiziji ili ne. To je suludo. A onda nakon utakmice se bavimo time zašto nije bilo na televiziji. I onda se izgubi fokus. A mogli smo govoriti o izborniku, o igračima, o petercima, o svemu. A i kako ćeš govoriti kad nisi vidio. Znači vraćamo se na početak.

Tako da će sljedeće godine Jug tebe istaknut kao člana HVS-a.

2 komentara na “Lukša Jakobušić o novoj regionalnoj ligi, odnosu Juga i HVS-a,…”

  1. neće bit lako s tom novom ligom: http://sportal.rs/news.php?news=118709

  2. @Slaven Težak: Može se ušutkavati samo one koji su u klijentelističkom položaju naspram saveza/kluba – dakle na plaći, al ne po principu da su tu radi sposobnosti (dakle klub/savez ih treba) već jer su dobri s nekim i “ne talasaju” (dakle oni trebaju klub/savez).

    Npr. Vrdoljaka se ne može ušutkat, jer čovjek ima obraz i rađe će reći što misli nego šutiti i čekati pinku od saveza…