8. Volvo kup

Hrvatska reprezentacija otputovala je za Australiju gdje su ju ugostili Elvis Fatović i Aussie Sharks-i (u trenutku pisanja ovog teksta saznao sam kako nisu baš dobri domaćini – u prvoj utakmici porazili su nas 12:9).

 

Istovremeno, i druge reprezentacije pripremaju se za zasigurno najvažniji turnir ove sezone, Europsko prvenstvo u Budimpešti (14 – 27. srpnja ove godine). Tako će se neke od njih susresti u Mađarskoj gdje će se od 7 – 9. veljače održati tradicionalni Volvo kup.

 

Njegovo ovogodišnje, 8. izdanje, igra se u Szolnoku na nedavno otvorenom bazenu (Water Polo Arena Szolnok). Uz domaćine, aktualne prvake Svijeta, ovoga puta na turniru sudjeluju SAD, Njemačka i Srbija.

Trenerima će ovo biti prilika isprobati neke nove zamisli, utvrditi gradivo, a poslužiti i kao priprema za 4. kolo Svjetske lige koje se igra 11. veljače, kada Mađarska igra protiv Grčke, a Njemačka protiv Italije.

Bit će ovo prilika i za uvođenje nekih novih igrača u nacionalne timove, prije svega kod domaćina, čiji izbornik Tibor Benedek je za ovu prigodu pozvao još jednog vratara (Marton Levai) i trojicu mladih – Daniel Angyala, Balazs Edelyia (povratnik sa školovanja u Americi), te Gergö Zalankia.

Izbornik Srbije, Dejan Savić pozvao je iz Partizana vratara Stefana Živojinovića i Nikolu Dedovića, braću Viktora i Strahinju Rašovića i Crvene Zvezde, te centra Barcelonete Nemanju Ubovića.

Dejan Udovičić (izbornik SAD-a), također je u svoju ekipu uključio nekoliko mlađih igrača. Tako se na popisu nalaze Drew Holland, Conner Cleary, Dan Matulis i Thomas Dunstan. Njegovu ekipu u bazenu predvodi veteran i olimpijac iz Londona 2012., centar John Mann (inače ove sezoni u aktualnom prvaku Europe i nedavnom osvajaču Kupa Srbije, Crvenoj Zvezdi).

Nakon uspješnih kvalifikacija za Svjetski kup krajem prošle godine kada su bili bolje u 2 od 3 susreta protiv Kanade i tako izborili plasman na završnicu Svjetskog kupa koja se naredno ljeto igra u Kazahstanu (interesantan i zbog činjenice kako će plasman biti važan zbog kvalifikacija na Svjetsko prvenstvo 2015.).

 

Raspored utakmica:

Petak, 7. veljače:

16.00: Srbija – USA

18.00: Mađarska – Njemačka

Subota, 8. veljače:

14.00: USA – Njemačka

16.00: Mađarska – Srbija

Nedjelja, 9. veljače:

13.00: Srbija – Njemačka

15.00: Mađarska – USA

 

Za 8. Volvo kup prijavljeni su sljedeći sastavi:

SAD:

Baron McQuin (vratar)

Holland Drew (vratar)

Cleary Conner

McConnell Nolan

Danny McClintick

Alex Obert

Jackson Kimbell

Alex Bowen

Bret Bonanni

Josh Samuels

Michael Rosenthal

John Mann

Dan Matulis

Thomas Dunstan

 

Srbija:

Gojko Pijetlović (vratar)

Stefan Živojinović (vratar)

Filip Filipović

Živko Gocić

Dušan Mandić

Viktor Rašović

Nikola Dedović

Milan Aleksić

Nikola Rađen

Sava Ranđelović

Dušan Marković

Stefan Mitrović

Andrija Prlainović

Miloš Ćuk

Strahinja Rašović

Slobodan Nikić

Duško Pijetlović

Nemanja Ubović

 

Mađarska:

Attila Decker (vratar)

Marton Levai (vratar)

Viktor Nagy (vratar)

Daniel Angyal

Krisztian Bedö

Balazs Erdelyi

Miklos Gor-Nagy

Balazs Harai

Norbert Hosnyanszky

David Jansik

Gabor Kovacs

Norbert Madaras

Ferenc Salamon

Marton Szivos

Marton Toth

Daniel Varga

Denes Varga

Marton Vamos

Gergö Zalanki

 

Njemačka:

Kako se to nekada pisalo u tiskanim medijima – do zaključenja ovog broja nismo saznali sastav reprezentacije Njemačke.

 

Podsjetimo kako je na prošlogodišnjem izdanju ovog turnira u Kesckemetu slavio domaćin, pobijedivši Kanadu, Rumunjsku i mladu reprezentaciju Mađarske (U-20).

 

Waterpolo Arena Szolnok: