Međunarodni vaterpolo na Dančama: veterani kontra Južnoafrikanaca

Po hrvatskoj obali Jadrana krstare vaterpolisti iz Južnoafričke republike. Bila im je to jedinstvena prilika da zaigraju kontra svjetskih prvaka, dubrovačkih veterana koji su izabrali Danče za lokaciju ove međunarodne utakmice.

Najavljeni su također veterani sa juga Afrike, i to nešto stariji od naših koji spadaju u kategoriju 40+. Međutim, umjesto da dođu cca 50-godišnjaci stigle su dvije ekipe 25-godišnjaka. Međutim ni to nije omelo svjetske prvake da dođu do pobjede.

Afrikanci,  svi bijelci, logično s obzirom da su vaterpolisti, su stigli sa curama, ženama, neki i sa djecom. Oduševili su se prijemom i gostoprimstvom za što su se pobrinuli naši veterani koji su ih počastili roštiljom. A o tome koliko im je draga Karlovačka piva svjedoči i to da je Ado već u 9 ura osto bez iti jedne boce. Jasno, s obzirom da su pravi vaterpolski zaljubljenici i dio igranja im je bio jako bitan i tu su imali prilike dosta toga naučiti. Uostalom mogu pričati da su igrali protiv osvajača Olimpijske medalje, osvajača Lige prvaka, i brojnih drugih majstora koji nisu toliko razvikani van Dubrovnika, ali su barem podjednake vaterpolske legende u našem Gradu. A gdje je to još vaterpolo toliko bitan, nigdje.

Veterani su stigli gotovo u punom sastavu. Nedostajali su im upravo dva Dančara, Jugo i Tiozzo. Prvi se razbolio, a drugi je u u Splitu. A pojačali su ih Olaf koji je nakon prve četvrtine zamjenio Šturicu i Ognjen Kržić koji je također odigrao prvi dio. Najglasniji i najefikasniji je po običaju bio Suha, a Alen Bošković je ponovo pokazao genijalonost asistiranja. Prve dvije četvrtine sudio je Mladen Rak, a kasnije i Tura koji je dao sve od sebe da utakmica zvrši neriješeno (po naredbi prezidentea Bazdana) pa je stoga i završio u moru predkraj utakmice koja je završila 9:8. Jedna afrička momčad (sive majice za logom „Waterpolo is swimming with balls“) igrala je prve dvije četvrtine, a druga (žuti „Zoo Lake“) druge dvije.

Nakon utakmice krenulo je druženje koje još uvijek traje. A Afrikanci su obećali iduće godine poslati jaču momčad koja će se bolje nositi sa dubrovačkim majstorima vaterpola.