Mladost potvrdila prvo mjesto

    Prava uspavanka u tmurno zagrebačko poslijepodne. Žalosno je bilo gledat igrače Olympiacosa kako se „kupaju“ na Savi zbog očitog nedostatka snage za neki ozbiljniji vaterpolo. U sastavu Mladosti nije bilo Udovičića, mijenjao ga je Pavičić. A Olympiacos je ovaj put došao sa 9 igrača i 2 golmana. Nisu se morali čuvati izbačaja ko u Beogradu. Ali već na kraju druge četvrtine treće isključenje Delakasa, a sredinom treće i Ntoskasa pa su ostali na samo jednom zamjeni za posljednjih 13–14 minuta.

    Ne razumijem baš te financijske probleme Olympiacosa (dba kaže da nisu dobili plaću punih 20 mjeseci). Da vlasnik smanji proračun košarkaškog kluba za 2-3 %, ili nogometnog za još manje imao bi za isplatu svih dugova koliki god da jesu. Ovako liče na divljeligašku ekipu.

    Utakmica je krenula lošim pokušajem Perića s lijevog krila sa igračem više. I cijelu utakmicu je povremeni reprezentativac bio jako loš. Od jednog mladog igrača očekivalo bi se da grize, pogotovo što ga je izbornik gledao iz prvog reda. Prvi je zabio Hinić, iz polukontre 6 na 5, sa lijevog vanjskog sa 4-5 metara. Pa Muslim na zonu sa slične pozicije (malo dalje). Uskoro i prvi gol Olympiacosa, Blanis sa igračem više sa 1. stative. Tada 2 poteza danas najlošijeg mladostaša, Živkovića. Prvo sa igračem više u blok, pa iz polukontre 6 na 5 da desnog vanjskog sa 5 metara preko gola.
    Na njemu se najbolje vidjelo koliko Udovičić znači Mladosti. Kad Udovičić navuče obranu i iz zgloba doda brzu loptu na prebačaj, krilu ostaje tek da ubaci loptu u bliži, nebranjeni kut. Bez njega to i nije baš tako lako. Još jedna polukontra 6 na 5 i ovaj put prebačaj s desnog na lijevo krilo gdje Vukičević lagano zabija u bliži.
    Nakon prve četvrtine duel akcija sa igračem više je još bio neizvjestan, 2:2.

    Kako su Mladostaši vidjeli u kakvom su stanju Grci, još su i oni usporili pa je druga četvrtina protekla u ravnopravnoj igri čak je 1:40  do kraja Afroudakis bio jako blizu izjednačenju, od prečke je lopta pala na crtu pa je Pavić pokupio. Prije toga je, na startu četvrtine, Afroudakis okrenuo Petkovića i zaradio peterac koje je Ntoskas realizirao. Zatim 2 gola Buljubašića, sa igračem više sa vanjskog i iz kontre sa 2 metra iz drugog pokušaja. Zabija i Komadina sa stative sa igračem više. Zatim Živković opet pogađa u blok sa igračem više, a Komadina mu je pobjegao u kontru i zabija drugi gol u nizu, za 5:4. Muslim vraća na 2 razlike, imao je priliku 3 puta cimati i onda šutirati sa lijevog vanjskog. Blanis zabija sa 2 metra pored Pavičića. Ni Letica sa igračem više nije mogao dalje od bloka, a nakon 2 napada Olympiacosa na -1, Hinić je izborio peterac – već treći izbačaj Delakasa – i Muslim zabija treći gol, za 7:5.
    Tu je već omjer akcija sa igračem više bio 5:3 u korist Mladosti.

    Na startu treće Mladost zabija 3 gola u nizu i odvaja se na 5 razlike. Petković iz peterca (Muslim iznudio), pa sa igračem više (3. izbačaj i Ntoskasa) i Vukičević udarcem kroz uši na zonu sa lijevog vanjskog. Blanis zabija još jednom s 2 metra (pored Letice). Pa još jedna greška Živkovića (dodao loptu protivniku umjesto sidrunu) i Komadina mu opet radi kontru i zabija s njim na leđima. Muslim ušao u dva metra, izborio izbačaj i zabio ga s lijevog krila. A Petković je zabio i treći gol u ovoj četvrtini, opet sa igračem više, nakon što se s desnog krila izvukao skoro do pozicije vanjskog.
    Nakon loše igre sa igračem više (1/5) u ovoj četvrtini 100% učinak, 3/3. S druge strane Olympiacos jedinog igrača više nije iskoristio jer je pokušaj loba s krila Pavić uhvatio.

    Sad je došo red na 2 gola Lončara. Prvo nakon što je izborio igrača više i dobio loptu na stativu. Odlično dodavanje Karača koji je i ranije imao nekoliko vrlo lijepih proigravanja prema sidrunima. Pa Lončar iz sredine obrane iz kontre na dobro dodavanje Petkovića. Tad je bilo 14:7, po prvi put je Mladost došla na granicu ostvarivanja hendikepa iz nagradne igre. Četvrti gol Blanisa, sada grčka kontra i realizacija sa 2 metra na prebačaj s krila. Perić konačno zabija (igrač više sa lijevog vanjskog) nakon  nekoliko loših pokušaja tijekom utakmice i opet je +7. U zadnjih minut i po ulazi se s tim rezultatom, i Grci započinju napad. Kocheilas je izborio igrača više kojega onda i zabija na manje od minute do kraja. Iako je Mladost u zadnju minutu ušla s +7 i svi koji su na kladionici igrali da će ostvariti hendikep (5.5) su vjerovali da su pogodili. Ali Mladost brzo gubi loptu u napada i 20 sekundi prije kraja Afroudakis zarađuje (sudac Reinink mu ga poklanja kao i Mladosti ranije) peterac kojega Fountoulis zabija i ruši hendikep.

    Odavno nisam vidio ovako loše suđenje kao što ga je prikazao Talijan Bianchi. Imao je 6–7 odluka kad nisam znao zašto je nešto sudio. Točnije, očekivo bi izbačaj on bi sudio kontrafaul, ili bi očekivao kontrafaul, a on bi sudio izbačaj. Nijemac mu se kasnije pridružio, ponajviše s 2 loše dosuđena peterca. A i iskazao je nepoštovanje prema igračima i utakmici jer je drugi dio utakmice sudio s rukama iza leđa pa bi onda, jasno, sporije pokazivao što je dosudio.

    Očito je da su oba sidruna (ako ih imaju) Olympiacosa ostala doma jer su u 2 metra ulazili Komadina, Christos Afroudakis, Kocheilas i Blanis. Blanis je čak zabio 2 gola s pozicije sidruna, a još je u trećoj četvrtini i plivao za loptu i osvojio je pa sigurno inače nije sidrun. Afroudakis je izborio 2 peterca, doduše drugi nije bio na 2 metra, a i nije bio peterac.
    Kod Mladosti su dakle Živković i Perić bili jako loši. Mladi Vukičević je još jednom pokazao da se na Savi konačno pojavio jedan mladi igrač velikog potencijala. Najbolji je bio Muslim, zabio je 4 gola, izborio peterac i dva igrača više. vrijedi istaknuti i da je Brlečić izborio 2 igrača više. Nedostatak Udovičića je najviše bio vidljiv kod igrača više, pa su tako čak 4 puta blokirani (Živković i Letica po 2) udarci sa igračem više.
    Mladost je u dva navrta došla do +7, ali nije nijednom uspjela preći granicu od 7.5. Osigurali su prvo mjesto koje i ne mora značiti puno u nastavku, tek da će dobiti jednog pobjednika grupe i dva drugoplasirana.

5. kolo Dalekovod Eurolige
HAVK Mladost – Olympiacos    15:10 (3:1, 4:4, 5:3, 3:2)
Suci: Bianchi (Ita), Reinink (Nje)
Mladost: Pavić (7), Vukičević 2, Perić 1, Letica, Petković 3(1), Živković, Pavičić, Brlečić, Karač, Muslim 4(1), Hinić 1, Buljubašić 2, Lončar 2. Trener: Nikolić.
Olympiacos: Deligiannis (8), Mylonakis, Delakas, Kocheilas 1, Fountoulis 1(1), Theodoropoulos, Afroudakis, Ntoskas 1(1), Komadina 3, -, Blanis 4, -, Floros. Trener: Vangelis.

Peterci: Mla 2/2, Oly 2/2
Igrač više: Mla (0/2+1/3+3/3+2/3)= 6/11 (55%), Oly (1/2+1/1+0/1+1/2)= 3/6 (50%)
Obrane: Pavić (3+2+1+1)= 7/17 (41%), Deligiannis (4+2+0+2)= 8/23 (35%)