Muslim„kažnjen“

Strijelac pobjedničkog gola

 

Najvažnija stvar u najavi majstorice bilo je pitanje kazne za Petra Muslima. Također, konačno ćemo imati i tv prijenos, HTV 2 i Primorje su se ovaj put usuglasili, igra se u 18:30.

 

Petar Muslim je kažnjen s 1500 kn za gađanje suca loptom plus vrijeđanje. Dakle, disciplinski sudac Mladen Katunarić je presudio da je igrač napravio prijestup. I kaznio ga samo novčano. Sramotna je to, ali nažalost i očekivana odluka. Nepojmljivo je da se za gađanje suca dobije ovakva simbolična kazna. A samo kažnjavanje od strane disciplinskog suca govori da je on utvrdio prijestup. Pozivamo sve igrače, više ili manje nezadovoljne suđenjem, da vrijeđaju i gađaju suca loptom na kraju svake utakmice. Inače Mladen Katunarić sudac je prekršajnog suda u Splitu, prometni odjel.

 

 

Svatko tko zna išta o HVS-u znao je da će biti tako. Recimo Asić je samo prigovarao (možda i vrijeđao) suca pa je dobio jednu utakmicu zabrane vođenja momčadi. Šteta što nije ima loptu kraj sebe pa da i gađa usput suca, pa bi bio samo novčano kažnjen. Možda se onda Roje ne bi bio toliko snerv’o vodeći momčad umjesto njega pa bi možda bili pošteđeni uvredljivo stupidnih izjava direktora Primorja.

 

U majstorici sude dva strana suca, Stavridis i Caputti. Stavridis je kroz povijest bio izrazito antipatičan sudac koji je jako dobro surađivao s Pro Reccom dok su Volpi i Lonzi bili međusobno dobri. Ipak, zadnjih nekoliko sezone prestao je iskakati u prvi plan. Neosporno je da zna dobro sudit, vidjet ćemo i hoće li. Caputti nije toliko eksponiran kao Grk (rijetko tko jest od vaterpolskih sudaca), ali također spada u sam vrh svjetskih sudaca.

 

Prošlu utakmicu obilježio je veliki povratak Juga na čelu s fenomenalnim obranama Bijača. Macan je obrambeno bio vrlo dobar. U napadu nitko nije briljirao. I Obradović je nakon 3 odlične utakmice bio malo samozatajan. Samo jedan gol, doduše njega i najviše pokrivaju. A i suigrači, Bušlje u dva navrata, nisu mu dodali pravodobnu i točnu loptu kad je bio u situaciji za šutiranje. Janović je u zadnje dvije utakmice postigao po dva gola. Ne znam za treću u Rijeci, ali u posljednjoj je potrošio podosta udaraca. Bošković nikako da se priključi u ovom tercetu koji bi trebao šuterski dominirati u jugovom napadu. Dapače, igra loše.

Dakle, Jug se vratio i pobijedio na Bijačev pogon. Uz odličnog Macana, cjelokupna momčad odigrala je vrlo dobro u obrani. Younger se priključio nositeljima igre sa dva lijepa gola.

 

S druge strane jača strana igre Primorja bila je također obrana. Jug nije mogao ozbiljnije zaprijetiti 12-13 minuta. S njihove strane Vićan nije imao toliko prilika za obranama, veliki broj lopti završavao je u odličnim blokovima. U napad su potpuno pali u zadnje dvije četvrtine. Imali su dva nevjerojatna promašaja, Garcijinu kontru 1 na 0 i Muslimov peterac. Akonto toga što Petrović i Burić nisu nikad vidjeli da netko onako propusti peterac, pa su za to optužili suca, ja nikad nisam vidio da nekome ispadne lopta iz ruke dok je sam ispred golmana i sprema se šutirati. Vjerujem ni oni, a nismo čuli tko je kriv za to?

Nije ni Primorje imalo igrača koji bi ih napadački nosio. Čak ni Sukno koji je stabilizirao formu. Sada je zabio gol plus imao još jedan asist. Zabio je i peterac u raspucavanju.

Zanimljivo je bilo pratiti kako su igrači Primorja, osim Muslima, pucali peterce. Očigledno su snimali Bijačev stil, i svi do jednoga su išli na duži i sporiji zamah u pripremi udarca – doduše, kod nekih je i Bijač malo prebrzo birao stranu. Sukno je čak uz dugački zamah išao na iznimno lagani šut. Bijač je lagano dodirnuo loptu, ali je svejedno ušla u gol.

Jasno, i jugaši su miksali udarce, pa Vićan osim jednog, Youngerovog, nije niti jednom bio blizu lopte.

 

Primorju osim Suknovog, Muslimovog napadačkog učinka treba još netko. U prve dvije utakmice bile su stative s igračem više. U zadnjoj Elez je dva puta dobro realizirao igrača više. Vidjet ćemo, pretpostavljam, još jednu neizvjesnu utakmicu u kojoj će obrane opet biti bolji dio momčadi. A tko će pobijediti odlučit će tko će imati više raspoloženih igrača u napadu.

 

Danas, na Kantridi s početkom u 18:30 dobivamo odluku hoće li Primorje drugi, ili Jug dvanaesti put postati prvakom Hrvatske.