Nemoćni Vasas

Mladostaši su upisali i drugu pobjedu, danas su bili bolji od Vasasa 10:6. Utakmicu su prije svega odlučila dva detalja: loša igra Vasasa sa igračem manje i loša igra u napadu, prije svih Boškovića. Bilo je i nekih sudačkih pogrešaka, tj. suđenje je bilo tipično domaćinsko, ali Vasas je odigrao preloše za neke ozbiljne prigovore. Jedino su u trećoj četvrtini sa 4 realizirana igrača više izgledali kao ozbiljna momčad.

 

Od početka se krenulo žustro, Letica je nastavio sa nogometnim i nepreciznim „centaršutevima“ sa desne strane na drugu stativu pa je Kiss otišao u kontru 1 na 0 i to lakoćom realizirao. I to je bilo sve od napadačkog učinka Vasasa u prvom poluvremenu. I Pavić se nekoliko puta iskazao sa odličnim obranama, a i lopta sa igračem više kod Mađara je presporo išla pa i nisu uspijevali izraditi čiste situacije. U tom periodu Mladost je dala po dva gola u obje četvrtine i otišla sa 4:1 na poluvrijeme. U prvoj četvrtini zabio je Ivan Milaković na zonu kroz Nagyja (njegov kiks), te mladi Vukičević jako inteligentnim udarcem sa igračem više sa lijevog vanjskog, lagano oko bloka u dijagonalu, golman nije imao šansi. Imala je Mladost i igrača više u plivanju u napad, pa je to u biti bila kontra 3 na 2, ali je Bebić užasno opucao preko gola. Kasnije se uvukao strah u njega pa se nije odlučivao na šut ni sa oko 5 metara, već je stalno prebacivao loptu na krilo do Letice koji otamo nije bio opasan.

Mladost je zabila još dva gola sa igračem više u drugoj četvrtini, prvo Radu kao ljevak na prvoj stativi dobija loptu sa lijevog vanjskog, dobar asist Letice, pa zatim i Mallarach s krila. U ovoj četvrtini je i Vasas imao 2 igrača više, a oba je upropastio Bošković, na lijevom krilu. Prvo mu je dobro dodana lopta od B. Steinmetza sa lijevo vanjskog ispala pa je jedan mladostaš pokupio, pa mu je iza toga Pavić obranio sa dvije ruke plisku u bliži.

Početak treće četvrtine kao da je neki novi Vasas u bazenu. I jučer su su nakon 4:1 za Savonu krenuli, pa i danas. 3 uzastopna gola, sva tri sa igračem više, konačno su uspijevali izraditi akcije koje su završavale odličnim udarcima. Prvo nova bomba Vamosa sa desnog krila, pa Katonasa sa desnog vanjskog, i onda Kissa također s krila, i učas 4:4. Ali ova najefikasnije četvrtina nije nastavljena u tom smjeru. Vasasu su suđenja 2-3 uzastopna kontrafaula – inače je Steinmetz izgledao kao drugorazredni sidrun i to pored Pavičića i K. Milakovića, a to i nije baš realno – i 3 uzastopna igrača više za Mladost koja su realizirali na identičan način. Dodavanje sa krila na krilo, pa na vanjskog, gdje bi Udovičić navukao obranu, a Mađari bi stali usko sa bočnim igračima zbog straha od proigravanja stativa. To su krila koristila i pametno bi se postavili i prije primanja lopte na samo 3 metra od gola i onda kad bi dobili loptu lakoćom bi oko bloka zavukli loptu u bliži, a Nagy nije ta kvaliteta da to pokrije. Prvo je tako zabio Bebić, pa zatim Kristian Milaković sa lijevog krila dva puta i za čas je opet +3. Još jedna dvojbena situacija – dosta se bunio glavni trener Foldi, a pomoćnik mu je pošao na drugu stranu, do delegata i protestirao. Čak je i delegat u pauzi prije posljednje četvrtine malo popričao sa sucima o tome. A dogodilo se sljedeće. Vasas je pokušao neki brzi napad i nije prošlo, a Udovičić se još nije bio vratio pa je ostao sam na širokom prostoru, samo on i njegov čuvar preko centra. I negdje na oko 5 metara, po meni unutra, izborio je prekršaj. Lopta je otplutala (nije je obrambeni igrač dirnuo, nego uslijed inercije nakon Vanjinog driblinga) čak 2-3 metra prema golu. Sudac je dao znak da se mora vratiti na mjesto gdje je napravljen prekršaj, i sve to skupa je trajalo 4-5 sekundi, a onda kad se Udovičić vratio šutirao je iz faula, a Nagy nije ni pokušavao braniti smatrajući da se ne smije šutirati, ali suci su priznali gol. Još je Kiss smanjio na 8:5 sa igračem više u posljednjim sekundama četvrtine.

U zadnjoj četvrtini još jedan odličan gol Vukičevića, iskoristio je plitku zonu Mađara i pravom bombom nakon 3-4 mahanja – baš maše s loptom dok cima, kao da pomalo kopira one Udovičićeve vrtnje lopte u krug – od prečke (i gol se naočigled odigao od siline udarca) zabio za 9:5. do kraja još po gol s obje strane, prvo Katonas iz kontre 2 na 1, opet nakon pogreške mladostaša u napadu, pa Letica sa igračem više nakon što nitko nije izašao na njega i nakon 4 cima.

Tako je završilo točno 4 razlike, kao i jučer kad je Vasas dobio Savonu 13:9, međutim teško je očekivati da će se zatvoriti krug s pobjedom Talijana od 4 razlike sutra u podne. Vasas je veći dio utakmice izgledao nemoćno što je sigurno i zasluga obrane Mladosti. Pobjeda domaćih dobiva još više na snazi ako se zna da je Udovičić u napadu bio loš, posebice u realizaciji. I danas je Radu odigrao puno više od Hinića. Pavić, Vukičević i Kristian Milaković pokazali su najviše, a Miloš i Bukić danas nisu ulazili u igru.

Bošković je očito totalno van forme, a i dobro su ga pokrivali. Jednako tako je Brguljan bio zadužen da čuva Udovičića što je također vrlo dobro radio. Bošković je uz to što je bio šuterski neopasan, netipično za njega, dijelovao dekoncentrirano pa mu je i lopta ispala, i loše je dodao na stativu sa igračem više. Nekoliko puta se i mučio sa uzimanjem faula na vanjskoj poziciji, jednom je i poprijeko, s pravom, pogledo njemačkog suca.

Mladost je igrala sa Pavićem i 10 igrača. Bit će zanimljivo hoće li neki trener probati zaigrati mrtvu zonu na Bebiću i Letici koji kreće u prvoj postavi, i očito je trenutačno prva opcija za desnog vanjskog, kao i na Pavičiću kad je u igri. Često su i po dvojica od ove trojke u postavi.

Mladost – Vasas    10:6 (2:1, 2:0, 4:4, 2:1)
Suci: Matache (Rumunjska), Hausche (Njemačka)
Mladost: Pavić, Radu 1, I. Milaković 1, Letica 1, Pavičić, Vukičević 2, Udovičić 1, K. Milaković 2, Bebić 1, Miloš, Hinić, Mallarach 1, Bukić. Trener: Kobeščak.
Vasas: Nagy, Decker, Bošković, Katonas 2, Fazekas, Voros, Kiss 3, Vamos 1, Brguljan, Fulop, B. Steinmetz, Takacs, A. Steinmetz. Trener: Foldi.

Izbačaji: Mla 12, Vas 12.
Igrač više: Mla (1/3+2/2+ 3/ + 1/)= 7/12 (58%), Vas (0/3+0/2+4/ + 0/)= 4/12 (33%)