Ponavlja se povijest?!

    Nakon 3 sezone Jug je opet u četvrtfinalu dobio Partizana za protivnika. Opet su prvu utakmicu na Banjici izgubili 2 razlike. Nadam se da će i ostatak raspleta bit kao i tada. Prolaz na final4 (peti put zaredom) te naslov prvaka Europe na «domaćem» terenu (ovaj put Rijeka umjesto Dubrovnika).


    Imo sam izbor oću li gledat utakmicu na Dutv-u ili Rts-u. Zbog puno kvalitetnije slike i tona sam se odlučio za ove druge, i požalio (nažalost nisam sam gledo pa nisam mogo utjecat na promjenu kanala). Komentator Aca Stojanović i sukomentator Nikola Kuljača su izrekli toliko nebuloznih stvari da sam zavapio za Buconićem i/ili Ozmecom. Nevjerojatno! Osim što su u očitim faulovima za isključenje vidjeli urotu cijelog svijeta protiv Partizana (što je trajalo cijelu utakmicu) vrhunac svega je bio priča o namještanju ždrijeba 3 godine za redom. Naime oni su uvjereni da LEN namješta ždrijeb kako bi Partizan dobio najtežeg mogućeg protivnika (Mladost lani uopće nije bila najteži protivnik) te da je namješteno da oni uvijek igraju prvu utakmicu doma. A da su ove godine kuglice nakon prvog izvlačenja vraćene u «šešir» jer nije ispalo kako treba. Bože moj, koji idioti. A od Kuljače kao bivšeg reprezentativnog golmana sam očekivo da će reć koju pametnu o igri, ali ipak je on bio i jest golman.

    Bazen je bio pun (navodno 3000 gledatelja) i atmosfera je bila vrhunska. Ipak je FK Partizan upravo svlado Zvezdu i posto novi/stari šampion Srbije. Također mi se čini, barem ja u prijenosu nisam čuo, da nije bilo nikakvih vrijeđanja na nacionalnoj niti bilo kojoj drugoj osnovi, nego samo navijanje za svoje. Jugaši su odlično ušli utakmicu. Nakon minut i po igre već je bilo 0:2. Dobud je izborio dva puta (odigro je briljantno izborivši čak 9 puta igrača više + peterac) igrača više koje su nakon dobrih i brzih dodavanja realizirali Vranješ s desnog krila te Bošković s desnog vanjskog. Zatim su domaći imali 3 igrača više od kojih su tek trećeg realizirali i to s prve stative Pjetlović na asistenciju Vujasinovića. Najveće zamjerke Fatoviću idu na račun igre s igračem manje. Ne smije se dogodit da u cijeloj utakmici ne reagira promjenom obrane tj da od 10 akcija s igračem više Partizan čak 7 puta izradi akciju na stativu. Od toga su na taj način zabili 5 golova (jer je jednom Pjetlović falio cijelu baru, a jednom Rađenu ispala čista lopta), a Vujasinović je od tih 7 akcija u 5 bio onaj koji je dodo loptu na stativu. Do kraja četvrtine Dobud je zaradio još dva igrača više i peterac kojeg je promašio Sandro Sukno. A točno u zadnjoj sekundi Bušlje je s druge stative zabio na dodavanje Azeveda. Tu je također poludio komentator Aca da je Bušlje bio u dva metra (ni govora o tome) pa kako to sudije nisu videle, pa čak se i Rađen odmako od njega jer je Bušlje ušo u dva metra. I prva četvrtina je završila s 3:1, zbog odlične igre Dobuda i igre s igračem više te zbog očite nervoze Partizana.
    U drugu četvrtinu jugaši ulaze loše. Osim što je sad bio red na Mili da igra na dva metra, a to u srijedu nije bio u stanju, i Partizan je pojačo presing po cijelom bazenu. Tako se dogodilo da 2., 3. i 4. napad (prvi je bio nakon osvojene lopte pa ga je bilo lakše postavit) Jug uopće nije postavio lepezu te nisu imali nikog na poziciji sidruna. Posjećali su na Turčina u tim trenutcima. Točno nakon 2 minute igre Pjetlović je zabio gol s pozicije sidruna, ali je bio neđe na 5 metara pa ga je Bušlje pustio da puca jer Vićan to inače lakoćom brani. Ovaj put nažalost nije. Do tog trenutka, dakle u prvih 10 min igre Vićan je imo 5 obrana od 6 udaraca (83%). A od slijedećih 7 udaraca (uključujući ovaj) u okvir, sve su bili golovi. Osim ovog prvog, svi ostali su bili neobranjivi i velike pogreške obrane. Uslijedio je novi peterac za Juga i to opet izboren u situaciji s igračem više. Ovaj put ga je zaradio Obradović, a realiziro Bošković. Zabija zatim i Vujasinović, odličnim udarcem izvana. I to je jedini gol uz onaj Filipovićev (7. gol Partizana) koji nije bio posljedica velike pogreške u obrani Juga. To mi daje veliko ohrabrenje za uzvrat jer se teško opet može ponovit toliko individualnih i grupnih grešaka u obrani, a i Jug ove sezone briljira kad igra u Gružu. Opet je bilo dva razlike kad je Azevedo zabio gol s lijevog vanjskog nakon odlične akcije s igračem više. Odlična lopta Vranješa s desnog krila i Amerikanac zabija iz prve na prebačaj. U zadnjih 1:30 četvrtine Crnobeli zabijaju dva gola i prvi put izjednačavaju rezultat na 5:5. Prvo zabija Rađen s stative s igračem više te Pjetlović iz polukontre kao sidrun (osto na širokom prostoru sam s Dropcem), opet s pet metara, ali ovaj put neobranjivo u sami kut.
    Treću četvrtinu su obilježila obostrana isključenja koja su suđena u čak 3 navrata (još jednom pred kraj utakmice). Po meni obostrano isključenje je kad u istom trenutku dva igrača naprave faul za izbačaj, a realno je nemoguće da se to dogodi čak 4 puta u jednoj utakmici. Nakon ova dva gola u nizu na kraju 2. četvrtine, Partizan je zabio još tri gola zaredom. Za prvo vodstvo, Pjetlović s prve stative s igračem više, pa Filipović s igračem više kad se izvuko s desnog krila malo prema desnom vanjskom te Vujasinović nakon velike pogreške Dobuda koji ga je samo gledo kako ulazi sve do 3 metra (doduše malo iskosa s neruke) i kad je skočio pokrit ga već je bilo kasno. I tada 1:44 do kraj treće četvrtine bilo je 8:5 za Partizan. Dobud je opet zaradio igrača više i tada Bošković kao pravi kapetan preuzima odgovornost. Pogodio je na prebačaj Soru kroz uši. Stvarno odličan gol. Primio je loptu s lijevog krila, znači s nezgodne strane i iz prve zakuco loptu u gol. Uslijedila je pogreška Vasovića u napadu koji je išo centrirat loptu sidrunu i to na isteku napada pa je Sukno to iskoristio i otplivo u kontru koju je završio lobom. Tako se Jug u manje od 30 sekundi vratio u utakmicu.
    Zadnja četvrtina je počela s puno nerezonskih poteza u napadu s obje strane. 6:30 do kraja, Marković je dobio 3. isključenje, a Vujasinović je opet pronašo samog Aleksića na drugoj stativi i opet dva razlike. S druge strane Dobud je opet zaradio isključenje kojeg je Sukno pretvorio u gol. Bošković je dodavo prema drugoj stativi (jedini loš potez Boškovića u utakmici), ali su dva igrača Partizana zasmetala jedan drugom i lopta se sretno odbila do Sukna koji lakoćom svladava Sora, pliska u bliži. I slijedećeg igrača više Partizanovci su izveli na isti način, samo je ovaj put asistent bio Filipović s desnog krila na prvu stativu Pjetlovića. Sukno opet, svojim trećim golom u nizu, vraća na minus 1. Naravno da je Dobud zaradio igrača više, a Sandro je opet sretno zabio. Udarac s lijevog vanjskog je od bloka promjenio smjer i prevario golmana. Do kraja utakmice još jedna velika greška u obrani Juga, čini mi se Azeveda. Kreno je pomagat na suprotnu stranu bez raloga i nije se stigo vratit na svog igrača, Gocića koji je osto sam na lijevom vanjskom i pogodio je za konačnih 11:9. U zadnje dvije minute nije se ništa značajnije događalo. Još jedno obostrano isključenje i šut Vujasinovića u zadnjoj sekundi koji je umalo od prečke ušo u gol.

    Jug može bit zadovoljan porazom od dva razlike s obzirom kako je odigro u obrani. Napravili su previše pogrešaka, a posebno je loše da su na isti način izigrani s igračem manje čak 7 puta. Nadam se da će Fatović nać lijeka za to za uzvrat. Uvjerljivo najbolji Jugaš je bio Dobud. Stvarno je briljiro. Ne pamtim da je ikad netko zaradio čak 9 igrača više u nekoj važnoj utakmici. Bošković je također odigro jednu od najboljih utakmica u sezoni. Čak je jednom digo loptu bez faula ko bek Bailyju. Sukno je na kraju zabio isto tri gola, kad je bilo potrebno zadržat priključak, ali je falio peterac na početku kad se Jug možda mogo odvojit na veliku prednost koju Partizan ne bi dostigo. Vićan je kreno odlično, ali su mu suigrači ovaj put otkazali poslušnost i većina šuteva se ni čudesnim intervencijama, kakve Frano zna ponekad napravit, nije mogla zaustavit. Vranješ je bio dobar. Zabio je lijep gol na startu, a dobro je organiziro napade s igračem više, što uostalom i pokazuje realizacija od čak 78% (7/9). Najgori je bio Smodlaka. Odigro je toliko loše da se pitam kakav je Seman, ako ni na ovakav Milin nastup ne može dobit šansu da barem jedan, dva napada pokuša odigrat. Nije uspijevo ni uzet poziciju u napadu. Drugi najlošiji je bio Azevedo. Dosta loših poteza u napadu, par šuteva i neuspjeli dribling. A u obrani je isto par puta zafrko. Marković i Obradović nisu nešto previše zafrkali, ali isto tako se nisu ničim ni istakli. Za njihov nastup najbolje ide ona: Nit smrdi, nit miriše.
    Kod domaćih uvjerljivo najbolji je bio Vujasinović. Stvarno je odigro vrhunski. Zabio je dva gola te asistiro 6 puta s igračem više (5 na stativu i jednom Filipoviću), a da nisu ispadale lopte u početku utakmice igračima na stativi mogo je upisat još dvije asistencije. I u obrani je odigro dobro na beku, posebno kad je čuvo Smodlaku. Pjetlović je drugi najbolji. Zabio je 5 golova, od čeka 2 ko sidrun. A igra izljepljen crnim trakama ko da je Knindža. Prlainović i Filipović su zakazali u šutu, ali nisu previše forsirali. Svaki je imo po 3 loša udarca iz dosta čistih i izrađenih situacija. Soro loš, ali on ni ne može bolje. A dva najlošija igrača su Baily i Vasović. Baily ništa ne može u napadu, čak mu i Bošković bez faula digne idelano dodanu loptu. Kad je on u igri može se bez problema igrat presing cijeli napad. Vasovićevo vrijeme je izgleda prošlo. Iako godinu mlađi od Vujasinovića ovako teške utakmice očito više nisu za njega.
    Suđenje je bilo dobro uz neke greške koje nisu bile namjerne. Niko nije oštećen niti se navlačilo za neku ekipu. Unatoč tako dobrom suđenju, komentatori su iritantno urlikali cijelu utakmicu, pa ću slijedećih dana napisat posebni osvrt na suđenje s komentarima svakog isključenja.

¼ finale Eurolige,
Beograd, 8.travnja 2009.
Bazen Banjica
Suci: Margeta (Slo), Kiszelly (Mađ)

Partizan – Jug        11:9 (1:3, 4:2, 3:2, 3:2)
Partizan: Soro (5), Mirković, Rađen 1, Baily, Aleksić 1, Pjetlović 5, Prlainović, Gocić 1, S. Mitrović, Filipović 1, Vasović, Vujasinović 2, B. Mitrović
Jug: Vićan (8), Vranješ 1, Bošković 3, Azevedo 1, Seman, Smodlaka, Marković, Bušlje 1, I. Sukno, Dobud, Drobac, Obradović, S. Sukno 3.

Isključenja: Partizan 17, Jug 14
Igrač više: Partizan 6/10 (60%), Jug 7/9 (78)
Peterci: Partizan -, Jug ½
Objašnjenje: Partizan (10 akcija s igračem više + 4 obostrana = 14), Jug (9 akcija s igračem više + 2 peterca (oba peterca nakon već jednog isključenja pa su to 4 osobne pogreške) + 4 obostrana = 17)
Obrane: Soro 5/14 (36%), Vićan 8/19 (42%)

15 komentara na “Ponavlja se povijest?!”

 1. Prva liga tekst…. I eto zasto sam dao 5 bodova Vuji na onom glasanju 🙂

 2. malo sam kasnio s izvještajem. jebiga.
  kasnije sam kupio sportske i kad ono bucko ima skoro isti naslov ko i ja, a i uvodni dio. stvarno se ispričavam što sam počeo pisat ko buconjić 🙂
  naravno da mu je analiza prepuna grešaka. ove greške o broju zarađenih isključenja dobuda te još poneka ajde de. ali napisat da je uz ovaj najbolji trojac (dobud, bošković, sukno) još jedino smodlaka bio dobar nema veze s mozgom

 3. Nije Buconjic nego Buconic…nije mi jasno kako su primili ovoliko golova s igracem manje na istu foru, i jos k tome prime 2-3 goal iz 2 metra, poraz je onda neizbjezan. Sto je najgore na F4 prije dvije godine su im isto tako istu foru prodavali samo su tad krila zabijala.

 4. Jug je dobro prosao kako je igrao. Najbolji Boskovic, 3 gola, bez ikakvih kikseva

 5. da, buconić, falio sam. partizan dobro razvlači obranu kad ima igrača više, ali ne treba ić toliko za krilima, nego samo pokrivat bliži kut s dignutom rukom. ali dobit ćemo ih u uzvratu i proć dalje. sve su pregazili ove godine u gružu

 6. Odlican izvjestaj gospodine b/a, samo ako zelis bit u izboru za nagradu novinara godine morat ces izbaciti zafrko…i to dva puta ponovljeno zaredom 🙂 inace sve 5

 7. dobio si 5, ali jedini zbog truda! kad sam procitao komentar o kuljaci, nisam uopce citao do kraja jer je to cisto generaliziranje stvari koje radite u svemu, VI KOJI GLEDATE S DESNA!

 8. Ovi koji gledaju s gola su razinu iznad nas ostalih i malo bolje razumiju stvari, to je vjerovatno zbog kuta iz kojeg gledaju, s gola stvari izgledaju malo drugačije. Zbog toga da su golmani u principu najbolji i suci i treneri. To nam potvrđuje primjer Raka a vjerovatno je i Željko Klarić bio golman. Trenera koji bi to potvrdio se ne mogu sjetit ali sigurno ima jedan tako da ne mogu generalizirat.

 9. bravo pope, vidite kako pop shvaća, s gola je najbolji pregled igre, ali ipak malo s lijeva……..

 10. moram priznat da sam ovo u vezi golmana i napiso zbog zambate, koje je inača poznat po raznim generaliziranjima. pitajte sve ljevake koji su ikad igrali u špilji. jesi li gledo utakmicu i slušo kuljaču? pa koje je taj čovjek gluposti mljeo a bavio se vaterpolom. ajde, kad će više tvoja nova kolumna, nemoj zajebavat, napiši nešto

 11. Posto su svi ljevaci koje smo imali do sad u spilji bili iznimno sjajni ili priblizno iste kvalitete, mislim da mozemo generalno govoriti o njima. Kuljaču nisam slusao, jebiga covjek ne zna, ipak je samo covjek, ima noge do poda i glavu na vratu. A napisat cu, mozda iza izbora…

 12. Znači ako je golman onda ima noge do poda i samo je čovjek i ne može se generalizirat a o lijevacima se može generalizirat. Vidi se da si genijalac, totalno si neshvaćen.

 13. neshvaćen znači kada te niko ne shvaća ili velika većina ljudi, a u ovom slučaju me jedino ti ne shvaćaš! Nisam generalizirao o ljevacima općenito nego o ljevacima u špilji, što ne znači da nisu dobri u nekim drugim područjima, npr. u politici. Možemo i FER-ovcima ako hoćeš, generalno ili pojedinačno!