Pregled 4. kola Jadranske lige

foto by Martina Japundžić

Zbog nastupa Medveščaka i Mornara u Eurokupu 4. kolo Jadranske lige igralo se u dva termina; u subotu i jučer u srijedu. Mornar i Medveščak su sa uspjehom, sve tri pobjede prošli i drugi kvalifikacijski krug i sad čekaju nedjeljni ždrijeb da saznaju sljedećeg protivnika u 1/8finala Eurokupa koji se, pa sve do kraja, igra na dvije utakmice na ispadanje.

4. kolo JVL-a donijelo je dva derbija i jedno veliko iznenađenje. Glavni derbi igrao se u Gružu, ali su Jugaši pregazili Primorje (bez Da. Varge i Paškvalina) i već nakon 12 minuta poveli 8:2 i riješili utakmicu. U Igalu je također prvi dio utakmice sugerirao laganu pobjedu Mladosti, ali su se Novljani trgnuli i u samo 5 minuta došli sa 2:7 na 7:7 i odigrali ravnopravno do kraja i podjele bodova. A veliko iznenađenje dogodilo se u Splitu gdje je najmlađi klub ove lige OVK POŠK, zabilježio najveću pobjedu u svome kratkom, tek nešto duže od godine dana, postojanju. Pobijeđena je Budva, lanjski sudionik Final4-a Eurolige i crnogorski prvak. Po svim izvještajima briljirao je mladi golman Jelovina kojega splitski novinari već nekoliko puta guraju u seniorsku reprezentaciju i ističu da je bolji od Bijača, Jukića i Selema, pri tom zaboravljajući na Nižića koji sa 21 godinom, također spada u mlade i nadolazeće golmane. Tu je i 17-godišnji Marcelić kojega su svi ishvalili za prezentacije na U17 EP-u i očito je da će Rudić kroz nekoliko godina uz Pavića (koji sa svojih 29 godina može još dugo trajati) imati nekoliko golmana i slatke brige prilikom izbora.

U napadu je najbolji bio Bojan Matutinović, sa 4 gola u pobjedi 5:4. POŠK općenito nije tako loša ekipa kavu ima reputaciju i rezultate proteklih sezona. Stiglo je dosta novih igrača. Tako je tu centarski dvojac Travnikar i Marino Franičević (nekoć u Mladosti, pa Budvi i Brescii) koji su odlični igrač za klubove sredine tablice. Tu su

Nikša Jaić i Višeslav Sarić koji su 1999. sa ugaslim POŠK-om bili prvaci Europe, tu je i 26-godišnji ljevak Andro Franičević, uz mlade snage ovog kluba predvođene iskusnim trenerom Trumbićem. Svakih nekoliko mjeseci možemo pročitati, posebice uoči sezone, optimistične najave uprave OVK POŠK-a. Zadnji puta su najavili pohod na jedan hrvatski trofej kroz dvije godine.

Budva u svom sastavu ima Vukčevića, Danilovića, Darka Brguljana, Jokića i Tičića sve članove prvih 13 crnogorske reprezentacije i svakako su bili veliki favoriti. Iako je „preživio“ splitski poraz trener Budve Slobodan Mačić je nekoliko dana kasnije dao je otkaz na mjesto prvog trenera zbog nesuglasica sa sportskim direktorom Srećkom Uskokovićem.

 

Koliko gledatelja gleda pojedine klubove

 

Na bazenu u Utrini jučer je gostovao Pro Recco i u izvještajima smo mogli čitati o oborenom rekordu u posjeti na tom bazenu. Na nekoliko mjesta spominje se 700 gledatelja, a Anton Filić iz Večernjaka čak ide i do 1000. Taj bazen ima samo jednu tribinu koja je po kapacitetu najviše 50 – 60 % jedne tribine gruškog bazena. Što bi značilo da bi kad bi sve sjedalice bile popunjenje najviše bilo oko 600 – 650 gledatelja. A sve sjedalice nisu bile pune, recimo cijeli prvi red (a ima ih čini mi se 7) je bio skoro prazan, kao i tu i tamo pokoja sjedalica u ostalim redovima. S druge strane u izvještajima dubrovačkih novinara sa subotnje utakmice od oko stvarnih 800 gledatelja, u SN (D. Buconić) i Dubrovačkom (Vlašić) čitamo da ih je bilo 350, dok DuList (Lopin) piše o 1 000 gledatelja.

Recco je u Utrinu stigao sa jednim igračem manje od maksimalnog broja iako imaju 25 igrača u seniorskoj ekipi. Od zvučnijih imena nije bilo Tempestija (operiran), Burića, Benedeka, Filipovića, Figliolija. Feluga, Moline… Tako su se u jednom dijelu utakmice u isto vrijeme u igri nalazili Lapenna i Zloković, oba sidruni, pa su se izmjenjivali u dva metra i na lijevom krilu. Recco je počeo jako usporeno, čak je Medveščak vodio 4:2 nakon 10 minuta igre. A cijelo vrijeme je splitski sudački par Mile Rebić i Krešimir Milinović donosio takve odluke da su se igrači Recca, iako su većinu utakmice šutke sve prihvaćali, pred kraj utakmice počeli podsmjehivat. Na kraju je Medveščak imao 2

igrača više od Recca (11 – 9), i jedan peterac više (2 – 1) po čemu bi se moglo zaključiti da je centarski par Geratović – Ćuk bolji od onog Pijetlović – Zloković, odnosno da su bekovi Medveščaka bolji od Ivovića, Gitta i ostalih.

 

Kolo je obilježio jedan nesvakidašnji potez Domagoja Belamarića, koji je poljubcem čestitao Marnić–Kragiću na još jednoj dobroj partiji i pobjedi Mornara u Šibeniku. Zahvaljujući fotografkinji Martini Japundžić i mi koji nismo bili na bazenu u Crnici možemo vidjeti kako je do toga došlo.

Jedan komentar na “Pregled 4. kola Jadranske lige”

  1. Kakvi su ovo pederluci?! 😉 Je li ovo bilo tijekom utakmice ili poslije?