PREGLED TJEDNA

Renato Živković, https://hvs.hr/

Pokušat ćemo uvesti tjedne preglede vaterpolskih zanimljivosti. Krenut ćemo s prošlim tjednom u kojem su se istaknule vijesti o izboru novih direktora LEN-e od koji je jedan Renato Živković koji će biti zadužen za vaterpolo, VK Jadran je dobio novog predsjednika koji je u svojstvu predsjednika HVS-a donirao svome klubu 2 milijuna kuna, saznali smo sudionike final4-a kupa dok je derbi Juga i Jadrana odgođen te je Srbija dobila novog izbornika, Uroša Stevanovića.

Živković sportski direktor za vaterpolo

LEN je na kongresu u Antaliji konačno smijenila Marca Birrija koji je zadnjih 17 godina, dobar dio tog perioda uz Lonzijevo mentorstvo vodio vaterpolo, a i ostale vodene sportove. Situacija je svima poznata, ne samo u vaterpolu, nego čak i plivanju. Novi čelnici LEN-e, ovaj su potez trebali donijeti prvi dan, ali prošlo je skoro 9 mjeseci u kojima je nepotrebno izgubljeno vrijeme.

Novi izvršni direktor LEN-e je Francuz Patrice Coste. LEN je u svojoj medijskoj obavijesti istaknula da je radio u UEFA-i gdje je bio uključen u „commercial implementation of broadcast and sponsorship operations in both Club and National Team Competitions and tournaments“. Pametniji ljudi od mene su mi objasnili da je on rukovodio prilagodbom proizvoda (valja utakmica i natjecanja poput Lige prvaka i Eura) kako bi na njemu zaradio više novaca. Veliki korak naprijed je da se barem u nekoj ozbiljnoj, barem po pitanju privlačenja sponzora, organizaciji bavio promotivnim poslovima. Odnosno da je LEN izabrala čovjeka iz ove branše. Vidjet ćemo što i kako će u LEN-i napraviti po ovim pitanjima, mogućnosti su mu neograničene. Svaki pomak s ničega je ogroman. Dobio je i zamjenika Giannija Minervinija. LEN je samo ovo napisala o čovjeku koji ima zadatak da vodene sportove digne iz pepela:

Patrice Coste is the new LEN Executive Director. Patrice Coste is an experienced Sports business industry professional with a proven history of broadcasting, project, and event management. After starting his career in Sports broadcasting, working on major different Sports events, Patrice joined UEFA in 2012 to be involved in the commercial implementation of broadcast and sponsorship operations in both Club and National Team Competitions and tournaments. Patrice graduated from the Executive Master in Sports Governance (MESGO) in 2018. He will begin working on 1 December.

Renato Živković, novi je direktor zadužen za vaterpolo. Izabran je na ovom istom kongresu. Ne znamo je li podređen izvršnom direktoru (znamo da ga on nije izabrao), niti kakva je hijerarhija u LEN-i. Znamo da je proteklih skoro 16 godina bio glavni tajnik HVS-a. Na stranici saveza istaknuto je:

Dva i pol tjedna veličanstvenog turnira u Spaladium Areni, kao i sav prijašnji rad Renata Živkovića očito nisu mogli proći nezapaženo u vrhu Europske organizacije vodenih sportova.

Renato Živković je na dužnosti glavnog tajnika Hrvatskog vaterpolskog saveza od siječnja 2007. godine, te je između ostalog bio 2009. član Izvršnog organizacijskog odbora FINA juniorskog Svjetskog prvenstva u Šibeniku, kao i 2011. član Izvršnog odbora LEN juniorskog EP u Rijeci, te izvršni direktor dva europska seniorska prvenstva koje smo organizirali u našoj zemlji, u Zagrebu 2010. i Splitu 2022.

Ako se ističu njegove zasluge u organizaciji reprezentativnih turnira, znači li to da će LEN , a ne domaćin (klub ili savez), u budućnosti biti organizator EP-a i završnice Lige prvaka? Ili se nema što drugo za istaknuti?

Drnasin novi predsjednik Jadrana

Na klupskoj stranici VK Jadran je napisao:

Mladen Drnasin novi je predsjednik Vaterpolskog kluba Jadran za period od iduće dvije godine. Drnasin nastavlja rad dosadašnjeg predsjednika Alberta Pavlovića koji će od sada biti na funkciji dopredsjednika. Dogovoreno je tako unutar kluba, a odluka je potvrđena na Skupštini. Jadran tako nastavlja u istom smjeru s istom ekipom na čelu, samo s izmijenjenim ulogama.

Isto tako Tportal donosi sljedeće:

„U ugovoru o organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu uneseno je da nakon njegovog dovršetka veći bazen ostaje ‘na raspolaganju’ Splitu, a manji Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radi se o nejasnoj i nepreciznoj formulaciji pa su nastala različita tumačenja oko vlasništva, ali i obaveze plaćanja PDV-a. Upravo oko toga vodili su se pregovori između Splita i HVS-a. Na koncu je, po neslužbenim informacijama, dogovoreno da će Savez uplatiti u gradsku blagajnu dva milijuna kuna, a taj novac iskoristit će se za dovršetak radova na nedavno natkrivenom bazenu Jadrana na splitskom Zvončacu te će ubuduće biti u funkciji cijele godine.“

S obzirom na to da je Drnasin u isto vrijeme predsjednik Jadrana i Saveza, reklo bi se natruhe sukoba interesa u ovom raspletu događanja. Pogotovo što je u intervju koji je Perica Bukić dao 23.10. u SN izrijekom kazao:

HVS ni u kojem segmentu nije strana u postupku, niti u pripremi, niti u realizaciji izgradnje bilo kojeg bazena.“ Pitanje je bilo oko Vladinog plana izgradnje i obnove nogometnih stadiona i može li se tu štogod poduzeti.

Zanimljiv je taj intervju bi i po još nekim detaljima. Primjerice saznali smo da „HVS već godinama iz svojih vlastitih sredstava pomaže klubove s oko 40-tak posto od ukupnih sponzorskih sredstava koje pribavi.“ Čime se također pohvalio Bukić.

Poznati sudionici F4 kupa

Ove godine Jug i Jadran nisu morali igrati kvalifikacije kupa već su direktno na final4-u. Logično s obzirom na nenormalnu količinu utakmica koju igrači imaju zadnjih godina, a s druge strane nesportski iako bi se prošetali do istog stadija natjecanja. Od klubova koji su igrali Solaris i Mladost su izborili plasman. Iznenađujuće je Solaris na domaćem terenu izborio 12:12 protiv Primorja. Šibenčani su ostali bez gotovo cijele prve postave (tu su Šparada i Penava), a Primorje se ojačalo Darkom Brguljanom, Muslimom,  Te Rieleom, Oguzcanom i Kadivcem.

Trebao se odigrati i derbi Juga i Jadrana u prvenstvu, ali je Jug pristao na odgodu s obzirom na to da je jedan splitski igrač bio pozitivan na covid, a njih još par imalo simptome viroze.

Uroš Stevanović novi izbornik Srbije

Nakon 10 godina Dejan Savić napustio je kormilo srpske reprezentacije. Osvojio je dva zlata na Olimpijskim igrama, jedno na Svjetskom prvenstvu i tri na Europskim prvenstvima. Njegov nasljednik je, logično, Uroš Stevanović. Savez i novi izbornik dogovorili su suradnju iduće dvije godine, do Olimpijskih igara u Parizu. Uroš ostaje i na klupi Radničkog. Proteklih godina Uroš je vodio juniorske reprezentacije (ima previše tih verzija, U18, U19 i U20) Srbije s kojima je osvojio zlato u više navrata. Očekuje ga zadatak da vrati Srbiju na vrh nakon što je u zadnje 4 godine Srbija ostala bez polufinala na sva 4 natjecanja na Europskim i Svjetskim prvenstvima, uz osvojeno zlato na Olimpijadi u Tokiju.

Odgovori