Pro Recco po osmi put

 

Pro Recco je bio bolji od Primorja kao i prije 3 godine i tako je došao do osme titule najboljeg u Europi. Ovim trijumfom postali su najtrofejniji klub; Mladost i Partizan ostali su na sedam naslova. Utakmicu su obilježili brojni propušteni igrači više, a prevaga su bile 2 – 3 kontre Recca koji je kontrolu utakmice uspostavio krajem treće četvrtine.

 

 

 

Primorje je dobro ušlo u utakmicu. Poveli su 1:0 (Radu s dva metra pored Figliolia), i 3:1 koliko završava prva četvrtina. Zabio je Sukno dva gola u nizu – igrač više s krila pored lošeg bloka Filipovića, te iz faula s desnog vanjskog. Činilo se tada da će se ostvariti najave kako će Sandro svoju momčad odvesti na krov Europe. Poglavito što je Recco djelovao vrlo loše u napadu (0/3 igrač više), a i 3 primljena gola nisu obećavala previše obrambeno.

Ipak, idućih 11 minuta smo bez gola Primorja. Recco je preko Jokovićeva dva uzastopna gola došao do 3:3 (igrač više s krila i polukontra). Imao je Recco i napad prije kontru 4 na 3, ali veliki promašaj Pijetlovića samog na 4 metra od Vićana. Spominjali smo uoči final6-a kako Tempesti nije više onaj stari, ali igrači Primorja su napravili veliku pogrešku. S nekoliko šuteva u prsa, pa još par laganijih u stranu razbranili su starog mačka. U drugoj četvrtini čak 6 obrana od čega barem dvije velike.

Početkom treće prvo vodstvo Recca i golom Figliolija koji je do tada bio najlošiji pojedinac s pogreškom kada mu je Radu zabio s dva metra i sa najmanje 2 nerezonska i jako loša udarca s igračem više. Iskoristio je grešku u brani Primorja koje je zaigralo zonu i na desnom kilu i na srednjem pa prebačaj i na prvu Figlioli lijepo pogađa. Još dva puta Primorje uspijeva izjednačiti (4:4 i 5:5) preko Šetke s igračem više s desnog krila i Muslima na zonu sa 7 metara. Tada Pro Recco konačno nešto suvislo odigrava s igračem više i sa dvije realizacije u nizu (Pijetlović sa stative na asist Prlainovića te Giorgetti s lijevog krila) dolazi na 7:5 i tada je praktički riješena utakmica.

Imalo je Primorje u 5 napada u nizu igrača više u četvrtoj četvrtini i nisu uspjeli uopće ni zaprijetiti u prve četiri akcije. I ovu petu akciju je već Recco obranio, a onda s ulaskom isključenog igrača Muslim ipak pogađa – nevjerojatno, Filipović opet spušta ruku u bloku u ključnom trenutku. Imao je Muslim šansu koji minut kasnije za izjednačenje, opet igrač više. Ali na njegovu žalost, a na Reccovu sreću tada je Joković taj koji pokriva i demonstrira kolegi Filipoviću kako se igra obrana i drži blok.

Pro Recco je nakon trećeg Jokinog i peti Ivovićev gol postigao iz kontre. Imao je Pijetlović tu svoju šansu koju je promašio, a i Ivović je kasnije situaciju 6 na 5, ali sa samo 5-6 metara od gola šutirao u blok. Sada opet Figlioli u brzoj tranziciji odmah iz doplivavanja pogađa za 8:6 i rješavanje pitanja pobjednika. 21 sekundu prije kraja Sukno je trećim golom uljepšao rezultat.

 

Utakmicu je na stranu Recca odvela kontra i polukontra. Na ovako mali broj golova, gdje se za svaki trebalo dobrano pomučiti, puno znače 2 gola iz kontre, treći iz doplivavanja. Imali su još barem dvije situacije koje su mogli iskoristiti na ovaj način.

Recco je, posebice u početku, u napadu djelovao kao skup vrhunskih igrača koji nisu momčad. Igrač više igrali su tako da svaki igrač mahanjem pokušava prevariti blok na individualnu kvalitetu. To bi se možda koji put i dogodilo (samo Jokoviću prošlo) da u situacijama kad su na vanjskim pozicijama Ivović – Filipović i Joković na krilu sa dva gola iz dva udarca, ne bi totalno nerezonski i loše šutirao Figlioli. Kasnije je Ivović u par navrata odigrao kao druga stativa gdje je svojim odličnim kretanjem napravio prostora za Giorgettijevu realizaciju s krila. A i lopta je malo kružila bez carinjenja.

Pro Recco je odigrao odličnu obranu. Sukno im je zabio 2 gola u startu i na kraju još jedan, ali su ga između striktno pokrivali. Puštalo se Garciu, Šetku i ostale. Pa i Muslima kojem se nije dalo da cima do besvijesti gdje je on jako opasan. Stative su zatvorili, lijevu stranu također, uglavnom. Čuli smo i Asića na jednom time outu da desni trokut mora preuzet realizaciju kad su protivnici zatvorili lijevi.

Međutim, igrači Recca su bili iznimno pokretljivi. Kad bi igrač ispred desnog vanjskog otišao ulijevo pomoći u blokiranju Sukna, nije ostajala prevelika rupa. Znali su stati između krila i vanjskog kad je Garcia bio vanjski. Jest, jednom su tako primili gol od Šetke s krila, ali to je rizik koji se isplati jer će proći najviše jednom od 5 puta. Primorje je imalo na kraju katastrofalnih 3/13 igrača više.

 

Nije ni Recco briljirao u napadu. Nisu imali tečnosti u igri, nisu djelovali kao momčad već kao skup odličnih pojedinaca. Smirio ih je Joković s dva gola iz ukupno dva pokušaja na 1:3. Zanimljivo je da je Filipović ostao bez gola, čak i bez pokušaja udarca. Prlainović isto tako. Tek malo bolji igrač više, 3/11.

 

Ostvarili su osmi naslov prvaka Europe. Odmah su obukli majice s natpisom Otto. Suci Stavridis i Margeta nisu navlačili za niti jednu od ekipa, suđenje vrlo dobro. Osim Sukna, i Radu je odigrao kako se od njega očekuje. Gol s dva metra uz 6 izborenih igrača više. Vićan nije kriv za niti jedan gol, imao je i dvije dobre obrane. Burić dobro na beku uz nepotrebni prigovor na kraju i isključenje s pravom zamjene. Ostali su morali bolje, pogotovo kad je Sukno bio toliko striktno čuvan čak i na igraču više.

U Recca Tempesti, Joković i Ivović bolji od ostalih. Imao je i Pijetlović dosta iznuđenih izbačaja.

 

Finale Lige prvaka

Primorje – Pro Recco                    7:8 (3:1, 0:2, 2:4,, 2:1)

Barcelona

Suci: Margeta i Stavridis

Primorje: Vićan (5), Burić, Radu 1, Krapić, Buljubašić, Sukno 3, Muslim 2, Petrović, Peroš, Elez, Šetka 1, Garcia, Lazović. Trener: Asić.

Recco: Tempesti (10), Prlainović, Joković 2, Figlioli 2, Giorgetti 1, Pijetlović 1,Giacoppo, Aicardi, Di Fulvio, Filipović, Ivović 2, Gitto, Pastorino. Trener: Milanović.

 

Isključenja: Prim 12, Recco 14

Igrač više: Prim (1/3+0/3+1/1+1/6)= 3/13 (23%), Recco (1/3+0/2+2/4+0/2)= 3/11 (27%)

Obostrano: Radu – Ivović

Obrane: Vićan (1/2+1/3+2/6+1/2)= 5/13 (38%), Tempesti (2/5+6/6+0/2+2/4)= 10/17 (59%)

Kontrafaulovi: Prim 4, Recco 3