Split poveo u seriji

Uvod

 

Sinoć se odigrala prva utakmica finala prvenstva Hrvatske u malom nogometu. U Zagrebu su igrali Nacional i Split. Dvije naše najbolje ekipe pune sjajnih pojedinaca i reprezentativaca garancija su da će se gledati sjajna finalna serija. Sve će utakmice direktno prenositi Sportska televizija.

 

Nacional

Nacional u finalnu seriju ulazi kompletan, svi su mu igrači na raspolaganju, a u odnosu na susrete sa Splitom u regularnoj sezoni jači su za iskusnog Koraba Morinu i Brazilca s talijanskom putovnicom Baptistelu. On je najavljen kao najjače pojačanje koje je ikad došlo u Hrvatsku ligu. Nije se pokazao zasad ni da je pojačanje.

 

Split

Splićani su promijenili trenera pred kraj sezone. Par loših rezultata i neuspjeh u Kupu gdje su ispali od Makarana donio je promjenu na klupi. Osim toga, Split muku muči s ozljedama, dosta igrača je ozlijeđeno, tako da danas uopće nije nastupio Subotić, Laura je igrao jako malo, a Suton je igrao dosta, ali očigledno se vidi da je ozlijeđen.

 

Najava

U najavi finala jasno je Nacional deklariran kao favorit. Sličnu smo situaciju imali u prvenstvu gdje je u najavi utakmicu trener Nacionala naglasio da su oni favoriti i da ih samo pobjeda zadovoljava. Ne mogu se nikako složiti s tim tvrdnjama, a da je to dosta nerealna najava potvrdio je i rezultat utakmice u Zagrebu, koju je Split glatko i lako dobio sa čak 7:0. Način na koji igra Nacional, stalno sa sidrunom, neće predstavljati problem Splitu, a Nacional ne zna igrati drugačije. Zatim igrači koji su bili prevaga u susretima protiv Skvera, Kocić i Surudžić nisu jako voljni trčat natrag, radije će pokušat presjeći dodavanje nego vraćat se do kraja. A to protiv jako kvalitetnih pojedinaca koje Split ima nije pametno jer su dovoljno kvalitetni da na vrijeme pročitaju namjeru i preko njih stvaraju višak. Posebno će biti zanimljiv golmanski duel jer obje ekipe imaju izvrsne golmane.

 

Prvo poluvrijeme

Nacional je bolje krenuo u utakmicu, više su stiskali i ostvarivali su bolji posjed. Prvu priliku na utakmici stvorio je Surudžić, sjajnim driblingom protiv Grcića i izvrsnim rješenjem u realizaciji, ali je Jukić sve pokrio kako treba pa je bilo teško zabiti. Surudžić je propustio zatim još jednu priliku ispred gola, nakon prekrasne akcije sve četvorice igrača Nacionala, ali je iz blizine Jukić instinktivno reagirao i obranio veliku šansu. Zatim je Luketin dva puta obranio šanse Fetiču, nakon što je Jelovčić stvorio višak. Zanimljivo je da je Luketin nakon te druge obrane pokušao opucati sa svoje polovice da iznenadi Jukića, ali nije bilo opasno.

Nakon toga smo vidjeli sjajan dribling Sutona i lažnjak od kojeg je Banek završio u gledalištu, ali nije dovoljno brzo šutirao pa je Novak stigao spriječiti šut koji se odbio u prečku pa u korner. Iz kornera je iz blizine veliku šansu imao Gennario, ali je Luketin sjajno obranio. U 11-toj minuti Split je poveo. Grdović je neobjašnjivo uveo u igru kapetana Kujtima Morinu, igrača koji nije na nivou za ovakve utakmice i to je Jelovčić kaznio. Morina je ostao na Jelovčiću, Franko je to lagano riješio, još je Morina srušio Novaka koji je probao pomoći pa su ostali dvojica sami na Luketina. Luketin je pokušao pročitati Jelovčića i spriječit dodavanje na drugu stativu, ali iznimna klasa igrača Jelovčića je samo opalio na prvu stativu i iznenadio Luketina. Jukić se zatim istakao lijepom obranom na šut Novaka.

Ubrzo je Split poveo 2:0, kontranapad i na nesreću Nacionala lopta je došla do Jelovčića, koji je prošao Novaka tako lako kao da ga nema i opet je Luketin pošao u krivu stranu tako da je izgledalo kao da je Jelovčić zabio bez problema. Sjetimo se polufinalne serije, gdje je Luketin protiv Skvera sve ovo branio. Nacional je smanjio na 2:1 u petnaestoj minuti, Surudžić je sjajnim potezom lobao obranu da uposli Grbešu na šut, a njegova ljevica je jako opasna. Njegov volej Jukić nije ni vidio i to je bilo 2:1, prekrasan gol Grbeše.

U tim trenucima Split je bio osjetno bolji, a pogotovo je dominirao fenomenalni Jelovčić. Nacional nema igrača koji mu može parirati. Tako je prekrasno uposlio Gennaria koji se riješio Novaka, ali Luketin to brani. Zatim je Split imao čistu kontru nakon što su oduzeli loptu Baptisteli, ali je Suton pucao pored gola. Pred kraj poluvremena smo konačno vidjeli nešto od Kocića, ali je Jukić obranio. U zadnjoj minuti ponovo se istaknuo Luketin, lijepom obranom na volej Grcića. Nedugo iza toga Nacional je dobio sudački poklon u obliku šestog prekršaja, ali se Jukić istakao obranom šuta Novaku. Kao da su prigovori sucu malo dekoncentrirali Splićane jer su u zadnjim sekundama domaćini trebali izjednačiti. Surudžić je imao sjajnu priliku iz blizine, ali je pogodio stativu, a lopta se odbila do Grbeše no to je Jukić sjajno izvadio.

 

Drugo poluvrijeme

Nacional je krenuo agresivno, a Splićani opreznije s namjerom da sačuvaju prednost. No, ipak su više šansi stvarali gosti. Odmah je Jelovčić stvorio priliku koju je Luketin obranio, a u nastavku akcije Gennario je jako lijepo situaciju zapucao preko gola. U šestoj minuti drugog poluvremena, 1:3. Jelovčić je lakoćom prošao Kocića na desno i pogodio Grcića na drugoj stativi za laganu realizaciju. Nakon toga je Kocić još jednom lako ispao, ali Grcić nije zabio veliku šansu. U tim trenucima ga baš nije išlo, jer se našao sam ispred Luketina, no sasvim se spetljao.

Zatim je i Fetič pokazao lošu realizaciju. Iako je Nacional prividno imao više od igre, nisu bili nešto posebno opasni, a svaka kontra Splićana je bila kritična. Grdović je ipak shvatio da nikakve koristi nema od Baptistele pa je Surudžića na mjestu sidruna mijenjao Kubović. Upravo je Kubović umalo zabio iz akcije iz kornera, ali je Jukić to jedva obranio zajedno s prečkom. Nakon toga opet Splićani u šansama, Pavić se lako riješio Novaka, ali bez realizacije, Jelovčić je uspio opet savladati Luketina, ali je Korab Morina na crti spasio gol.

Nakon toga vidjeli smo možda i najljepšu akciju na utakmici Novak Surudžić, ali je Jukić izvrsno obranio šut Novaka, u nastavku akcije Surudžić je vidio samog Koraba Morinu ispred gola, ali je i to Jurić nekako obranio. Pet minuta prije kraja Nacional je dobio novi poklon, ovaj put šut sa 8 metara. Kocić je to izveo dosta loše, Jukić je i to izvadio refleksno rukom. Kocić se u regularnom dijelu prvenstva isticao sjajnim izvođenjem prekida. Do kraja utakmice je Nacional probao s Kocićem kao igračem golmanom, ali osim jedne velike šanse Grbeše nisu stvorili puno problema Splitu.

 

Jelovčić prvo ime susreta

Franko Jelovčić zabio je dva gola i asistirao za treći. Samim tim je automatski proglašen igračem utakmice. No, pored toga imponira klasa koju pokazuje na terenu bilo u obrambenim ili napadačkim akcijama. U obrani je neprelazan, dirigira svim akcijama Splita i jako je težak za čuvat u jedan na jedan akcijama. To je igrač koji je po mom sudu već sad jedan od najboljih koje je Hrvatska ikad imala.

 

Suđenje

Još jednom su igrači obje ekipe puno pomogle sucima, jer nije bilo napetosti i tenzija, a ni puno prigovora. Tako da su suci imali dosta lagan posao. Ipak, nisu ga dobro odradili. Split je oba poluvremena jako brzo došao u probleme s faulima, a većina tih prekršaja je pretjerano suđena. Tako da možemo reći da je Nacional dobio od sudaca poklon u obliku dva kaznena udarca, jednog sa deset, a jednog sa čak osam metara, ali nisu to uspjeli realizirati.

Zanimljivo je da su suci podlegli pritisku Koraba Morine i dosudili neke faule nakon njegove intervencije na terenu. Slično se dogodilo u polufinalu protiv Skvera, kad je Morina zatražio od suca crveni karton za Jurića, a ovaj ga poslušao i dao mu ga. Ipak večeras je toliko Split bio jači da ni izrazito loše suđenje to nije moglo pokvarit. Vidjevši da im je suđen peti faul već u šestoj minuti drugog poluvremena, gosti su se opredijelili na igru bez dodira pa su prepustili inicijativu domaćinu. Ipak na jedno simuliranje Novaka nisu uspjeli ostat bez kaznenog udarca.

 

Split je poveo u seriji, slijedi druga utakmica u Splitu.