Repriza Malage?!

????????????????????????????????????

 

 

Uzbudljiva i kvalitetna utakmica koja je obilovala jakim tempom i presingom s obje strane. Na kraju su Crnogorci izašli kao pobjednici nakon produžetaka. Izborili su svoje drugo finale u trećem nastupu na europskim prvenstvima gdje ih ponovo čeka okršaj sa Srbijom.

 

Odmah u prvom napadu gol za Crnu Goru, i to sretno. Točno u zadnjoj sekundi šutira Ivović sa desnog vanjskog, lopta dira nečiji blok i vara Baksu. Slijedilo je nekoliko neiskorištenih napada u kojima je najlošiji potez ima Gojković kada je probao parabolu sa srednjega, ali je prebacio gol za metar. Zloković je izborio prvog igrača više, a Mlađan Janović sa lijevog krila (izvlačenje prema vanjskom) pogađa suprotne rašlje za 0:2 (bio je to potez kojega smo kasnije često viđali). Sljede dva mađarska u gola u dva napada; prvo Biroš iz peterca (Steinmetz okreće Jokića), pa Kiss iz polukontre 5 na 4 koje je uslijedila nakon nerezonskog udarca Mlađana Janovića. Zadnje 4 minute prve četvrtine nije bilo golova. Mađari su propustili 2 igrača više (Hosnyansanszky loš šut sa desnog vanjskog i Kasas koji je opucao već kad je padao nakon cimanja, kad je odlučio šutirati iz zgloba čime je prevario i golmana i blok koji nisu ni izvadili ruke, ali je lopta otišla pored gola).

Druga četvrtina donosi prvo vodstvo Mađarske (Biros prvi igrač više iz treće akcije), Crna gora drži priključak na polovice četvrtine opet preuzima vodstvo (zabijali Brguljan igrač više, Mlađan Janović dva puta i Ivović sa 4:6 što je bio četvrti gol iz isto toliko akcija sa igračem više). Mađari su ipak smanjili na 5:6 iz već drugog peterca, a još je ranije zabio Kasas nakon dobre akcije sa igračem više i odličnog asista Birosa sa lijevog vanjskog na prvu stativu.

U trećoj četvrtini se rezultat stalno drži unutar jedan razlike za jednu od ekipa. Mađari su jednom vodili (8:7), a sva ostala vodstva su crnogorska, a serijom od 3 gola na samom kraju četvrtine (unutar manje od minute i po) opet dolaze na +2, 8:10. Ovo je bio najbolji period igre sa igračem više za Mađare, oba su realizirali (Madaras brzim udarcem na prebačaj skrila, a kod drugog je on asistent, iako je malo previsoko bacio loptu na drugu stativu, ali se Denes Varga nekako snašao i uz pomoć prečke progurao loptu pored Šćepanovića). Crna Gora je nastavila s odličnom realizacijom igrača više iako si sad jednom i promašili pa su na kraju ove četvrtine na realizaciji 6/7. A sve su zabijali na dva načina, ili s lijevog krila (Mlađanov 4. gol) ili sa desnog vanjskog, najčešće plisuku u bliži (Petrović). Zadnja dva gola su zabili iz kontre Pasković (iskoristio jako nerezonski šut Birosa) i Ivović iz polukontre (veliki kiks Bakse koji je primio gol iz jako malog kuta, sa lijevog krila).

Početak zadnje četvrtine dva igrača više za Mađarsku koristi Kiss za 9:10, ali Mlađan Janović je nezadrživ, opet s lijevog  krila, sa igračem više. Tada ulazi golman Szeczi. U iduće 3 minute Mađari izjednačuju na 11:11 sa dva gola Steinmetza, prvo sa stative sa igračem više, a onda sa dva metra pored Gojkovića. Mlađan je imao jedan prebrzi šut na zonu, a Zloković je šutira šraubu, ali pogađa Szeczija pa 2:50 do kraja Mađari vode, zabio je Hosnyanszky iz polukontre 6 na 5 kada je Zloković puno zaostao u povratku. Mađari konačno odigravaju zonu na desnoj strani i Jokić sa krila (malo otvoren prema vanjskom) pogađa stativu sa vanjske strane. Steinmetz je izborio 3. isključenje Ivovića, tj. sudac ga je poklonio je je Stinmetz ima loptu u ruci i pokušao je okrenuti beka. Kemeny zove time out jer je ovo prilika da ode na +2, 2:08 do kraja. Mlađan Janović tijekom time outa prigovara i dobija isključenje s pravom zamjene. Odma na početku akcije odlična je situacije nekome za šut s lijeve strane, ali ipak se ide na dužu akciju koja ne donosi tako dobru poziciju i Biros preuzima odgovornost kada se isključeni igrač već vraćao. Pogodio je ili blok ili u stativu, a Crna Gora bez dva večeras najbolja igrača juri po izjednačenje. Ipak šutira Brguljan preko gola, a u napadu kontrafaul mađarskom sidrunu. Biros dobija izbačaj 46 sekundi do kraja, a Petrović izjenačava sa desnog vanjskog u 5. sekundi tog napada. Bio je to šut poluvisoko, skoro po sredini gola, ali od ruke Szeczija ipak ulazi u gol. Crna Gora odlično igra obranu i u zadnjoj sekundi Kasas mora šutirati sa 8–9 metara. Šćepanović brani, a Perović zove time out za posljednjih 13 sekundi. Izradili su odličnu situaciju, gdje je jedan igrač sa lijevog vanjsko proplivao naprvu stativu, a Nikola Janović se sa lijevog krila izvukao na 5 metara i ostao sam na lijevoj strani. Uzeo je faul i odlično se digao na uadarac, ali je lopta pogodila beka u glavu koji je tako spriječio siguran gol. I otišlo se u produžetke.

Konačno je i Gojković opucao kako treba. Možemo i ovaj gol pripisati u igrača više iako se isključeni igrač već vraćao u igru. Gojković jepogodio same rašlje. Izmjenila su se po dva napada bez gola, čak skoro i bez udarca, samo je Radović pokušao, ali szeczi brani. I onda 8 sekundi do kraja Kiss sa igračem više, sa krila, na prebačak u bliži.

Drugi produžetak samo Jokićev gol. Odma u prvom napadu Zloković je izborio isključenje Hosznyanszkog, a sada Jokić sa lijevog krila pogađa. Iako je ostalo još dosta do kraja, Mađari nisu niti jednom niti šutirali. Jednom su napravili kontrafaul, jednom su loše dodali u polukontri, a na kraju, u zadnjem napadu nakon time outa, u posljednjih 28 sekundi dodavali su prema Steinmetzu na dva metra, ali nije ništa suđeno, a moglo je bit. I Crnogorci su pametno trošili vijeme, jednom su izborili korner nakon odličnog uplivavanja Petrovića i još boljeg dodavanja Gojkovića preko dva igrača.

I tako su Crnogorci izborili finale, drugo nakon Malage gdje su pobijedili Srbiju koja ih opet čeka. Imali su na kraju 10/12 igrača više, a cijeli turnir su se mučili sa realizacijom. Sve su ih zabili na isti način, ili sa lijevog krila, ili sa desnog vanjskog, pliskom u bliži. Očito Kemeny nije snimao igru Crne Gore na ovom EP-u, ili primijetio da nemaju ljevaka pa da usmjeri loptu prema desnom krilu. Mlađan Janović je fantastično pogađao pa još više čudi što mu se davalo prostora da se izvuče s krila malo prema vanjskom, i najčešće nanišani suprotne rašlje. Iz igre je jednom pogodio iz faula i još 5 puta loše šutirao, ali ovi golovi sa krila, sa igračem više su obilježili utakmicu i donijeli mu epitet najboljeg pojedinca.

Mađari su igrača više igrali previše šablonski. To oni uvijek lijepo rade, lopta ide brzo okolo, s dugim i točnim dodavanjima sa krila na krilo, ili sa krila na suprotnog vanjskog, ali im je to malo pročitano. Tako da je Crna Gora čak 2 puta presjekla takva dodavanja, a najbolje im je išla realizacija kada bi šutirali na prebačaj, bez puno dodavanja i mudrovanja. Ipak, na kraju je upravo to presudilo što su imali lošiji postotak. Prema 10/12 Crne Gore njihovih 7/15 izgleda jako loše. Kasas i Biros su imali šut iz igre 1/6, s time da Kasas nije imao sreće jednom, dvaput, a još je dva puta izborio korner šutevima iz polukontri sa krila, dosta iskosa. A Biros je imao nekoliko nerezonskih pokušaja. Katonas je za samo 2:45 minute igre zaradio 3 izbačaja.

Polufinale EP-a Eindhoven
Mađarska – Crna Gora     13:14 (2:2, 3:4, 3:4, 4:2 – 1:1, 0:1)
Suci: Koganov (Aze), Spiegel (Nje)
Mađarska: Szeczi (6), Katonas, Madaras 1, De. Varga 2, Kasas 1, Hosnyanszky 1, Kiss 4(1), Szivos, Da. Varga, Biros 2 (1), Steinmetz 2, Harai, Baksa (7). Izbornik: Denes Kemeny.
Crna Gora: Radić, Brguljan 1, Pasković 1, Petrović 2, Klikovac, Radović, M. Janović 5, N. Janović, Ivović 3, Zloković, Gojković 1, Jokić 1, Šćepanović (8). Izbornik: Ranko Perović.

Isključenja: Mađ 12, CG 19
Peterci: Mađ 2/2, CG –
Igrač više: Mađ (0/2+2/5+2/2+2/5+1/1+-)= 7/15 (47%); CG (1/1+3/3+2/3+2/3+1/1+1/1)= 10/12 (83%)
Obrane: Baksa (3+1+3+0)= 7/17 (41%) i Szeczi (2+3+1)= 6/10 (60%); Šćepanović (4+2+0+2+0+0)= 8/21 (38%)
Kontrafaulovi: Mađ 3, CG 6.

Jedan komentar na “Repriza Malage?!”

  1. 10/12 IV crne gore !!! a cijelo prvenstvo se muce s igracem više…poklopilo im se,,,to ne mogu ponoviti protiv srbije sigurno, a samim tim i šanse im rapidno padaju,,,