Srbija prvi finalist

 

 

Italija – Srbija 8:12 (5:4, 1:4, 1:3, 1:1)

Bazen: Pieter van den Hoogenband; Gledatelja: 1800
Suci: Levin (Isr), Teixido (Esp)
Igrač više: Italija 14/3, Srbija 11/5; Peterci: Srbija 2/1

Italija: Pastorino, Perez, Gitto, Figlioli 1, Giorgetti 1, Felugo 1, Figari 2, Gallo 3, Presciutti, Fiorentini, Aicardi, Lapenna, Volarević
Trener: Campagna

Srbija: Soro, Šaponjić 1, Gocić, Udovičić 2, Ćuk 1, Pijetlović, Nikić, Aleksić 2, Rađen, Filipović 3 (1), Prlainović 1(0), S.Mitrović 2, B.Mitrović
Trener: D.Udovičić

 

Finalisti prošlogodišnjega SP u Shanghaiu ovaj put u polufinalu EP. Talijani bez tadašnjeg junaka Tempestija, ali i dalje sa svojom igrom, Srbija posle nekoliko dana odmora, kao preporođena. I jedni i drugi su počeli veoma efikasno (9 golova u 1. četvrtini) “zahvaljujući” lošoj igri obrana, ali i golmanima. Udovičić se prvi usudio zamijenit Sora (potkraj 1. četvrtine), a tek mnogo kasnije i Campagna ubacuje Volarevića, no tada je već bilo kasno. Srbija u nastavku mnogo bolja sa igračem manje, Talijani uspjevaju neutralisati srpske sidrune ali su zato mnogo prostora ostavili vanjskim pucačima. Također je Srbija spriječila Talijanske kontre pa i po cijenu nekoliko izbačaja koji nisu realizirani od strane tada već nervoznih Talijana.

 

Na isteku prvoga napada Gallo sa desnoga vanjskog načinje mrežu Srbije 1:0, Gitto pravi izbačaj na Pijetloviću a Aleksić sa srednjeg poravnava na isteku kazne, 1:1. Nakon kontrafaula Aicardija Udovičiću polukontri ostaje sam i sa 4 metra donosi vodstvo Srbiji, 1:2, nakon dvije minute igre. Talijani brzo poravnavaju sa igračem više, preko Giorgettija sa lijevog vanjskog, 2:2, a potom ponovo vode, ponovo Gallo i loše postavljeni Soro, 3:2. Nikić se uspijeva osloboditi čuvara i šutirati na asistenciju Filipovića, no, samo u prečku. Rađen dobija izbačaj na Accardiju a Figari sa desne strane pogađa bliži ugao za 4:2 sredinom prve četvrtine. Srbija smanjuje sa igračem više (Filipović) na 4:3 a nakon kontrafaula Talijana, Gocić ne uspijeva iz isplivane kontre izboriti više od kornera, potom Udovičiću brani Pastorino za još jedan korner a poravnanje donosi Mitrović iz faula, 4:4. Nakon trećega gola Galla (opet u bliži ugao) 5:4,Udovičić na gol postavlja B.Mitrovića. Do kraja četvrtine Srbija ne koristi igrača više (S.Mitroviću ispada lopta), Figlioli puca preko gola a Gallo u stativu.

U drugoj četvrtini Srbija pojačava igru u obrani nastavljajući efikasno u napadu. Galla blokira Filipović (igrač više) koji je nešto kasnije također neprecizan, Felugo iz vana dobija samo korner, a Filipović ne uspijeva još jednom sa igračem više. Aicardi iz odbojke pogađa gredu, a najzad Filipović iz faula poravnava na 5:5 nakon 3 minute igre u 2. četvrtini. Kontrafaulovi potom na obje strane, Talijani ne koriste još jednoga igrača više, zatim i Srbija isto. Obostrano isključenje dobijaju Udovičić i Giorgetti, a Šaponjić sa srednjeg pliskom ponovo okreće za Srbiju, 5:6 (igrač više). Minutu kasnije poravnava (posljednji put) Felugo sa srednjeg, 6:6, igrače više koriste Prlainović i Mitrović za 6:8, a par sekundi prije polovice Talijani svoga ipak čuvaju za nastavak.

Filipović ipak brži u plivanju za loptu tako da ništa od igrača više za Talijane. Imaju ga minutu kasnije ali sada se mnogo bolje pazi na Galla (Prlainović blok), Felugo pogađa iz vana stativu, a Ćuk sa lijevog vanjskog (pušten kod zone) povisuje na 6:9. Nakon 2 i pol minute igre u 3. četvrtini Udovičić iz kontre donosi i +4 za Srbiju, 6:10 i polako najavljuje krajnji ishod. Na gol Talijana staje Volarević, Figlioli je još jednom neprecizan, potom i Ćuk sa igračem više a Filipoviću brani Volarević. Sredinom četvrtine 3. izbačaj dobija Gocić, Campagna zove time out no bez rezultata, Giorgettija blokira Rađen, potom peterac suđen na Nikiću i Filipović donosi 5 razlike za Srbiju, 6:11 na dvije i pol minute do isteka 3. četvrtine. Najzad uspijevaju Talijani sa stative kod igrača više, Figari 7:11, no iz još 2 pokušaja do kraja četvrtine nisu efikasni.

Očekivano, u završnici Srbija maksimalno usporava igru, Prlainović iz peterca ne uspijeva sve rešit već početkom zadnje četvrtine, Talijani još jednom ne uspijevaju sa igračem više, Giorgetti stativa. Time out zove i Udovičić sa igračem više, znajući da još jedan gol sve rešava, no, Vanja gađa samo u blok. Figlioli sa srednjeg od stative smanjuje na 8:11 na 5 minuta do kraja no to je i sve što su Talijani uspjeli. Još 3 puta nisu iskoristili igrača više a Aleksić je dvije minute prije kraja, ostavljen sam na lijevom krilu, lobom postavio konačnih 8:12.

 

Srbija po prikazanim igrama zasluženo stigla do finala. Udovičić je brzo (ipak nakon 3 gola) uočio da Gallo najviše problema pravi, te zamijenio nesigurnoga Sora a svojoj obrani malo pojasni stvari. Kontre Talijana su uspješno sprečene a Srbija nekoliko svojih izvela. Ovaj put bez pogodaka Pijetlovića (što je čudno za Srbiju) ali zato su očito vanjski imali više prostora za iskoristit. Na kraju, teško za izdvojit nekoga kod pobjednika, Aleksić na beku dobar te još i 2 gola, Filipović efikasan (dosta i pokušaja). B.Mitrović siguran na golu. Kod Talijana odlično počeo Gallo ali kasnije mnogo bolje čuvan, Figari možda još uz njega, ostali prenervozni posle 1. četvrtine.

2 komentara na “Srbija prvi finalist”

  1. Fantastično drugo polufinale. CG dobila Mađarsku 14:13 nakon produžetaka. Igrali su produžetke bez Mlađana Janovića i Ivovića i još su suci natezali za Mađare

  2. odličan potez izbornika udovičića koji je i prije kraja prve četvrtine reagirao i promijenio golmana. zanimljivo je da su od 4 golmana u polufinalu 3 mijenjanja, što dovoljno govori o tome koliko je potreban drugi golman na klupi. eto soro već nekoliko godina nije imao slab dan, a da jučer nije ušao mitrović ko zna kako bi se sve završilo.

    talijani su bili prenorvozni sa dosta velikih pogrešaka i u napadu (ispadanje lopte sa igračem više) i u obrani (npr pustili vanju da uđe u sredinu sam, a po 2 igračas obje strane pokrivala “svoje” igrače, umjesto da skoče pokrit vanju ispred gola). talijani da bi dobili srbiju moraju odigrati utakmicu na 100 % mogućnosti, a i campagna je kasno mijenjo golmana.