SP u rukometu

U petak u 2030 u Spaladium areni utakmicom Hrvatska – Južna Koreja počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu. To je već drugo (dobro, ajde treće ako ćemo računat ženski rukomet ko šport) veliko rukometno natjecanje u našoj zemlji i sigurno najveći športski događaj u mladoj povijesti hrvatske države. To pokazuje dobre veze i relacije našeg saveza unutar rukometnih asocijacija. Znači Gobac je puno sposobniji čelnik od Markovića iako mi se obojica podjednako ne sviđaju zbog toga što su učinili ili propustili učinit u savezima i športovima koje vode. Ali to je jedna sasvim druga tema.
    SP se održava u 6 gradova i traje od 16.1 – 1.2. Prvi dio se igra u 4 skupine po 6 ekipa:


Skupina A         Skupina B         Skupina C         Skupina D
(Osijek)                 (Split)              (Varaždin)           (Poreč)
Francuska             Hrvatska            Njemačka           Danska
Mađarska              Španjolska         Poljska               Norveška
Rumunjska            Švedska            Rusija                Srbija
Slovačka               J. Koreja           Makedonija         Egipat
Argentina             Kuvajt              Alžir                   Brazil
Australija              Kuba                Tunis                 S. Arabija

U drugi krug prolaze po 3 najbolje reprezentacije iz svake skupine i prenose međusobne rezultate. Spajaju se skupine A i B te nastavljaju igrat u Zagrebu, te C i D koje nastavljaju u Zadru.
    Zahvaljujući ovom prvenstvu dobili smo 5 prekrasnih multifunkcionalnih dvorana. Ona šesta u Zadru je već bila u izgradnji zbog KK Zadra tj ministra Kalmete koji će ako ostane još koji mandat ministar napravit toliko toga u Zadru da će mu preostat jedino da počne gradit zlatne kuće i autobuse na raketni pogon ko u Simponima autor Itchy & Scratchy-a. Na televiziji su mi izvana najljepše izgledale zadarska i porečka dvorana, a iznutra splitska. Vjerojatno su i novinari informativnog programa HTV-a, koji su zbog svojih sitnih politikantskih interesa i sluganjstva postavljali debilna pitanja tipa: ”Je li Hrvatskoj potrebnije zavšit sveučilišnu bolnicu ili napravit Arenu Zagreb?”, zadovoljni izgledom novih dvorana.
    RTL televizija je pobijedila na natječaju za TV prava. Iako imaju očajan program mislim da će ovi prijenosi bit
vrhunski odrađeni. Možda će jedino komentatori bit slabiji dio, ali nadam se da će ih stručni sukomentatori Dominiković, Šola, Kljajić i Saračević izvuć. Već je najavljeno da će bit mnoštvo kamera u dvoranama (u svlačionici, golmanov pogled, s krova dvorane…) i uz pomoć njemačkog rtl-a mislim da će to bit odrađeno bolje nego da htv pravi prijenose. Ova kamera u svlačionici je potvđena za njemačku reprezentaciju s tim da njihov izbornik odlučuje kad se smije snimat. Ne znam što je Lino odgovorio na tu molbu, ali i na time outima će bit dovoljno materijala za komentiranje.
    Naša reprezentacija je u najvećim problemima od svih što se tiče ozlijeda. Balić nije više od 3 mjeseca mogo igrat i pitanje je koliko će se uspijet spremit za ovo prvenstvo. Svi znamo koliko nam on znači i da je uvjerljivo najbolji rukometaš današnjice ako ne i svih vremena. Zatim neće igrat Dominiković koji je ozlijeđen već duže vrijeme, a i mladi Štrlek koji se nedavno pojavio na najslabijoj nam poziciji lijevom krilu. Lacković je isto prošo manju operaciju prije 10tak dana, ali bi trebo bit spreman. Nema više ni Džombe kojeg su ozlijede načele, ali na desnom krilu imamo odlične zamjene. Najtanja pozicija nam je golman. U modernom rukometu momčad nema što tražit ako nema golmana koji će obranit barem 15tak lopti po utakmici. Bit ću sretan ako naši golmani pređu 10 obrana na svakoj utakmici. Sve u svemu, na domaćem terenu, s Balićem spremnim za barem pola utakmice i predvođeni Magom di Umago, opet ćemo jurišat na prvo mjesto.
    U prvom dijelu su nam najjači suparnici Španjolska ( 21.1. sri) i Švedska (22.1. čet) s kojima igramo zadnje dvije utakmice. Španjolce je preuzeo legendarni Valero Rivera koji je s Barcom posto najtrofejni rukometni stručnjak s osvojenih preko 70 naslova od toga čak 6 liga prvaka. Iako se zadnjih godina (od 2003.) nije bavio trenerskim poslom i što je prije izjavljivo da bi mogo vodit samo reprezentaciju Katalonije, novi presjednik saveza uspio ga je nagovorit da preuzme Španjolsku. Iako su im je otišlo dosta važnih igrača mislim da su zbog Rivere jedni od prvih favorita.
    Šveđani iako s velikom tradicijom i brojnim naslovima se još uvijek nisu oporavili od odlaska zlatne generacije Wislandera, Olssona i Loevgrena. Iako su imali uspijeha na juniorskim prvenstvima zadnjih godina ipak nam ne bi trebali prestavljat veći problem, a ni ostalim pretedentima za medalju.
     U drugom krugu nam dolaze Francuzi, zlatni iz Pekinga. Uz nas su sigurno najveći favoriti. Zanimljivo je spomenut da smo svaki put kad smo njih dobili na nekom velikom natjecanju osvojili medalju i to 3 od 4 puta zlatnu. Otišo im je Betrand Gille i sigurno će im nedostajat u obrani posebno kad bude trebalo mlatit Balića. Imaju ono što nama fali, vrhunskog golmama Omeyera.
    Još nam od jačih dolaze Mađari predvođeni odličnim srpskim golmanom Puljezevićem i ljevakom iz Barce Nagyjem.
    U drugom dijelu ždrijeba najveći su favoriti Njemačka i Danska. Iako su prvi aktualni svjetski prvaci, a drugi europski mislim da na ovom SP-u neće do medalje. Umirovili su im se Schwartzer i Kehrmann, a i nadam se da suci neće toliko navlačit za njih ko na prošlom SP-u u njihovoj domovini. Danci su uspijeli konačno na zadnjem Europskom prvenstvu osvojit prvo mjesto nakon 4 uzastopne bronce. Imaju uz Omeyera i Šterbika najboljeg golmana na svijetu Hvidta i najveća prednost im je što im se sastav ne mjenja već dugi niz godina. To im je ujedno i mana jer su ostarili.
    Od onih koji bi mogli iznenadit su Srbi. Šteta što im najbolji golmani nastupaju za duge države. Stasali su im igrači koji su bili svjetski juniorski prvaci (sad su 23godišnjaci) i uz starije Bojinovića i Nikolića mogu izostvarit dobar rezultat. Najveći problem im može bit što se prvenstvo igra u Hrvatskoj iako se to u prvom dijelu u Poreču neće osjetit. Drugi dio im je pak u Zadru.
    Poljska brani srebro iz Njemačke 2007., ali mislim da je to bio samo bljesak koji neće ponovit. Rusi su zadnjih godina u padu. Sad im se pojavio Igropulo (23) koji ipak još uvijek nema dovoljno kvalitetne suigrače za ozbiljniji povratak na stare staze.
    Po meni su ipak Hrvatska i Francuska glavni kandidati za zlato, a Španjolska i Danska za broncu.

 

b/a

 

3 komentara na “SP u rukometu”

  1. ja bi isto rađe bolnicu, a u Lapad pomadore, može i narančine, ima dosta sunca

  2. da, ali bilo je puno godina kad se dvorane nisu gradile (svaka osim prošle) pa se bolnica ipak nije završila.

  3. tek sam sad odgovarajući na forumu vidio da sam napravio veliku grešku u kolumni. nema više 1/4finala pa ne mogu 3 ( hrv, fra, špa)reprezentacije iz istog dijela ždrijeba do medalje. ispričavam se na pogrešci