Hrvatski nogometni velikani – jučer, danas, sutra (2. dio)

Drugi dio – Reorganizacija Europskih natjecanja

 

     Spustili su se kriteriji. Posebice na Poljudu. Nekad je Hajduk nešto značio u europskim razmjerima, posebice u 70tim i 80tim godinama prošlog stoljeća s tri plasmana u četvrtfinale Kupa prvaka, a u Kupu kupova i Kupu UEFA po jednom i u polufinalu. Danas su ciljevi bitno niži što je i logično s obzirom gdje se klub u međuvremenu sunovratio. Od slijedeće sezone dolazi do reorganizacije natjecanja pod okriljem UEFA-e. U Ligi prvaka se kvalifikacije dijela na dva dijela koje je UEFA nazvala Champions Path i Best-Placed Path. Iako je manje slobodnih mjesta za kvalifikante (prije 16 sada 10) za našeg prvaka će bit lakše uć u Ligu prvaka. Chapions Path, u koji ide naš prvak, ima 4 pretkola.

U 1. pretkolu igraju prvaci država 48 – 53. rangiranih na rang listi UEFA-e.
U 2. pretkolu igraju prvaci država 16 – 47.(bez Liechtensteina) plus 3 pobjednika 1. pretkola. Mi trenutno 27. pa tu ulazi naš predstavnik
U 3. pretkolu igraju prvaci država 13 – 15. plus 17 pobjednika iz 2. pretkola.
U 4. pretkolu igra 10 pobjednika iz 3. pretkola i pobjednici ulaze u Ligu prvaka

Best-Placed Path ima samo dva kvalifikacijska kruga.

U 3. pretkolu igra trećeplasirani klub iz 6. lige plus drugoplasirani iz 7-15.
U 4. prekolu igrju četvrtoplasirani iz 1 – 3. lige i trećeplasirani iz 4 – 5. lige i 5 pobjednika trećeg pretkola. Pobjednici ulaze u Ligu prvaka.

Vidljivo je da naš prvak više neće igrat protiv Arsenala, Werdera pa čak ni Shaktora, Fenera ili Zenita za uć u najjače i najisplativiji klupsko nogometno natjecanje. Nego recimo za slijedeću sezonu protiv prvaka Škotske(13.), Švicarske(14.), Belgije(15.), Danske(16.)… A poraženi u 4. pretkolu idu izravno u skupinu Europske lige, dok poraženi u 3. pretkolu igraju poslijednje pretkolo za Europsku ligu.
    Europska liga je novo natjecanje koje će zamjenit Kup UEFA. Umjesto dosadašnjih 8 skupina po 5 ekipa bit će 12 skupina po 4 ekipe koje će igrat dvokružni bod sistem umjesto dosadašnjeg jednokružnog. Bit će 4 kvalifikacijska pretkola koji će se odigravat u srpnju i kolovozu. Mi ćemo iduće sezone imat 3 kluba u kvalifikacijama. Pobjednik kupa se uključuje u 3. pretkolu, drugoplasirani iz prvenstva u 2. pretkolu, a trećeplasirani u 1. pretkolu. Po uzoru na Ligu prvaka i Europska liga će imat centralizirani marketing i službene sponzore pa se očekuje veća zarada klubovima nego u dosadašnjem Kupu UEFA.

Liga prvaka
1. pretkolo: 1. i 8. srpnja 2009.
2. pretkolo: 15. i 22. srpnja 2009. (s natjecanjem započinje hrvatski prvak)
3. pretkolo: 29. srpnja i 5. kolovoza 2009. (poraženi nastavljaju u 4. pretkolu EL)
4. pretkolo: 19. i 26. kolovoza 2009. (poraženi nastavljaju u skupinama EL)
grupna faza: rujan – prosinac 2009.

Europska liga
1. pretkolo: 2. i 9. srpnja 2009. (započinje trećeplasirani u HNL-u)
2. pretkolo: 16. i 23. srpnja 2009. (započinje drugoplasirani u HNL-u)
3. pretkolo: 30. srpnja i 6. kolovoza 2009. (započinje pobjednik Hrvatskog kupa)
4. pretkolo: 20. i 27. kolovoza 2009.
grupna faza: rujan – prosinac 2009.

    Gore spominjani ranking država se određuje po bodovima koje skupljaju klubovi koji nastupaju u europskim natjecanjima. Za svaku pobjedu dobije se 2 boda, a za nerješeno 1 bod. Od iduće sezone za pobjedu u kvalifikacijskim kolima se dobija se:

0.50 bodova za pobjedu u 1. pretkolu,
1.00 bod za pobjedu u 2. pretkolu,
1.50 bodova za pobjedu u 3. pretkolu i
2.00 boda za pobjedu u 4. pretkolu Lige prvaka.

U Europskoj ligi za pobjedu će bit:

0.25 bodova u 1. pretkolu,
0.50 bodova u 2. pretkolu,
1.00 bodova u 3. pretkolu,
1.50 bodova u 4. pretkolu.

Za nerješeno se dobije upola manje. Do sada su sva pretkola bila po 1.00 bodova za pobjedu i 0.50 za nerješeno. Postoje i bonus bodovi i oni od iduće sezone iznose:

1 bonus bod za ulazak u 1/4finale i LP i EL,
1 bonus bod za ulazak u 1/2finale i LP i EL,
1 bonus bod za ulazak u finale i LP i EL,
4 bonus boda za ulazak u skupinu LP,
4 bonus boda za prolazak skupine LP,
2 bonus boda za ulazak u skupinu EL.

Bodovi svih klubova koji iz jedne države nastupaju u europskim natjecanjima se zbroje i podjele s brojem klubova i
tako se dobije koeficijent države u toj sezoni. Za poredak na rang listi se zbroji zadnjih 5 sezona. Ovo je link na poredak koji je važio za ovu sezonu, a ovdje možete vidjet koliko su ove sezone do sada skupili pojedini klubovi i lige.
    Ova reorganizacija natjecanja daje veće šanse da naši klubovi, prije svega Dinamo i Hajduk zauzmu mjesto koje im objektivno po talentu i kvaliteti igrača i pripada. Uspijehom u Europi vratila bi se i publika na stadione (koje ćemo nadam se u dogledno vrijeme poboljšat ko sada dvorane), dodatno bi financijski ojačali klubovi, lakše bi se dovodila kvalitetna pojačanja.
    Trenutačno su Modri i Bili krenuli različitom stazom kupovanja pojačanja. Dinamo se okreno strancima i to poglavito Južnoamerikancima. Vjerojatno se Maminjo nada novom Eduardu, međutim puno je više raznih Anderson Costa, Carlosa, Suareza… Na primjeru dovođenja Vukojevića, Pokrivača, Manđukića i ranije Pranjića koji su se pokazali ko prava pojačanja trebo je i sad dovest najbolje mlade hrvatske igrače kao što su Sharbini, Iličević, Zec, K. Ljubičić…Umjesto njih došli su Callelo za 2.5, Slepička za 1.5 i Sivonjić za 0.4 mil eura. Sad je u Dinamu ukupno 9 stranaca od toga 7 Južnoamerikanaca koji su došli na osnovu snimki na cd-u ili nakon što ih je mlađi Mamić u svojim dvotjednim izletima po Argentini i Brazilu zapazio. Mora da su svi ostali klubovi iz Europe glupi kad plaćaju skaute da cijelu godinu prate igrače, a onda im ih Mamić brothersi ispred nosa uzmu. Očito misle da je primjer Cluja koji je ove sezone izborio Ligu prvaka s 20 Južnoamerikanaca i samo 7 Rumunja, onaj koji treba slijedit.
b/a

 

Jedan komentar na “Hrvatski nogometni velikani – jučer, danas, sutra (2. dio)”

  1. nisi baš dobro zbrojio:
    prva 3 reda su ti u točna, ali ne ide 1 momčad iz 7 – 15 lige s obzirom da prvaci iz 13., 14. i 15. lige igraju 3. pretkolo champions patha.
    pa je to 21 ekipa + branitelj naslova + 10 kvalifikanata = 32