Stvarnost puno zanimljivija od dojma

Recco je u Igalu pobijedio čak 15:5 i prestigao Jadrana na tablici grupe B. Međutim, ovako visoki poraz nije realan prikaz svari u bazenu u kojem je Jadran još bio i silno oslabljen neigranjem Spaića i Petkovića.

Jadran je dočekao Pro Recco kao vodeći na tablici s 10 od mogućih 12 bodova i s netom osvojenim kupom. Međutim, ove godine, nakon odlaska Pješivca, Jadran ima samo jednog klasičnog sidruna, Spaića, koji se ozlijedio u polufinalu kupa i nije mogao igrati ovu utakmicu. Osim toga i kapetan momčadi Petković cijelu utakmicu je prosjedio na klupi zamotan u badel mantil. Kasnije smo dobili informaciju da je imao povišenu temperaturu.

S druge strane Recco je stigao sa samo 12 igrača jer je Gitto kažnjen nakon brutalitija, a i po pravilima LEN-e, ne smije ga se zamijeniti s novim igračem čak ni slijedeću utakmicu. Nije bilo ni Volarevića pa je Tempesti bio u bazenu ovaj put. Sukno je sjedao do nas na tribinama, a evo jučer smo nažalost doznali da će propustiti cijelu sezonu.

Jadran je dobro ušao u utakmicu unatoč činjenici da njima 2 bitna izostanka puno teže padnu nego Pro Reccu. U početku je bilo dovoljno snage da prije svih Drašković odigra lažnog sidruna. I zabio je prvi gol na utakmici nakon što je izguran na 5 metara pa je iz faula pogodio. Nakon Di Fulvijevog izjednačenja i Merkuolov zabija iz faula. Malo iza toga Recco radi grešku u napada što rezultira rekontrom i Molina radi prekršaj za peterac. Merkulov ima priliku za 3:1, ali mu Tempesti brani. Idući napad Ivović iz situacije na fotografiji pogađa ispod ruke Merkulova s igračem više za 2:2.

Zanimljiva je bila taktika Vujasinovića u prvoj četvrtini, a i kasnije u par navrata. Naime, iako su stalno u igri ili Bodegas ili Aicardi, oni se odmah na početku napada, ali baš svakog, izvlače u lijevo krilo pa Filipović s desnog vanjskog uplivava na prvu stativu. Odmah prvi napad je dobio loptu s lijeve strane, ali je iz šut iz prijenosa Kandić obranio. Kasnije je zabio za 2:3 iz gotovo identične akcije. Kad ne bi prošlo to uplivavanje ili ga ne bi ni bilo najčešće, gotovo uvijek, Molina je bio taj koji je ušao na 2 metra i igrao sidruna, a Aicardi i Bodegas bi ostajali u krilu.

Jadran je i u drugoj četvrtini nastavio na isti način, jedino moguće obzirom na sastav. U nekim napadima bi se i po tri igrača izrotirala na poziciji sidruna, sve kako bi uz puno proplivavanja pokušali otvoriti prostor za faula na liniji 5 metara. Problem je bio što su se igrači na taj način puno više umarali pa nije bilo snage za snažne šuteve, a i najbolji šuteri, Merkulov i Ukropina su često morali biti ti koji ulaze na sidruna. Često bi Ukropina s Molinom završio i na beku tako da je čak dva puta tijekom utakmice tražio zamjenu kroz kućicu.

Složio je Jadran još jednu kontru, ovaj put šutira Đuro Radović koji neobjašnjivo šutira suhi list u bliži kut pa mu loptu ide preko gola, a odmah idući napad Molina okreće beka i zabija preko Kandića za 2:4. Do kraja četvrtine Mandić koristi drugog od tri igrača više za 2:5 s koliko se odlazi na odmor. Zanimljivo da Jadran nije imao niti jednog igrača više (do poluvremena ukupno 4 osobne: Recco 1 osobna – peterac, a Jadran 3).

Početak treće četvrtine donio je odluku. Di Fulvio je zabio 2 gola u nizu – do kraja četvrtine dodao i treći, svoj ukupno četvrti. Prvo je zabio točno u 30 sekundi prvog napada, s leđa s igračem koji ga gura prema nazad, od stative u gol. Kasnije je zabio kontru i jednoga iz dva metra sa strane. S druge strane Ukropina zabija na zonu.

Rezultat je 3:8 i ostalo je samo 8 minuta do kraja i svi koji su igrali ispod golova na kladionici (18.5 granica) već zaokružuju par na listiću jer ne vide kako bi moglo pasti 8 ili više golova u zadnjoj četvrtini :smile:. Ali tada prestaje ozbiljna utakmica. Gojković uvodi rezervnog golmana, mladog 19-godišnjeg Petra Tešanovića. Inače Kandić je bio jako dobar do tada s nizom odličnih obrana.

Tešanović se ne može sastati s loptom pa se nižu napadi u kojima Ivović tri, Aicardi dva, Echenique i Mandić po jednom zabijaju. A s druge strane i dva gola domaćih za konačnih 5:15. Zanimljivo da je Gojković na 4:15 12 sekundi prije kraja zvao time out.

Iz svega napisanog i viđenog Jadran je odigrao dobru utakmicu unatoč bitnim izostancima. Bez sidruna se nije moglo izdržati u jakom ritmu do samoga kraja i pad je bio neminovan. Ali pružili su odlčnu igru u prvom poluvremenu koji su mogli završiti i s vodstvom pa bi se taj nivo kvalitetne utakmice vrlo vjerojatno protegao do samoga kraja.

Otužno mi je bilo vidjeti kako se susret ovakva dva protivnika odigrava u bazenu poput Jadranovog. Prvi put u životu bilo mi je hladno u dugim rukavima na zatvorenom bazenu, a Vujasinović je cijelu utakmicu bio u debeloj jakni. Liga prvak elitno je vaterpolsko natjecanje, a imao sam dojam da gledam Manchester City protiv Bayerna na Lapadskom stadionu. Na tribinama bazena u institutu “Simo Milošević” popunjenost tribina bila je na nekih 70-ak%, oko 600-ak gledatelja.

U trećoj četvrtini bio je samo jedan igrač više za Jadran tako da se ukupni broj osobnih popeo tek na 5, a u zadnjoj neozbiljnoj četvrtini, najviše, 3 isključenja pa je na kraju ukupno bilo 7 akcija s igračem više i jedan peterac.

Di Fulvio je bio taj koji se istaknuo s čak 4 gola od prvih 8. A treba istaknuti Filipovića, Ivovića i Molinu kao najbolje pojedince i nositelje igre Pro Recca. Bruni nije ulazi u igru dok je Alesiani imao zapaženu minutažu tako da je Pro Recco odigrao utakmicu s 10 igrača

U idućem kolu, već 13.1. u Igalo stiže Szolnok. Ako Jadran bude kompletan neće biti lako ni prvacima, a nakon Ivovića i Andrija Prlainović dolazi u rodni kraj.

5. kolo Lige prvaka, grupa B

Jadran Carine – Pro Recco 5:15 (2:3, 0:2, 1:3, 2:7)

suci: Alexandrescu (Rum), Buch (Špa)

Jadran: Kandić, Ukropina 1, Popadić, Kriještorac 1, D. Banićević, Merkulov 1 (0), B. Banićević, Gardašević, Radović, Mijušković, Drašković 1, Petković, Tešanović. Trener: Gojković.

Pro Recco: Tempesti, Di Fulvio 4, Mandić 2, Bruni, Molina 1, Bodegas, Ivović 4, Echenique 1, Alesiani 1, Filipović 1, Aicardi 1, -,  Massaro. Trener: Vujasinović

Osobne pogreške: Jad 5, Rec 3

Peterci: Jad 0/1, Rec –

Igrač više: Jad 1/2, Rec 4/5