Borna Duvnjak-Starčević i Toni Opačak

 

Ove godine nešto intenzivnije na danče.hr pratimo Mađarsku ligu u kojem igraju i dva hrvatska igrača, Borna Duvnjak-Starčević (Honvéd) i Toni Opačak  (Pécs). To je trenutno daleko najjača liga u kojoj osim mađarskih reprezentativaca igraju brojni istaknuti strani igrači poput Prlainovića, Aleksića, Gocića, Youngera, Vlahopoulosa, braće Mitrović, Strahinje Rašovića, Draška Brguljana, Semana, Ranđelovića, Ubovića, Jakšića, Nikića, Bowena itd. Zanimljivo, u tako jakoj konkurenciji oba naša igrača su Osječani i to ne samo rođenjem već i vaterpolski. Naime, u tamošnjim klubovima, Vidri pa Kruni-Osijek, trenirali su do skoro do 17-te godine kada odlaze u Mađarsku. Donosimo vam intervju s njima.

 

Toni Opačak, Borna Duvnjak-Starčević i još jedan mladi igrač iz Osijeka su kao 16-godišnjaci otišli 2012. godine u kolovozu u Pečuh kako bi nastavili svoje vaterpolske karijere započete nekoliko godina ranije u Osijeku. Najveći uspjeh prije tog odlaska im je svakako srebrna medalja sa prvenstva Hrvatske za kadete osvojena u Zagrebu u kolovozu 2010. godine. U Pečuhu su nastavili svoje srednjoškolsko obrazovanje u hrvatskoj gimnaziji „Miroslav Krleža“, gdje su u istoimenom domu i stanovali. Kako je prema propozicijama nastupa u mlađim kategorijama u Mađarskoj dozvoljen samo 1 stranac, a svake nedjelje se igrala utakmica kadeta, mlađih juniora i juniora, nastupali su naizmjenično za mlađe juniore ili juniore, dok je 1 od njih bio slobodan. Već u lipnju 2013. godine Toni dobiva dvojno državljanstvo (zajedno sa još 2 momka od kojih je jedan koji je s njima otišao u Pečuh i prekinuo svoju epizodu u vaterpolu te se vratio u Hrvatsku, a drugi je trenirao u Osijeku, ali odlazio igrati utakmice za Kaposvar). Narednu sezonu Borna i Toni nastupaju istovremeno jer Toni sada posjeduje dvojno državljanstvo, koje će i Borna dobiti u listopadu 2014. godine.

 

danče.hr: Možete li nam ukratko opisati Vaš vaterpolski put do sada?

Borna: Počeo sam igrati vaterpolo 2004. godine u Osijeku, u klubu Vidra, koji je kasnije spojen za drugim osječkim klubom VK Kruna-Osijek. Tamo sam bio do 2012. godine, a onda prelazim u Pečuh gdje sam igrao prvo za mlađe kategorije, pa 1.B ligi i na kraju za seniorski sastav.U ljeto 2016.,prelazim u Honvéd i sada sam tamo drugu sezonu.

Toni: Počeo sam trenirati 2007. godine. Prvi klub mi je bila Vidra iz Osijeka, nakon toga VK Kruna-Osijek sve do 2012. godine kada sam prešao u klub iz Pečuha u kojem i sada igram(PVSK). Tamo sam prvo igrao u mlađim kategorijama, pa kasnije u 1.B ligi i na kraju za prvu ekipu od sezone 2014./15. kada sam odigrao prvu utakmicu protiv ekipe OSC-a iz Budimpešte. Preko ljeta kada imamo pauzu od prvenstva u Mađarskoj, treniram sa ekipom Murse iz Osijeka.

 

danče.hr: U Osijeku ste trenirali 6-7 godina, kako je to iz vaše tada dječačke perspektive trenirati vaterpolo u gradu koji nema baš veliku tradiciju vaterpola? Kako ste se uopće odlučili između svih sportova odabrati baš vaterpolo?

Borna: Vaterpolo sam izabrao slučajno. Nije mi bio prvi izbor, prije vaterpola bavio sam se sa par sportova i na vaterpolo sam došao na poziv poznanika mojih roditelja, probao sam i svidjelo mi se i odlučio sam ostati.

Toni: Razlog zbog kojeg sam htio početi trenirati vaterpolo je to što je Hrvatska te 2007. godine osvojila Svjetsko prvenstvu u Melbourneu, baš protiv Mađarske. Tada sam gledao sve utakmice, svidjelo mi se pa sam htio i ja probati. Nama je to tada bilo zanimljivo zbog toga što je za Osijek to bilo nešto novo i zanimljivo, a i sve su bili dobri dečki pa nam je bio gušt dolaziti na treninge i provoditi vrijeme tamo i sa njima. Kasnije, kada je to sve postalo malo ozbiljnije i kada smo počeli ostvarivati neke rezultate, onda je to bio motiv za treniranje i napredovanje.

 

danče.hr: Imali ste tada, prije 6-7 godina zapažene rezultate u VK Osijeku, uspijevao se klub čak i u uzrastu juniora (1993.godište i mlađi) plasirati na završnice državnih prvenstava, a Vaša generacija je, osvajala i medalje u svom uzrastu. Tada je klub rastao, a danas rijetko čujemo kakvu vijest vezano za osječki vaterpolo.

Borna: Najveći problem je što se godinama čeka na izgradnju zatvorenog bazena, a to se rješenje niti ne nazire. Osijek je sada praktično jedini veći grad u okolici bez velikog zatvorenog bazena. Zimski bazen koji sada imamo i u kome smo trenirali 9 mjeseci godišnje (i današnji osječki igrači treniraju u istom bazenu) je dimenzija 25 x 12,5m. Rezultate koje smo postizali prije par godina sigurno su rezultat rada Miroslava Bešlina, trenera koji je u Osijeku proveo 4 godine, ali osim samog rada sa igračima postavio i usmjerio i neke druge stvari u klubu, koje su također utjecale na rezultat.

Toni: Svi ti rezultati su krenuli sa dolaskom Miroslava Bešlina u klub.On je to sve podigao na višu razinu i uz pomoć ostalih trenera u klubu, počelo se ozbiljno raditi sa mladim generacijama. Igra i rezultati su bili sve bolji i bolji, a vrhunac je bilo osvajanje drugog mjesta na prventvu Hrvatske 2010. godine u kategoriji kadeta. (1996.godište i mlađi), no 2012. godine se sa istom tom generacijom nismo uspjeli kvalificirati na završnicu i to bih nekako izdvojio kao razlog što je kasnije sve krenulo nekim drugim smjerom.

 

danče.hr: Kako je došlo do Vašeg odlasku u Mađarsku, u Pečuh (Pécs). Jeste li  taj klub i grad odabrali zbog blizine Osijeku ili zbog nečega drugog?

Borna: Na poziv vaterpolo kluba iz Pečuha, odnosno njihovog trenera mlađih kategorija. Najviše smo ga odabrali zbog činjenice kako je blizu Osijeka te što u njemu postoji hrvatska škola i dom i što smo imali garantiran veliki broj utakmica te kvalitetnije uvijete za treniranje.

Toni: Sve je krenulo nakon tog neuspjeha sa ekipom iz Osijeka 2012. godine. Tada su neki igrači prestajali trenirati i općenito je ponestajalo atmosfere i motiva za rad u klubu. Bilo je jasno, da ako mi je cilj da nastavim sa vaterpolom na nekoj ozbiljnoj razini, moram promijeniti sredinu. Koliko se sjećam, tada se pričalo o par opcija, ali kao najbolja opcija se pokazao klub iz Pečuha. Prvo zbog blizine Pečuha i Osijeka, a onda zbog boljih uvjeta za rad. Ono što je tada bilo jako bitno za nas je veliki broj utakmica, a to smo u mađarskoj ligi mogli dobiti.

 


Kup 2015./16. – utakmica PVSK protiv Szegeda (Toni  broj 13, na golu Borna)

 

danče.hr: Kako ocjenjujete dosadašnju vašu sezonu, klupski i Vas pojedinačno?

Borna: Dosadašnja klupska sezona je zadovoljavajuća. U kupu smo uspjeli se plasirati među 8 najboljih, ali nam je ždrijeb „ugasio“ svaku nadu u bolji plasman kad nam je dodijelio Szolnok. U prvenstvu, trenutno je počeo drugi dio osnovnog prvenstva i nalazimo se na 4. mjestu, što je posljednje mjesto koje vodi u gornji dom, a to nam je i primarni cilj ove sezone. Moja sezona do sada je „na pauzi“, 2 mjeseca zbog ozljede lakta koju sam zadobio pred sam početak sezone. Sada sam ozljedu sanirao, cijelo vrijeme treniram i očekujem prilike za nastup.

Toni: Moje mišljenje otprilike je slično kada trebam ocijeniti igre ove sezone, što igre kluba, što moje predstave. Mislim da za sada to izgleda dobro, ali isto tako da ima još dosta prostora za rad i za napredak kako bi to došlo na pravu razinu.

 

danče.hr: Kako liga do sada izgleda, bilo je već nekoliko međusobnih okršaja velike četvorke, a od ostalih nam se čini da treba istaknuti Miskolc?

Borna: Do sada očekivana dominacija Szolnoka, FTC također prema prognozama jako dobar, vjerujem sa vremenom još bolji, Eger – po mom mišljenju kvalitetom slabiji od ova dva kluba, ali posjeduje iskustvo, no Mađarskom prvenstvu je teško prognozirati. OSC kao posljednji od trenutne velike četvorke, ipak je malo slabiji u odnosu na ova 3 kluba i svoju prošlu sezonu. Mada je popravio rezultat u kupu u odnosu na prošlu sezonu i uzeo srebro u odnosu na prošlosezonsku broncu. Miskolc – treba vidjeti koliko će popratiti tempo 2 natjecanja (skoro su platili danak gubitkom nekih bodova u prvenstvu nakon odigravanja europskih utakmica), ali ekipa je mlada sa par iskusnih pojedinaca. Sve u svemu, odmah iza velike četvorke, ako čak i ne uspiju neke od njih iznenaditi u međusobnim susretima. Za klub koji je prije 3 godine igrao 1.B ligu, jako dobro.

Toni: Prije sezone sam očekivao da će glavnu riječ imati Szolnok i Ferencvaros,  a nakon toga borba između Egera i Osc-a. Szolnok trenutno svojim igrama opravdava ulogu blagog favorita ispred ostale tri ekipe. Miskolc je svakako ekipa koja se treba spomenuti nakon ove velike četvorke. Do prije dvije sezone su bili u drugoj ligi, a nakon velikih ulaganja u klub su napravili ozbiljnu i čvrstu ekipu koja pruža jako dobre igre u mađarskoj ligi i u europskim natjecanjima.

 

danče.hr: Pored svih gore nabrojanih zvijezda, kao i jasno svih najboljih mađarskih igrača, iz Hrvatske samo Vas dva, Osječanina igrate u najjačoj ligi. Kako je biti vaterpolist u Mađarskoj?

Borna: Sportaši su općenito cijenjeni i imaju dobru reputaciju. Pogotovo vaterpolisti, jer to ipak na neki način njihov nacionalni sport. Primjerice, moji suigrači Gergely Kiss (osvajač 3 olimpijska zlata), Steinmetz Barnabas (još prošle sezone aktivno igrao, danas sportski direktor), Atilla Decker, Márton Szivos, snimaju reklame, gosti su u raznim tv emisijama koje nisu vezane samo za sport i vrlo su poznati i prisutni u javnosti.

Toni: Odmah po dolasku u Mađarsku sam shvatio da je to sve neka viša razina u odnosu na vaterpolo u Hrvatskoj ili Srbiji. Ne mislim na kvalitetu igrača, nego na ulaganje u sport, organizaciju natjecanja, uvjeta za rad, popularizaciju vaterpola i brige oko razvoja mladih igrača. Velika se važnost daje vaterpolu i u tamošnjim medijima. Dovoljno je reći da gotovo u svakom kolu bude izravni televizijski prijenos jedne od utakmica i to ne samo utakmice velike četvorke, nego i utakmice ekipa iz donjeg dijela prvenstva. Mislim da je mađarska liga pravo mjesto za svakog mladog igrača i jako sam zadovoljan dolaskom u Mađarsku.

 

danče.hr: Što mislite zašto nema drugih naših igrača u mađarskoj ligi ni danas ni općenito. Samo su svojedobno David Burburan, i kasnije Miho Bošković igrali (op.a. članak o hr igračima u Mađarskoj je napisan nakon ovog intervjua).

Borna: Prije njih svakako treba spomenuti Aljošu Kunca, koji je posljednjih 10-tak godina najviše od svih naših igrača nastupao u Mađarskoj te Antuna Goretu. Sada smosamo Toni i ja igrači koji dolaze ih Hrvatske, ali obojica smo odabrali drugačiji put te preko mlađih kategorija ušli u seniorsku ekipu i u međuvremenu dobili dvojno državljanstvo. Naši radije odlaze u Italiju, a i mađarski jezik je vjerojatno velika prepreka, kao i velik broj domaćih igrača uz ponajbolje strance na svijetu.

Toni: Dodao bih samo da je do prije par sezona tu bio u Aljoša Kunac koji je tada igrao za Szeged. Mislim da je problem to što se u Hrvatskoj  ne zna toliko o mađarskoj ligi. Igrači radije kao odredište odabiru Italiju, ali mislim da bi se to sigurno promijenilo kada bi se igrači malo više upoznali sa stanjem u Mađarskoj. Tako je počelo i sa igračima iz Srbije, prvo je bilo samo par igrača, ali se sa vremenom proširio dobar glas o ligi i evo sada većina njihove reprezentacije igra u Mađarskoj.

 

danče.hr: Mađarska liga je postala daleko najjača, kako je došlo do jačanja brojnih klubova? Čitali smo da je prije koju godinu donesen zakon kojim je regulirano tj. dozvoljeno firmama da dio poreza umjesto u državni proračun uplaćuju u sportske klubove?

Borna: Da, to je istina, to je zakonski regulirano prije par godina. Naravno kako je taj zakon doveo do jakih sponzora, a sam tim i dovođenja najboljih stranaca i zadržavanja najboljih domaćih igrača te je povećanjem koncentracije kvalitete jačala i liga. Očekujem kako će još nekolikog godina biti ovakva situacija, obzirom na ljubav Mađara prema vaterpolu i uspjehe njihovi klubova,prije svih Szolnoka u Europi.

Toni: Mislim da je glavni razlog to što Mađari općenito ulažu u sport, bilo to u nogomet, rukomet, košarku ili vaterpolo. Ponekad mi bude žao što kod nas nije takva politika, mogu samo misliti gdje bi nam onda bio kraj kad smo već i ovako sila u sportovima. Naglo jačanje lige se pokrenulo prije par godina kada su odlučili vratiti sve Mađare iz inostranstva u domaće klubove. (Braću Varga iz Primorja, Madarasa iz Pro Recca itd.). U međuvremenu su se ligi priključili i ponajbolji igrači iz drugih reprezentacija i tako je s vremenom mađarska liga prerasla u najjaču ligu na svijetu. Istina je to da firme dio poreza uplaćuju u sportske klubove i to veliki razlog zbog kojeg je liga sada tako uspješna.

 

danče.hr: Koji su Vaši planovi za budućnost? Vidite li se dugoročno u vaterpolu, planirate li se možda nakon igračke karijere vratiti u Osijek i možda tamo raditi nešto u vaterpolu?

Borna: Vidim se kao profesionalni vaterpolist, što duže nadam se. Sada sam još uvijek premlad i na početku karijere, tako da o nekom povratku i o životu nakon vaterpola ne razmišljam. Obzirom kako sam vratar, a oni imaju duži vijek trajanja, nadam se da će me zdravlje poslužiti i kako ću uspjeti još dosta godina biti aktivan igrač.

Toni: Sada imam još godinu dana ugovora sa klubom i cilj mi je ovu sezonu odraditi što je moguće bolje, a nakon toga ću vidjeti kako će se situacija razvijati. Sigurno je da svoju budućnost vidim u vaterpolu, trenutno kao igrač, a kasnije bih se htio okušati i u trenerskim vodama. Trenutno se moji planovi za budućnost u vaterpolu vezuju uz ostanak u Mađarskoj, ali možda me jednog dana put odvede natrag u Osijek, nikad se ne zna.

 

danče.hr: Prije koju godinu najjači klubovi bili su Vasas, nešto ranije Honved, sada su neki drugi. Pitanje ide u smjeru pretpostavke da ti klubovi trenutno nemaju jake sponzore, a nema ulaganja javnog novca, pa su se orijentirali na rad s mladima i čekaju da odgoje neke nove generacije ili dođu do novih sponzora?

Borna: Točno je da nemaju sponzore kao velika četvorka i Miskolc, ali uvijek su se, kao i danas bazirali na svoju školu. Tako da mislim kako za njih neće biti opasnosti. Uglavnom sponzori značajno utječu na kvalitetu prvog sastava.

Toni: Sve se mijenja sa prelaskom sponzora iz kluba u klub. Prije par sezona je Szeged bio jedan od najjačih klubova u ligi, ali je glavni sponzor prešao u OSC i evo sada je trenutno Szeged klub koji se bori za opstanak u ligi, a OSC klub koji iz godine u godinu sve više raste. Sigurno je da klubovi kao što su Honved i Vasas nikada neće imati problema koji će ih dovesti do propadanja kao što je to slučaj sa nekim našim slavnim klubovima. To su klubovi koji sada treniraju mlade generacije, u seniorskom natjecanju drže nekakvu sredinu i čekaju opet neku svoju zlatnu generaciju ili pak dolazak velikog sponzora.

 

Lemhenyi kup 2014. – PSN, pobjednici kupa


danče.hr: Možete li pojasniti i sustav natjecanja u mlađim uzrastima u Mađarskoj, kakve su im lige, koliko se godišnje odigra utakmica, kakvi su im reprezentativni kampovi i okupljanja organizirana, itd…

Borna: Mlađi uzrasti igraju ligaški sustav u kome se igra svatko sa svakim 2 ili čak 3 puta u sezoni. Utakmice mlađih kategorija igraju se nedjeljom (subote su rezervirane za 1.B i 1. ligu), počevši od najmlađe do najstarije kategorije (kadeti, mlađi juniori i juniori). Igra se sigurno oko 40 utakmica + utakmice u kupu (oko 6-7). Treba dodati kako igrači koji su bolji nastupaju za 2 kategorije, tako da po sezoni mogu skupiti 60-70 utakmica. Kampovi reprezentacije su česti i preko godine svakih par tjedana na dan-dva, a preko zime, uskršnjih praznika i ljeti naravno i duži. Vrlo često pozivaju se mladi perspektivni igrači kako bih se provjeravalo u što jačem okruženju.

Toni: Natjecanje u mlađim uzrastima se sastoji od tri kategorije. Prvo se igraju kvalifikacije u kojima sve tri generacije jednog kluba moraju imati dobre rezultate da bi se na kraju gledao njihov prosjek i to bi odlučivalo o eventualnom ulasku tog kluba u gornji ili donji dom lige. Ove sezone gornji dom se sastoji od 10 ekipa, a donji dom ima 14 ekipa. Sve ekipe igraju međusobno po dva puta, a nakon toga se ide u razigravanje za prvaka odnosno za ispadanje. Ako se dogodi da neki igrač igra za dvije ili tri kategorije on može odigrati 60 do 70 utakmica u sezoni. Još tome dodajte da uglavnom ti mlađi igrači imaju priliku igrati i u 1.B ligi i dobijete broj utakmica koji postaje potpuno nezamisliv za klubove u hrvatskoj ligi. Okupljanje reprezentacije postoji tijekom cijele godine, kada su slobodni vikendi i kada nema prvenstvenih utakmica onda uglavnom budu treninzi sa reprezentacijom. Perspektivniji mladi igrači često dobiju poziv i za okupljanje seniorske reprezentacije, tako da imaju priliku trenirati sa svojim idolima i tako možda dobiti poseban motiv za napredovanje.

 

danče.hr: I za kraj, ako znate u kojim su klubovima ponikli (recimo trenirali do 18-te godine) igrači koji su danas reprezentaivci:

 

Nagy –  BVSC

Torok – Szeged

Manhercz – Vasas

Zalanki – Eger

Vamos –KSI

Hosnyanszky –BVSC

braća Decker –BVSC

Gor Nagy – BVSC

Erdelyi – Eger

braća Varga –Ujpest, sa 18 godina prešli u Vasas

Mezei –KSI

Harai –BVSC

 

danče.hr: Koji se klub, ili koje klubove se može smatrati nosteljima kvalitete rada s mladima – recimo za Szolnok sam čuo da nitko osim trenera Cseha nije iz tog grada?

Borna: Nositelji kvalitete su svako UVSE, KSI, BVSC, ali i ostali kao FTC, Vasas, Honvéd, (svi odreda iz Budimpešte) koji su izbacivali, a i danas izbacuju dobre mlade igrače koji onda prelaze u bolje plaćene klubove. Samo Cseh je iz Szolnoka koliko ja znam. Neki od trenutne postave su tamo duže pa je tako Gocić, koji je tamo već nekoliko sezona i kapetan je ekipe. Samo je Hangay Zolátn od igrača seniorske ekipe rođen u Szolnoku.

Toni: Ako dobro znam onda je Hangáy Zoltan jedini igrač u sastavu  Szolnoka koje je i rođen u tom gradu. Kao najbolje i najpoznatije škole vaterpola u Mađarskoj bih istaknuo KSI i Ujpest. Ujpest sada i ne stoji baš najbolje u prvoj ligi, a KSI je čak prošle sezone ispao u drugu ligu iako su sada na najboljem putu da se sljedeće godine vrate u najviši rang natjecanja. Rekao bih da su se oni više posvetili razvijanju mladih igrača. Uglavnom mlade igrači koji su dobri i perspektivni brzo pokupe drugi klubovi, a KSI i Ujpest se onda opet okreću treniranju novih mladih nada.

 

Danče.hr: Možete li nam istaknuti neke mlade igrače koji bi mogli narednih godina gledati u kapici reprezentacije Mađarske?

Borna: Od mladih igrača koji bi za par godina mogli biti važni prije svih bi izdvojio Viktora Vadovicsa (1998. godište, ljevak, Miskolc), SomuVogela (1997. godište, vratar FTC) te Fekete Gergőa (2000. godište, Debrecen).

Toni: Kao igrače mojeg uzrasta koji bi mogli kroz par godina igrati važne uloge u mađarskoj reprezentaciji bih istaknuo Manherca koji već i sada igra za A reprezentaciju, Vogela Somu (golman, Ferencvaros), Vadovics Viktor (nezgodna strana, Miskolc).

Danče.hr: I sada stvarno za kraj još jedno pitanje, jeste li ikada dobivali pozive za neke hrvatske uzrazne reprezentacije?

Borna: Nekoliko puta bio sam pozivan u kampove hrvatske reprezentacije, a sudjelovao sam i u nastupu na uskršnjem turniru u Budvi, iskreno, ne sjećam se više koje godine. Nakon odlaska u Mađarsku bio sam još jednom na okupljanju reprezentacije svoje generacije, na poziv izbornika Vrdoljaka, no nisam izabran u sastav koji je otišao na natjecanje. Kao član kluba iz Pečuha, pozvan sam i na okupljanje reprezentacije Mađarske tijekom nekoliko tjedana. Kako u to vrijeme nisam još imao dvojno državljanstvo nisam mogao nastupati za Mađarsku ekipu koja je u mojoj generaciji te godine osvojila zlatnu medalju u Istambulu.

Toni: Što se tiče mojih poziva u reprezentaiju, bio sam samo jednom u kampu reprezenzacije u Varaždinu, ali iskreno se ne sjećam godine. Kasnije više nisam bio pozivan, a kasnije sam prešao i u Mađarsku pa sam možda još više ispao sa radara što se tiče reprezentacije. U međuvremenu sam dobio i mađarsko državljanstvo, ali tek kada sam već prerastao mlađe kategorije reprezentacije svojeg godišta.

Hvala vam obojici na vremenu i želimo puno uspjeha u daljnjoj karijeri. Kad sam na danče.hr-u pročitao listu igrača koji ove godine nastupaju u mađarskoj ligi još jednom sam se sjetio one mučne priče kako se HVS ponio prema VK Osijeku prije 6 godina i posebno mi je drago kad vidim igrače iz vaterpolski malih sredina da i u seniorskom uzrastu igraju vaterpolo, posebice na vrhunskom nivou kao i vašem primjeru.

 

Prvenstvo 2016./17. – Toni strijelac u utakmici protiv Vasasa

 

Nastupajući za Pečuh, već u prvoj sezoni (2012./13.) osvajaju drugo mjesto u Prvenstvu Mađarske u kategoriji mlađih juniora, kao i broncu u Kupu Mađarske (Vizvári kup) u istoj kategoriji (2013. godine). Ovo su inače i prve medalje za ovaj klub u mlađim kategorijama. Istovremeno nastupaju i za ekipu Pečuha koja se natječe u 1.B ligi (Toni od svoje prve, a Borna od druge sezone u Mađarskoj).

U sezoni 2014./15. nastupajući za juniore osvajaju zlato u Kupu Mađarske za tu kategoriju (Lemhényi kup). Interesantan podatak je kako je tada tu ekipu vodio Kristóf Keményi, sin čuvenog izbornika Dénesa. (Kristóf je danas odgovoran za mlade kategorije BVSC-a, prije svih juniorski pogon).

U sezoni 2016./17. putevi im se razilaze. Do tada su igrali zajedno u 4 kluba (Vidra, u kojoj su počeli igrati vaterpolo, Kruna-Osijek, Pečuh i Mursa – za koju su nastupali u III. ligi kad su preko ljeta dolazili u Osijek u pauzi nastupanja u Mađarskoj). Toni ostaje u Pečuhu, dok Borna odlazi prema Budimpešti. Na poziv Gergely Istvána (dvostruki olimpijski pobjednik, Atena i Peking) odlazi u Honvéd. Prvi puta jedan protiv drugoga (ono baš u važnim rolama) igrali su prošle sezone u Komjádi kupu (kup za igrače do 21 godine ako si prvoligaški igrač ili 23 ako si niželigaški igrač). Sastali su se u polufinalu, a uspješniji je bio Toni i Pečuh, koji je otišao u finale i osvojio ovaj trofej. Sastav Pečuha je prošle sezone u ovom natjecanju bio zaista kvalitetan i gotovo svi njegovi igrači nastupali su za seniorski sastav, a također treba naglasiti kako su imali značajno veći broj igrača izlaznog godišta (lani je to bilo 95. godište za igrače iz prve lige). Utakmica je bila iznimno tvrda (na poluvremenu je bilo 2:2) i tko zna kako bi završila da jedan igrač Honvéda iz čista mira pred sam kraj 2 četvrtine nije napravio prekršaj za izbačaj bez prava zamjene te na taj način usmjerio daljnji tijek utakmice. Borna je sa Honvédom uzeo broncu (u utakmici za treće mjesto pobijedili su Eger). No, isto tako, Borna je prošle sezone bio u sastavu svoga kluba koji je osvojio broncu i u seniorskom Kupu Mađarske.

 

Komjádi kup 2016. – utakmica Honvéda za broncu protiv Egera


Toni i Borna nisu jedini koji su iz Osijeka otišli put Mađarske (prije svega Pečuh). Nije baš jednostavno napustiti klub, prijatelje, obitelji i sa 16 (neki i ranije), otići u zemlju u kojoj nikoga ne poznajete, pa čak ne govorite niti njihov jezik. Bilo je još nekolicina momaka koji su pokušali nastaviti svoje školovanje i graditi vaterpolo karijeru u Mađarskoj, ali su prije ili kasnije, zbog njima poznatih razloga odustajali i vraćali se u Hrvatsku. Prije svih Filip Krstić, koji je sa Tonijem i Bornom prvi pokušao, a ujedno i prvi odustao te se nakon samo jedne sezone vratio. Dvojica mladih momaka koja je otišla također se vratila. Jedan je još uvijek u Pečuhu, (David Mijić) i za sada još uvijek nastupa za mlađe kategorije. Bilo je onih koji su preko seniorskog sastava Pečuha, odlazili prema danas prvoligašu, a tada drugoligašu AVUS-u iz Szombathelya (Luka Stojanović). Bilo je igrača koji su trenirali u Osijeku i odlazili vikendom igrati za mlađe kategorije Kaposvara (Filip Nađ). Toni, Borna, Filip Krstić, Filip Nađ i Luka Stojanović (svi rođeni 96. godine), bili su dio kadetske ekipe koja je osvojila srebro na Prvenstvu 2010. godine. I kad već spominjem tu generaciju, njihov jedan član Luka Budak nalazi se danas na školovanju u Americi, gdje je dobio vaterpolsku stipendiju i nastupa za St. Francis Brooklyn College. Na kraju, vezano za tu generaciju, ali i za kompletan vaterpolo u Osijeku između 2008. i 2012. godine, nikako ne smijemo zaboraviti trenera Miroslava Bešlina. No, to je jedna posebna, i posebno važna priča. Bez njegova velikog znanja i truda, uz pomoć osječkih trenera koji su prihvatili njegov način rada i na koje je prenio uz ostalo i zaraznu energiju, teško da bi sve ovo gore napisano o momcima moglo biti moguće!