Sukno u Rio, Obradović ipak ne

 

Nakon debakla na Europskom prvenstvo u Beogradu početkom godine, zatim suspenzije najboljeg igrača Sukna i ponajboljeg Obradovića prije 2 mjeseca Hrvatska je započela pripreme za obranu olimpijskog zlata. Sukno je ipak tu, Obradović kao i Marković nažalost nisu.

 

 

 

Prošli tjedan okupila se reprezentacija na početku priprema, a glavna vijest bila je povratak Sandra Sukna nakon suspenzije. Očekivana vijest za svakog tko je iole upućen u zbivanja i stanje u hrvatskom vaterpolu. Razmišljajući što bi Tucak mogao napraviti, obje solucije činile su nam se loše. Prva da suspenzija ostane na snazi čime bi sastav bio drastično oslabljen, ili druga da se Sukno i Obradović vrate u kadar čime bi Tucak svoj očito ionako slabašan autoritet dodatno uzdrmao.

Ali Tucak nas je ipak iznenadio i izabrao treću, još goru opciju. Vratio je Sukna koji mu je kao najbolji igrač potrebniji, a Obradoviću ostavio suspenziju. I srozao je autoritet i još ostavio momčad bez vrlo važnog igrača. Još je k tome izjavio da mu se Sukno ispričao, a Obradović nije. Ali da to ionako nije bitno jer je na spisku 19 najboljih igrača koje mi imamo.

 

Inače na spisku se nalaze:

Golmani: Pavić, Bijač i Marcelić

Sidruni: Lončar, Krapić i Pavlović

Bekovi: Bušlje, Burić, Macan, I. Milaković, Buljubašić

Vanjski i krila: Sukno, Joković, Fatović, Muslim, Vukičević, Šetka, Bukić i Petković

 

Obradović nije u top formi, odnosno onakav kakav je bio prije par godina i prije nekoliko većih ozljeda što ramena što koljena. U top formi bio uz Sukna bio naš daleko najbolji igrač, ako ne gledamo golmansku poziciju. A način na koji je odigrao ovu sezonu govori da je od najmanje 3 beka s gornjeg spiska bolji u obrani, a od svih osjetno bolji u napadu. Čak bi i od dva sidruna bio bolji sidrun. A od ovih 8 vanjskih igrača bar od njih 5-6 je bolji.

Sama usporedba Obradovića s najmanje 6 igrača sa gornje liste od njih 16, kad izuzmemo 3 golmana, bila bi uvreda za Meda, odnosno njegovu kvalitetu. Ali sve to nije spriječilo Tucka da kaže što je kazao i na taj način uvrijedi našeg zlatnog olimpijca (sve ove dane smo čekali hoće li netko reagirati), dugogodišnjeg reprezentativca, osvajača brojnih medalja pa i klupskih naslova. Igrača koji je upravo postao prvak Europe. Osim toga iznimno je omiljen među suigračima i siguran sam da on ne bi dozvolio da izbornik njega pomiluje, a izvrijeđa Sukna da je situacija bila obratna.

 

„Ponovljeno grubo kršenje discipline“, kako je to HVS sročio prije dva mjeseca dakle nije spriječilo Tucka da zabije još jedan čavao u vlastiti autoritet. Igrača se kažnjava kako bi se popravila disciplina,kako bi se, što bi Ćiro kazao, galvanizirala atmosfera, kako bi se poslala poruka ostalima i učvrstio autoritet. Ovdje se napravilo potpuno suprotno od svega toga. Potpuno je promašeno, da ne napišem glupo, suspendirati najboljeg igrača, ako ga ne misliš ozbiljno kazniti. I to dva mjeseca prije Olimpijskih igara, odnosno početka priprema.

 

Osim ovog slučaja ponovno na spisku nemamo Pava Markovića. Odigrao je vrlo dobru sezonu, u brojnim utakmicama najvišeg nivoa koje je Jug odigrao ove sezone imao je zapaženih poteza i visoku minutažu. Igrač je koji je u svim segmentima igre podjednako kvalitetan. U obrani, čak i na beku, plivački, u napadu može čak ući s krila na dva metra, dobro je kroz cijelu sezonu realizirao s lijevog krila igrača više. Zaslužio je biti ne samo na pripremama, već i među 13.

Potpuno je nevjerojatno da ga nema na pripremama. Možda bi neupućeni kazali star je, možda bolje da neko mlađi bude na njegovom mjestu. Zato imamo Milakovića i Pavlovića po 5 godina starije (isto godište je i Burić), te Šetku, Petkovića pa i Bušlju koji su 30-31 godinu stari kao i Marković.

Ali kao što svi znamo koji problemi muče nogometni savez pa se onda lažno iščuđavamo i zgražamo na nedavne nemile scene, tako svi u vaterpolskom svijetu znaju koji su problemi u HVS-u. Osim što nam izbornik nema autoriteta, jednako tako vodstvo saveza na čelu s Pericom Bukićem nema kredibiliteta za funkcije koje obnašaju. Da ne ponavljamo njegove brojne i velike greške kao dužnosnika, svi znamo da je Luka Bukić nakon Sandra Sukna najsigurniji putnik u Rio. Samo zato što mu je sin. Kažu pristojan momak, dobar, ne zaslužuje da ga se proziva. To vjerojatno znači da Pavo Marković, Loren Fatović ili možda Kristijan Milaković koji je također po svemu zaslužio poziv na pripreme, nisu? Ima vjerojatno još igrača koji se nepravedno preskaču, ali Markoviću se to radi već godinama, a i najviše ga pratimo. Kao 22-godišnjak bio je važna karika u osvajanju Svjetskog prvenstva u Melbourneu, a nakon operacije ramena prvo ga je Rudić zaobilazio u širokom luku, a zadnje 4 godine i Tucak. A izmislio je vaterpolo ne samo za Bukića koji je stalno u kadru.

 

Kažu da je na pripremama i Xavier Garcia koji bi netom prije Olimpijade trebao steći pravo nastupa za Hrvatsku. Tu imamo nekoliko nevjerojatnih činjenica. Prvo i osnovo da ga španjolski izbornik ne zove obzirom na kvalitetu koju posjeduje, a umjesto njega igraju Mallarach i Echenique koji mu nisu ni do koljena. Druga stvar je nevjerojatna mogućnost da igrač promijeni reprezentaciju?! Igraš za Španjolsku u London, pa za Hrvatsku u Riu, pa možda za Italiju u Tokiju. Svaki sportaš bi trebao rođenjem biti predodređen za koga će igrati. Eventualno ako je pripadnik nekog naroda čija država trenutačno ne postoji, pa se tijekom njegove karijere osamostali. Kao što je baš spomenuti Perica Bukić igrao za Jugoslaviju, pa kasnije za Hrvatsku. I treće, zašto bi jedna Hrvatska uopće došla u situaciju da koristi to stupidno pravilo? Koriste i drugi, pa ‘ajmo onda i mi. Inače, nemamo ništa protiv Garcie, dapače vrhunski je igrač.

 

Sam Tucak navodi da je na pripremama 20 igrača, a HVS nabroji  njih 19 (link na tekst na hvs.hr) tako da smo jedva pronašli Garciu na treningu (najdualjeniji uz rub bazena) na portalu sibenik.in što je kontradiktorno onome što je Tucak izjavio sa SN prije 10-ak dana kako Garcia ne smije ni trenirati s ostalima do službene odluke FINA-e o promijeni vaterpolskog državljanstva

 

Udarna postava Hrvatske u Riu bi trebala biti slijedeća: Pavić (ili Bijač) na golu, Sukno lijevo, Joković i Garcia desno te Lončar na dva metra. Imamo 5 što vrhunski što odlično pokrivenih pozicija. Bekovski smo solidno pokriveni iako su Burić i Bušlje daleko od najboljih izdanja. Uz Sukna na lijevoj strani svatko s iole znanja može doći do izražaja. Muslim je imao katastrofalnu sezonu gdje je u velikoj većini godine izgledao toliko nespreman kao da uopće ne trenira. Za nagradu će vrlo vjerojatno biti sedmi u prvoj postavi.

Garcia donosi jako puno. U napadu, gdje nam je poslije povlačenja Miha Boškovića desni vanjski zadnje 4 godine bio najveći problem koje je Tucak pokušavao riješiti Petkovićem, Šetkom i Dujom Živkovićem?! Osim toga nosi iznimno puno u obrani gdje su nabrojani s iznimkom Šetke imali nevjerojatnih problema. A tu je i dodatni segment, tranzicija odnosno kontre i polukontre koje Garcia odlično pliva.

 

Tucak je sada s ovim pojačanjem – sada je još veća šteta što nema Obradovića – dobio momčad koja mora osvojiti olimpijsku medalju. Imamo dva najbolja golmana na svijetu, imamo Sukna, uz Prlainovića i Perronea najboljeg igrača općenito, imamo uz Mandića i Filipovića dva najbolja ljevaka. Imamo Lončara koji je bio najbolji sidrun final6-a nedavno.

I kad se osvoji medalja, mediji će pisati kako je Tucak vrhunski izbornik, a Bukić i ostali vrhunski izvršni dopredsjednici saveza.

 

U protekle 4 godine Tucak nas je vodio na 4 natjecanja, po dva europska i svjetska prvenstva. Na sva 4 su igrala:

Golmani: Pavić i Bijač

Bek: Bušlje

Sidrun: Lončar – s važnom napomenom da je na prvom natjecanju išao kao treći bek jer se pored još jednog bitnog sina Paškvalina nije uspio nametnuti kao sidrun (iako je to igrao na samom natjecanju u važnijim utakmicama dok se Dobud odmarao)

Vanjski: Sukno, Joković, Šetka i Bukić

 

Dakle to je 8 najvažnijih Tuckovih odabranika koje će još dopuniti Burićem, Muslimom, Garciom, te drugim sidrunom i trećim bekom.