Svjetska liga: Očekivana pobjeda protiv Rusa

Hrvatska – Rusija    12:7
(4:2, 4:2, 3:1, 1:2)

    Hrvatska je očekivano lako pobijedila Rusiju u 1. kolu Svjetske lige na novom bazenu u Rijeci. Rusi su se držali samo do sredine prve četvrtine čak su i vodili 2:1, ali su onda u slijedećih 6 minuta primili 5 golova u nizu i utakmica je već tad bila riješena. Posebno bi izdvojio Obradovića koji je na debiju za najbolju reprezentaciju (već je igro lani u Svjetskoj ligi, ali je tada igrala B ekipa) bio uvjerljivo najbolji igrač. Zabio je 4 gola, a i u obrani je briljiro. Čak 3 puta je na beku digo loptu bez faula i nije dobio niti jedno isključenje iako je vremenski najduže igro beka.


    Više od pola reprezentacije su činili Jugaši, a evo malog presjeka utakmice kroz pregled svakog igrača posebno.  Poredani su po brojevima:

Pavić – 7/13 (54%) obrana od čega 2 zaista dobre, dok su ostale bili šutevi ravno u njega. U početku malo impresioniran i prvi gol ide njemu na dušu i nije imo niti jednu obranu u 1. četvrtini.
Burić – zaradio 3 isključenja iako je igro manje od Obradovića na poziciji beka. U napadu osim jednog odlično zarađenog igrača više kad je ušo na 2 metra isto loš. Falio s 1. stative čistu situaciju s igračem više, imo loših šuteva i dodavanja od kojih se izdvaja dodavanje prema sidrunu iako je bio udvojen. Najlošiji naš igrač
Bošković – i dalje u krizi šuta. Imo je 3-4 očajna šuta preko ili pored bare. Zabio samo jednom, a istako se s 2-3 dobra dodavanja
Dobud – zaradio 3 igrača više i zabio šraubu. Odlično uzimo poziciju u napadu i guro ruske bekove skroz golmanu u krilo. Samo jednom isključen što je za njega u zadnje veliko postignuće.
Muslim – igro uglavnom na lijevom krilu i ako ga tamo nastave koristit postat će samo jedan prosječan igrač, a bio je i mogo bi još uvijek bit velika perspektiva na sidrunu. Zaradio jednog igrača više.
Joković – zabio jednom s igračem više. Nije baš dobro odigro. Zaradio 3 isključenja od čega dva bez lopte kad bi mu se rusko krilo ubacilo ko drugi sidrun
Marković – među boljima iako je non stop mijenjo strane. Igro na svojoj ljevoj strani i mjenjo Jokovića na desnom krilu. Čak dva puta izborio igrača više kad bi uplivo na poziciju sidruna. Zabio s krila s neruke s igračem više i odlično asistiro Hiniću za gol s 2 metra.
Karač – debitant u reprezentaciji u 31. godini. Zabio lijep gol s netipične pozicije za njega, s denog vanjskog. Zaradio igrača više u bijegu u kontru i jednom odlično asistiro Obradoviću na 1. stativu
Sukno – sve bolji i bolji. Izrast će u ponajboljeg igrača na svijetu, naslijednik Kasasa. Vjerojatno neće bit tako dobar šuter, ali će bit puno bolji u obrani. Već sad ponajbolji naš obrambeni igrač s vanjskih pozicija. Dijeli blokade ko sv. Nikola bombone. Jednom zabio s krila s istim brojem igrača.
Barač – kapetan zabio prvi gol na utakmici, polušut s 7 metara ala Brdar.
Hinić – čini mi se da nije zaradio nijednog igrača više, ali nije bio loš. Zabio karakterističan gol kad se odlijepi od beka i primi loptu na ruku na dva metra i zabije. Jedan odličan blok s igračem manje.
Obradović – uvjerljivo najbolji. Osim gore nabrojenog istako se dobijanjem igrača više kad je ušo ko drugi sidrun na dva metra. Za 4 gola potrošio samo 6 lopti. Ako ovako nastavi neupitan u prvih 13 reprezentacije jer je polivalentan. Odličan na beku, a u napadu jedan od boljih šutera. Puno napredovo u zadnjih godinu dana. Prije je uvijek puco svom snagom što je često dovodilo do nepreciznosti, a sad puca samo s malo manje snage, a puno preciznije.
Brzica – ušo zadnje dvije minute. Primio jedan gol, ali nije kriv za njega.

    Rusi su odigrali pametnije nego Spartak protiv Juga i više se vraćali duplirat naše sidrune, ali smo ih uništili ulascima ”drugih” sidruna (Marković, Obradović i Burić). Na njihovu žalost nemaju nešto posebno dobre ni sidrune ni bekove, a bez toga nema modernog vaterpola. Nadam se da je dolazak Porobića u Chehov prvi korak u povratku Rusa u ozbiljni vaterpolo.

HRVATSKA: Pavić (7), Burić, Bošković 1, Dobud 1, Muslim, Joković 1, Marković 1, Karač 1, Sukno 1, Barač 1, Hinić 1, Obradović 4, Brzica.
RUSIJA: Davitoshvili (7), Yourchik 1, Zheltovsky 1, Antipov, Finaev 1(1), Yablonovsky, Stepanyuk 2, Vishnyakov 1, Lisunov 1, Agarkov, Ivanov, Magomaev.

Suci: Vasileiou (Grč) i Vekerdy (Rum)
Igrač više: Hrv 7/10(70%), Rus 4/9 (44%)
Peterci: Hrv -, Rus 1/1