Svjetska liga 2009

 
    Sutra, u srijedu 21. siječanja, počinje nova  vaterpolska Svjetska liga. Promjenjen je sustav europskih kvalifikacija i sad se igra dvokružnim – bod sustavom, a ne više turnirski. U Europi se prijavilo 12 reprezentacija koje su podjeljene u 3 skupine:

Skupina A – Srbija, Grčka, Mađarska i Francuska
Skupina B – Crna Gora. Italija, Rumunjska i V. Britanija
Skupina C – Španjolska, Hrvatska, Rusija i Njemačka.

U međuvremenu, prije par dana, Mađarska je odustala od nastupa pa su u skupini A ostale samo 3 ekipe. Ove kvalifikacije se igraju do svibnja (raspored utakmica hrvatske reprezentacije). Pobjednici skupina plus domaćin Crna Gora izborit će nastup na Superfinalu osmorice koji će se održat 16 – 21. lipnja.
    Još nastupa 9  Neeuropskih reprezentacija. Podjeljene su zemljopisno. Tako u Azija- Oceanija grupi igraju Australija, Novi Zeland, Japan i Iran i dvije najuspiješnije reprezentacije s dva turnira koji će se održat u svibnju u Australiji i novom Zelandu će izborit završnicu u Crnoj Gori.
    Afrička grupa isto ima 4 reprezentacije: Alžir, Libiju, Maroko i Južnoafričku Republiku i samo će pobjednik turnira koji će se održat isto u svibnju u Casablanci u  Maroku izborit Superfinale.
    SAD su izravno na Superfinalu.

    Hrvatska otvara prvo ovogodišnje natjecanje u Rijeci protiv Rusa i to opet uz izravan prijenos na HTV-u u 1600. Rudić je okupio najjaču postavu s izuzetkom bolesnog Bušlje. Vićan se još uvijek premišlja oće li više nastupat za reprezentaciju (sigurno neće igrat u Svjetskoj ligi), a Vrdoljak i Smodlaka su se definitivno povukli. Novi kapetan je Samir Barać. Barać je već bio kapetan kad je Roje bio izbornik, ali to je neslavno završilo. Nakon upućenih kritika savezu izbačen je iz reprezentacije na godinu dana.

3 komentara na “Svjetska liga 2009”