Szolnoku svih 6 bodova protiv Mladosti

Kao i prije 14 dana Szolnoki je i na Savi identičnim rezultatom 11:8 upisao novu pobjedu protiv Mladosti. Tako se mađarska momčad ipak priključila borbi za prolazak na final8, a Mladost je nakon ovog dvomeča otpala iz borbe za jedno od prva tri mjesta.

 

 

Szolnoki je do prije 14 dana imao samo jednu pobjedu u prvih 6 kola, a protiv Mladosti je upisao dvije relativno lagane pobjede. Trener Gocić je zbog crvenog kartona u prošlom kolu bio na tribinama dok je Mladost bila bez Hercega koji je bio bolestan.

9 od ukupno 19 golova palo je u prvoj četvrtini. Obrane praktički nisu postojale, a Marcelić i Nagy su skupili po jednu slučajnu obranu. Szolnoki je odmah poveo dva razlike (0:2 i 1:3), ali je Mladost s 3 gola u 3 napada okrenula na 4:3. Upao je u oči gol Miloša koji je bez lopte zaradio isključenje Rašovića na lijevom krilu i odmah dobio loptu i lagano poentirao. Suci nisu vratili loptu na ponovno izvođenje?! Do kraja četvrtine opet vodi Szolnoki preko Jansika (asistencija Zalankija s igračem više na drugu staivu) i Prlainovića (peterac kada je Kis okrenuo Čaglja).

U početku utakmice do izražaja su dolazili obrambeni problemi Mladosti kada su Kharkov i Petković u igri, a što je kroz većinu utakmice. Gocić se već u nekoliko navrata, primjerice i protiv Olympiacosa iskazao da dobro snimi protivničke mane i taktički ih koristi u planu igre. Još samo mora popraviti formu, a skoro svih igrača. U ovoj utakmici pravilno je uočio da treba napadat spomenuti dvojac na desnoj strani Mladosti. Tako je Kharkov napravio dva isključenja bez lopte (Prlainović i Batori) jer ih nije znao ni mogao spriječiti da mu se postave na liniju 5 metara. Još je Prlainović ušao na dva metra s Petkovićem i skoro ga u potpunosti okrenuo za peterac, ali je ipak ispravno suđeno samo isključenje jer je okret bio izveden do pola. Sve je to bilo u uvodnom dijelu utakmice. Szolnoki je loše koristio akcije s igračem više, Zalanki je na prebačaj s krila na krilo pogodio jedini taj mali dio gola kojega je pokrivao Marcelić, Batori je pogodio prečku pa se rezultat nije mijenjao. Tada je Mladost zaradila igrača više i nakon time outa, Milošu odmah u početku akcije u pokušaju cimanja ispada lopta i gubi je. S druge strane Kis nakon tranzicije dobiva loptu na liniji 5 metara i iz faula pogađa. Odmah idući napad i Rašović prelagano s igračem više ima jako puno prostora kao desi vanjski (zavukao prema sredini) i po prvi put je +3 (4:7)

Zanimljiv detalj dogodio se u zadnih 8 sekundi druge četvrtine. Suđen je peterac za Mladost kada se lopta s igračem više odbila ispred Bajića. Petkoviću Nagy brani, a Ćuk s druge strane (unatoč upozorenjima trenera Bajića) ne pazi na Zalankija koji mu zabija za 5:8 i umjesto vrlo izglednih 6:7 nastavlja se utakmica u kojoj Szolnoki poprilično lagano kontrolira događanja.

 

Prvi dio treće četvrtine prošao je bez golova, Mladost je u dva uzastopna napada bacala loptu u kut nakon 30 sekundi, a Jansik je propustio skroz prelomili utakmicu i odvesti svoju momčad na 4 razlike. Izvukao se s druge stative u 3-3, i cimao 2 puta i pogodio u blok. Tada je Mladost zabila dva igrača više, prvo uz nebuloznu asistenicu Buljubašića s desnog vanjskog na Radua kojemu je na ljevaku na prvoj stativi preostalo bez gledanja, šraubom iz zgloba pokušati prevariti Nagyija. Radu fenomealno koristi ovakve situacija i općenito kroz cijelu sezonu ima nevjerojatan postotak realizacija i izrađenih i ovakvih neizrađenih situacija, ili kad mu se lopta sretno odbija do njega. Potvrdio je to i kasnije još jednim sličnim golom. Miloš je zabio s lijevo krila idućeg (12tog igrača više Mladosti) i sada je 7:8. Ipak, u iduća dva napada u razmaku od samo 25 sekundi Zalanki (igrač više uz izvrstan protok lopte i dobro zavlačenje u lijevo) i Aleksić iz kontre (velika greška Petkovića koji se prilijepio uz „svog“ igrača na 10 metara, a nije pimjetio da će Aleksić njemu iza leđa ostat sam na 2 metra) vraćaju na 7:10.

U zadnjoj četvrtini još jedan gol Aleksića i Ćuka iz upitnog peterca (Prlainović je imao obje ruke u zraku) za konačnih 8:11.

 

Mladost je imala čak 17 igrača više i 2 peterca. Bilo je nekoliko upitnih odluka, i dva – tri neupitna poklona na samom kraju kad su suci očito željeli da ne bude baš 3 razlike, ali Mladostaši nisu imali dobru realizaciju. Na kraju ukupno 6/17. 3/4 na startu i otada 3/13 od čega su dva Raduaova vrhunska snalaženja na ne baš dobro dodane lopte na stativu. Pokazalo se još jednom da bez odlične partije Miloša, Mladost ne može dobro igrati. Imao je dosta pogrešaka u ovoj utakmici, i u obrani poput lošeg držanja bloka protiv Aleksića za treći gol, lopta mu je ispala s igračem više i još nekoliko lošijih reakcija. Petković uz promašeni peterac još 3-4 neopasna udarca, velika greška u obrani i standradni problemi u obrani. Ćuk je također bio samozatajan, uz također veliku grešku kada mu je Zalanki zabio na kraju četvrtine. Radu kao i cijelu sezonu odličan, čak 8 zarađenih igrača više, dva gola sa stative iz teških situacija. Marcelić isto dosta dobar, obrana mu nije baš pomagala pa na kraju čak 11 primljenih golova.

Posebno je zanimljivo usporedit Bajića i Đorđa Lazića, druge sidrune. Bajić je inače više vanjski igrač iako bi se možda trebalo izanalizirati njegovu igru i predispozicije i vidjeti u kojem smijeru razvijati njegovu karijeru. Danas je potpunosti nadigrao Lazića koji je bio proklamiran za nasljednika velikog Nikića, ali njegov razvoj ne ide u tom smijeru. Mislim da Lazić nije zaradio niti jednog igrača više, a još veći je problem njegovo držanje pozicije. Kad je on u igri, obrana praktički ne mora voditi računa o pomaganju beku. Bajić isto ponedak ima problema s uzimanjem pozicije, ali je isto tako često i uzme i dobro drži. Osim toga, zaradio je čak 2 peterca i 3 igrača više. Plus, Bajić je 4 godine mlađi i tek je počeo sa ozbiljnim seniorskim vaterpolom.

 

Szolnoki je, očekivano igrao na pogon Prlainovića, Zalankija i Aleksića. Kis se jako dobro nosio s bekovima Mladosti iako nije baš tako dobar ove sezone što i ne čudi obzirom na godine i brojne ozlijede kroz karijeru. Zaradio je 5 igrača više i peterac, plus zabio iz faula s 5 metara. Nagy je malo oscilirao, ali u konačnici dosta dobar nastup s obranjenim petercem (i drugoga je imao na ruci). Ukupno 10 obrana.

 

Sve u svemu prelagana pobjeda Szolnokija. Mladost je odigrala s previše pogrešaka i s premalo žara i nije uspjela natjerati protivnika na maksimalni napor u kojem se nisu baš previše iskazali ove

sezone.

8. kolo Lige pravaka, grupa B

HAVK Mladosti – Szolnoki             8:11 (4:5, 1:3, 2:2, 1:1)

Suci: Colombo (Ita), Achladiotis (Grč)

Mla: Marcelić (12), Radu2, Miloš 2, Čagalj 1, Ćuk 2(1), Petković (0), Anzulović, F. Lazić, L. Bajić, Biljaka, Buljubašić, Kharkov 1, Jurlina. Trener: Z. Bajić.

Szo: Nagy (10), Angyal, Batori, Zalanki 3, D.Jansik 1, Szatmari, Aleksić 3, V. Rašović 1, Prlainović 2(1), Đ.Lazić, Kis 1, Teleki, Kardos. Trener: Hangay.

Osobne greške: Mla 11 Szo 19

Peterci: Mla 1/2, Szo 1/1

Igrač više: Mla (3/5+1/5+2/3+0/4)= 6/17 (35%), Szo (2/3+1/3+1/2+1/2)= 5/10 (50%)

Obrane: Marcelić (1/6+4/7+5/7+2/3)= 12/23 (52%); Nagy (1/5+5/6+0/2+4/5)= 10/18 (56%)

Zarađeni peterci i izbačaji:

Mla

Radu: 8 iv

Bajić: dva 5m + 3 iv

Szo:

Kis: 5m + 5 iv

Prlainović: 2iv