Upitna budućnost Jadranske lige

Jadranska liga u vaterpolu prije mjesec i po dana okupirala je naslovnice svih medija što u Hrvatskoj, što u Srbiji. Nakon napada huligana na igrače Crvene Zvezde na splitskoj rivi oglasili su se i predsjednici država, premijeri, ministri, ama baš svatko ‘ko imalo drži do sebe.

 

 

Taj napad je toliko komentiran da je Liga dobila veliku reklamu, svi su pričali o vaterpolu nekoliko dana, u svim medijima to je bila prva vijest, mnogi pojedinci su i po prvi put saznali da postoji Jadranska vaterpolska liga. Osvnuti ćemo se na vaterpolski dio priče. Tj reagiranja saveza  njihovih čelnika. Prvo se javio VSS:

…Kao zaključak tog sastanka donešen je jedinstven stav svih srpskih klubova, učesnika RVL da do kraja tekuće sezone ne učestvuje na sportskim borilištima u gradu Splitu kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti ne manjoj od 200 km od Splita iz bezbednosnih razloga. Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo da gostuje u Splitu, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, učesnici RVL, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izadjete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na pomenutom području izmeste kako bi na taj način završili već započeto takmičenje.

Molimo vas da nam odgovorite do utorka 19. februara.

 

Svu svoju promašenost ova izjava VSS-a ili srpskih klubova imala je u ovih 200 km od Splita. Zašto 200, a ne 100 ili 300? Vratit ćemo se na to još kasnije.

U stilu „moj tata je jači od tvog tate“ prvi je u ime hrvatskog vaterpola odgovorio direktor HVS-a Perica Bukić. Odbio je, naravno, zahjev da se ne gostuje u Splitu i okolici od 200 km te napisao i slijedeću rečenicu:

Kada bih karikirao, a vezano na zahtjev VS Srbije, rekao bih da ligu možemo nastaviti kad sagradimo olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

 

Bukić ne bi bio Bukić da ni u ovaj svoj dopis nije ubacio i neke netočne infomacije. Tako, VSS nije u sporna gostovanja uvrstio i Dubrovnik i utakmice s Jugom. Toga je svjestan i sam Bukić koji navodi Gospić kao prvi veći grad koji je izvan kruga 200 km. Gospić je zračnom linijom 20 km bliže Splitu od Dubrovnika, a cestom su oba izvan magičnih 200 km :smile:.

Do kraja sezone osim tada odgođene utakmice Mornar – Zvezda, imali smo još samo dvije „sporne“ utakmice, bez većeg rezultatskog značaja:

23.2. POŠK – Zvezda

20.3. Jadran – Partizan

 

U B ligi niti jedno gostovanje srpskih klubova unutar Splita i okolice od 200 km u ligi prvih 6 koji se bore za plasman u viši rang.

Na kraju je Partizan gostovao u Splitu, dva dana kasnije i u Šibeniku u play offu. Dva gostovanja Zvezde u Splitu nisu se dogodila i liga ni dan danas ne nudi neke opcije kako će konačna tablica izgledati. To im očito nije bitno.

Spomenimo i službeni dopis HVS-a koji je bio preslika Bukićevog uz naglasak „Molimo pošaljite nam vaš precizan stav do ponedjeljka 18. 02. 2019. kako bi mogli na vrijeme donijeti sve potrebne odluke.

 

Još malo djetinjeg pokazivanja mišića, dali su jedan dan kraći rok za odgovor od VSS-a. Kasnije su oba saveza još malo podigli tenzije pred sastanak UO lige uoči utakmice Hrvatska – Srbija u Sisku.

 

Brigu za regionalnu ligu mogli bi vidjeti malo češće na puno važnijim pitanjima. Ovdje je trebalo osuditi napad huligana na igrače, a o budućnosti i sadašnjosti lige progovarati na nekim drugim temama. Ne znam koji je točno motiv VSS-a bio, malo politički, vjerojatno malo i zbog utjecaja oko vođenja lige. Naime, zašto bi se Lige stalno vodila iz Hrvatske i zašto bi putne troškove, ručkove i večere na račun lige, plaću ubirala uvijek jedan te ista osoba? Zar ne bi bilo bolje, da jedne godine to bude netko iz HVS-a, a druge iz VSS-a?

 

Vratimo se još malo na ovih 200 km. Sjetimo se turnira „Mali medo“ prije dvije i po godine. Taj turnir se igra već 30ak godina u Zagrebu i tada su na ulici napadnuti igrači Partizana. Radilo se o djeci od 15 godina. Zagreb je više od 200 km udaljen od Splita. Sjetimo se tadašnjih izjava trenera te djece Bratuša:

 

Djeca su napadnuta, i to jest problem. Ne branim nikoga, ali treba reći kako je bilo. Išli su nešto pojesti u McDonalds. Vidjeli su ih neki navijači Dinama, pričekali ih i napali kad su pojeli i izišli iz restorana. Sve je, na sreću, završilo brzo, za oko pet minuta, jer je naišao neki čovjek i razjurio napadače. Sve skupa jest nemilo, ali ne zaslužuje toliku medijsku pažnju.“

 

U nekim srpskim medijima pojavile su se interpetacije da su djeca napadnuta šipkama i da je sve bilo organizirano čim su znali da se radi od vaterpolistaima iz Srbije.

Napad nije bio organiziran niti sa šipkama i treba ga shvatiti kao neugodan slučaj koji se mogao dogoditi bilo gdje, jer su navijači nažalost vidjeli da jedan vaterpolist nosi majicu s obilježjima kluba Partizan. Dječaci imaju petnaest godina, rođeni su 2001. Nažalost, našli su se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. No mi nismo napustili turnir nego nastavili igrati, i igrali su svi napadnuti, osim jednog, golmana, koji zbog ozljede ruke nije mogao braniti. U subotu popodne igramo finale. Samo želim da se ništa slično nikad više ne dogodi, ni kod vas u Hrvatskoj, ni kod nas u Srbiji. Ako svi zajedno ne krenemo u drugom smjeru, neće biti dobro. Teško mi pada ovakva situacija. Živimo u nenormalnim okolnostima.“

 

I tada su se pokušale dići puno veće tenzije, ali je jedan razuman trener sve smirio i na pravi način iskomentirao situaciju. Šoštar, kao predsjednik Partizana javno je prozvao trenera Bratuša zbog „minimiziranja napada“. Jednako pametno vodi ovaj veliki klub u propast.

 

Brigu za Jadransku ligu mogli smo imati ovih dana kada je igrana prva utakmica Solarisa i Partizana u dvomeču koji odlučuje o 10-om sudioniku prve lige iduće godine. Utakmica koja je na bazen s 400 sjedećih mjesta privukla 600-700 gledatelja, za koju su karte razgrabljene. Utakmica za koju se očekivalo da će biti neizvjesna (i završila je 9:9) bila je idealna prilika da se liga promovira i preko tv prijenosa, preko društvenih mreža, internetskog streama itd… Da budući sponzori vide da vaterpolo privlači pažnju. Da vaterpolska publika dobije priliku pogledati jednu napetu utakmicu, bitnu za oba kluba, za ligu u cijelini.

Liga koja ne želi promociju i popularizaciju, koja ne želi privući sponzore, koja je sama sebi svrha, vodstvo takve lige ne bi organiziralo prijenos ovakve utakmice. Ova činjenica nije nagnala ni Bukića ni Jelenića, ni Šoštara ni Drnasina, ni 35%-tnog vlasnika Crnogorski vaterpolski savez (koji se nije oglasio ni kad se dogodio napad na igrače iako je jedan od napadnutih crnogorski vaterpolist) na bilo kakvu reakciju. Zbog ljudi koji ovu ligu vode kako je vode već 11 godina upitna je njena budućnost. A ne zbog jednog huliganskog napada.