[XAVI GARCIA] Nismo nervozni, ako je možda malo pala realizacija, to neće biti ključ utakmice

Četiri dana prije četvrtfinalne utakmice razgovarali smo s Xavijem Garcijom koji nam između ostalog najavio susret s Olympiakosom koji Juga očekuje u četvrtak u 19 sati uz izravan prijenos na Arenasportu.

 

 

Final6 otvaraju isti protivnici koji su ga lani zatvorili, Jug i Olympiakos. Igra se u četvrtak u 19 sati. Osim prijenosa na Areni tu je i stream preko LEN-ine stranice. Jug je do sada osvojio 4 naslova, Olympiakos 1, Pro Recco 8. Jedna od ove tri momčadi u subotu u 1645 igrat će u finalu. Drugog finalista dati će netko između Szolnoka, Egera i Brescie, momčadi koje do sad nema ne samo niti jedan naslov, nego čak ni nastup u finalu.

Prošle godine igralo se pred oko 7.000 ljudi, a sada se najavljuje da će i montažne tribine biti postavljenje tako da će kapacitet Dunav Arene biti 12.000 mjesta. Vaterpolski spektakl u svakom smislu, obzirom da su ove godine momčadi još jače nego lani kada smo imali također spektakularno dobre utakmice.

 

U nastavku pročitajte što nam je Xavi Garcia kazao u intervju koji ima i nastavak kojega objavljujemo po povratku iz Budimpešte.

  • Počet ćemo s kraja, za koji dan slijedi final6? Odmah u četvrtfinalu prošlogodišnje finale, Olympiakos?

 

Garcia: Da, bilo je to zadnje finale Lige prvaka. Mislim da sada imaju bolje igrače. Ali ne znači uvijek bolji igrači da je bolja i ekipa. U sportu moraš imati dobre odnose u ekipi. Tako da ne znam imaju li bolju momčad, ali sigurno imaju bolje igrače. Bušlje je baš ono što je nedostajalo Olympiakosu. Tu su Espanol i Mlađan, ali kad nije Liga prvaka, u domaćim natjecanjima kada smiju igrati samo dva stranca igraju Pavić i Bušlje. Obzirom da su naša dva centra odlični i nositelji igre, dolazak Bušlje nije dobra vijest za nas. Ali ovo je final6, nema laganih utakmica.

Razmišljamo samo o Olympiakosu, to je za nas finale. Moramo ići utakmicu po utakmicu, kao prošle godine. moramo znati da mi nismo favoriti, opet smo završili grupu kao treći. Oni su kao drugi, samo su izgubili od Szolnoka. Ali ni oni nisu favoriti protiv nas, mislim da je 50 – 50. Ako odigramo kako se dogovorimo u pripremi utakmice jer znamo kako igraju, bit će teško, ali možemo pobijediti.

 

  • Jeste li zadovoljni s grupnom fazom koju ste spomenuli, u kojoj čak polovicu utakmica niste pobijedili? Mogli ste imati bolju, drugu startnu poziciju i lakšeg protivnika?

 

Garcia: Imali smo tešku grupu. U Barceloni je i Eger izgubio, samo Recco koji je drugačiji, nije. Moglo bi se reći da je ove godine bilo dosta razlike kad smo igrali doma, u Gružu, i kad smo igrali vani. Na kraju smo igrali u Egeru, i nismo igrali loše, imali smo puno prilika, ali nismo zabijali. Nije ta utakmica možda bilo toliko bitna hoćemo li završiti drugi ili treći, nego više kao prvi test prije final6-a. Iza Egera nešto smo promijenili, trenirali smo bolje i mislim da ćemo biti spremni za final6. Ne kažem da ćemo pobijediti, ali  ćemo dobro igrati.

  • Već ste rekli da je po Vama Olympiakos ove godine jači, s Bušljom, Mlađanom Janovićem i Espanolom. Imali li neke veće razlike nakon odlaska Gounasa, Vlachopoulosa, Smitha i Mallaracha, kao jedinog ljevaka u momčadi?

 

Garcia: Mislim da imaju sada bolje igrače. Možda su izgubili ono što je imao Olympiakos zadnjih 5, 6, 7 godina, a to je da su ista ekipa kao i reprezentacija, ekipa koja uvijek igra do kraja napada. U zadnjoj sekundi su uvijek imali to još jedno dodavanje. Protiv takvih ekipa moraš biti koncentriran 30 sekundi. Protiv njih nije bilo da na 5 sekundi prije kraja napada već gledaš kako će plivati u kontru. To je strašno teško i možda sada kada imaju više stranaca u vanjskoj liniji, možda su to sad izgubili, da to nemaju u svakom napadu. Što je za nas bolje. To je nešto što imaju samo oni. Ali sad su individualno kvalitetniji, kad imaš dobre igrače ne trebaš svaki napad igrat dobro za zabit gol. I zato moramo imati koncentraciju. Fountoulis je i prošle godine igrao jako dobro, ali sada se vidi da je pravi lider.

  • Oni su se vjerojatno vodili baš time, da postanu opasniji u napadu jer su lani imali dosta utakmica na mali broj golova. Obrana im je bila fenomenalna, ali su imali problema u napada, pa i u finalu su zabili samo 4 gola. Vjerojatno su zbog toga doveli te neke igrače koji su napadu bolji, ali su i ove godine protiv Szolnoka dva puta zabili 5 odnosno samo 4 i još neke derbije također su zabijali malo.

 

Garcia: Da, ali mislim da nisu nervozni u takvim utakmicama, nisu ekipa koja mora zabiti 8 golova za pobijediti. Oni će tražiti, ne samo protiv nas, utakmicu na malo golova. Imaju fantastičnu obranu. Pavić igra opet top sezonu. Njima nije problem ako zabiju samo 6 jer očekuju da ni mi nećemo zabiti više. Sigurno neće biti utakmica s puno golova.

  • Taman mi je to slijedeće pitanje, u zadnje vrijeme zapinje Jug ima dosta problema u napadu, od Recca, preko Egera do sada utakmica s Mladosti kada je isto bilo problema s realizacijom?

 

Garcia: Ne znam što reći. Mislim da…

  • Recimo problem igrača  više, protiv Egera 1/8 do minutu prije kraja. Sjetimo se i lanjskog finala protiv Olympiakosa kada ste imali 3/11 i u dosta situacija nije se uspijevalo izraditi izglednu situaciju za udarac.

 

Garcia: Da, možda ove godine fali malo realizacije, iako nisam siguran. Ali mi smo ekipa koja isto može igrati utakmice da ne moramo zabiti puno golova za pobjedu. Vidjeli smo i ove sezone da igramo odličnu obranu. U Reccu smo do zadnje četvrtine, bez Meda, bili u utakmici. Znači možemo. Nismo nervozni, ako je možda malo pala realizacija. To neće biti ključ utakmice, nećemo morati zabiti 12 golova. Znamo, spremni smo na to da nećemo zabiti puno golova.

  • Obrana je vrhunska, ako želite i možete otkriti detalj, kako se to oduzme lopta vanjskom protivničkom igraču kojega ni ne čuvate jer čuvate krilnog igrača, možete li malo pojasniti kako to krenete kad lopta još nije došla do protivnika prema kojem plivate, kojega napadate i kojemu oduzmete loptu? Rijetko koji igrač ima tu kvalitetu, odnosno ne znam da itko to radi tako često kao Vi. (trebalo je malo i rukama pojasniti ovo pitanje :wink:)

 

Garcia: Ima puno stvari koje su tu bitne. Ako kreneš pola sekundi prije onda taj igrač koji dodaje može dodati loptu iza leđa, na krilo koje je samo. Trener ne može to reći, ti ćeš napraviti to tada. Jer ostavljaš igrača koji je na dva metra samoga. To moraš sam osjećat. Moraš to osjetiti prije, a opet i ako si umoran ne možeš tako nešto napraviti. Osim toga bitno je koji je tvoj suigrač na tom vanjskom igraču. Je li netko tko voli više raditi faul odmah ili netko ko ide više bez faula. Bitno je i tko je s druge strane, tko je na krilu. To nije taktika, ali dobra stvar je da je ovo druga sezona da igramo skupa. Uvijek igram s Jokom, možda Benom ili Medom. S druge strane su Marković, Felipe, Fatović. I oni svi znaju i osjećaju to. A i ja znam, ako falim, kako će reagirati Joke, kako Bena. Jedan će raditi jednu stvar, drugi drugu pa se onda i ja znam postaviti ako ne oduzmem loptu do kraja. Znao sam griješiti u 12. mjesecu u ovome, ali sad smo uigraniji. I lako je igrati kad imaš takav odnos sa suigračima.