[REAGIRANJE] Razvidno je da ima nade

Fotografija preuzeta sa dulist.hr

Poštovani gosp. Martiću,

Slobodan sam Vam se javiti sa osvrtom na Vaš članak: Ima li nade? objavljen 17.05.2017. , najviše zbog funkcija koje obnašam u vaterpolo sportu, a pomalo i temeljem minulog rada.

 

Uskoro će biti točno 20 godina otkako sam na čelnim mjestima u VK JUG-u, prvo pet godina kao predsjednik, pa izvršni, dopredsjednik… uglavnom kontinuirano sudjelujem u donošenju svih odluka u klubu. U tih dvadeset godina smo osvojili 32 trofeja, od kojih tri naslova  europskih prvaka.

 

Natkrili smo bazen pomičnim krovom (u mandatu Vida Bogdanovića), u potpunosti rekonstruirali unutrašnjost bazena (u mandatu Dubravke Šuice uz svesrdnu pomoć Radimira Čaćića), svojim sredstvima napravili nove klupske prostore za Final four 2001. g….

Uspješno smo se iskazali i u povlačenju sredstava iz EU fondova, a vrlo malo klubova iz svih sportova je uspjelo isto.

Trenutno sam potpredsjednik VK JUG-a, te potpredsjednik HVS-a (drugi mandat) i član Izvršnog odbora HOO-a.

Hrvatska vaterpolo reprezentacija je u posljednjih deset godina osvojila 16 medalja, od olimpijskog zlata i srebra, svjetskog zlata…, ali kasnije više o HVS-u.

Iznimno sam ponosan na rezultate rada u HOO-u, za manje od godine dana mandata, gdje se HVS u dijelu proračunskih prihoda za 2017. skoro izravnao sa rukometnim savezom (a godinama  je znatno manje primao). Od prije par mjeseci su vaterpolistice po prvi put kategorizirane u HOO-u (što je iznimno značajno za povlačenje sredstava iz lokalnih proračuna). A prošli tjedan je HOO kandidirao jedino mušku vaterpolo reprezentaciju za financiranje iz sredstava MOO-a, gdje vrlo skoro očekujemo potvrdan odgovor.

S obzirom da uglavnom ne istupam u medijima dao sam ovaj malo duži uvod kao obrazloženje zbog čega se smatram pozvanim obratiti se s komentarom na stanje u vaterpolu i HVS-u.

 

 

Vjerojatno Vam je poznato da je HVS jedini savez u kolektivnim momčadskim sportovima koji zadnjih desetak godina nema nikakvih afera, za razliku od nogometnog, košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog…

HVS ima stabilno financijsko poslovanje, nema dugova, a svoje izvještaje uredno objavljuje (netočno navodite podatak do kada se objavljuju izvještaji za prethodnu godinu – zakonski rok je do 30.06.).

HVS ima pet zaposlenih osoba (opet netočno navodite broj od osam osoba – treba razlikovati broj sistematiziranih radnih mjesta od broja zaposlenih), a taj broj je višestruko manji od recimo broja zaposlenih u rukometnom savezu.

Kažete: Pozicija Izvršnog direktora je izmišljena za Pericu Bukića.

Ja bih rekao: Pozicija Izvršnog direktora je kao izmišljena za Pericu Bukića.

Zašto tako mislim?

Perica Bukić je najtrofejniji hrvatski vaterpolist svih vremena. Osvojio je dva olimpijska zlata i jedno srebro, dva svjetska zlata i srebro, četri puta klupski prvak Europe…

Fakultetski je obrazovan (ekonomski fakultet), a ne smatram da mu je mana dugogodišnje djelovanje u Saboru.

Kao prvi operativac Saveza najzaslužniji je  za stvaranje uvjeta koji su rezultirali osvajanjem toliko medalja u seniorskoj konkurenciji koje je teško i nabrojati (zlato i srebro sa OI, zadnjih pet svjetskih prvenstava pet medalja – zlato, srebro i tri bronce…).

Vjerovatno se pitate otkud sada ja branim Pericu Bukića, a opće je poznato da se do prije desetak godina baš i nismo volili (što ću puno toga ostaje na googlu). Pogotovo ga nisam volio dok je igrao za Mladost protiv JUG-a, a kao uostalom ni Vjeka Kobeščaka. Ali godine donesu zrelost i iskustvo i sada već dugo sjajno surađujem sa dva žapca, a nadam se da se rezultati prepoznaju (slijedeći mi je zadatak poboljšati odnose između njih dvojice).

Naravno da ničim ne osporavam Vaše pravo da imate negativno mišljenje o Bukiću, ali kao stariji od Vas sam slobodan reći kako nije „fer“ prenositi taj odnos i na djecu. Mišljenja sam kako je po svim kriterijima Luka Bukić zadnjih par godina među tri najbolja hrvatska igrača na lijevoj strani i nije lijepo zbog mišljenja o njegovom ocu toliko često ga „cipelariti“. Uostalom s obzirom na naše financijsko stanje možda uskoro lijeva strana JUG-a bude:  Fatović-Bukić.

 

Najtočniji dio Vašeg teksta je onaj oko tv prijenosa na HTV-u, s kojim zadnjih godina „ratujemo“ oko statusa vaterpolo sporta na nacionalnoj televiziji i nikako ne uspijevamo napraviti poboljšanja (angažirali su se i vodeći ljudi našeg kluba, ali isto bez uspjeha).

Istovremeno nije zgorega napomenuti da je vaterpolo iznimno praćen na Areni sport (godišnje preko 600 sati), a ta suradnja je dogovorena i za naredne tri godine. Naravno da je nacionalna televizija svima dostupna, ali i ovo je ogroman iskorak.

 

A u svezi Vašeg pisanja o igranju ljeti, samo oni  neupućeni mogu kalendar igranja, vezati na odluku nacionalnog Saveza, ako se zna (a to bi trebali znati svi koji su na bilo koji način vezani na wp sport) da je primjerice 2016. finale SL igrano u lipnju, a da su OI u Riju završile u drugoj polovici kolovoza.

Slično i ove sezone, gdje je finale SL u lipnju, SP seniora u drugoj polovici srpnja, a SP za U20 početak kolovoza.

Tko bi to s ovakvim rasporedom i kako uspio nacionalno prvenstvo ubaciti u ljetni termin?

Igranje ljeti može doći tek nakon eventualnih promjena u FINA-i, ali od njih ćemo izgleda samo dobiti negativne promjene u vidu smanjenja broja igrača, skraćivanja terena i sl. (apsolutno smo premali da bi naše brojne inicijative oko toga uspjele).

 

Konstatacija o  nedolasku predsjednika Predraga Slobode i Bukića na treću finalnu utakmicu naravno stoji s tim da je Sloboda zbog poslovnih obveza bio u Nigeriji, a Bukić nije došao u dogovoru samnom. Na toj utakmici osim mene ispred Saveza bili su Milivoj Bebić, Renato Živković, te izbornik Ivica Tucak.

Financijsko stanje Mladosti i njihovu financijsku situaciju neću komentirati, samo ću reći poznavajući stanje u puno klubova da nisu ništa puno lošiji od drugih. VK JUG se relativno uspješno bori, ali daleko od toga da je kod nas blistava situacija.

 

I za kraj malo o organizaciji …

Pred dvadeset dana povodom smrti uvaženog Vlada Kobeščaka napisao sam komentar na Vaš test (drago mi je da ste i Vi lajkali taj komentar):

„ Rijetki shvaćaju koliko je Vlado kvalitetno obavljao svoj dio „posla“ . I što je sve potrebno posložiti za doći do trofeja. Vlado je u tome bio velemajstor!“

Čast mi je bila godinama se „nadmudrivati“ sa pokojnim Kobcem (pogotovo na Savi), jer od njega se moglo puno naučiti o organizaciji.

 

Imao sam sreću nekoliko puta upijati iskustva od  još jednog velikana organizacije, našeg sugrađanina pokojnog Vlaha Bata Orlića.

Drago mi je i da ste Vi pred 11 mjeseci citirali moj govor na festi prilikom osvajanja lige prvaka gdje spominjem čuveni intervju Bibića Mosora (na žalost i on je pokojni) iz 2001. godine  sa Batom Orlićem .

Zato dajem opet link za početnicu organizacije:

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20010903/prilozi-sp3.htm

 

Kad se baviš vođenjem i samim time organizacijom i ne očekuješ da budeš omiljen nego radiš da bi te cijenili po rezultatima.

 

Unaprijed zahvaljujem na ustupljenom mjestu na Vašem portalu i želim Vam još puno uspješnih godina u praćenju našeg sporta.

 

S poštovanjem

Željan Konsuo

 

P.S. Valjda je razvidno da Ima nade

Jedan komentar na “[REAGIRANJE] Razvidno je da ima nade”

  1. Zanimljivo kako g.Konsuo pripisuje sve te medalje radu saveza (ne direktno, ali ipak prilično snažno indirektno). Podsjeća na pijetla Chanteclera iz jedne predstave, koji je bio uvjeren da baš zbog njegovog kukurikanja izlazi sunce. Nažalost jedan dan je pijetao prespavao, i shvatio da će sunce izići kukurikao on ili ne, što ga je silno razočaralo.

    Poanta – vjerujem da bi rezultat što se tiče medalja bio sličan ili isti “radio / kukurikao” naš HVS ili ne. Nadam se da se članovi saveza neće imati priliku razočarati kao Chantecler, pa shvatiti da se neke stvari češće događaju usprkos njima, a ne zahvaljujući njima.

    Malo više samokritičnosti im ne bi škodilo. Da ne znam kakvo je stanje u HVSu, po ovom intervjuu bi mislio da su na nivou NBA-a ili NFL-a.