Prvenstvo Mađarske 2020./21.

Foto: MVLSZ

Naši sjeverni susjedi započinju svoje prvenstvo zadnji vikend u kolovozu. Unatoč činjenici kako je natjecanje u Kupu prekinuto neposredno prije svog samog završetku zbog pozitivnih nalaza četvorice igrača aktualnog prvaka FTC-a na COVID-19, kao i kasnijih pozitivnih nalaza još nekih igrača iz drugih klubova, vodstvo Saveza odlučilo je započeti natjecanje u novoj sezoni prvenstva prema ranije utvrđenom rasporedu.

 

 

 

U regularnom dijelu sezone nastupa 16 ekipa koje igraju dvokružno. Nakon nekoliko godina u kojima je liga imala dvije skupine, ovoga puta odlučeno je (ako se ne varam još prije problema izazvanih virusom COVID-19) da se igra cjelovita liga, svi u istoj skupini i na način da igra svatko sa svakim. Po završetku regularnog dijela prvenstva, ekipe koje će zauzeti 15. i 16. mjesto ispadaju u niži rang natjecanja, dok se ekipa plasirana na 14. mjesto bori protiv pobjednika OB I/B za ostanak u najjačem ranu natjecanja. Cilj je iduće sezone igrati prvu ligu sa 14 ekipa. Četiri prvoplasirane ekipe odlučiti će o podjeli medalja kroz doigravanje.

 

Sam raspored natjecanja poznat je već više od mjesec dana i on izgleda ovako:

 

1. kolo: 29. kolovoz 2020.
FTC-Vasas, OSC-Szeged, Eger-KSI, Szolnok-Kaposvár, Pécs-BVSC, Honvéd-Miskolc, UVSE-Debrecen, Tatabánya-Szentes

2. kolo: 2. rujan 2020.
UVSE-Szentes, Honvéd-Debrecen, Pécs-Miskolc, Szolnok-BVSC, Eger-Kaposvár, OSC-KSI, FTC-Szeged, Tatabánya-Vasas

3. kolo: 9. rujan 2020.
FTC-KSI, OSC-Kaposvár, Eger-BVSC, Szolnok-Miskolc, Pécs-Debrecen, Honvéd-Szentes, UVSE-Tatabánya, Vasas-Szeged

4. kolo: 19. rujan 2020.
UVSE-Vasas, Tatabánya-Honvéd, Szentes-Pécs, Debrecen-Szolnok, Miskolc-Eger, BVSC-OSC, Kaposvár-FTC, KSI-Szeged

5. kolo: 26. rujan 2020.
FTC-BVSC, OSC-Miskolc, Eger-Debrecen, Szolnok-Szentes, Pécs-Tatabánya, Honvéd-UVSE, Szeged-Kaposvár, Vasas-KSI

6. kolo: 3. listopad 2020.
Honvéd-Vasas, UVSE-Pécs, Tatabánya-Szolnok, Szentes-Eger, Debrecen-OSC, Miskolc-FTC, BVSC-Szeged, Kaposvár-KSI

7. kolo: 7. listopad 2020.
FTC-Debrecen, OSC-Szentes, Eger-Tatabánya, Szolnok-UVSE, Pécs-Honvéd, KSI-BVSC, Szeged-Miskolc, Vasas-Kaposvár

8. kolo: 10. listopad 2020.
Pécs-Vasas, Honvéd-Szolnok, UVSE-Eger, Tatabánya-OSC, Szentes-FTC, Debrecen-Szeged, Miskolc-KSI, BVSC-Kaposvár

9. kolo: 17. listopad 2020.
Eger-Vasas, Szolnok-OSC, Pécs-FTC, Honvéd-Szeged, UVSE-KSI, Tatabánya-Kaposvár, Szentes-BVSC, Debrecen-Miskolc

10. kolo: 7. studeni 2020.
OSC-Vasas, Eger-FTC, Szolnok-Szeged, Pécs-KSI, Honvéd-Kaposvár, UVSE-BVSC, Tatabánya-Miskolc, Szentes-Debrecen

11. kolo: 18. studeni 2020.
FTC-Tatabánya, OSC-UVSE, Eger-Honvéd, Szolnok-Pécs, Kaposvár-Miskolc, KSI-Debrecen, Szeged-Szentes, Vasas-BVSC

12. kolo: 21. studeni 2020.
Szolnok-Vasas, Pécs-Eger, Honvéd-OSC, UVSE-FTC, Tatabánya-Szeged, Szentes-KSI, Debrecen-Kaposvár, Miskolc-BVSC

13. kolo: 25. studeni 2020.
FTC-Honvéd, OSC-Pécs, Eger-Szolnok, BVSC-Debrecen, Kaposvár-Szentes, KSI-Tatabánya, Szeged-UVSE, Vasas-Miskolc

14. kolo: 5. prosinac 2020.
FTC-Szolnok, OSC-Eger, Miskolc-Szentes, BVSC-Tatabánya, Kaposvár-UVSE, KSI-Honvéd, Szeged-Pécs, Vasas-Debrecen

15. kolo: 12. prosinac 2020.
FTC-OSC, Debrecen-Tatabánya, Miskolc-UVSE, BVSC-Honvéd, Kaposvár-Pécs, KSI-Szolnok, Szeged-Eger, Vasas-Szentes

Istovremeno su određeni i datumi uzvrata, od 16. – 30. kola koja će se odigravati 16., 23. i 30. siječnja,  3. i 27. veljače, 10., 17., 27. i 31. ožujka, 14., 17., i 28. travnja te 1., 8. i 12 svibnja.
Poznato je i kako će se završnica ovogodišnjeg Kupa odigrati 9. i 20. rujna. Kako smo u polufinalu i finalu Kupa očekivali vidjeti trenutno stanje i odnos snaga najjačih ekipa, obzirom prije svega na personalne promjene i prelaske igrača iz kluba u klub (kojih je i ove sezone bilo dosta), morat ćemo biti strpljivi da bismo vidjeli sudare favorita.

Nakon odgođene završnice Kupa Mađarske gotovo su sve momčadi izvijestile o rezultatima testova momčadi. Tri utakmice definitivno će biti odođene u subotu, a UVSE-Debrecen, Tatabánya-Szentes i FTC-Vasas odigrat će svoje utakmice kasnije. Dakle, prvo kolo zbog koronavirusa izgleda ovako:

 

12:30 UVSE Hunguest Hotels-DVSE (odgođeno)

16:00 Szolnoki Dózsa-Kaposvári VK

16:00 TVSE Vízilabda-METALCOM SZENTES (odgođeno)

18:00 ZF-Eger-KSI SE

19:00 OSC ÚJBUDA-SZVE

19:00 PVSK Mecsek Füszért-BVSC Zugló

19:00 Honvéd-PannErgy-Miskolc

FTC-Telekom-A-Híd VasasPlaket (odgođeno)

 

Dakle, još uvijek nas COVID-19  drži u čekaonici i odgađa „sudar“ prvaka i jednog od potencijanih izazivača u sezoni koja je pred nama.

Podsjetimo, FTC je napustio Aaron Younger koji je prešao u Recco, a kapetan Varga još se oporavlja od ozljede koljena koju je zadobio na pripremama nacionalne vrste. Ekipa FTC—a za ovu sezonu izgleda ovako:

Na golu su Gárdonyi András i Vogel Soma, a ostatak ekipe čine Fekete Gergő, Giannis Fountoulis, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Német Toni, Nicolas Constantin-Bicari, Nikola Jakšić, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vámos Márton, Varga Dénes, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő.

FTC je ovom sastavu (bez Varge naravno) bio više nego uvjerljiv u utakmicama koje je odigrao u Kupu (realno, pravi ispiti su ga čekali, i još ga čekaju, u polufinalu i finalu).

 

Vasas je doživio velike promjene, prije svega na mjestu sponzora (koji budimo iskreni za sobom povlači i očekivane promjene u ekipi). Tako je prvo iz OSC-a (A-Hid je bio njihov sponzor do tada) prvo prešao trener Vad Lajos, a zatim i nekoliko igrača. Sa njim su iz OSC-a došli Sava Ranđelović, Draško Brguljan i Branislav Mitrović, zatim Bátori Bence i Szatmári Kristóf iz Szolnoka, Bedő Krisztián se vratiou Mađarsku iz Noisy-le-Seca, mladi Korbács Gábor iz UVSE, te Vadovics Viktor iz Miskolca. Tko zna, da su bili brži, možda su mogli zadržati i Andriju Prlainovića Jer, za očekivati je kako u sezonama koje su pred nama ovo neće biti kraj sa pojačanjima i promjenama.

 

Podjsećam kako je prije nekoliko godina upravo A-Hid, koji je bio sponzor tada jakog Szegeda (u kome je u to vrijeme igrao i naš Aljoša Kunac), odlučio otići iz Szegeda i sponzorirati OSC. Ne doduše odmah, jer je tada napravio pauzu od jedne sezone (Szeged je sponzorirao posljednji puta u sezoni 2012./13., a u OSC je došao pred sezonu 2014./15. i klub koji se do tada nalazio u donjem dijelu ljestvice u prvoj sezoni napravio vice-prvakom!). Sa druge strane, Szeged je u sezonama 2011./12. i 2012./13. sa A-Hidom kao sponzorom bio oba puta trećeplasirana ekipa u prvenstvu, da bi njegovim odlaskom u sezoni 2013./14. uspio zadržati tu treću poziciju, ali nakon toga kroz sezone padao sve niže u plasmanu (5. 6, 7. te kao 16. u sezoni 2017./18. na kraju i ispao iz prve lige. U nju se vratio upravo u prošloj, prekinutoj sezoni.

OSC je sa druge strane, sa 11. mjesta (od  ekipa) u sezoni 2013./14. sa promjenom sponzora i naravno trenera i nekoliko igrača već u slijedećoj sezoni postao vice-prvak. Po istom receptu, poveo je tada sa sobom trenera Vince Balasza, nekoliko igrača i za par sezona i dovođenje kvalitetnih pojačanja, postao ozbiljna ekipa u prve tri sezone bili su jednom 2. te dva puta 3. (nakon treće sezone Vince Balasz napušta klub), da bi u četvrtoj sezoni sponzorstva A-Hida (2017./18.) uzeli tek 4. mjesto što je bio signal da nešto treba mijenjati. Za sezonu 2018./19. na mjesto prvog trenera doveli Vada Lajosa, na gol Baneta Mitrovićate mađarske reprezentativce Manhercz Krisztiána i Hárai Balázsa, što je rezultiralo povratkom na poziciju vice-prvaka. Na početku prekinute sezone stigao je i Andrija Prlainović i sve je bilo spremno za iskorak, a ekipa i njihovi navijači sa punim pravom očekivali borbu za trofej. I to ne samo u Mađarskoj, jer su i u Ligi prvaka jako dobro stajali. Između ostalog, pobijedili su FTC u dvije utakmice i Reccu nanijeli prvi poraz nakon 8 godina na domaćem bazenu! Prava je šteta što ih je COVID-19 spriječio u mogućem ostvarenju velikog uspjeha.

Ostaje za vidjeti hoće li se priča ponoviti i u ovom slučaju, što će se u ovoj (i narednim sezonama) događati sa Vasasem, koji osim velike i bogate tradicije zasigurno ima i ambiciju vratiti se na staze slave i uspjeha.

 

Situacija sa prekidom prvenstva i koronavirusom začajno je promijenila i broj stranaca u ligi (što nije svima teško palo, jer se već nekoliko godina čuju prilično disonantni tonovi pri odlučivanju o broju stranaca u svakoj pojedinoj ekipi. Za sada još uvijek vrijedi kako mogu nastupati 3 stranca, no stalno se priča o tome kako će se taj broj smanjivati. Isto tako, ekipe koje igraju samo sa domicilnim igračima dobivaju financijsku potporu, a novi sponzor OSC-a, MOL, čak je uvjetovao svoje sponzorstvo upravo time da za klub mogu igrati smo Mađari). Tako je smanjen broj igrača prije svega iz Srbije (kojih je i bilo najviše od igrača iz drugih drržava), ali i drugih zemalja. Od Hrvata, sada su tu samo dvojica, „starosjedilac“ David Mijić te u svojoj premijernoj sezoni u ligi Domagoj Jajčinović, oba u Kaposváru. Samo kao podsjetnik, dvojno državljanstvo što se lige tiče priznaje se samo u slučaju kada igrač koji ga posjeduje nastupa za reprezentaciju Mađarske ili da je nastupao barem dvije sezone u natjecanju mlađih kategorija u Mađarskoj (David dakle nastupa kao domicilni igrač, jer osim što posjeduje dvojno državljanstvo bilježi nastupe za mlađe kategorije Pečuha kroz 3 sezone).

Obzirom da Mađarska ima dosta dobru situaciju sa brojem zaraženih (prije nekoliko dana samo 4,4 zaražena na 100.000 stanovnika – jedino je Litva imala bolju situaciju u EU sa 4/100.000), za nadati je kako će se ovaj plan odigravanja (uz ipak vjerojatne izmjene) ipak ostvariti. Naravno, utakmice Kupa odigravane su na otvorenim bazenima uz prisustvo vrlo malog broja gledatelja (više su to bili članovi ostalih ekipa i stručnih stožera ili djelatnici klubova negoli publika). Ostaje za vidjeti kako će se stvari odvijati kad se pređe u zatvorene prostore. U svakom slučaju, poželimo im sreću!