Split Tommy slavio u sjajnoj utakmici

Uvod

U prošlom kolu Skver je odigrao neriješeno u Makarskoj 3:3, bod je spašen u zadnjoj minuti utakmice. Split je bio domaćin Nacionalu, bio je to veliki derbi u kojem su gosti iz Zagreba potpuno nadvisili Splićane i pobijedili sa 5:2. Split Tommy i Nacional su dvije najkvalitetnije ekipe u domaćem prvenstvu i gotovo sigurno će odlučiti između sebe tko će biti novi prvak. Skver je ove sezone pomladio ekipu i teško je u ovom trenutku procijeniti mogućnosti ekipe. Svakako vjerujem da je cilj ulazak u play-off za prvaka.

 

 

MNK Square – MNK Split Tommy 1:2

Sjajno su gosti otvorili utakmicu, krenuli su agresivno i dominirali od samog početka. U odnosu na lani Split Tommy je pojačan za Brazilca Davija te hrvatskog reprezentativca Bajruševića. U prvoj petorci su osim dva Brazilca krenuli Jukić na golu te Jelovčić i Suton. Skver je krenuo sa svojom najjačom postavom, Primić na golu te Bevanda, Duvančić, Đuraš i Cvjetković. Osim navedenih igrača, trener Mavrović je na ovoj utakmici koristio usluge još samo od Šamije, Tikvice i Bačića. Split je mijenjao jednog igrača više, igrali su još Bajrušević, Grcić, Fetić i Pavić. Važnost utakmice i jačina protivnika je navela Mavrovića da koristi manji broj igrača, uglavnom one kojima najviše vjeruje.

Split je poveo izvrsnim pojedinačnim snalaženjem Brazilca Genaria ispred gola gdje je primio jednu loptu i brzo reagirao i zabio pored nemoćnog Primića. U toj akciji je Duvančić presporo reagirao i vjerojatno nije očekivao tako brzu reakciju protivnika. Skver je izjednačio u prvom sljedećem napadu, Grcić je neoprezno faulirao Šamiju i Bevanda se odlučio na udarac sa desetak metara, Fetić je pomakao glavu da ga lopta ne pogodi i završila je u mreži iza Jukića. Golman nije ni reagirao na udarac jer se nadao da neće proći živi zid. Cijelu utakmicu smo vidjeli izrazito visoki tempo s obje strane, jako puno direktnih duela igrača. Po mom sudu svakako jedna od najboljih utakmica u gradu ne samo u malom nogometu nego sveukupno. Gosti su nekoliko puta složili jako lijepe i brze akcije, ali je danas Primić bio sjajan. Ono što on ne bi obranio, spasila bi stativa. I Skver je imao svoje prilike, najčešće iz kontri ili pojedinačnih bljeskova Bevande, Šamije i Cvjetkovića, no i Jukić je bio na visini zadatka. Utakmicu je riješio Jelovčić, dobro je pročitao namjeru Šamije, presjekao mu dodavanje, izborio se za udarac sa sedam metara i pogodio pored Primića. Skver je probao stisnuti iza, ali nije došlo do promjene rezultata.

Split je zasluženo na kraju slavio, ali ne bi bilo nezasluženo da je završilo drugačije. Mavrović je očito dobro pripremio ekipu za Split jer su se vidjeli neki detalji koji inače nisu bili uobičajeni. Bevanda je dosta često išao naprijed i primao loptu okrenut leđima golu, u obrani su uvijek bili isti igrači na gostujućim igračima. Sjajan posao odradio je kapetan Cvjetković koji je većinu utakmice branio Jelovčića. Iako je Split uspijevao igrati jaki presing, igrači Skvera nisu gubili glavu i igrali su svoj stil i pokušali imati posjed koliko je to bilo moguće. Šteta što dobro postavljena taktika nije rezultirala boljim rezultatom.

Šteta što barem malo priliku igranja protiv tako dobrog protivnika nije osjetio Kuraja. Igrači obično najviše napreduju kad osjete nekog jakog protivnika da vide koliko su daleko i koliko trebaju napredovat. Kad god je dobio priliku ove sezone pokazao je izniman potencijal i mislim da bi ga se moglo malo gurnut u vatru iako je još mlad za veće uloge.

 

Kako su igrali?

Primić – sjajna utakmica golmana Skvera. Par puta su igrači podlegli pritisku Splićana i nastale bi rupe u obrani koje je Primić sjajno skidao. Kod golova je bio nemoćan. Još uvijek ima dosta riskantna izlijetanja s gola, ali ovaj put nije došlo do opasnih situacija.

Bevanda – nakon loše predstave u prošloj sezoni protiv istog protivnika, potpuno je promijenio način igre u ovoj utakmici. Nije carinio loptu i nije bilo predvidljiv i stalno išao na lijevu nogu. Bio je kreator puno dobrih stvari, zabio je jedini gol na utakmici, stvorio čistu šansu iz kontre za Duvančića kod 0:0 koju je prvo Jukić obranio, a iz druge šanse je već siguran gol spasio Suton. Na kraju je stvorio veliku šansu i Šamiji nakon što je prošao dva igrača Splita s driblingom u desnu stranu, ono što Bevanda inače jako rijetko radi.

Duvančić – veliko je to pojačanje za Skver ove godine, nije lako igrati protiv njega. Ipak imao je pogrešku kod prvog gola koja je koštala da Split povede. Na ovoj utakmici je tempo bio previsok pa je na trenutke kasnio u obrambenim zadacima. No, pored svega toga je bio dobar i daje veliku sigurnost u igri Skvera. Djeluje izrazito siguran s loptom i smiren.

Đuraš – pokazivao je veliku želju, dosta se trudio, ali nije uspijevao napraviti nešto konkretnije. Imao sjajnu asistenciju za Bačića i šansu koja nije dobro realizirana. Iako je na ovoj utakmici odigrao sasvim dobro obrambeni dio, taj bi dio svoje igre morao popraviti i svakako biti odgovorniji.

Cvjetković – odradio sjajan posao na Jelovčiću, nije dozvolio niti jedan od njegovih karakterističnih prodora. Opet je odigrao sjajnu utakmicu i pokazao da može igrati i protiv najboljih. Da bi bio još bolji, morao bi biti još konkretniji i više odgovornosti uzimati na sebe.

Šamija – dosta se mučio u prvom poluvremenu, kao da je tempo utakmice bio prebrz i nije se snašao. No, zato je sjajan bio u drugom dijelu. Par puta je potpuno zavrtio Brazilca Davija. Pokazao je još jednom svoj sjajan potencijal. Promašio je veliku šansu za 2:2 nakon što je povaljao na pod pola gostujuće ekipe sjajnim lažnjakom. Osim toga imao je i veliku grešku kod drugog gola gostiju koja je na kraju odlučila utakmicu.

Tikvica – slično kao i Šamija, mučio sam u prvom poluvremenu, dosta je imao spore reakcije i teško se nosio s protivnikom. U drugom se poluvremenu navikao na tempo i to je puno bolje izgledalo. Pokušao je par puta braniti Jelovčića, nije to mogao poput Cvjetkovića, ali je za pohvalu da je spreman preuzimati takav zadatak.

Bačić – također je imao problema s brzinom reakcije kad mu je lopta bila u njegovom posjedu. Kako je utakmica tekla, sve je bio smireniji i bolji. Imao je sjajnu priliku u kojoj nije nabolje reagirao. S loptom nema dobre reakcije, ali je taktički dosta odgovoran i vjerojatno ga zato i voli trener.

 

Od gostiju, Jukić je ponovo bio izvrstan, imao je manje posla od Primića, ali je bio na svom nivou. Posebno se svidio Brazilac Genario koji je vjerojatno bio prvo ime susreta. Igra puno brže nego lani i dobro se već uigrao. Jelovčić je klasa za sebe, riješio je utakmicu i jako je teško igrati protiv Splita kad je on na terenu. Srećom, dosta je minuta bio na klupi što je poprilično olakšalo skveru na terenu u tim momentima. To je igrač koji bi trebao igrati cijelu utakmicu. Suton je standardno bio jako dobar, par puta su mu ostavljali praznu stranu da ide jedan na jedan i to je teško branit. Dva puta je spasio čisti pogodak kad je već Jukić bio svladan. Brazilac Davi je veliko razočarenje za mene, doslovno ništa nije pokazao. Napadački učinak gotovo i nema, a obrambeno ga je Šamija par puta poprilično ismijao. Djeluje kao potpuni promašaj gledajući kako je igrao ovu utakmicu. Od ostalih Pavić i Fetić nisu pokazali doslovno ništa, Bevanda je ko od šale igrao protiv Pavića pa ispao potpuno neučinkovit, a Fetić ionako ima samo šut izvana i kad nije imao prilike za to nije ni mogao nešto više pokazat.

 

Suđenje

Da nije bilo situacije s kraja utakmicu i igranja Grcića rukom, moglo bi se reći da su suci bili dobri. No, ta situacija je sve promijenila. Šamija se sjajno oslobodio i došao u situaciju sam ispred Jukića da izjednači na 2:2. Grcić se bacio na pod i rukom maknuo loptu i pokušao fintirati da je igrao glavom. Suci su vidjeli ruku i sudili faul sa sedam metara pokazujući da je ruka bila izvan kaznenog prostora. No, gledajući snimku prilično je jasno da se to sve odvijalo u kaznenom prostoru i zbog te situacije ispada da su suci oštetili domaćina.

Utakmica je bila izrazito fer, u par situacija su igrači sami vratili loptu protivniku kad suci ne bi donijeli ispravnu odluku čiji je aut i slično. Nije to bilo teško za sudit zbog korektne atmosfere na terenu.