Utakmica bez okusa i mirisa

 

Ako možeš pobijedit 5 razlike, pobjedi 7, a nemoj odigrat neriješeno. Mislim da ova rečenica najbolje opisuje nastup jugaša u prvoj ovogodišnjoj utakmici protiv Primorja. S konačnih 7:7 zadovoljniji mogu biti primorjaši koji su u ovoj utakmici nastupili bez Radua, Vićana i Šetke.

 

 

Ove godine HVS je ponovno vratio kvalifikacijske skupine kupa. Što je bolje, bar se ne može dogodit mogućnost kao lani da jedan klub, tada Mladost, sa samo 2 odigrane utakmice može doći do trofeja. U splitskoj grupi Jug i Primorje se lakoćom obračunali s OVK POŠK-om i Medveščakom sa +26, +17, +14 i +13 uz sigurno ne maksimalni angažman. Jug je ostvario bolju gol razliku tako da je ovaj neriješeni rezultat donio prvom mjesto i utakmicu protiv Jadrana u polufinalu. Drugi par su Primorje i Mornar.

 

Spomenimo da je Mladost u drugoj grupi odigrala neriješeno s Mornarom, pa izgubila 12:9 od Jadrana. Kako je Mornar u zadnjem kolu dobio Jadrana Mladost je ispala.

 

Primorje je dakle igralo bez Radua, Vićana i Šetke – tri igrača iz prvih 7. Jug bez Ivankovića. U takvoj konstalaciji snaga očekivala se uvjerljiva pobjeda Juga, izražena s čak 5-6 razlike što bi poslalo poruku pred predstojeće međusobne utakmice od kojih prva slijedi već u nedjelju u Gružu. A i nije valjda previše za očekivati puni angažman i potpunu koncentraciju u prvoj ozbiljnijoj utakmici u sezoni.

 

Primorje je povelo 2:0. Prvo jedini kvalitetan potez Boškovića u utakmici. Zabio je s igračem više kojega je sam izborio s 5 metara odmah na nepostavljenu obranu. Doduše, jako je upitno zbog čega je Banovac u toj situaciji isključio Jokovića koji se nalazio pored Boškovića. Primorje preko Dedovića koristi i drugog igrača više. Do kraja četvrtine Joković iz jugove treće prilike zabija s desnog krila s igračem više. Jug je igrao presporo, bez ritma. Opet i takvi su izrađivali šanse za gol, ali manjak koncentracije i nabijanosti koštao ih je realizacija čak sa 2 – 3 metra od Jelovine.

Do idućeg gola Ju je propustio 4 takve situacije. Dva puta Lončar, jednom Perrone koji je malo pobjegao čuvaru, ali je šutirao „mađaricu“ s lijeve strane. Sve ove tri situacije završavale su u prečki. Za 2:2 zabija Perrone s igračem više. Krapić uzvraća sa stative s igračem više (lijepa asistencija Muslima s lijevog krila) uz kiks Lončara koji jako kasni u toj situaciji kao srednji u obrani. Iduća dva gola zabijaju jugaši i dolaze do prvog vodstva od 4:3. Prvo Lončar zabija kao sidrun sa nekih 4 metra pored Buljubašića kao beka koji mu je omogućio čak dva cimanja prije udarca, a zatim Joković na zonu s desnog vanjskog. Uskoro i primorjev ljevak Echenique s krila s igračem više postiže gol za 4:4.

U pojedinim trenucima utakmice Kobešćak je probao s Vrlićem kao bekom. Bez problema je čuvao Krapića i onda u napadu ulazio s njime u dva metra. U prvom poluvremenu Jug je imao 6 puta igrača više, realizirao dva puta. Primorje je imalo sedam mogućnosti iz kojih je zabilo 4 gola. Zanimljivost je da su svi izbačaji protiv Juga suđeni bez lopte, dok su oni na drugoj strani bili redovito s loptom.

 

Kako je Primorje igralo bez Radua, a Krapić nije dovoljno kvalitetan sidrun za ovaj nivo vaterpola očekivano je broj igrača više za Primorje pao u drugom dijelu. Ali kapetan Primorja je jedan od najsrčanijih igrača što je pokazao i u ovoj utakmici. I u više navrata koristio je velike greške protivnika.

Početak treće četvrtine obilježio je sudac Banovac koji sudi tragikomičan kontrafaul Lončaru umjesto čistog isključenja beka. S druge strane lagano odgurivanje Krapića od leđa Macana prolazi pa Krapić zabija i drugi gol na utakmici. U ovom periodu utakmice vidimo dva jako loša šuta Boškovića, ravno u Bijača, iz dobrih situacija na zonu. Obradović koji do sada gotovo da nije ni sudjelovao u utakmici iako je bio u igri, sada radi nekoliko jako loših poteza. Od kontrafaula preko dva jako loša udarca. Prvi s igračem više drugi već u 5 sekundi napada. Lončar je probao još jednu parabolu sa pozicije sidruna, ali Jelovina je spreman. Vrlić je nakon dva šuta u prvom poluvremenu sada već treći put šutirao. Također s pozicije sidruna. S malo više energičnosti i toliko spominjane koncentracije jugovi sidruni su u ovoj utakmici mogli do vrha napuniti mrežu Jelovine. Imali su čak 6-7 situacija gdje su se dobro izborili za prostor i dobili dobre lopte, ali su loše šutirali. Još je jednom Lončar usporeno reagirao na dobro dodanu loptu još tamo u prvoj četvrtini pa nije stigao ni do šuta.

Zanimljiva je bila odluka Periša koji je sudio peterac za Primorje iako je Lončar napravio faul točno na liniji 5 metara. Jest da je igrač bio ispred njega, ali su tu bila još dva jugaša koji su s obje strane bili u zatvaranju protivnika. Ne bi ta odluka bila toliko problematična da u posljednjoj četvrtini Lončar jednako tako nije bio ispred svog čuvara i to bar metar bliže golu, dobio loptu ispred i kad ga je protivnik povukao Periš sudi samo izbačaj. Najmanje jedna velika pogreška Periša.

Inače Dedović je promašio peterac, pliska je završila u prečki.

 

S 5:4 za Primorje ulazi se u posljednjih 8 minuta. Vrlo brzo Perrone s lijevog krila zabija s igračem više. Ponovno Banovac pokazuje da nema niti malo osjećaja za ovaj sport i ispada smiješan donoseći odluku, čini mi se protiv Obradovića. S time da imam dojam da kog njega nema namjere protiv neke od momčadi jer je nakraju utakmice jednako tako smiješnu odluku donio protiv Burića.

Joković početnički dozvoljava Petroviću da mu propliva što ovaj koristi i ponovo vodi Primorje, 6:5. Sličnu situaciju vidjeli smo i u prvom dijelu utakmice kada je Buljubašić identično prevario Bautovića što mu je trener Kobešćak zamjerio. Doduše, Buljo nije zabio jer mu je Bijač obranio šut s 3 metra. Vrlić je izborio peterac, ali Joković ne zabija. Točnije, Jelovina mu brani glavom iako nije bio šut kroz uši što dovoljno govorio o kvaliteti tog udarca. Marković u jednoj situaciji uzima loptu na svojih 3 metra, ali je toliko dekoncentriran da mu je Krapić s leđa uzima i onda Marković radi klasični peterac. Ne znam o čemu je Pavo razmišljao da je uspio na ovaj način izgubiti loptu. Bošković loše šutira peterac, Bijač brani, lopta se odbija opet do Boškovića kojemu ona onda u zamahu ispada tako da se nastavlja niz njegovih jako loših poteza. Moglo je Primorje otići na +2 u posljednje 4 minute. Obradović opet radi kontrafaul na vanjskoj poziciji. slijedi spomenuti nedosuđeni peterac na Lončaru, ali Jug koristi tog igrača više. I to baš Lončar, s stative. 6:6 2:16 do kraja. U idućem napadu Primorja loš i k tome nerezonski udarac Burića, a Perrone bježi Boškoviću u kontru 1 na 0 i dovodi Juga po drugi put na utakmicu u vodstvo. Još je 1:44 do kraja. Primorje zarađuje jedinog igrača više u druge dvije četvrtine točno 1:30 do kraja. Asić zove time out, a Krapić ostaje opet sam na stativi. Mogao je malo bolje zatvoriti Macan kao srednji u prvoj liniji, a pogotovo Fatović kao vanjski obzirom daje lopta stigla s lijevog krila na prvu stativu. 7:7 1:09. Joković je u idućem napadu dodao krivo prema Lončaru na dva metra kojega je Burić jako dobro čuvao, a onda 16 sekundi prije kraja Buriću kao sidrunu Banovac umjesto izbačaja beka sudi kontrafaul.

 

Osim ovih spomenutih  pogrešaka sudačkog dvojca, bilo je još dosta situacija koje su loše procjenjivali. Posebice kada bi Perrone plivao u napad. On vrlo često ima barem pola dužine tijela prednosti pred čuvarom i to pokušava iskoristiti. Ali bi ga igrači Primorja na nepropisan način zaustavljali, a niti jednom nije suđeno isključenje. Inače, utakmice nije bila u visokom tempu i bila je lakša za suđenje nego što to ovakvi derbiji znaju biti. Nije pomoglo Perišu i Banovcu.

 

U jednom trenutku sam pomislio da Obradović i Joković imaju natjecanje koji će više grešaka napraviti. Umjesto da budu igrači prevage oni su prednjačili u potezima koji su gotovo neobjašnjivi. Obradović uopće „nije došao“ na utakmicu. Dok je Joković počeo dobro, ali ga je promašeni peterac, plus bijeg Petrovića nekako ubio. Nije čak niti šutirao u jednoj situaciji kad je Jelovina ostao skroz na drugoj strani jer je Perrone na igraču više navukao i njega i obranu i onda precizni prebacio skrila na krilo. Još je jednom Joka šutirao 5 metara iznad gola. Garcia je imao niz loših udaraca u blok, sidruni su se napromašivali, a još su i ostali imali po koju što veću što manju grešku, od Fatovića preko Markovića i Lončara pa i Bautovića. Inače u jednoj situaciji s igračem više odigrana je akcija na lijevo krilo gdje se Marković visoko dignuo i opalio šut kakvog kod njega nisam vidio bar 3 sezone. Šteta što je lopta završila u stativi, ali se odbila dovoljno snažno za nastavak jugove akcije.

Najbolji pojedinac kog Juga Bijač. Skupio je dosta obrana. Statistika s zapisničkog stola kaže 16. Niz dosta dobrih obrana. Uz njega Perrone.

Jug je u punim sastavima jači od Primorja,a još kad ne igra Radu pa onda ni Vićan očekuje se uvjerljiva pobjeda. Dosta Dubrovčana na tribinama ostalo je razočarano činjenicom da je Jug odigrao utakmicu kao da ne želi pobjedu stoga i ne čudi što je ostalo neriješeno. Stoga ne čudi što danas imamo priliku čitati kako je Primorje pokazalo da će bez obzira na odlazak Sukna, u ovoj utakmici čak bez Radua, Vićana i Šetke i ove godine biti ravnopravan takmac u borbi za trofeje.

 

Jelovina je u početku ušao malo bojažljivo, ali kako je utakmica odmicala bio je sve bolji i bolji. Dosta dobro je zamijenio Vićana. Krapić primjer igrača kako se daje sve od sebe. Vukičević je nešto pokušavao, ali je bio među najlošijim pojedincima. Bošković također dosta loš. Muslim je igrao poziciju sidruna kad se Krapić odmarao tako da nije prijetio s vanjskih pozicija. Dvije dobre asistencije. Buljubašić nije mogao ništa protiv Lončara i Vrlića. Često čak niti napraviti izbačaj.

 

Iduća utakmica u Gružu već za 7 dana bit će sigurno puno jačeg intenziteta. S obje strane.

 

Nakon vaterpola preselli smo se stotinjak metara dalje i pogledali Hajduka protiv Filijale. Zakasnili smo malo više od pola sata pa nismo vidjeli Sušićev gol. Hajduk je rutinski čuvao prednost u ne baš kvalitetnoj utakmici. Ali loša reakcija nakon kornera dovela je do izjednačenja. Nakon toga Juranović kao desni bek nije mogao u niti jednoj situaciji zaustaviti protivnika, često niti prekšajem. Nešto kao Buljo protiv Lončara i Vrlića. Hajduku je bio dovoljan jedan kvalitetan napad da Sušić i Milić pripreme zicera Tudoru za pobjedu i veliko slavlje. Inače se Tudor iskazao voljnim momentom i količinom trke, dakle možemo ga usporediti s Krapićem iz prethodne utakmice.

 

 

Prije puta složili smo jedan listić s kojim bi točno pokrili troškove puta i ručka. Logično smo slagali parove, Bilić koji redom gazi velikane, Hajduk koji je u naletu za preuzimanje vodstva na tablici, Bayer koji osim što je jači od Stuttgarta pokazao je mentalnu snagu povratkom prije koji dan u Ligi protiv Rome. I za kraj Jug koji je protiv Primorja bez Radua (nismo znali za Vićana) izraziti favorit :smile:.

 

Primorje – Jug     7:7

 

 

Isključenja: Prim 15, Jug 11

Peterci: Prim 0/2, Jug 0/1

Igrač više: Prim 5/8 (63%); Jug 4/13 (31%)

 

 

Jedan komentar na “Utakmica bez okusa i mirisa”