Srbija po 6. naslov Svjetske lige

 

USA – Srbija 5:8 (1:3, 0:2, 1:2, 3:1)

Suci: Moliner(ESP), Terpenka (CAN).
Igrač više: USA 0/6 , Srbija 6/9
Peterci: USA 1/1

USA: Moses, Varellas, Hudnut, Powers, Wright, Buckner, Beaubien, Azevedo (1), Bailey 2, Hutten, Smith 1, Mann, Alexander 1
Trener: Schroeder
Srbija: Soro, Avramović, Gocić 1, Udovičić 2, Petković, D.Pijetlović 1, Nikić 1, Aleksić, Rađen, Filipović 1, Prlainović 1, Mitrović 1, G.Pijetlović.
Trener: Udovičić
    Nakon 2 dana od meča u grupi, ovaj put sa mnogo višim ulogom, ponovni susret ovih dviju reprezentacija sa sličnim slijedom dešavanja u bazenu. Srbija brzo dolazi do značajne gol prednosti, a potom nešto opuštenija igra i „buđenje“ Amerikanaca, no, ipak bez preokreta. Nakon kazne od 2 utakmice (zarađene protiv Italije) na klupu se vratio trener Udovičić, a u tim Aleksić (također nakon kazne). Kada je o kaznama riječ i ova utakmica donijela je probleme Srbiji utoliko što je centar Pijetlović zaradio isključenje sa pravom zamijene (udaranje preko vode) te bi mogao propustiti finale, a znatno oslabio svoj tim na ovoj poziciji.
    Već u prve 2 minute Srbija koristi 2 puta igrača više i preko Pijetlovića (asist Prlainović) i Gocića dolazi do 0:2. Soro u 1. četvrtini sakuplja 4 obrane, USA ne koristi svoga igrača više, a sredinom ovoga perioda Prlainović solo akcijom donosi 3 razlike svojoj reprezentaciji. Bekovi Srbije ne dopuštaju razigravanje i dalje opasnog (ispostavit će se kasnije) Baileya, dok šutevi iz vana Powersa i Azeveda ne predstavljaju vijeću opasnost  po sigurnoga Sora. Alexander iz polukontre najzad uspijeva postići gol za USA na dvije minute do isteka četvrtine u kojoj Amerikanci ne koriste još jednoga igrača više.
    Druga četvrtina donosi neefikasnu igru, Srbija bez šuta propušta igrača više, potom je Pijetlović isključen sa pravom zamijene, ali je Soro i dalje nepremostiva prepreka Amerikancima. Slično početku 1. četvrtine, sada u završnici druge Srbija koristi još 2 puta igrača više, najprije Mitrović, a potom Nikić donose sigurnih 1:5 na polovici utakmice.
    U nastavku Srbija i dalje drži igru u svojim rukama, ne forsira previše, trošeći vrijeme, ali u obrani i dalje maksimalno ozbiljno. Sredinom 3. četvrtine igrač više za Srbiju, time out a potom gol Udovičića sa lijevog vanjskog za 1:6. Prlainović opucava plisku u stativu (inače je uz Filipovića forsirao šut najčešće u nedostatku drugih napadačkih opcija) dok Bucknerov šut iz vana brani Soro. U zadnjoj minuti ponovo Udovičić sa igračem više, ovaj put sa lijevog krila donosi 1:7 i čini se da je tada sve svršeno. Čak i nakon što je na 13 sekundi  do kraja dosuđen peterac za USA (nisam uspio vidjeti zašto jer je Alexander bez kontakta sa Mitrovićem šutirao, a Soro obranio) iz kojeg Azevedo smanjuje na 2:7.
    Iako se već sve činilo gotovim, poslijednja četvrtina donosi još malo uzbuđenja. Bailey pored Filipovića i Gocića zabija za 3:7, Azevedo je i dalje neprecizan, a Udovičić ne koristi sjajnu priliku nakon uplivavanja na 2 metra. Smith uspijeva na samome isteku napada uz sirenu iskoristiti neopreznu srpsku obranu i smanjiti na 4:7. Srbija igra duge napade koje šutevima okončava Filipović, ali iz neizgrađenih pozicija ili u blok ili brani Moses, kao i Gocićev šut sa igračem više. Na 3 minute do kraja još jednom se Bailey oslobađa čuvara i na asist Powersa smanjuje na samo 2 razlike. Do drame, ipak ne dolazi na kraju, već u slijedećem napadu najzad sa desnog vanjskog pogađa i Filipović za 5:8, Amerikanci gube loptu u narednome napadu, a Udovičić šutem iz vana izbori korner i novi napad tako da vrijeme za preokret ističe, a „utijeha“ za USA da su bar ovu četvrtinu dobili sa 3:1.