Srbija prvak Europe

Naravno, danas puno drugačija utakmica od one u skupini. Crna Gora, ohrabrena najzad dobrom igrom protiv Mađarske, ali i sa jednim ogromnim pehom. Na treningu se povredio Zloković te nije ni mogao uć u igru, na sidru ga je mijenjao uglavnom N.Janović, uz Kikovca. Uprkos tome, egal utakmica do samoga kraja. Međusobna smjenjivanja u vodstvu, a tek u zadnjoj četvrtini Srbija dolazi do 2 razlike, no i to stižu Crnogorci. Obrana Srbije uspjela je 2 puta spasiti dva igrača manje, uz jedan neiskorišteni peterac (obrana Sora) odnelo je prevagu na stranu Srbije.

Počelo je tvrdo i oprezno na obje strane te se na prvi gol čekalo 5 i pol minuta. M. Janović u prvome napadu pogađa prečku, Ćukov udarac Šćepanović šalje u korner, a nešto kasnije isti igrač ne koristi prvoga igrača više za Srbiju (šut sa stative, obrana Šćepanović). Rađen dobija izbačaj na Klikovcu no ni Crna Gora ne koristi prvoga igrača više (Jokić blokiran). Filipoviću koji je isplivao kontru ponovo brani Šćepanović, na drugoj strani opet Jokiću, Soro. Ni drugoga igrača više ne koristi Srbija, Mitrovića sa lijevog vanjskog zaustavlja blok, na drugoj strani N. Janović opucava iz vana u blok. Na dvije i pol minute do isteka prve četvrtine najzad Srbija koristi trećega igrača više. Nakon izbačaja Brguljana na vanjskoj poziciji, Mitrović je sada uspješniji sa lijevog vanjskog 1:0. Već u sledećem napadu poravnava N. Janović sa 2 metra, kod igrača više 1:1, a do kraja četvrtine i jedni i drugi ne iskorištavaju po igrača više. Pijetlovićev šut sa stative brani Šćepanović, a M.Janović je neprecizan kod Crne Gore.

U nastavku se bude i strijelci. Nakon izbačaja Ivovića, Rađen ponovo donosi prednost Srbiji, sa lijevoga vanjskog, 2:1, i opet u narednome napadu poravnavaju Crnogorci, šutem upravo Ivovića sa srednjeg, 2:2. Ono što je viđeno kao novina u igri Srbije na ovome EP jest i veći broj kontri nakon dugih napada protivnika no i problematičnih polazaka u njih (na granici, ili sa faulovima). Danas im je u nekoliko situacija to i svirano. Crna Gora propušta priliku za prvo vodstvo nakon što je Prlainović napravio peterac na N. Janoviću, a Mlađanu obrani Soro. Srbija ne koristi još jednoga igrača više, Rađen pogađa prečku, u nastavku akcije Prlainovićev šut Šćepanović odbija u korner, N. Janović je neprecizan iz vana, a Pijetlović nakon izborenog izbačaja (Radović) sa stative, na asist Mitrovića, opet donosi prednost Srbiji, 3:2. I ovo vodstvo Srbije traje samo do narednoga napada Crne Gore kada ponovo Ivović sa srednjeg poravnava na 3:3. Šćepanović brani Pijetlovićev šut sa stative kod igrača više da bi se iz vana oprobao i Gojković te nakon 2 cimanja, pliskom na 2’ 20’’ prije polovice, najzad okrenu prednost na stranu Crne Gore, 3:4. Još jednom Srbija ne koristi igrača više, Filipović sa svoje pozicije opucava pored gola, ali ni Crna Gora ne uspijeva otići na 2 razlike sa igračem više i uz time out nakon koga Soro brani šut Brguljana.

Još jednu priliku za +2 ne koriste Crnogorci kada se za šut sa 2 metra izborio Klikovac, ali pogodio samo prečku. Još jednoga igrača više ubrzo je izborio Pijetlović, a novo poravnanje donosi najzad precizni Filipović sa desnoga vanjskog, 4:4. Potom su Crnogorci neuspješni kod 2 igrača više, bez šuta čak, Udovičić krade Gojkoviću, a Aleksić isplivava kontru po lijevoj strani i vraća prednost Srbije, 5:4. Nakon neuspješnih šuteva iz vana Filipovića i Gojkovića, N. Janović na sidru izbori izbačaj Gocića, a Pasković sa stative donosi i peto poravnanje sredinom 3. četvrtine. I Nikić potom pravi kontrafaul, Brguljan iz vana pogađa prečku, a na dvije minute do kraja 3 četvrtine Crna Gora opet ne uspijeva sa igračem više (M. Janoviću brani Soro), potom u plivanju kontrafaul Udovičića, a iz vana se oprobava i Klikovac pogodivši ipak samo stativu, a lopta pada oko crte, ali je ne prelazi. Nakon toga u povratku Klikovac dobija izbačaj sa pravom zamjene, na Udovičiću, time out je za Srbiju, a Vanja zabija sa srednjega za 6:5, a Ivović je sad neprecizan iz vana.

U prve dvije minute završne četvrtine 2 puta izbačaje dobija Filipović no, Crnogorci ne uspijevaju poravnati, Gojkoviću sa stative brani Soro, a M. Janović sa srednjega šutira preko gola. Srbija dolazi na 2 razlike sa 2 igrača više (Prlainović sa lijevoga krila) 7:5. Tada na scenu stupa Radović, koji sam, golovima drži u igri Crnu Goru. Najprije sa igračem više, na asist Jokića, smanjuje na 7:6. Jokić potom dobija izbačaj na Nikiću, a Mitrović sa stative vraća na 2 razlike 8:6, onda ponovo Radović dijagonalom (igrač više) smanjuje na 8:7, a nakon kontrafaula Prlainovića još jednom Crna gora ima priliku sa 2 igrača više no, N. Janoviću brani Soro. Aleksiću sa 8 metara brani Šćepanović (korner), potom kontrafaul Pijetlovića i treći izbačaj Gocića te još jedan gol Radovića sa desnog vanjskog (loše zatvorio Soro) za novo poravnanje, 8:8 na 1’ 50’’ prije kraja. M. Janović dobija isključenje na vanjskoj poziciji, Srbija uzima time out, a odgovornost na kraju kazne preuzima Udovičić i sa desnoga vanjskog donosi 9:8, minutu prije kraja. Potom je i Aleksić dobio 3. izbačaj a D. Udovičić žuti karton zbog prigovora, Perović zove time out no Radoviću pri pokušaju sa stative ispada lopta (loše i bačena) te Srbija privodi ostatak vremena rutinski kraju.

 

Ne toliko lijepa utakmica za gledanje, kakve su i obično u finalima, kod velikih uloga. Činilo se nakon, utakmica u skupini, da Crna Gora nema velikih šansi ni u polufinalu. No, da je Zloković mogao igrati danas, ko zna kako bi i finale završilo. Ovako, gledajući celokupni turnir, po prikazanim igrama (pobjeđivali i kod loših igara) Srbija zasluženo prva. U finalu kod pobjednika najistaknutiji kapetan Udovičić, svi ostali više nego solidni i u napadu i u obrani. Kod Crne Gore svakako Radović i Ivović te sasvim solidan na sidru N. Janović i Šćepanović na golu.

 

 

Srbija – Crna Gora 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3)

Bazen: Pieter van den Hoogenband; Gledatelja: 2300
Suci: Gomez (Ita), Stavridis (Gre)
Igrač više: Srbija 13/7, Crna Gora 11/5; Dva igrača više: Srbija 1/1, Crna Gora 3/1
Peterci: Crna Gora 1/0

Srbija: Soro, Šaponjić, Gocić, Udovičić 2, Ćuk, Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović 1, S.Mitrović 2, B.Mitrović
Trener: D. Udovičić

Crna Gora: Radić, Brguljan, Pasković 1, Petrović , Klikovac , Radović 3, M. Janović (0), N. Janović 1, Ivović 2, Zloković, Gojković 1, Jokić , Šćepanović.
Trener: Perović

4 komentara na “Srbija prvak Europe”

 1. Konačni poredak:

  1 SRB – Serbia
  2 MNE – Montenegro
  3 HUN – Hungary
  4 ITA – Italy
  5 GER – Germany
  6 GRE – Greece
  7 ESP – Spain
  8 ROU – Romania
  9 CRO – Croatia
  10 NED – Netherlands
  11 MKD – FYRO Macedonia
  12 TUR – Turkey

  Najbolji igrač: Mlađan Janović (MNE)

 2. Za pocetak, moja baba bi ostala 9 na europskom prvenstvu s ovom reprezentacijom, a mislim cak da bi ostvarila i bolji plasman. Danas je u novinama pisalo da Srbija ima 2 medalje vise od nas na vaterpolskim natjecanjima premda su se osamostalili 2006. godine. Ne znam da li je podatak tocan, ali ako jest, sta reci…..koju posluku porati?

  1. imamo isto medalja, oni u 7 mi u 20 godina. po 7, oni 3 naslova, mi 2 – ako se gledaju OI, SP i EP.

 3. Za finale odlična utakmica, puno dobrih poteza, od obrana Sora i Šćepanovića, pa do golova Radovića, Ivovića, Udovičića… A pogotovo je bila jako puno dobrih poteza u obrani, recimo onaj blok sa igračem više na N. Janoviću, ili kad je Udovičić, isto sa dva igrača manje, s leđa skočio na Gojkovića i udario ga po ruci prilikom cimanja i izbio mu loptu. Jasno tu je i neizvjesnost pobjednika do posljednjih trenutaka