Neregularni ždrijeb Europskog prvenstva u Splitu

I kad da pomislite da ste sve vidjeli, da gore ne može, uvijek nas LEN-a može iznenaditi. Tako smo imali prilike u subotu navečer gledati ždrijeb Europskog prvenstva u vaterpolu koje se ima odigrati krajem kolovoza i početkom rujna u Splitu. Oba ždrijeba su bila neregularna, a posebice se to odnosi na ženski turnir.

HVS kao organizator Europskog prvenstva odabrao je splitski peristil za mjesto izvlačenja kuglica, odnosno grupa. Danas čitamo plaćeni članak, pretpostavljam plaćen od strane organizatora, da su „guzice i sise“ stanovite pjevačice zasjenile vaterpolo. To i jest točno, jer recimo na izvlačenju nije prikazan niti jedan izbornik i niti jedan igrač, s iznimkom Tucka i Krapića kao domaćina, tako da se ova spektakularna pozornica i nije iskoristila za promociju vaterpola. Nejasno je zašto sam organizator to ističe.

Ali ipak LEN, ili točnije Birri i Moliner, su bili zvijezde večeri. Krenimo redom. Rusija je zbog poznatih razloga isključena s prvenstva u obje kategorije. Kod žena je trebala biti u prvoj, a kod muškaraca u drugoj jakosnoj grupi. Prvo su se izvlačile žene koje igraju u dvije grupe po 6 ekipa. Prvi veliki problem je nastao jer je LEN potpuno nesposobna organizacija pa ne zna zbrojiti dva i dva. Naime, odlučili su ostaviti prazna mjesta na kojima su se originalno trebale nalaziti kuglice s ruskim natpisima. Tako je kod žena raspored jakosnih grupa bio sljedeći:

Šešir 1: Španjolska

Šešir 2: Mađarska, Nizozemska

Šešir 3: Italija

Šešir 4: Njemačka, Grčka, Izrael, Slovačka, Hrvatska

Šešir 5: Rumunjska, Srbija, Francuska

Španjolska je bila prva na prošlom EP-u, Rusija druga, Mađarska treća, a Nizozemska četvrta. Italija je bila peta, Grčka šesta itd… što je bio osnovni kriterij za raspored po šeširima

I umjesto da Mađarska uđe u prvi šešir, a Italija u drugi, da četvrti i peti imaju po paran broj ekipa, LEN je smislio gornje čudovište. Samim time, Italija je faktički ušla iz trećeg u prvi šešir i administrativno preskočila Mađarsku i Nizozemsku jer je direktor Birri rekao da će ona ići u različitu grupu od Španjolske. Dakle, uparuje se Italija sa Španjolskom. To je već velika greška, ali koja je nesrećom izbjegnuta tako da se napravila još veća. Naime, kad se izvukla Španjolska u grupu B, onda se pristupilo izvlačenju iz drugog šešira gdje je jedna reprezentacija trebala otići u grupu A, prvo izvučena, a druga u grupu B, drugoizvučena. Ali velebni voditelji ždrijeba su obje ekipe, greškom, smjestili u istu, grupu A. U jednom šeširu, imamo dvije ekipe, i obje se smještaju u istu grupu. I to se čak nije ni ždrijebalo, nego se samo odredilo jer to nije bilo planirano. Potpuno neregularno i ovaj ždrijeb se jednostavno mora ponoviti. Jasno, uz nove ljude koje će ga voditi, a Birriju i Molineru se zahvaliti, preteško je ovo za njih.

Čemu ždrijeb, čemu jakosne grupe kad obje reprezentacije iz istog šešira završe u istoj grupi

Nakon ovog debakla, pristupilo se izvlačenju kuglica za muški dio natjecanja u kojem nastupa 16 ekipa. I tu je ruska pozicija ostala prazna i jakosne grupe su bile sljedeće:

Šešir 1: Mađarska, Španjolska, Crna Gora, Hrvatska

Šešir 2: Srbija, Italija, Grčka

Šešir 3: Francuska, Gruzija, Rumunjska, Nizozemska

Šešir 4: Njemačka, Slovačka, Malta, Izrael, Slovenija

Ponovno, umjesto da se prva momčad iz trećeg šešira premjesti u drugi, a isto tako najbolja iz četvrtog u treći, dobili smo ovaj nakaradni raspored. Koji je ipak, kako se igra u 4 grupe, bio manje poguban od ženskog. Međutim, sada se Deni Lušić, koji je vadio kuglice s imenima reprezentacija, pobrinuo za neregularnost. Naime, oni niti jednom prilikom izvlačenja kuglica nije promiješao iste u zdjeli, nego je vadio ciljano, jednu po jednu kao što se vidi u videu:

Sve kuglice su izvučene bez miješanja

To je također velika neregularnost koja je dovoljna da se traži ponavljanje ždrijeba. A još k tome, baš zavraga, te kuglice koje se nisu miješale, ispale su baš nezgodno. Naime, više puta se naš izbornik izjašnjavao o raznim kombinacijama o kojima je razmišljao i tijekom Olimpijskih igara u Tokiju i svaki put je izjavio da je uvjeren da bi u polufinalu pobijedio Grčku. I iz druge jakosne grupe, iz drugog šešira Hrvatskoj između Srbije, Italije i Grčke dođe baš spomenuta i još od Tokija priželjkivana Grčka. I ne samo to, ako osvojimo grupu B, u četvrtfinalu nas čeka drugoplasirana momčad iz jedine grupe, grupe C, u kojoj nema druge momčadi iz prva dva šešira. Baš se nekako sve nezgodno poklopilo za domaćina čiji je predstavnik bio taj koji je izvlačio kuglice. A i sve i da nije, elementarni dio izvlačenja je da se kuglice promiješaju prije svakog vađenja, tako da se i muški dio ždrijeba jednostavno mora ponoviti. Čak i za LEN standarde, ovo je nedopustivo što smo imali prilike gledati u subotu navečer sa splitskog peristila. Nažalost, ovome je, bar po istom onom plaćenom članku, svjedočilo i više od 100 milijuna Europljana.

Odgovori