Dančea stigla na oporavak u Pulu

Dančea u Aquarijumu Pula, foto: https://facebook.com/aquariumpula

Glavata želva (caretta caretta) „Dančea“ koju je u srijedu 27. travnja 2022. opazio i prijavio naš Dančar Joško Pulić dok je plutala obraslog oklopa, bez mogućnosti zarona,  ispod Ville Čingrija u Uvali Danče,  uspješno je stigla do Aquariuma Pula (http://aquarium.hr/morske-kornjace ) objavljeno je na njihovom Facebook profilu (https://www.facebook.com/aquariumpula ). Tamo će naša Dančea, duljine oklopa 66 cm i 33 kg težine,  nastaviti svoj oporavak do ponovnog puštanja u more.

Nakon zaprimanja prijave građanina Joška Pulića, centar 112 je obavijestio Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko neretvanske županije, putem Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe). Ustanova je u suradnji sa Ribolovnim klubom „Orhan“ (g. Maro Rimac) želvu Dančeu transportirala u Akvarij Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, gdje je obavljen osnovni pregled.

Kornjača je prenoćila u dubrovačkom akvariju te je sljedeći dan transportirana katamaranom “Krilo Lux” u Split. Veterinar dr. Mario Gavranović, RTG snimkom ustanovio je da nema prisutnosti stranog tijela, da je bez vanjskih ozljeda, ali u vrlo teškom stanju s upaljenim očima i neuhranjena. Po dolasku u oporavilište, jedinka je smještena u jedinicu intenzivne njege, svjesna je okoline te na podražaje reagira vrlo naglo. U potkožju se palpatorno osjećaju otekline (edemi – abnormalno nakupljanje tekućine u unutarstaničnim i međustaničnim prostorima) te se nastavlja s propisanom terapijom (antibiotici, vitamini i infuzijska otopina).

Mi Dančari se zahvaljujemo svima koji su locirali, transportirali, obavili preglede i koji sad liječe našu Dančeu: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko neretvanske županije, Ribolovni klub Orhan, Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Krilo Lux katamaranu, veterinaru dr. Mariju Gavranoviću iz Splita te stručnom osoblju Aquarium Pula.

foto: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/

Ukoliko u moru primjetite životinju za koju imate dojam da je ozlijeđena ili bolesna i treba neku pomoć, svakako prijavite taj nalaz na broj 112, sa točnom lokacijom.

Korisni linkovi za sve vas koje zanimaju morske kornjače:

http://aquarium.hr/morske-kornjace