Francuzi uzeli bod protiv Grčke

Grčka – Francuska 12:12 (3:3) (4:5) (4:2) (1:2)

Suci: Gomez (ITA), Teixido (ESP)

Igrač više: Grčka 4/9, Francuska 4/6

Peterci: Grčka 2/2, Francuska 1/1

Grčka: Tzortzatos (4/12), Genidounias 1, Skoumpakis 2, Gkiouvetsis, Argyropoulos 2 (1/1), Papanastasiou 2 (1/1), Dervisis 1, Alafragkis, Kopelaidis, Kakaris 1, Nikolaidis 2, Vlachopoulos 1, Limarakis (6/10). Izbornik: Vlachos

Francuska: Dubois, Saudadier, Crousillat 3 (1/1), Bouet, Khasz 2, Vernoux 3, Marion-Vernoux 2, Bjorch 1, Marzouki 1, Caumette, Vanpeperstraete, De Nardi, Fontani (11/23). Izbornik: Bruzzo

               Utakmica koja je obećavala najveću neizvjesnost u prvome kolu muškoga turnira opravdala je u potpunost ta očekivanja. Grčka je sada već par godina i u rezultatskome usponu, jedina su reprezentacija koja je na zadnja dva velika natjecanja (OI i SP) uzimala oba puta medalje ali je i kod njih u sastavu došlo do nekih promjena za koje se treba vidjeti kako će utjecati. Osim što nema dugo standardnih Fountoulisa i Zerdevasa tu je još nekoliko mlađih igrača, napokon i jedan ljevoruki (Kopeliadis) kao poseban kuriozitet za ovu reprezentaciju. Na drugoj strani je Francuska u kojoj se isto neko vrijeme ozbiljnije radi i priprema tim za OI u Parizu. U timu nema više Kovačevića, ovaj put je izostao i Bodegas, ali uz iskusnoga Crousillata, tu je čitav niz mlađih igrača, nekih već standardnih reprezentativaca te ovoga puta i nekih novih imena.  Uz Hrvatsku u istoj skupini, onda je prilično neizvjesno kakav će poredak u njoj biti, naročito nakon što je ova utakmica završila neodlučeno.

               Što se same igre tiče, svaka od reprezentacija je imala svoje periode pa se tako rezultatska prednost mijenjala nekoliko puta. Po broju izbačaja, doima da obrane nisu bile toliko čvrste pa smo tako u drugoj četvrtini vidjeli čak 9 golova, a sveukupno je dosta realizacija došlo iz dva metra. Francuzi su dosta solidno zaustavili vanjsku liniju napada Grčke, ne dajući puno prostora najprije Vlachopoulosu i Genidouniasu, iako je ovaj prvi, baš kao i Argyropoulos čestim mijenjanjem pozicija dolazio do šuteva, nikada to skoro nije bilo iz izglednijih prilika. Opet, to ih je koštalo nekoliko golova koje su zabili Kakaris i Nikolaidis kada su ostali protiv jednoga čuvara a još im je Dervisis gol dao s 2 metra, a dva peterca su zarađena tu.  Uz dva gola Skoumpakisa kod igrača više i kontre koju je realizirao Papanastasiou Grčka je tako ispunila svoju kvotu golova iako na, za njih, malo netipičan način.

               Na drugoj strani, posebice se obrana Grčke činila slabijom. Vernouxa je malo teže ispratiti jer se često izvlači s 2 metra, jedan gol je tako postigao i u ovoj utakmici, zna zabiti i s vanjske (gol kod igrača više) ili baš iz 2 metra kada je pokupio odbijenu loptu. Također, Francuska sada ima igrače koji mogu zabijati na zonu (Khasz, Marion-Vernoux, Bjorch) pa se nije dovoljno koncentrirati samo na Crousillata koji će svejedno postignuti barem koji gol isto kao i Marzouki. Poseban problem za reprezentaciju Grčke mogla bi biti pozicija golmana, Tzortzatos i Limarakis branili su svaki po dvije četvrtine ali teško da su ijedan zadovoljili Vlachosa. Par prilično loših intervencija, posebice kod gola Khazsa s desnoga krila, iz mrtvoga kuta pa im ostaje nada da su imali samo loš dan. Fontani je na drugoj strani bio malo sigurniji, zahvaljujući i obrani,  možda je tek kod gola Vlachopoulosa mogao braniti.

               Kod igrača više, Francuska je, iz manje prilika, bila sigurnija dok je Grčka, kako je utakmica odmicala bila sve nesigurnija u tome segmentu, par puta griješeći u dodavanjima i ne dolazeći do šuta. Na kraju, kada se sve zbroji, konačni rezultat odgovara prikazanome u bazenu, Francuska je još na samome kraju imala priliku i za pobijediti nakon neshvatljivog poteza Genidouniasa koji je na 5 sekundi do kraja ostavio svoga igrača i krenuo u kontru (?!) a ovoga morao blokirati Argyropoulos s bekovske pozicije. Svakako ne vrhunska partija ni jednih ni drugih, pri čemu se sigurno od Grčke više očekivalo. No, ponovit ću sada je tu nekolicina novih igrača a i sam je početak prvenstva, suviše rano za ozbiljnije ocjene. 

Odgovori