Dovoljno drugo poluvrijeme za pobjedu Crne Gore nad Australijom

https://www.facebook.com/totalwaterpolonews

Crna Gora pobjedila je Australiju 15:10. Nakon što je Tešanović ušao u utakmicu sa 0/7 i primio tih 7 golova u malo manje od 12 minuta, do kraja utakmice Australija je zabila još samo 3 puta i Crna Gora je na kraju povećala razliku.

Utakmicu možemo podijeliti u dva dijela, prvih četvrtinu i po, i preostale dvije i po četvrtine. Do te razlijedlnice mladi golman Tešanović je očito bio impesioniran debijem na Olimpijskim igrača i primio je 7 golova iz 7 šuteva. Od toga, čak 3 gola su bili veliki kisevi. Kada je na 7:6 za australiju i Fatović pogriješio – zvao je time out kada je njegov igrač zaradio igrača više bez lopte i uslijedila je brza asistencija s dsnog vanjskog i gol koji je poništen zbog tog pozvanog time outa. Tada je Tešanović upisao prvu obranu, Youngeru s lijevog krila i do kraja je imao 9/12.

S druge strane i Dennerley je imao nevjerojatnu količinu grešaka. Tešanović je primao golove preko ruke, ili jednom kroz ruke, ali Dennerley je jednom spustio loptu u gol koja je išla preko njega, a drugi put je primio gol od Čučkovića sa 7-8 metara iako ga je Younger udario po ruci prilikom šuta i ta usporena lopta je ušla ravno po sred sredine gola. Ukupno čak 4 kardinalne greške Dennerleyija. Da, treba spomenuti i gol Ukropine iz mrtvog kuta, pliska kroz uši. Iako je bilo teže ne zatvoriti to malo prostora što je ostalo Ukropini za šut, nego bilo što drugo.

Australija je vodila 4:1. Kasnije još 6:4 i 7:6 kada je Crna Gora preuzela igru i rezultat u trećoj četvrtini. Prvih 8 minuta Cambpell je bio nevjerojatan, 3 gola i jedna asistencija. Kasnije je Ukropina preuzeo realizatorsku rolu, imao je šut 4/4. Još jedan 22 godišnjak, Dušan Matković je također bio efikasan, 3 puta je zabio s igračem više. Dva puta s desnog vanjskog jednom s druge stative kada je odlično praitio zavlačenje čitave momčadi u desno. Inače i golman Tešanović ima 22 godine.

Igrač više je bio uz golmanski dio, vrlo važan segment ove utakmice. Crna Gora fenomenalnih 80%, 8/10. S druge strane Australija nakon 2/3 do kraja 2/9 za ukupnih 36% tj 4/11. Često se događalo da u tim akcijama Australski igrači u pomjeranjima prvo na jednu, pa na drugu stranu, sami sebe zatvore, tj. dođu preblizu protivniku, koji im je tako u linija dodvanja i lopta bi postala prespora što bi Crna gora lagano zatvarala. Najviše su pokušavali izraditi akciju na lijevo krilo.

Crna Gora je realizira brzim akcijama, ili izrađivanjem situacija na jedno od krila. Spomenutoj dvojici mladih igrača, na kraju se priključio Petković koji je zabio 3 gola u zadnjoj četvrtini.

Ivović je jako puno uplivavao, vrlo često je ulazio kao drugi sidrun. Ako ne bi prošlo, izvlačio se kako ne bi starao gužvu ispred gola. Ali u tim uplivavanjima je zaradio peterac, oslobio Petkoviću ogroman prostor za gol, i stalno nešto radio i na taj način još više privlačio pažnju obrane na sebe i otvarao još više prostora drugima.

Australci su također često koristili taktiku ulazaka drugog sidruna, ali koji bi ostao na dva metra i tada su napadali gol vanjskim udarcem jer bi se obrana povukla jako plitko. Ali, nakon prve četrtine kad su postigli 5 od 10 svojih golova, taj vanjski šut više nije bio precizan. Zanimljivo je i da su najmanje 4 gola primili preko Youngerovog bloka. Ne znam je li to slučajnost ili je Gojković primijetio slabu točku u igri Australije.

Vidjeli smo i nevjerojatnu pogrešku Severa. Nije dosudio čisti peterac za Australiju  na 9:12 kada je umjesto toga prekinuo akciju da se pogleda na ekranu je li lopta prešla gol liniju ili ne. A znamo da se ne zaustavljaju ni protivničke akcije koje krenu nakon takvih situacija ako su iole opasne. A kamoli ak ose lopta odmah nakon te situacije odbije ispred napadača kojige obrambeni igrač toliko očito faulira za peterac, da bi ga ama baš svatko dosudio.

Australija je jako pala u drugom dijelu. To je nešto, te oscilacije, što im se znalo i ranije događati. To je problem nedostatka jakih utakmica obzirom da većina igrača igra amatersku australsku ligu. Dodatno je problem što su se igrači iz Europe, oni najbolji, momčadi nakon godine i po dana priključili tek 10ak dana prije turnira na zajendičkim pripremama s Amerikancima na Havajima. I taj njihov pad nije pitanje fizičke spreme, nego individualnih pogrešaka.

Crna Gora – Australija   15:10 (4:5, 2:2, 4:1, 5:2)

Suci: Severo (Ita), Alexandrescu (Rum)

Crna Gora: -, Brguljan 1, Perković 1, Petković 3, Čučković 2, Popadić, Vidović, Ukropina 4, Ivović 1(1), Spaić, Matković 3, Baničević, Tešanović (9). Izbornik: Vladimir Gojković. Pomoćnici: Ivanovski i Šćepanović.

Australija: -, Campbell 3, A. Ford 1, Tomašević 1, Power, B. Edwards, Roach, Younger 2, G. Ford, Putt 1, Howden, L. Edwards 2, Dennerley (9). Izbornik: Elvis Fatović. Pomoćnici: Kontić i Hamill.

Osobne greške: CG 11, Aus 12

(CG jednom 2 igrača više)

Peterci: CG 1/1, Aus –

Igrač više: CG (2/2+1/2+2/3+3/3)= 8/10 (80%), Aus (1/1+1/3+0/3+2/4)= 4/11 (36%)

Obrane: Tešanović (0/5+2/4+2/3+5/7)= 9/19 (47%), Dennerley (3/7+3/5+3/7+0/5)= 9/24 (38%)

Odgovori