Branitelj naslova otvorio porazom

Srbija – Španjolska 12:13 (3:3) (3:5) (3:2) (3:3)

Suci: Goldenberg (USA), Stavridis (GRE)

Igrač više: Srbija 8/11, Španjolska 7/13

2 igrača više: Španjolska 1/1

Srbija: Mandić 1, Dedović, Ranđelović 1, Lazić 2, Pijetlović 2, Rašović 1, Aleksić, Jakšić 2, Filipović 2, Prlainović, S.Mitrović 1, B.Mitrović (12/25). Izbornik: Savić

Španjolska: Lopez (8/20), Munarriz 4, Granados 2, Sanahuja 2, De Toro, Larumbe, Famera, Fernandez 1, Tahull 2, Perrone 1, Mallarach, Bustos 1. Izbornik: Martin.

Prvi u nizu derbija koje će donijeti natjecanje u grupi B pripao je reprezentaciji Španjolske. Nije dobro počela Srbija ni svoj pohod ka zlatu na OI u Riu pa im i ovaj neuspjeh može poslužiti kao utjeha. Sa druge strane imamo reprezentaciju koja je godinama u konstantnome usponu i koja je gladna trofeja i konačne potvrde svojih kvaliteta. Lopez i Perrone pri kraju karijera, Munarriz i Granados kao najvjeće aktualne zvjezde ovoga sporta, Sanahuja koji će vjerojatno to i sam kroz koju godinu postati. Dakle, protivnici koji se odlično poznaju i unazad imaju dosta jako neizvjesnih utakmica tako da se ni od ove nije očekivalo ništa drugačije. Prevagu na stranu Španjolske najvjećim dijelom je donio upravo Munarriz postigavši u finišu dva gola i uz asistenciju Fernadezu osigurao pobjedu svoje reprezentacije.

Većim dijelom utakmice Španjolska je bila u vodstvu, Srbija tek u drugoj četvrtini 2 puta (5:4 i 6:5) no razlika je uglavnom bila jedan gol, kasnije Španjolska nekoliko puta tek dolazi i do +2. I ovdje smo vidjeli dosta insistiranja na presingu sa obje strane uslijed toga veliki broj izbačaja koje je, naročito američki sudac nekada olako svirao. Na kraju je Srbija ostala bez svih bekova dok su kod Španjolaca Famera i Larumbe također ranije završili utakmicu. Savić je uzrok poraza prvenstveno vidio u obrani i velikom broju primljenih golova iako je Španjolska nešto slabije stajala u realizaciji kod igrača više. Tu je zanimljivo da je Srbija gotovo sve golove kod igrača više dala sa stativa i da to nije mogla španjolska obrana rješiti baš kao ni srpska udarce Munarriza. Mnogo bolje je odrađeno zatvaranje Mandića kojemu ne samo da nije ostavljeno puno prostora za šuteve, nego je u par navrata pod pritiskom i gubio loptu. Prlainović je također jedan od bitnijih igrača za svoju reprezentaciju koji je uvjek pod psebnim tretmanom obrane, ali svakako da ovo nije bilo njegovo dobro izdanje, također se od ostalih najiskusnijih u srpskome timu očekivalo malo više. Na drugoj strani, najbitniji Španjolci bili su na svojoj razini. Generalno, bila je ovo utakmica u kojoj nije bilo puno mjesta za improviziranje i neuobičajene akcije, po jedna kontra na svakoj strani (Perrone, Rašović), Pijetlović je jednom ljepo iz uplivavanja zabio kraj dvojice, Mitrović jednu visoko odbijenu pospremio u gol, ostalo sve manje-više klasične akcije.               

Španjolska će nakon ove pobjede svakako moći bit malo rasterećenija u nastavku dok za Srbiju vjerovatno vrijedi obratno. Podsetimo, u ovoj grupi je jedino Kazahstan autsajder, dok će Australija sigurno nastojat zagorčati život nekomu od favorita i plasirat se među osam najboljih.

Odgovori