Grčka iznenadila prvog favorita po kladionicama

Mađarska – Grčka 9:10 (3:2) (2:3) (2:3) (1:1)

Suci: Zwart (NED), Putniković (SRB)

Igrač više: Mađarska 3/13, Grčka 8/13

2 igrača više: Mađarska 1/1, Grčka 1/1

Mađarska: Nagy (5/15), Angyal 2, Manhercz 1, Zalanki, Vamos, Hosnyanszky, Pasztor, Jansik, Erdelyi 3, Varga 3, Mezei, Harai. Izbornik: Marcz

Grčka: Zerdevas (17/26), Genidounias 2, Skoumpakis, Kapotsis 1, Fountoulis 3, Papanstasiou 2, Dervisis, Argyropoulos, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis, Vlachopoulos 2. Izbornik: Vlachos

Najzanimljiviji susret u skupini A, prvoga dana Olimpijskoga vaterpolo turnira za muškarce donio je i prvo malo iznenađenje. Mađarska, koja slovi i za glavnoga favorita za prvo mjesto nije uspjela izaći na kraj sa, čini se, malo potcijenjenom Grčkom. No, kako u ovoj grupi igraju unaprijed otpisane za prolazak dalje RSA i Japan, preostale ekipe će se boriti za poredak od 1-4 , te “birati” protivnika u četvrtfinalu. U tome smislu treba shvatiti i ovu utakmicu u kojoj primjerice ništa nismo vidjeli od mađarskih ubojitih ljevorukih, ništa (osim zarađenih izbačaja) od njihovih centara, a nije ni Manhercz bio posebno bolji. Tome se treba dodati i jako slaba realizacija igrača više mađarske reprezentacije, za koju dakako sami snose naviše krivice, ali ponekad manjak sreće (pogađanje okvira gola), solidni blokovi grčke obrane, a ponajviše raspoloženi Zerdevas, bile su im prepreke ka ostvarenju povoljnijega rezultata.

Mađarska je čak bolje i otvorila utakmicu, u prvoj četvrtini držala gol prednosti a početkom drugoga perioda brzo stigla i do 3 gola prednosti (5:2). Erdelyi i Angyal bili su efikasni sa po 2 gola ali Grčka se brzo konsolidovala i do poluvremena već stigla do poravnanja. Nisu ni oni u početku bitnije koristili brojčanu prednost ali su, za njih svakako važno, imali raspoloženoga Fountoulisa (3 gola od prva 4 Grka), a kasnije su mu se pridodavali i ostali.

U trećoj četvrtini Grčka dolazi i do prvoga vodstva (6:7), uz tada već popravljenog igrača više uskoro i do 2 gola razlike, Varga je uspijevao još držati svoj tim u igri, Erdelyi je u zadnjoj četvrtini još jednom poravnao (9:9) a pitanje pobjednika rješio je Vlachopoulos golom sa igračem više koga  za novo poravnanje ;ađari nisu uspjeli iskoristiti još 2 puta do kraja utakmice.

Što se same igre tiče, Grčka se uglavnom oslanjala na vanjske šuteve, kod igrača više, najbolje su funkcionirali akcijama na lijevu stranu (Fountoulis, Papanastasiou) ili prebačajima u par navrata. Mađari su bili nešto kreativniji ubacivanjima Angyala na 2 metra (gol šraubom za 4:2) a par puta su uspijevali i polukontrama te realizacijama na nepostavljenu obranu (Erdelyi i Varga). Obrane naravno sa što duljim pokušajima držanja presinga, ali sudeći po do sada viđenim sudačkim kriterijima to će uglavnom voditi do dosta izbačaja, prvenstveno na 2 metra.

Prilično izjednačena utakmica koju je na kraju odlučio Zerdevas, nakupio je 17 obrana od kojih su neke situacije doista bile ziceri i jako teške za branit. Mađarska je pokazala malo više raznovrsnosti u igri, ali bez više raspoloženih strelaca to nije donijelo prevagu ovoga puta. Varga (koji je ubjedljivo najviše i šutirao)  uz Erdelyia i Angyala jedini na nivou jednog ovakvog natjecanja. Grčka, sa mnogo svedenijom igrom, uspijevala je da upotrebi i iskoristi svoje adute što je ovoga puta rezultiralo pobjedom. Pored Fountoulisa, Vlachopoulosa, Genidouniasa sada već ozbiljan dio očekivanja ide i od Papanastasioua tako da se sa ovom reprezentacijom ipak malo ozbiljnije računati po prvom utisku.

Odgovori