Ova generacija srpskih igrača odlučila je umiroviti se sa obranjenim olimpijskim zlatom

foto: Marcel Ter Bals, https://www.vaterpolovesti.com/

Srbija je u velikoj utakmici pobjedila Španjolsku 10:9, uz preokret u zadnjoj četvrtini. Točnije tek 1.18 prije kraja su izjednačili na 9:9, a onda je 26 sekundi prije kraja Filip Filipović šutem iz faula s 7 metara donio pobjedu Srbiji i priliku da u velikom finalu protiv Grčke obrani naslov olimpijskih pobjednika.

Velika utakmica, sa jako puno kvalitetnih poteza na obje strane. Neizvjesnost do posljednje sekunde. Jedino što nije bilo dobro, bilo je suđenje. Alexandrescu je čovjek kojemu bi trebalo zahvalit se i reći mu da više ne dolazi uništavati utakmice. Čovjek ima poremećaj da on mora bit zvijezda, onaj o kome će se pričati iza utakmice. Još su mu dodijelili Zwarta za drugog suca, a on nije dorastao jednoj ovakvoj utakmici.

40 isključenja, ravnopravno raspoređenih, po 20 na obje strane. Čak 7 puta suđen je dupli igrač više, 4 puta je Španjolska imala prilike 6 na 4, a Srbija 3 puta. Velika većina tih odluka bila je u situaciji bez lopte, tako da se preko televizije trebalo i po nekoliko puta vraćati snimku da bi se primijetilo gdje i zbog čega je nešto dosuđeno. Jednostavno, već se previše puta ponovilo da su utakmice u kojima Rumunj sudi, njega izbacile u prvi plan. I to mora prestati.

Srbija je bolje otvorila utakmicu, vodila je 2:0 nakon prve četvrtine. Španjolci su promašili sva 4 igrača više, ali se situacija u drugoj četvrtini potpuno mijenja. Bili su Španjolci nervozi u tom početku, ali kad je Munarriz iz rekontre nakon kontrafaula u plivanju zabio prvi gol, krenula je serija. Bustos (potpuno atipična pogreška obrane Srbije, mislim da je najveća odgovornost na Filipoviću koji nije preuzeo Bustosa) u tranziciji potpuno sam na 2m, Tahull brza realizacija igrača više nakon isključenja bez lopte i Perrone s igračem više s lijevog krila.

Srbija je zabila gol preko Jakšića sa stative za 4:5 samo 2 sekunde prije kraja četvrtine. Na kraju treće opet su zabili gol, ovaj put Rašović i to je za čitavu akciju bilo 10 sekundi, a oni su zabili za samo 6. Prelagano i naivno Španjolci dozvoljavaju još jedan gol s istekom vremena. Sitnice koje puno znače. Dva puta u ovako izjednačenoj utakmici.

Tako je Španjolska umjesto sa +3 (7:4) otišla s +2 u zadnju četvrtinu. I opet se mogla vidjeti ta nervoza u njihovoj igri kao na početku. Imali su dva igrača više, mislim je da je oba Alexandrescu poklonio (oba na vanjskim pozicijama, u statičnim situacijama potpuno van neke opasnosti po gol ili akciju). Oba puta je Mitrović obranio. I njega treba istaknuti jer je u tim trenutcima bio odličan. Imao je 3 odlične obrane, i još jednu koja je preinačena u gol. Ponovno je dojam, kao i prije 2 dana kod šuta Bukića, da lopte nije prešla liniju. Ali Alexandrescu je uz pomoć VAR sudaca, sav ponosan i pun sebe što je sva pažnja usmjerena na njega, donio odluku da je to gol. Bilo je to razdoblje u igri kada je Španjolska bila poptuno nemoćna u napadu i tada su opet otišli na +2 4,45 do kraja.

Mandić je u tim trenucima bio odličan. Probio je Lopeza dva puta s igračem više. Oba puta je golman dirao loptu, ali su udarci bili presnažni da bi ih obranio. Između je Mitrović zabio fenomenalno na zonu s lijevog vanjskog. A Munarriz u dosta dobroj poziciji, iz jedne polukontre, sa nekih 6-7 metara s desnog vanjskog ne koristi svoj razoran šut, nego ide na parabolu koju je loše šutirao preko gola. Bilo je to za +2, 2.30 do kraja, neposrednoprije ovog Mitrovićevog gola. To bi vjerojatno bio gol odluke.

1.18 do kraja Mandić je izjednačio na 9:9, Španjolska je krenula u napad gdje su se dodavali samo Granados na srednjem i Munarriz na desnom vanjskom. Na kraju je Granados pogodio prečku, a Filipović na drugoj strani donio pobjedu. Kapetan Srbije je otvorio utakmicu s golom i sada je i zatvorio na isti način. Odličan udarac iz faula s 6-7 metara, protiv dva bloka i Lopeza.

Nekoliko je ključnih detalja. Srbija je pokazala pobjednički mentalitet. Španjolska je bila odlična protivnik, odlazili su im na 2 razlike 4 puta i još jednom i na 3 razlike. Međutim, Srbija se stalno vraćala. Pokazali su od čega je ova generacija satkana. Nekog drugog, praktički svaku drugu ekipu, Španjolska bi jučer u jednom trenutku slomila. Jer su stvarno dobro igrali, Lopez je bio jako dobar. Međutim, na kraju kad se sve lomilo, Mitrović je upisao 3 velike obrane, Lopez niti jednu. Mandić, Mitrović, Filipović su zabili, Granados, Munarriz, pa i Perrone i Sanahuja nisu. Mladi Sanahuja je imao 3 šuta s igračem više, niti jedan gol. Dva puta, jednom s desnog, a jednom s lijevog krila, je donio baš pogrešne odluke o načinu i vremenu realizacije. Također, taj mentalitet se očitovao i kod situacija kad im suđenje nije išlo u prilog. Ta dva igrača manje koja su jako upitna, pa „imaginarni“ gol. Sve to u trenucima kada u zadnjoj četvrtini love zaostatak od 2 ili 1 razlike, nije ih izbacilo iz takta. S druge strane, kad bi suci njima poklonili igrača više, oni su zabijali. Recimo, gledajući situacije s 2 igrača više Srbija je imala 3/3, Španjolska 2/4.

Puno tih malih detalja presudilo je da Srbija na kraju ipak pobjedi. Čim je bio poznat konačni poredak u grupama, rekao sam da će ova utakmica biti finale prije finala. Očekivao sam da bi Španjolci ipak trebali pobjediti, da su u proteklih par godina naučili sve te mentalne lekcije. I stvarno su odigrali izvrsno. Ali ova generacija srpskih igrača odlučila je da će se umiroviti sa obranjenim olimpijskim zlatom. Grci su u drugom polufinalu izgledali presretni, kao da su već ostvarili svoj cilj; olimpijsku medalju. Srbiji je, siguran sam, jedini cilj zlato.

Polufinale Olimpijskih igara – Tokio

Srbija – Španjolska         10:9 (2:0, 2:5, 1:2, 5:2)

Suci: Alexandrescu (Rum), Zwart (Niz)

Srbija: -, Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, Pijetlović, Rašović 2, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (8). Izbornik: Savić. Pomoćnici: Vujasinović i S. Ćirić.

Španjolska: Lopez (9), Munarriz 2, Granados 1, Sanahuja, De Toro, Larumbe, Famera, Fernandez, Tahull 2, Perrone 1, Mallarach 2, Bustos 1. Izbornik: Martin. Pomoćnici: Piralkov i Sunen.

Osobne greške: Srb 20, Špa 20

Igrač više: Srb (2/4+2/5+1/3/+3/5)= 8/17 (47%), Špa (0/4+3/4+2/3+2/5)= 7/16 (44%)

Od toga 2 igrača više: Srb 3/3, Špa 2/4

Obrane: B. Mitrović (3/3+2/7+0/2+3/5)= 8/17 (47%), Lopez (2/5+3/5+4/5+0/5)= 9/19 (47%)

Odgovori