Grčka opet bolja od Mađarske za prvo olimpijsko finale u povijesti

Jugovi Grci u finalu Olimpijskih igara: https://www.facebook.com/VKJug

Grčka – Mađarska 9:6 (2:1) (1:1) (2:2) (4:2)

Suci: Goldenberg (USA), Voevodin (RUS)

Igrač više: Grčka 7/13, Mađarska 5/15

2 igrača više: Mađarska 1/1

Grčka: Zerdevas (7/13), Genidounias, Skoumpakis 1, Kapotsis, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos 4, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis 2, Vlachopoulos 1. Izbornik: Vlachos.

Mađarska: Nagy (8/17), Angyal, Manhercz 2, Zalanki 1, Vamos 1, Hosnyanszky, Pasztor 1, Jansik, Erdelyi, Varga 1, Mezei, Harai. Izbornik: Marcz.

Drugi puta na ovome turniru, ali sada u daleko važnijoj utakmici, Grčka je savladala Mađarsku, stigla do finala i ostvarila svoj najbolji rezultat na Olimpijskim igrama. Iako je Grčka reprezentacija sa većinom ovih igrača i istim izbornikom već niz godina pri vrhu svjetskog vaterpola, izostanak vrhunskih rezultata ih je nekako vratio u drugi plan, pa se ni pred ove OI nije toliko na njih računalo kao ozbiljnije kandidate čak ni za medalju, kamoli finale. Također, ni tijekom grupne faze nije se moglo biti sigurnim koliko se ostali ozbiljni rivali (Mađarska, Italija) štede ili tempiraju formu za završnicu. Kako god, stoji da su Vlachosovi izabranici odigrali iznimno zrelo i disciplinirano svaku utakmicu, uglavnom uspjevajući nametati protivnicima tempo, čak u dobroj mjeri i način igre koji njima odgovara. Pored već jako iskusnih igrača, fino su se sada već uklopili još i Papanastasiou te Gkouvetsis, a sada su u Zerdevasu najzad dobili i odličnoga golmana koji može napravit razliku i u najtežim utakmicama. Širok izbor jako kvalitetnih igrača daje im dosta različitih mogućnosti u igri tako da ne zavise isključivo od onih najčešćih vanjskih pucača (Fountoulis, Genidounias, Vlachopoulos), odavno niti od centara, tako da je primjerice u polufinalu najučinkovitiji bio Argyropoulos, koga nije posebice bilo u prvim kolima turnira. Ovoga puta je zabijao kod igrača više, na 2 metra se i izborio za par, od prvih 5 golova Grčke (do kraja treće četvrtine) postigao je 4. Sva 4 su bila kod igrača više, prvi sa ljevoga krila, ostali sa stative, pri čemu jedan nije bio klasičan nego je u stvari prihvatio loptu kao centar i zabio sa Zalankijem na leđima. Od tih prvih 5 golova Grčke, onaj preostali postigao je Gkiouvetsis isto iz igrača više, jedina 2 iz igre postigli su u posljednoj četvrtini Fountoulis i Skoumpakis. U prvoj utakmici, Grčka je isto samo 2 gola dala iz igre, uz veoma sličnu realizaciju igrača više (8/13).

Ako takve brojke nisu čudne za Grčku, za Mađarsku je ta statistika bila jako porazna. Samo jedan gol su uspjeli zabiti iz igre, Zalanki na zonu u drugoj četvrtini, a postotak uspješnosti kod igrača više im je bio daleko od respektabilnog. Pošto su se u akcijama uglavnom opredeljivali za šuteve sa vanjskih pozicija nesavladiva prepreka ka golu Zerdevasa im je bio blok Grčke koji je funkcionirao besprekorno, 11 puta su zaustavljeni na taj način, dodamo li tome 7 obrana golmana dobijamo zaista značajan broj zaustavljenih šuteva. Imao je Nagy i jednu obranu više, solidno su blokirali i Mađari, ali Fountoulis je primjerice bio bez bloka kod svoga šuta za gol, Skoumpakis isto. Slično ranijim utakmicama, najviše šuteva je uzimao Zalanki, svakako jedno od većih razočarenja ovoga turnira, Manhercz nije pružio ni približnu partiju onoj protivu Hrvatske (ovdje 2 gola) Varga, Vamos kao i Zalanki upisali tek po gol.

Za razliku od prošle utakmice, Grčka je sada prva stigla do vodstva, nakon početnih 2:0, bilo je još 3:1, ostalo vrijeme tek po gol razlike ili su Mađari poravnavali. I tako sve do kraja treće četvrtine, malo golova, mala razlika ali ritam koji je od početka nametnula i održala reprezentacija Grčke a da su se, kao potpuno nesvjesno, Mađari utopili u to, praktički bez naznaka da su htjeli nešto promjeniti. Posljednje poravnanje bilo je na 5:5 početkom zadnje četvrtine no vrlo brzo Grčka vraća na +2 dok Skoumpakis jednim udarcem iz vana ne povjeća prednost na 9:6, dvije i pol minute do kraja. Posljednje prilike da nešto učine Mađari ne koriste još kod 3 igrača više te tako ostaju bez finala.

Ako su Grci prijatno iznenadili u Tokiu, Mađarska, posebice igrom teško da je zadovoljila tako da bi im i eventualno treće mjesto, po prikazanom bio uspjeh. Neprepoznatljivi ljevoruki, Manhercz tu i tamo, svakako se i od njega više očekivalo, slično i od Varge ali se barem on može opravdat, Mezei i Harai isto su sada daleko od najboljih dana. Najveću krivicu zapravo snosi izbornik Marcz, koji kao da nije ispratio što se i kako igra u najjačim mađarskim klubovima, pa neke od tih elemenata iskoristio i primjenio i na reprezentativnome nivou.

Grčkoj preostaje taj posljednji, sigurno i najteži korak (bio bi to sigurno i da je Španjolska u finalu), sigurno da psihički mogu biti barem malo rasterećeniji od rivala. Koliko će im to pomoći ostaje da se vidi u nedjelju.

Odgovori