Ždrijeb Olimpijskih igara u Tokiju

Odmah nakon završetka kvalifikacijskog turnir u rotterdamu održan je ždrijeb vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju. Hrvatska je u grupi sa Kazahstanom, Australijom, Crnom Gorom, Srbijom i Španjolskom.

Kao i u Riu olimpijski vaterpolski turnir podijeljen je u grupnu i fazu na ispadanje. Dvije grupe po 6 reprezentacija i nakon 5 odigranih kola najbolje 4 idu u nokaut fazu:

A1 – B4                vs           B2 – A3

B1 – A4                vs           A2 – B3

Reprezentacije su bile podjeljene u 6 jakosnih grupa na ždrijebu:

  1. Ita i Špa: Svjetski prvak i doprvak
  2. Srb i Mađ: pobjednik Svjetske lige 2019. i Europski prvak
  3. Aus i SAD: prvaci Oceanije i Amerika
  4. Kaz i JAR: prvaci Azije i Afrike
  5. CG i Grč: prva dva na kvalifikacijama
  6. Jap i Hrv: domaćin i treći na kvalifikacijama

Nakon što je ždrijeb iz svake jakosne grupe jaču momčad smjestio u grupu B počele su zafrkancije da su kuglice bile, ne toplije, nego vrelije jedna od druge 🙂

Ako se uzdati u konzistentnost olimpijskog odbora raspored po kolima biti će slijedeći:

Očekivani, još uvijek nepotvrđeni raspored olimpijskog turnira

Hrvatska na otvaranju igra sa Kazahstanom, pa sa Australijom, i onda slijedi serija jakih protivnika. Obzirom na loš sistem natjecanja u kojem 4 od 6 reprezentacija u grupi prolazi dalje nadajmo se da neće opet vidjeti namještanje i puštanje utakmica u zadanjem kolu kako bi se izbjeglo određenog suparnika. Puno je bolji sistem u kojem pobjednici grupa idu direktno u polufinale, a drugi i treći razigravaju za ulazak u polufinale.

Ako se i potvrdi ovaj očekivani raspored Hrvatska će imati raspored iz vlastitih snova. Otvaranje protiv najlošije momčadi, pa Australija koja je na papiru 2-3 skalina ispod najjačih. Posebice sada kada ne mogu napustiti Australiju (ili Younger i Power uopće doći do Australije) i igrati bilo kakve utakmice. Njihove pripreme su totalno kompromitirane i pitanje je kad će uopće moći biti na okupu. Bit će lakše igrati protiv Crne Gore, Srbije i Španjolske sa eventualne dvije pobjede u prva dva kola. Da smo izvukli broj 4 u ždrijebu i da otvaramo u prvom kolu sa Srbijom i u drugom sa Crnom Gorom i eventualno izgubimo, bilo bi nam puno teže protiv Australije. Međutim, mi idemo na zlatnu medalju, igra nam je već sada kako kaže izbornik, na 8 od mogućih 10 uz briljantan napad. Uz još malo rada kroz sezonu, velike pripreme na ljeto, doći će to i na 10 od 10 i nema straha.

Ako usporedimo situaciju sa Riom i olimpijskim turnirom 2016. tada su Srbija i Hrvatska bile u prvoj jakosnoj grupi na ždrijebu i došle su do finala u kojem je Srbija bila bolja 11:7. Iako u grupnoj fazi nisu bile najbolje, Hrvatska je završila kao B2, a Srbija kao A4.

U drugoj jakosnoj grupi bile su Crna Gora i Grčka. Crna Gora je dospjela do polufinala i na njihovu veliku žalost i na trećim od tri olimpijade na kojima samostalno nastupaju osvojila četvrto mjesto. Grci su poraženi od Italije u četvrtfinalu. Kao i uostalom i na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Italija je iz pete jakosne grupe dospjela do trećeg mjesta.

Očekuje nas superzanimljiv turnir na kojem se nijedna reprezentacija ne izdvaja kao izraziti favorit i ne bi uopće bilo iznenađanje da bilo tko između recimo 6 europskih reprezentacija osvoji naslov. Jedne europljane smo izbacili iz uloge favorita, a vi pogađajte koje 🙂 Nadajmo se da će i SAD, Australija te možda i domaći Japan biti konkurentni u svim utakmicama i pomrsiti planove europskim velikanima.

Odgovori