Grčka po prvi put u finalu SP-a

Grčka – Srbija 13:7 (3:2) (3:0) (3:3) (4:2)

Suci: Periš (CRO), Colombo (ITA)

Igrač više: Grčka 6/7, Srbija 3/11

Peterci: Srbija 1/1

Grčka: Zerdevas (11), Genidounias 2, Skoumpakis 1, Gkiovetsis, Fountoulis 1, Papanastasiou 2, Dervisis, Argyropoulos 3, Alafragkis, Kakaris 3, Nikolaidis, Gkillas 1, Tzortzatos. Izbornik: Vlachos

Srbija: Mišović (1), Radulović, Rašović 2 (1/1), Ranđelović, Lazić1, Milojević 1, Drašović, Jakšić 2, Ubović 1, Vučinić, Martinović, Mitrović (3). Izbornik: Stevanović

Reprezentacija Grčke na uvjerljiv način je došla do svoja povijesnoga rezultata na Svjetskim prvenstvima, biće im ovo naime prvo finale u ovom natjecanju. Nakon neizvjesnoga četvrtfinala protiv C.Gore u ovoj su utakmici pobjedu nagovijestili već u drugoj četvrtini, a kasnije samo još povećavali razliku spram u ovoga puta jako indisponirane Srbije. Tek u prvoj četvrtini smo gledali ravnopravnu borbu da bi potom Srbija odigrala period od nekih 13 i pol minuta bez datoga gola gdje su Grci stigli do +5. Zerdevas se razbranio od samoga starta i kasnije ga je bilo jako teško savladati čak i iz nekih jako povoljnih pozicija kod igrača više pa je učinkovitost Srbije u ovome segmentu bila očajna, do polovice treće četvrtine iz 5 pokušaja nisu uspijevali dati gola, tek iz jednog Jakšić je još izborio peterac. Vlachos je uspio posložiti svoju obranu da se u ovoj utakmici nije dozvoljavalo uplivavanja i ispomaganja na 2 metra Raduloviću ili Drašoviću, ili nešto više prostora Rašoviću, samo Jakšića je bilo u nekim trenutcima teže kontrolirati, ili Lazića kad bi ostajao u situacijama sam protiv beka. Frustrirajuće po napad Srbije je isto bilo to što su s vanjskih pozicija krajem prve i u drugoj četvrtini imali 4 ili pet situacija pogađali okvir gola, nekad i iz sasvim izglednih pozicija kakva je bila polukontra iz koje je šutirao Rašović. Ovo, u kombinaciji sa Zerdevasovim obranama te blokovima kojima su također lako zaustavljani šutevi iz neizrađenih pozicija potpuno je zaustavilo srpski napad. Jakšić je iz svoje dvije akcije, kontre na početku, nešto kasnije izborenog igrača više pa peterca (realizirao ga Rašović) donio jedina dva gola Srbiji u prvih 20 minuta igre.

U napadu Grčke vidjelo se da će Kakarisa biti teško zaustavit, u prvoj četvrtini je odmah uz izborene igrače više i realizirao sa stative a i kasnije je kod brojčane prednosti imao u efikasnosti dobru podršku suigrača pa je Grčka tek jedan napad s igračem više imala neiskorišten. Ali nije ni tih igrača više bilo toliko puno za pravljenje tolike razlike, bili su precizni i s vanjskih pozicija (Skoumpakis), uplivavanjem po desnoj strani (Papanastasiou) ili na zonu s desnog vanjskog Gkillas. Uz još jedan gol kod igrača više, Argyropoulosa s lijevoga krila nakon prebačaja Grčka je na poluvremenu imala prednost od 6:2.

Početkom treće četvrtine Fountoulis je kod brzo odigranoga igrača više povećao prednost svoje reprezentacije na 5 golova te nagovijestio pobjednika ovoga polufinala. Srbija je najzad počela postizati golove, i dalje dosta teško, treći je došao iz igrača više kod koga je prvo Zerdevas obranio Ranđeloviću sa stative ali koju sekundu kasnije to nije mogao ponoviti kod šuta Lazića. No, ako je malo popravila efikasnost, Srbija nije mogla dovoljno poboljšati igru u obrani pa se razlika nije puno smanjivala, još jednom je primljen gol na zonu (Genidounias) pa onda opet jedan sa stative kod igrača više (Papanastasiou) i na kraju ove četvrtine i dalje je bilo velikih 9:5. Stevanović je bodrio svoje igrače pred početak zadnje četvrtine da nije sve još gotovo ali se vrlo brzo ispostavilo da zapravo jeste po njegov tim. Morali su naime igrati dosta rizičnije u obrani pa je iz toga uslijedio i gol Argyropoulosa (priznat nakon VAR pregleda) i malo potom Kakarisa, oba na isteku napada kada je nekolicina igrača Srbije već polazila u napad. Tako je na 6 i pol minuta prije kraja Grčka stigla do 11:5 i tada je sve definitivno bilo gotovo. Napadi Grčke su već uvelike postali sporiji u namjeri da se potroši što više vremena, Argyropoulos je još jednom pogodio s lijevog vanjskog pa je bilo isuviše kasno i da se nešto može očekivati od promijene golmana (Mišović zamijenio Mitrovića). Na kraju, uvjerljivih 13:7 za Grčku koja najzad stiže i do završnice jednog SP. Slično Srbiji, možda samo u malo manjoj mjeri, naročito nakon izostanka Vlachopoulosa, niti Grčkoj nisu davane naročito velike šanse da će doći u situaciju da se bori u finalu, sada se ostaje vidjeti mogu li ovakvu igru ponoviti i u finalu. Što se Srbije tiče, još se imaju prilike boriti za medalju, pokazali su u nekim utakmicama kolike su im mogućnosti ali konstantnost u igri još im je veliki problem.

Odgovori