Mađarska u finalu, Španjolci predali titulu

https://www.facebook.com/vlvhu

Mađarska je pobijedila Španjolsku golom Manhertza u zadnjoj sekundi. Slavila je 12:11 nakon što je zabila 3 gola u nizu u zadnje 3 minute. Španjolska je na taj način predala titulu i dobit ćemo novog prvaka, Grču po prvi, ili Mađarsku po četvrti put.

Napeta utakmica s dosta neobičnih detalja. Možda najupečatljiviji onaj da su Mađari zabili čak 3 gola s pozicije sidruna – i to Jansik dva i Nemet jedan. Drugi, da Granados nije zabio niti jedan gol, čak je šutirao samo 3 puta. Važno objašnjenje je da se jako puno trošio na čuvanje Zalankija što je poprilično dobro radio. Neobičan je i kraj u kojem je Mađarska zabila gol s lijevog krila, na zonu. Bio je Manhertz sam, ali jako puno iskosa, i lopta je prošla Aguirreu ispod/kroz tijelo.

Utakmica je obilovala fenomenalnih udarcima iz vanjske linije. S jedne strane Vamos i Manhertz po jednom, Zalanki par puta, uz najljepši gol na utakmici, šraubu iz faula Denesa s nekih 7 metara. Dosta ovih golova, praktički svi, pali su iako su bila po 3 Španjolca u bloku. Stvarno velika šuterska kvaliteta Mađara. Nije ni druga strana zaostajala. Na ta 4 gola, uzvratili su s 5 golova na zonu izvana. Perrone i Munarriz po dva i jednom Mallarach. Nisu to bili tako efektni udarci, niti toliko snažni (s izuzetkom Munarriza i Sanahuje), ali su često bili iznimno kvalitetni prebačaji.

Mađarska je vodila samo jednom, 4:3 i drugi put na kraju sa sirenom za kraj utakmice. Španjolska je pošla i na +3 početkom treće. A držala +2 većinu zadnje četvrtine, imala je i 35 sekundi prije kraja time out s igračem više, ali Sanahuja je šutirao u blok.

Szilard Jansik je nakon Zalankija drugi najvažniji igrač Mađarske. To je i ovaj put pokazao. S obzirom na stil igre, jako je bitno da igrači koji ulaze na dva metra budu opasni. Zabio je čak dva gola kao sidrun, zaradio još dva igrača više. Često pišemo da je momčadi potrebna napadačka ravnoteža lijeve i desne strane, kako se obrana ne bi mogla koncentrirati samo na jednu. U ovom slučaju, Jansik je taj koji daje ravnotežu odnosno dubinu napada. Jasno, ulaze i drugi, eto i Nemet je zabio gol kao sidrun, ali Jansik je taj koji to najviše i najčešće radi.

Kako turnir odmiče tako se Manhertz diže u igri. Zabio je 3 gola, što je važnije, dva u zadnjoj četvrtini. Bio je i match winner. On daje tu ravnotežu na lijevu stranu jer je Denes ipak u ovim veteranskim godinama pao, pa je zadužen manje više samo za ove magične poteze, poput spomenute šraube. Mogao je Mallarach u tom slučaju i bolje držati blok, ali to ne umanjuje genijalnost poteza. Zalanki je najbolji i najvažniji igrač Mađarske. Ostali će dodati po gol i li dva, posebice s igračem više. Vogel je obranio 3 peterca protiv Amerike, sada je dodao još jedan, Perroneu. Inače nije bio baš nešto pretjerano raspoložen, ali uz peterac još 4 obrane s igračem manje.

Španjolska je još jednom prokockala prednost na samom kraju. Imaju problem da se Munarriz pogubi u ovakvim bitnim završnicama. Gledajući cijelu utakmicu najlošiji segment bili su sidruni. De Torro 3 zarađena isključenja, Tahull peterac i dva isključenja. Moraju bolje od ovoga, a u odnosu na broj isključenja, dojam je lošiji. Aguirre je imao nekoliko teških obrana, ali je na kraju primio ovaj gol iskosa. Jest, Munarriz je ostao nigdje, ali i kut Manhertzovog šuta je bio poprilično mali. Oprostili su se tako od dva uzastopna finala. S 3 gola sa pozicije sidruna i još primljenom šraubom s 7 metara, teško je očekivati pobjedu. Dva takva gola bi bila previše, 4 su katastrofa.

Mađarska – Španjolska  12:11 (3:3, 1:3, 3:2, 5:3)

Suci: Margeta (Slo), Ohme (Njem)

Mađarska: Levai, Angyal 1, Manhertz 3, Vince Vigvari 1, Vamos 1, Nagy, Zalanki 2, Fekete, Nemet 1,, Denes Varga 1, Jansik 2, Molnar, Vogel (6). Izbornik: Zsolt Varga

Španjolska: Aguire (7)), Munarriz 2, Granados, Sanahuja 2, De Toro 1, Larumbe 1, Famera, Cabanas 1, Tahull, Perrone 2(0), Mallarach 1, Bustos 1, Lorio. Izbornik: Martin

Osobne greške: Mađ 10, Špa 9

Peterci: Mađ -, Šta 0/1

Igrač više: Mađ (2/2+0/4+1/2+1/2)= 4/9 (44%); Špa (2/3+0/1+1/2+2/3)= 5/9 (56%)

Obrane: Vogel (2/5+2/5+1/3+1/4)= 6/17 (35%); Aguirre (1/4+4/5+1/4+1/6)= 7/19 (37%)

Odgovori