Mađarska svjetski prvak uz sudačko i Vlachosovo puhanje u jedra

Kao i prošlo Svjetsko prvenstvo i ovo je odlučeno nakon peteraca, Mađarska je nakon 10:10 bila bolja, ponajviše zahvaljujući Vogelu koji je obranio čak 4 od 7 peteraca u raspucavanju te je na kraju Mađarska pobijedila 14:13.

Još jedna napeta utakmica u kojoj se vidjelo puno odličnih poteza, kvalitetan vaterpolo i nedorasle suce. Neshvatljiva je odluka Zwarta, a i Alexandrescua kao VAR suca, da se na kraju druge četvrtine nisu oglasili. Točnije, Zwart je čak sudio isključenje Argyropoulosa iako je Jansik očigledno, zamahom preko vode, udarcem šakom neposredno ispod vode, udario Argyropoulosa u lice. Uz onu odluku protiv Hallocka, također u korist Mađarske, previše je to „slučajnosti“. Nakon prošlogodišnjeg EP-a, i na ovom SP-u prvak je dobio sramotne sudačke pogurance. Dodatno je neshvatljivo sramotno da je Putniković nakon onakve odluke u četvrtfinalu delegiran da sudi finale!

Osim tih nevjerojatnih grešaka, bilo je tijekom utakmice još krivih odluka, poput dozvoljenog konjarenja na Kakarisu u par navrata, suđenje isključenja u korist Grčke umjesto kontrafaula, nedosuđeni peterac za Mađarsku… Ukratko, suci nisu bili dorasli finalu.

Mađari su bolje ušli u utakmicu, poveli su 3:1 uz dva gola Zalankija. Do polovice druge četvrtine držali su +2 (5:3). Imali su očiglednu namjeru Genidouniasa uvaliti u probleme s osobnima. Odmah u prvom napadu zaradio je isključenje na beku, a i kasnije su s njime ulazili na dva metra. Em je loš u tim obrambenim zadacima, em bi ga na taj način maknuli iz igre gdje je jako opasan u napadu. Posebice što je izostankom Vlachopoulosa on jedini koji može držati ravnotežu napada na desnoj strani.

Međutim, nakon tih nepunih 12 minuta igre Mađarska je stala u napadu. Doduše, bilo je i sreće u par navrata za Zerdevasa kad bi lopta šetala po crti gola nakon stative ili prečke. Jednom se i odbila ispred jednog Mađarskog igrača i Zwart nije sudio čisti peterac. To je bilo malo prije nego je dosudio isključenje Argyija jer je nosom nasrnuo na Jansikovu šaku. Vogel je u tim trenucima počeo pokazivati znakove slabosti, primio je jedan dalekometni gol od Skoumpakisa koji je imao čuvara na ruci, bio u padu i 7-8 metara daleko. I nije ni pogodio baš u kut. Dodao je Genidounias dva gola na startu treće četvrtine, prvo iz peterca, pa odličnu bombu u same rašlje, opet s osam metara. Varga je u napadu neshvatljivo izgubio loptu iako je pogledao igrača koji mu je doplivavao s desne strane, ali je valjda očekivao da će ga mahanjem zbuniti. Grčka je otišla u napad, dobro spustila loptu na sidruna i zaradila igrača više. Bilo je to nakon 3 minute igra u trećoj četvrtini. Prethodno si već zabio dva gola i imao svježu momčad u igri. Napad je postavljen. U naletu si, imaš seriju 4:0. Vlachos zove time out i zaustavlja momentum i daje priliku Mađarima da se konsolidiraju i postave. Neshvatljiv time out, ali kakve nažalost često viđamo i na ovom nivou vaterpola, bilo u reprezentaciji, bilo u klubovima.

Naravno, nakon time outa je akcija toliko dobra da je lopta umalo presječena, uopće nije bilo šuta, a Mađarska je umalo napravila čistu kontru. U tom napadu je zaradila igrača više, pa odmah krajem tog i drugog igrača više i zabila za 6:6 i vraćanje momentuma igre, a uskoro i rezultata (Grčka je još samo jednom vodila 7:6) na svoju stranu.

S druge strane, Varga je svoj time out pozvao 26 sekundi prije kraja ove četvrtine, kad je osvojio loptu i tako svojoj momčadi omogućio kompletan napad. Nagrađen je golom Manhertza iz velike daljine, opet na zonu s nekih 8 metara. Pliska se nije odbila, nego je samo klizala po vodi ispod ruke Zerdevasa.

U zadnjoj četvrtini Mađarska je tri puta vodila, Grčka stizala. Nakon dalekometnih bombi, fenomenalnih udaraca, vidjeli smo i Manhertzov dribling na krilu pored Dervisisa, i uz to je i zabio. Prekrasan gol. Gkiouvetsis je zabio dva odlična gola, stvarno se moglo uživati u kvaliteti vaterpola. Kiksao je kasnije i treći put Vogel, sam je sebi ugurao loptu za 4.gol Genidouniasa, plus je šut opet bio iz velike udaljenosti. Bilo je to na 3 minute do kraja. Drugi napad nakon toga, Varga opet neshvatljivo šutira u situaciji kad se otvara čista kontra Grčke. Nisu to baš najbolje izveli, odnosno Manhertz je napravio malo duži faul i zaradio je isključenje. Situacija 3 na 2, Argyropoulos dobro prebacuje loptu na Kakarisa na sredinu gola, a on sa samo 3 metra ne zabija. Ne smije ovako promašivati u ovako važnim trenucima, bilo je to točno minutu do kraja. Ovdje idu i pohvale Vogelu, koji se raširio i jako dobro obranio ovaj pokušaj i iskupio se za neki od prethodnim kikseva.

Zsolt Varga je pričekao 10ak sekundi da vidi je li mu se što otvara u tranziciji, i kad je vidio da nema ništa zove drugi time out na 48 sekundi do kraja. Međutim, vrlo brzo, na vanjskoj poziciji Argyropoulos uzima loptu Zalankiju koji ga poteže i odmah zarađuje isključenje. Međutim, već ide čista 2 na 1 kontra na drugoj strani, Vlachos to ne primjećuje i zove drugi time out. Možda se to može svakome dogoditi, iako ne bi smjelo, ali kad stalno krivo zoveš time oute, nekad će ti se čak i ovo zalomiti, da zaustaviš kontru vlastite momčadi. Kontru za pobjedu i prvi naslov svjetskog prvaka. Nakon utakmice Vlachos se suznih očiju u tv prijenosu ispričavao čitavoj naciji, pa se našao u poziciji onoga kojega se tješi. To je u redu, ali ponavljam, indikativniji je onaj prvi time out za koji se i ne ispričava i koji pokazuje sve manjkavosti u vođenju utakmice.

Naravno, da nakon tog time outa Grčka opet nije realizirala igrača više, Argyropoulos se sakrio, nije želio preuzeti odgovornost, a Genidounias je šutirao u blok iz ne baš izrađene situacije.

Inače se Argyropoulos malo sakrio u ovom finalu. Imao je samo jedan jedini šut, onaj na kraju druge četvrtine, s lijevog krila s igračem više kada je dobio šakom uglavu od klupskog kolege Jansika. Zaradio je 6 igrača više i u tom segmentu pridonosio momčadi. Ali Grčka je imala lošu realizaciju, samo 5/15. zabili su prva dva preko Papanastasiou s desne strane, jednog preko peterca kojega je zaradio Nikolaidis kad mu je dodana lopta na stativu, Fountoulis kada je individualno probio blokove, i Gkiouvetsis s krila kad se bacio tijelom prema gol aut liniji i tako prevario blok Zalankija. Mađarska je igrala odlično s igračem manje, dobro su držali kompaktnost i blokove. 4 puta je i Vogel obranio, ali to su u pravilu bile obrane gdje je obrana svojom igrom usmjerila šut u Vogelov prostor.

Kod Grčke daleko najbolji Genidounias s 4 gola, Gkiouvetsis i Papanastasiou su dodali po 2. Sigurno se od njih može puno očekivati u narednom razdoblju je su ova zadnja dva, oba sidruna i Alafragkis 24 godišnjaci, Gkillas ima tek 20, Skoumpakis 25, Zerdevas 26, Argyropoulos 27, a i Kalogeropoulos s 22 je već sada igračima, iako ga Vlachos nije koristio u polufinalu i finalu (dao je prednost Gkillasu).

Junak finala bio je Soma Vogel. Mislim da još nikad nije izgubio raspucavanje peteraca, bar što meni dolazi na pamet. Sjećamo se nekih pobjeda Ferencvarosa, pa i protiv Olympiacosa čak dva puta (finale Lige prvaka 2019. i Superkup prije toga), pa i kad je ušao umjesto Nagija u reprezentaciji. Izleti dosta prema naprijed, valjda na zvižduk suca, odlično se postavi i raširi, a toliko je naprijed da kontrolira prostor gdje bi se pliska trebala odbiti. Nevjerojatne 4 obrane od 7 peteraca. U polufinalu je obranio peterac u igri Perroneu, u četvrtfinalu dva Daubeu.

Zalanki je i ovdje držao konce igre u svojim rukama. 3 gola, 2 asistencije od ukupno 10 golova. Jasno da je zabio i u raspucavanju. Pridružio mu se Manhertz koji je zabio 3 odlična gola u utakmici.

Nije to bio kriterij u kojem se stalno za njih navlačilo, bilo je grešaka na obje strane. Ali kad dobiješ ovakve dvije brutaliti situacije; jedan izmišljeni brutaliti Hallocku u četvrtfinalu, drugi čisti ne sude Jansiku, a obje u dvije potpuno egal utakmice i uz postojanje VAR sudaca koji samo to trebaju i gledati, onda se može reći da je Mađarska potpuno nezasluženo slavila na ovom Svjetskom prvenstvu.

Finale Svjetskog prvenstva

Grčka – Mađarska           13:14(10:10) (2:4, 2:1, 3:2, 3:3)

Suci: Zwart (Niz), Putniković (Srb)

Grčka: Zerdevas (8+2), Genidounias 4((1)+1/1), Skoumpakis 1, Gkiouvetsis 2 (+1/1), Fountoulis 1 (+1/2), Papanastasiou 2 (+1/2), Dervisis, Argyropoulos (+0/1), Alafragkis, Kakaris, Nikolaidis, Gkillas, Tzortzatos. Izbornik: Vlachos.

Mađarska: Levai, Angyal, Manhertz 3, Pohl, Vamos 2 (+2/2), Nagy, Zalanki 3(+1/1), Fekete 1 (+0/1), Nemet, Denes Varga (+1/2), Jansik 1(+0/1), Molnar, Vogel (8+4). Izbornik: Zsolt Varga.

Osobne greške: Grč 9, Mađ 16

Peterci: Grč 1/1, Mađ –

Igrač više: Grč (2/2+0/4+1/4+2/5)= 5/15 (33%), Mađ (0/3+1/1+1/3+2/2)= 4/9 (44%)

Kontrafaulovi: Grč 3, Mađ 5

Obrane: Zerdevas (4/8+2/3+0/2+2/5)= 8/18 (44%) + 2/6 peterci, Vogel (3/5+2/4+1/4+2/5)= 8/18 (44%) + 4/7 peterci

Golovi s 2 metra, zarađeni pereci i isključenja:

Argyropoulos: 6iv

Kakaris: 5iv

Nikolaidis: 5m + 3iv

Genidounias: 1iv

Zalanki: gol

Molnar: 3iv

Fekete: 2iv

Angyal, Vamos i Nemet: po 1iv

Odgovori