Ključ bi mogao biti mogu li Grci Zalankija brzo ubaciti u probleme s osobnim greškama

Treći expert koji s nama najavljuje finale Svjetskog prvenstva je Xavi Garcia koji također ističe grčku momčadsku igru, te individualnu kvalitetu mađarskih igrača.


Približio nam se kraj Svjetskog prvenstva, ostalo je još samo finale i utakmice za mjesta. Veliko finale donosi ogled Mađarske i Grčke. Kolika je prednost što je Mađarima ovo već 11., a Grcima tek 1. finale na svjetskim prvenstvima?

Xavi: Finale je uvijek finale. Ne može se zaboraviti da je ovo Grcima prvo finale na Svjetskim prvenstvima, ali su bili u finalu zadnjih olimpijskih igara. Već znaju kako je igrati i što je finale. Na početku sam rekao da su Mađari jedni od favorita i mislim da će Mađari pobijediti, ali očekujem da će utakmica biti dobra i vjerujem u spektakl koji naš sport može ponuditi.

Vidjeli smo puno neizvjesnih utakmica, možda više nego ikad?

Xavi: Dobro je što gledamo toliko neizvjesnih utakmica i to je super za vaterpolo. Ali na kraju, ipak je 8 istih ekipa među osam najboljih, osim Hrvatske koja je imala takvu osminu finala kakvu je imala.

Grčka jest neiskusnija u finalima, ali ovo im je u zadnje 2 godine postalo uobičajeno. Sjetimo se i da su na Olimpijskim igrama oba puta pobijedili Mađare. Gdje vidiš njihove prednosti u kojim duelima u bazenu?

Xavi: Grčka igra bolje kao ekipa, ali Mađarska ima odlične pojedince, puno individualne kvalitete koji mogu u svakom trenutku iskočiti i promijeniti rezultat. Vamos, Zalanki i Denes, njih trojica imaju kvalitetu da sami mogu pobijediti jednu utakmicu. Ali Grčka igra bolje kao ekipa. Također, moramo vidjeti i kako će biti sa sucima, odnosno kakav će biti kriterij je Mađari igraju više fizički nego Grci.

Mađarska snaga je očita, Zalanki igra veliki turnir, a ostali su se podredili njemu. Što je njihov recept za pobjedu?

Xavi: Naravno, Zalanki je do sada najbolji mađarski igrač. A recept je možda kao onaj protiv Španjolske kada je dobio dva brza isključenja pa je imao manju minutažu. Mislim da bi to mogao biti ključ, mogu li Grci Zalankija brzo ubaciti u probleme s osobnim greškama. Ali već sam rekao, Mađarska ima stvarno veliku, ogromnu individualnu kvalitetu i treba jako paziti i na ostale igrače.

Hrvatska je podbacila. Više experata je izdvojilo Lorenov izostanak što je činjenica. Ali, ako pogledamo druge, izostali su i Grcima Vlachopoulos, Srbima Mandić… koji su to problemi koji su nas najviše mučili?

Xavi: Realno, kad smo izgubili od Mađarske u grupi, znali smo da imamo najgoreg protivnika u osmini finala. Ovaj put nismo uspjeli pobijediti Crnu Goru. Teško je znati zašto. Naravno, bez Lorena je teško jer je on jedan od naših najboljih igrača. Moramo vidjeti točno što se dogodilo jer sada imamo teški put za kvalificirati se za Olimpijske igre.

Najdojmljiviji trenutak SP-a po tebi?

Xavi: Nadam se da će to biti finale, da ćemo ga vidjeti sada u finalu. Nadam se da ćemo imati spektakl. Do sada naravno ovo s Hallockom, jebiga…

Dakle, Hallockov brutaliti; bio, nije bio, shvatljiva, neshvatljiva odluka, ili izaberi neki peti opis?

Xavi: Po meni to nije bio brutaliti. To je nešto što se dogodi, što se dogodi puno puta kad bek uhvati centra i onda njegova ruka ide nazad. Šteta da se tako nešto sudi u četvrtfinalu jer smo mogli vidjeti kompletno drugačiju utakmicu.

Tko će pobijediti u finalu?

Xavi: Kako sam rekao, ne znam tko će pobijediti. Dajem prednost Mađarima, ali prije svega se nadam jako dobroj utakmici i da ćemo uživati u spektaklu koji će nam priuštiti igrači, a da suce ne spominjemo. Da ćemo pričati samo o taktici, o individualnoj kvaliteti, o momčadskoj kvaliteti, da ćemo možda vidjeti nešto drugačije.

Kako ocjenjuješ svoj prvi nastup u fantasiju? Je li bilo zahtjevno, jesi li možda malo više pratio neke igrače koje si imao u ekipi?

Xavi: Naravno, kad nikad nisi igrao fantasy kao ja, onda poslije dva – tri kruga misliš da si morao nešto drugačije napraviti. Ali stvarno sam uživao i stalno smo nas desetorica, ako ćemo reći trenera ????, gledali utakmice, naše igrače i to je baš lijepo. Joković je već pobijedio, ali od drugog do osmog mjesta smo svi blizu i kao dobri sportaši želimo napraviti najbolji mogući rezultat. Hvala vama što ste se još jednom mene sjetili i sretno.

Odgovori