Podjela bodova izvan zora

Srbija – Crna Gora 10:10 (4:3) (2:2) (2:4) (2:1)

 

Suci: Voevodin (RUS), Zwart (NED)

Igrač više: Srbija 3/6, Crna Gora 4/11

Dva igrača više: Srbija 1/1, Crna Gora 0/2

 

Srbija: Rističević 8/18, Mandić 3, V.Rašović, Ranđelović 1, Ćuk 1, Lazić, Vico, Dedović 1, Jakšić, Drašović, Stojanović, S.Rašović 4, Dobožanov. Izbornik: D. Savić

Crna Gora: Lazović 4/14, Brguljan 2, Radović 2, Petković, Čučković, Ukropina, Janović 2, Đurđić 2, Ivović 1, Spaić, Drašković 1, Murišić, Kandić. Izbornik: V. Gojković

 

Nakon, nekima neshvatljive, drugima opravdane, odluke Dejana Savića da na Svjetsko prvenstvo povede jedan potpuno novi tim, a onima najiskusnijima da odmor, bilo je jasno da je Srbija „žrtvovala“ ovo natjecanje te da u postojećoj konkurenciji gotovo da nema šanse domoći se medalje, teško i polufinala. Ima tu naravno igrača koji su već godinama u i oko reprezentacije, neki od njih imaju bitne uloge i u toj ekipi, ali će ovo sigurno bit pokazatelj šta srpski vaterpolo može očekivati u nekoj već bliskoj budućnosti te se valjda i privikavat polako na dosta slabije rezultate u poređenju sa iznimno trofejnom generacijom. Na drugoj strani, Crna Gora je u sličnome procesu već nekoliko godina unatrag, rezultati izostaju (osim primjerice lanjske Svjetske lige) te i sada imaju kombinaciju vrlo iskusnih igrača i nešto mlađih, ali i jedan solidno posložen tim koji može parirati u svjetskom vaterpolo vrhu. Kada se i jedno i drugo uzme u obzir, činilo se da je Crna Gora barem blagi favorit u ovome meču. Ono što se pretpostavljalo da bi mogao bit veliki problem za Srbiju, centarska pozicija, ispostavilo se točnim, jako teško uzimanje pozicije, nekada kada se i uzme, izostanak pasa u pravome trenutku rezultiralo je sa samo 3 izbačaja dobijena na 2 metra, uz još 4 na vanjskim, jako malo iako je njihova realizacija bila dobra posebice u početku. Opet, kada su pokušavana uplivavanja vanjskih, prolazilo je kod golova S. Rašovića, premda je to bilo na nepostavljenu obranu ili kod gola Ranđelovića (prilično sretnog, ali zanimljivog). Lazić je isto imao jedan „poklon“ beka, ali ga nije iskoristio sa 2 metra. Jakšić i Mandić nisu se, iako znaju, uvlačili pred gol, Mandić razumljivo jer je na njega obično obrana Crne Gore bila dobro kocentrirana. Kada to nije on je svoje zabijao, ali se u nekim djelovima utakmice napad Srbije previše zasnivao samo na njemu.

Kada je obrana Crne Gore malo ozbiljnije djelovala, Srbija je ne mogavši ka 2 metra bila skroz bezopasna i bez nekoga rezervnoga plana što učiniti. No, i Crna Gora je odigrala daleko od dobre utakmice, slabo sa igračem više, dva puta neuspješno sa 2 igrača više. Ljeva strana napada potpuno bezopasna (samo 1 gol Janovića kod igrača više) uz niz grešaka u obrani. Neke je spasio Lazović (bitna obrana potpuno samom na 2 metra Laziću), na drugoj strani Rističević je imao kikseva (oba gola Janovića), ali je zaustavljao i šuteve kod igrača manje ili pred sami kraj Ivovićeve pokušaje. Srbija je u ovoj konstelaciji imala konstantnu prednost do polovice treće četvrtine (od 1 do 3 gola) no tada sa 3 u nizu preokreće rezultat, a u četvrtoj stiže i na +2.  U zadnje dvije i pol minute, kada se činilo da je sve riješeno Savić govori Mandiću da se ne vraća u obranu, Crna Gora na isteku napada gubi loptu a, mislim Ivović nešto prigovara te kasni malo da se vrati i duplira ga što rezultira golom. Nakon šuta Radovića i kornera Crna Gora iz dodatnoga napada niti ne šutira te u samoj završnici uz dva igrača više Rašović poravnava na konačnih 10:10.

Na kraju, bodom više možda može bit zadovoljna Srbija iako je vodila veći dio utakmice, ono što bi trebalo brinuti Savića je pitanje koliko uopće može bolje odigrat ova ekipa, ali to ostaje da se vidi. Crna Gora vjerojatno može bolje no i to bi trebali pokazat, primjerice protiv veoma ozbiljne Grčke.

 

 

1. četvrtina

 

1:0 S.Rašović koji se ubacio na 2 metra na nepostavljenu obranu

2:0 Ćuk iz vana uz fintu kojom vara Lazovića

2:1 Brguljan sa desne strane dijagonala – igrač više

3:1 Mandić iz faula sa 8 metara

4:1 S.Rašović sa ljevoga krila u bliži kut – igrač više

4:2 Radović sa desnog vanjskog ostavljen

4:3 Janović lobom pogreška Rističevića

 

2. četvrtina

 

5:3 Dedović sa srednjeg – igrač više

6:3 Mandić na nepostavljenu obranu – igrač više

6:4 Radović bez bloka – igrač više

6:5 Ivović bez bloka sa srednjeg

 

3. četvrtina

 

7:5 S.Rašović sa ljevog vanjskog dijagonala uz stativu

7:6 Brguljan sa desnog vanjskog poviše glave Rističevića

8:6 Ranđelović na 2 metra pored Ivovića preko ramena

8:7 Đurđić iz polukontre po desnoj strani

8:8 Janović sa desnog krila – igrač više

8:9 Đurđić sa desne strane nakon kontrafaula Jakšića u polasku u napad

 

4. četvrtina

 

8:10 Drašković sa desne strane na asist Ukropine – igrač više

9:10 Mandić ostao u napadu obrambeni kasnili sa dupliranjem

10:10 S.Rašović sa ljeve strane 12 sekundi prije kraja – dva igrača više