Impresivna Hrvatska na startu

Hrvatska je odmah na otvaranju prvenstva pokazala izvrsnu igru i opravdala ulogu prvog favorita. Demolirana je Australija, čak 14:4 uz brojne kontre, odličnu igru i s igračem više i u obrani. Vukičević je zabio čak 6 golova, Bijač upisao 11/15 obrana, a svi skupa i pojedinačno odigrali su odlično.

 

 

Od početka pa sve do kraja utakmice Hrvatska je igrala izvrsno, koncentrirano i bez prestanka u visokom tempu. Austalija je poznata po plivačkim sposobnosti, po pokretljivosti i uplivavanjima, po kontrama. Ali na kraju je Hrvatska imala 8 kontri prema niti jednoj Australskoj. Vukičević je zabio iz uplivavanja, Miloš se još jednom potpuno oslobodio (pogodio golmana u glavu), a i još nekoliko puta smo pokušavali i preko Jokovića, Fatovića, Šetke i Vukičevića.

Zabili smo 6 golova iz tih 8 kontri (dvije možemo podvest pod polukontre, 5 na 4 i 6 na 5, ali obje izvrsno izvedene do šuta sa samo 5 metara), plus jedan iz uplivavanja, peterac, na zonu (Vukičević sa 7 metara), na genijalnu asistenciju Lončara na postavljenu obranu i još 4 sa igračem više (4/6 realizacija). Australija je sve zabila s igračem više, ali uz puno lošiju realizaciju, 4/12.

 

Igrali smo odlično u svim segmentima igre. Jasno najbolje u plivačkom, ta tranzicija u napad – jasno i u obranu – po ovim novim pravilima još i više, naše je nevjerojatno oružje. Imamo 6 vanjskih igrača koji su svi barem odlični, ako ne i izvrsni u tom segmentu. A onda nam još jednu kontru zabije i Vrlić, čovjek od 130 kilograma, jednom i Benić. I na postavljeni napad smo bili izvrsni. U obrani jednaki takvi. Jedina točka u kojoj smo pokazali slabost je pokrivanje stativa. Tako smo primili 2 gola i još dva puta su Australci lagano pronašli slobodnog igrača koji nije zabio. Plus još dva gola Youngera na individualnu kvalitetu. Sve ostalo, ama baš sve smo izvrsno zatvorili. Bušlje 4-5 puta, Macan 2-3 puta izvrsno protiv Kayesa. Vanjski igrači jako dobri u pomaganju i dobri u postavljanju u zoni. Igrač manje pokretljiv. Bijač je skupio cijeli niz obrana s igračem manje i na zonu tako da je na kraju imao čak 73% obrana.

 

Australija se ne smije obeshrabrit nakon ove utakmice. Nije ugodno izgubit 14:4 na otvaranju, ali ovo je bilo protiv prvog favorita koji je odigrao izvrsno. Zabrinjava što nisu uspjeli plivački parirati jer je to segment igre u kojem bi trebali stvarati taktičku prednost. Slijedi im utakmica protiv Kazahstana za konsolidaciju pa protivnik po mjeri, SAD. Ta utakmica će pokazati koliko mogu u nastavku natjecanja.

 

Odličan ulazak Hrvatske u prvu utakmicu na ovom SP-u. Nakon prvih 8 minuta već 4:1 i to smo dobili Australce onim gdje bi oni trebali biti najjači, plivanjem. Napravili smo 3 kontre, dvije zabili (Vukičević – Fatović napravio prednost i dodao, a prethodno je Fatović pobjegao 1 na 0, ali je Dennerley obranio i Benić) i odveli utakmicu u prave vode odmah na startu.

Počeli smo bez sidruna u prvih minutu i po, pa je Macan nakon dobre bekovske role na Kayesu ušao na 2m i u napadu. Nakon još jedne obrane u kojoj je izborio kontrafaul Kayesa radimo leteću zamjenu, a Vrlić ne samo da navrijeme stiže u napad (dobro novo pravilo o bočnim zamjena to omogućuje), nego i dobiva loptu za prvog igrača više. Joković je realizirao, od stative u leđa Dennerleya. Jedini gol Australije bio je Powera sa druge stative s igračem više (dodavanje s desnog krila), nakon što su Australci odigrali akciju u kojoj se zarotiraju 3 igrača i Power je s prve došao na drugu stativu. Inače, jedino je to bila naša slaba točka u prvih 8 minuta, jer su nam kasnije još jednom predjednostavo, s lijevog vanjskog spustili loptu na drugu stativu. Ali tu je Bijač iznimno jak, a i Lachlan je poprilično loše šutirao, pa taj segment može bit i dio taktike, da se neki vanjski, poput Youngera malo više pokriju.

Kasnije je Vukičević dodao i drugi gol, zabio je na zonu sa srednjeg vanjskog, sa 7 metara. Nisko u lijevi golmanov kut, od stative, Dennerley se nije stigao do kraja prebaciti.

 

Druga četvrtina riješila je utakmicu i pokazala da Australija ne može parirati Hrvatskoj. I opet smo ih probili tamo gdje bi oni trebali biti najjači, u pokretljivosti u napadu i u plivanju. Prvo je Vukičević lakoćom pobjegao Howdenu uplivavanjem, a Benić i Fatović odlično odradili dva dodavanja, prvo s desnog vanjskog na lijevo krilo, pa Fatović već druga asistencija na Vukičevića na drugu stativu za 5:1. Kasnije je čak i Vrlić zabio iz kontre s 5 metara, ovaj put smo imali 5 na 4. Još jednom su Miloš i Xavi pobjegli u 2 na 1, ali Xavi pogađa Dennerleya u glavu. Opet su nam Australci (već treći put) napravili akciju na slobodnu stativu (dodavanje s dsnog vanjskog na prvu stativu), ali Power pogađa u prečku. Kasnije Younger individualno s igračem više zabija s lijevog vanskog za 6:2.

 

Treća četvrtina 4:0 za Hrvatska i odlazak na 10:2. Australija se sad već malo raspala, počeli su raditi značajne greške u obrani. Prvo je Lončar toliko sam na 1. stativi s igračem više (Xavi asist s desnog krila) kao da se radi o nekoj divljeligaškoj ekipi kao protivniku. Onda još jedan gol Vukičevića (već 4.) s igračem više, nakon što nam nije prošla akcija na stativu, Bušlje izvrsno, uspijeva vratiti loptu iz već izgubljene situacije. I onda još dvije kontre, prvo polukontra 6 na 5, ali Australija dozvoljava da Miloš uđe na 5 metara (mora se istaknut i inteligencija Miloša u postavljanju) i šutira iz dobre pozicije. Pa onda opet Fatović, Vukičević i Miloš rade 3 na 2, sva trojica imaju loptu u posjedu s desna na lijevo u tom redoslijedu i Miloš zabija za 10:2.

Australija je na kraju ove četvrtine na realizaciji igrača više 2/10. Bijač se dodatno razbranio, u jednoj akciji je upisao čak 3 obrane, u drugoj obranio je i Youngeru s desnog vanjskog te u trećoj Roachu lijevog krila, a jednom je i blok odradio posao protiv Howdena.

 

I u zadnjoj četvrtini Hrvatska nije usporila nego je i dodatno podigla prednost do konačnih 14:4. Doduše, nakon malo više od 14 minuta smo primili gol, do kraja još jedan, pa su Australci uduplali svoj napadački učinak.

Najljepši gol utakmice, vjeujem i prvog kola je onaj Bušlje. Bušlji je ostalo da zabije s lijevog krila, potpuno sam, iz blizine, a glavninu posla obavio je Lončar. Došla mu je lopta na dva metra, uzeo je u ruku i počeo se okretat u lijevo (prema desnoj napadačkoj strani) i kad su mu se dva vanjska igrača približila da pomognu beku, bez gledanja, iza leđa, s bekom na istim tim leđima, dodao je idealno loptu Bušlji na ruku. Uspisao je i Joković asistenciju s igračem više na drugu stativu na Macana, a Vukičević za kraj dodao još dva gola; peterac (kojega je zaradio Vrlić) i naša osma kontra na utakmici, ovaj put 4 na 3.

Kasnije Lončar još jednom odigrao slično povratnu loptu na drugo krilo, na Miloša, ali je gol poništen jer je isteklo vrijeme prije šuta.

 

Suđenje je bilo ok, uz jednu očito grešku vidljivu i preko TV-a; jedno isključenje Benića (krajem druge četvrtine, 6. akcija Australije s igračem više) protiv Kayesa je bio najobičniji faul i to vrlo lagan, a Sevro se prenaglio i bezrasložno isključio Benića. Šteta što se ne broje asistencije, jer bi naša momčad imala cijeli niz: Xavi i Fatović najmanje dvije, Joković, Vukičević i Lončar najmanje po jednu.

 

1. kolo SP-a – Grupa B

Gwangjau, Južna Koreja

Hrvatska – Australija 14:4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2)

suci: Severo (Ita), Moeller(Arg)

Hrvatska: Bijač (11), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Benić 1, Vukičević 6(1), Bušlje 1, Miloš 2, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Australija: Dennerley (10), Campbell, G. Ford, Kayes, Power 1, L. Edwards 1, Roach, Younger 2, A. Ford, Putt, Howden, B. Edwards, Hrysanthos. Izbornik: Elvis Fatović.

Osobne pogreške: Hrv 13, Aus 8

Obostrano: Fatović – Howden

Peterci: Hrv 1/1, Aus –

Igrač više: Hrv (1/2+0/1+2/2+1/1)= 4/6 (67%), Aus (1/3+1/3+0/4+2/2)= 4/12 (33%)

obrane: Bijač (1/2+3/4+5/5+2/4)= 11/15 (73%), Dennerley (3/7+3/5+3/7+1/5)= 10/24 (42%)

zarađeni igrači više, peterci, asistencije sa pozicije sidruna:

Hrv

Vrlić: 5m + 2iv

Lončar: 3iv + asist

Fatović: 1iv

Aus:

L. Edwards: 6 iv (5 bez lopte)

Kayes: 3iv (2 bez lopte)

Younger, B. Edwards, i još jedan vani po 1iv (sve bez lopte)