Srbija osigurala četvrtfinale teškom pobjedom protiv Australije

foto: finabudapest2022

Srbija – Australija 6:5 (1:1) (2:2) (2:2) (1:0)

Suci: Colombo (ITA), Gomez (ESP)

Igrač više: Srbija 3/9, Australija 2/8

Dva igrača više: Srbija 0/1, Australija 0/1

Peterci: Srbija 1/2

Srbija: Mitrović (5/8), Mandić 2 (1/2), Subotić, Ranđelović, Lazić, Vico, S.Rašović, Lukić 2, Jakšić 1, Radulović, Drašović 1, V.Rašović, Dobožanov (6/8). Izbornik: Savić

Australija: Porter (10/16), Marsden, Ford 1, Negus, Power 2, McJannett, Pavillard, Holden, Townsend, Putt, Poot, Edwards 2, Hedges. Izbornik: Hamill.

Dvije dosta različite utakmice odigrala je reprezentacija Srbije u prva dva kola,  ali ne vjerujem da mogu biti zadovoljni prikazanim niti u jednoj od njih. Protiv USA obrana je slabo što uradila, protiv Australije napad je bio potpuno indisponiran. Ne može se reći da nije bilo odigranih akcija, izrađenih prilika, ali koncentracije je manjkalo, zapravo cijelu utakmicu kao da su bili u nekome kontraritmu. Općenito, neki od srpskih reprezentativaca izgledaju dosta istrošeno nakon završene klupske sezone, Jakšića se recimo slabo vidjelo u prvoj utakmici, u ovoj je krenuo golom i agilnije na 2 metra, ali je kasnije imao samo velike promašaje pri šutevima. S. Rašović koji je bio efikasan u prvome kolu, sada ništa nije mogao pogoditi, dva puta iz čistih kontri, također ni s krilne pozicije ili šutevima iz vana. Lazić na centru isto nije usporediv sa svojom igrom iz klupske sezone. Onda je primjerice jasno zašto kod igrača više sada ne funkcionira ono igranje na stativu, a kada ni Mandić još nije na svome nivou (samo gol iz igre, te jedan od 2 peterca) onda i ovakva Australija bude teško savladiv protivnik. Od novajlija u reprezentaciji Srbije, najbolje se snašao Lukić, pored golova, igrao je u obrani i na beku, nekoliko puta i blokovima zaustavljajući šuteve protivnika.

Australija je također u grupi onih reprezentacija koje su imale velike promjene nakon OI, kako u vodstvu (odlazak Fatovića), tako i u samome timu gdje je sada dosta mlađih igrača. Ipak, i dalje se sve vrti oko onih najiskusnijih Powera, Edwardsa i Forda. Na desnoj strani, ljevoruki Pavillard isto ima veliku slobodu i uzima dosta šuteva ali njegov učinak u ovoj utakmici  je bio nikakav dok je pomenuta trojka i postigla sve golove Australske reprezentacije. Svakako treba istaknuti i na golu dosta sigurnoga Portera, a i pod vodstvom Hamilla nastavlja se pažnja fokusirati na obranu. Ovoga puta je i taktika dobro odabrana, da se ne insistira na nekom jačem tempu, već koncentrirano u obrani, u napadu strpljivo, čekajući pogreške protivnika. Tako se dešavalo da Power u zadnjim sekundama napada dva puta zabija kod igrača više, Edwards kažnjava kašnjenje obrane po lijevoj strani, Power neopreznost Mitrovića. Nešto slabije su funkcionirali kod igrača više, par puta pokušavajući brzo odigrati praveći pogreške.

Na kraju smo dobili jednu ne baš kvalitetnu utakmicu, neefikasnu i s dosta pogreški, te jedino rezultatski neizvjesnu do samoga kraja, svaka od prve tri četvrtine bila je neodlučena, Srbija bi uglavnom vodila s golom razlike, Australija pristizala, osim kada su početkom druge i potkraj treće četvrtine imali vodstva (1:2 i 4:5). Jakšić s desnog i Edwards sa lijevog krila pogađali su u prvoj četvrtini. Power iz vana i Ford sa stative kod igrača više pogađali su za svoj tim u drugoj četvrtini. Na drugoj strani Mandić, iz peterca koga je zaradio Vico, poslije i iz brzo izvedenog igrača više. Još je u drugoj četvrtini promašio iz peterca koga je zaradio Lazić. U treću četvrtinu Srbija je ušla sa Dobožanovim na golu, ali što se igre tiče, nije se ništa promijenilo. Po dva gola i u ovoj četvrtini za svaku ekipu, sva četiri iz situacija s igračem više, Lukić s desnog vanjskog i Drašović sa srednjeg za Srbiju, za Australiju Power sa stative i Edwards sa lijevoga krila. Zadnju četvrtinu Australija je igrala još opreznije, akcenat stavljajući da ne prime gol, što su uspijevali do neka tri minuta pred kraj kada Lukić sa srednjeg još jednom savladava Portera i postavlja, ispostavit će se konačnih 6:5.

Odgovori