Na otvaranju SP-a neriješeno s Grcima

Hrvatska je odigrala s Grčkom 8:8 u prvom kolu Svjetskog prvenstva i sada će o prvom mjestu odlučiti koja od ovih reprezentacija s više golova razlike pobjedi Japan koji je pobjedom protiv Njemačke praktički izborio treće mjesto u grupi.

Hrvatska niti jednom nije vodila iako je na kraju, zadnjih 26 sekundi imala napad s time outom u koji je otišla po pobjedu. Tucak je postavio formaciju s dva sidruna, ali zanimljivo kapetana Krapića je ostavio na klupi, a najmlađeg člana – u biti jedinog mladog iako izbornik „prodaje priču“ o mladoj reprezentaciji – Žuvelu poslao s Vrlićem protiv grčkih bekova. Krapić je odigrao samo 9 minuta tako da nije smio biti (pre)umoran, pa je odluka izbornika poprilično čudna. Na kraju nismo došli do neke izrađene situacije za šut, uz agresivnu obranu Grčke.

Kako je krenulo izgledalo je da će Grci opravdati ulogu favorita. Ipak je u njihovim redovima nekoliko klasnih igrača poput Vlachopoulosa, Argyropoulosa, Kakarisa i niz jako dobrih koji bi im trebali asistirati. Poveli su u prvoj četvrtini 4:1. Međutim, Bijač se razbranio i nanizao od druge polovice prve pa tamo do par minuta u četvrtoj 5 iznimno teških obrana (a utakmica je bila na mali broj golova):

–             Dva puta Genidouniasu s igračem više kada je ostavljen s puno prostora na lijevom vanjskom na samo 4-5 metara

–             Nekome iz grčkih redova šut s lijevog krila s dva igrača manje

–             Zicer Kakarisa koji je ostao sam nakon isključenja bez lopte na 2m

–             Odličan udarac Argyropoulosa s 6m iz faula u same rašlje

Upravo je taj učinak Bijača vratio Hrvatsku u igru i u drugoj četvrtini se i u napadu budimo i uzvraćamo istom serijom tako da je 5:5 na poluvremenu. Bijač je imao tih 5 teških obrana i na početku jedan gol ispod ruke s vanjske pozicije. S druge strane Grčka je bila praktički bez golmana, Zerdevas nije imao niti jednu iole težu obranu, skupljao je samo one koje su išle u njega ili poluvisoko na dohvat ruke. A primio je dva gola od Harkova ispod ruke, tragičan gol od Bašića iz velike udaljenosti za 8:8. Golmanska razlika bila je prevelika i jedan od ključnih segmenata ovog rezultata.

Čitavu utakmicu obilježila su brojna isključenja bez lopte. Današnji igrači ili ne znaju igrati obranu bez čupanja – u njihovu obranu takvo što je bilo donedavno iako ne dozvoljeno, ali uvijek tolerirano – ili suci prelagano nasjedaju na sidrunska hvatanja bekova i onda koprcanje koje ide na šteta bekova. Recimo da je omjer negdje 3:1 u korist ove prve opcije. Ali opet je previše tih 25% krivo dosuđenih situacija. Ravnomjerno raspoređenih, Hrvatska je imala 15 osobnih,a Grčka 16.

Ali ono što bode u oči je način na koji je Hrvatska igrala tog igrača više. Samo 27% realizacije (4/15) uz čitav niz čak i očajno postavljenih formacija. Posebice kako je utakmica išla kraju, a jedini koji je mogao zabiti i koji se usuđivao pucati je bio Rus  našim redovima, Harkov. Uz Žuvelu koji je također igrao na desnoj strani. I Kad bi se Harkov izvukao s krila prema vani, naša formacija je vrlo često bila potpuno krivo postavljena tako da se ne bi mogli ni dovesti u situaciju za iole suvisao šut. Lijeva strana, Bukić, Fatović i Vukičević u ovoj utakmici nije postojala. Bukić jedan promašaj s krila uz što mu je jednom ispala lopta pa je krivo dodao, Fatović jedan šut s vanjskog kada je trebao šutirati u bliži, a ne u dalji kut, jer je bilo puno više prostora, te Vukičević koji je pokušao 2 igrača više u prvoj četvrtini i kasnije se više nije usuđivao jer su ta dva pokušaja bila loša.

Grčka realizacija bila je za nijansu bolja, 36% (5/14), ali njihove akcije su imale puno više smisla, samo što je Bijač u 3 navrata izvrsno obranio. Problem su bila dva nesuvisla dodavanja na Skoumpakisa koji je bio potpuno pokriven na stativi. I još puno veći problem koji će ih koštati većeg rezultata na ovom prvenstvu, ako se odmah ne riješi. Vođa ove generacije je Fountoulis, a realno to vjerojatno ni ranije, a posebice zadnje najmanje 3 godine ne bi trebao biti. Bar ne tako da je on taj koji odlučuje utakmice. Vlachopoulos je i u ovoj utakmici, a i kroz čitavu sezonu i nekoliko ranijih, pokazao da je puno bolji igrač. I Argyropoulos se preko lanjske Olimpijade i čitave sezone u Juga iskazao da on morao biti taj koji uz Vlachopoulosa ima sve ovlasti u ovoj momčadi. Ali Vlachos to ne želi ili ne može vidjeti. Pa je tako Fountoulis bio taj koji je u zadnjoj četvrtini:

–             Promašio igrača više s lijevog krila

–             Nakon time outa s lijevog vanjskog dodao Skoumapkisu na stativu iako su na njemu bila 3 igrača

–             Još jednom jako lošim šutem iz individualne akcije nakon izvlačenja s lijevog krila prema vanjskome potrošio i trećeg igrača više u zadnjoj četvrtini

Imala je Grčka 4 igrača više u zadnjih 8 minuta, 3 je upropastio Fountoulis, a četvrtog je fenomenalnim cimanjem i pomicanjem tijela tijekom tog cimanja Vlachopoulos realizirao s lijevog krila. Vlachos je i u ove ostale 3 situacije trebao dati loptu u ruke dva već u dva navrata spomenuta igrača.

Utakmica je imala previše velikih grešaka. Spomenuli smo neke golmanske, neke strukturalne čak i u postavljanju formacije igrača više, ili koncepcijsko/taktičke. Bilo je i onih gdje igrači loše drže blok (recimo golovi preko Krapića i Vrlića) ili ga čak uopće ne drže (Harkov spustio ruku, čak i okrenuo glavu što je Vlachopoulos odmah iskoristio). Ili loših šuteva na zonu gdje je u nas prednjačio Marinić-Kragić. Tako da s obzirom na sve navedeno, bez obzira na nekoliko vrhunskih poteza, utakmica u cjelini ne može dobiti prolaznu ocjenu. Obje momčadi moraju puno bolje, ako misle do nekog ozbiljnijeg rezultata.

Vlachopoulos igrač utakmice, potvrdio je klasu. Kod nas, Bijač donio prevagu, a raduje i nastup Žuvele. Osim dva gola, ulazaka kao drugi sidrun, igranja na poziciji koja nam je najdeficitarnija, a nije njegova prirodna, desnom vanjskom, raduje i pristup u kojem se ne libi preuzeti odgovornost. Imao je i 2-3 loša šuta, ali u godinama koji dolaze to će biti sve bolji i bolje.

Kako je Japan pobijedio Njemačku i osim ako ne iznenadi u iduća dva kola ide na treću poziciju, tako će poredak između Hrvatske i Grčke odlučiti utakmica protiv Japana. U slučaju da ekipe imaju identičan bodovi učinak, a igrali su međusobno neriješeno, gleda se omjer protiv iduće najbolje reprezentacije u grupi. Tako da će Hrvatska u trećem kolu znati kolika joj pobjeda treba kako bi osvojila prvo mjesto koje nosi značajno lakši put u daljnjem natjecanju.

1.kolo SP 2022 Budimpešta – grupa B (Debrecen)

Hrvatska – Grčka              8:8 (1:4, 4:1, 1:2, 2:1)

Suci: Margeta (Slo), Gomez (Špa)

Hrvatska: Bijač (7), Burić 1, Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela 2, Marinić – Kragić 1, Vrlić, Bašić 1, Harkov 3, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Grčka: Zerdevas (9), Genidounias 1, Skoumpakis, Kalogeropoulos, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos 1, Gouvis, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlachopoulos 4, Tzortzatos. Izbornik: Theodoros Vlachos.

Osobne pogreške: Hrv 15, Grč 16

Po jedan dupli igrač više na obje strane

Igrač više: Hrv (0/6+2/3+1/4+1/2)= 4/15 (27%), Grč (2/3+1/5+1/2+1/4)= 5/14 (36%)

Obrane: Bijač 7/15 (47%), Zerdevas 9/17 (53%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Vrlić: 5iv

Kakaris: 4iv

Nikolaidis i Krapić: po 3iv

Odgovori