Frano Vićan osvajač 1. Trofeja Rudija Reša

Frano Vićan (izvor: www.net.hr)
Osvajač prvog Trofeja Rudija Reša je Frano Vićan. Osvojio je 49 ili čak 75% od maksimalnog broja bodova. Nakon prikazanog ove sezone trofej zasluženo odlazi u Franove ruke. Rođen je 24. siječnja 1976. godine. Prošao je sve uzraste u jugovoj omladinskoj školi. S 18 godina odlazi u Zagreb na studij i prelazi u redove najljućeg suparnika Mladosti. Nakon 9 godina provedih u Zagrebu, 2003. godine odlazi u Italiju. Prvu sezonu brani za Chiavari, a slijedeće dvije za Nervi. I konačno 2006. godine vraća se u Juga. Sve do danas nema utakmice u kojoj je zakazo, a u mnogima je bio ključna prevaga. Posebno se to odnosi na reprezentaciju u koju se vratio i 2007. smo upravo zahvaljujući Franu postali svjetski prvaci.
   


Ovaj trofej je dobio ime po Rudiju Rešu, plivaču i vaterpolistu sa Sušaka. 1923. godine na Dančama su bila organizirana natjecanja u plivanju i igrama s loptom, ali bez stručnog vodstva se nije moglo napredovati. Tu ulogu je na sebe preuzeo Rudi Reš i uz pomoć Pera Kolića i Tonća Nardellia ustrojen je VK Jug. Prva vaterpolo utakmica odigrana je 28. lipnja 1924. godine na Porporeli, gdje su jugaši predvođeni trenerom i igračem Rudijem Rešom pobjedili Penatur 3:0. Isti dan je održano i plivačko prvenstvo (u to doba je plivanje bilo puno popularnije i vaterpolo utakmice su se odigravale kao predigra plivačkim prvenstvima) na kojem je Rudi Reš pobjedio na utrci od Porporele do Lokruma s vremenom od 24 minute. S tim da je prvo natjecanje u plivanju održano godinu ranije, 10. kolovoza 1923. u Šulića.

Nakon što su svi glasovi prebrojani konačni poredak za 1. Tofej Rudija Reša je slijedeći:

49    Frano Vićan               

15    Andro Bušlje               

  9    Nikša Dobud               

  6    Mile Smodlaka             

        Maro Joković              

  5    Vladimir Vujasinović     

        Nikša Drobac              

        Sandro Sukno              

  3    Zdeslav Vrdoljak          

        Josip Pavić

 
        Damir Burić    

  2    Miho Bošković       

  1    Igor Hinić                    

        Pavo Marković             

        Paolo Obradović           

        Frano Karač             

        Tony Azevedo     

3 komentara na “Frano Vićan osvajač 1. Trofeja Rudija Reša”

  1. zahvaljujem svim glasačima i nadam se da će se dogodine ponovit ovakav odaziv, ako ne još i veći. zahvaljujući brojnim kolumnama bit će se lakše odlučit za najbolje onima koji ne stignu pogledat previše utakmica preko godine.

  2. Molim b/a da s jednakim žarom kao proteklih godina prati Partizan i 2009., i Vujasinović će lakoćom do “Zlatnog ježa”

  3. nadam se da ću imat prilike gledat partizana ove godine. zanima me kakvi su sad kad im je došo vujasinović, a valjda je i taj novi golman, soro, barem solidan, a ne ko one dvije rupe prošle godine. bilo bi dobro da opet bude mladost partizan u četvrtfinalu