Jug izjednačio finalnu seriju na 1:1

foto: https://www.facebook.com/VKJug

Jug je pobijedio Jadrana 11:9 u drugoj finalnoj utakmici i izjednačio seriju na 1:1. Iduća utakmica igra se u srijedu, sutra, u 18.50.

Nakon što je Jadran u prvoj utakmici u Splitu slavio 14:13, sada je Jug uzvratio s 11:9. Početak utakmice bio je sličan. U Splitu 4:0 za Juga, sada 3:0, ali u oba navrata Jadran se vratio već do poluvremena, a i ranije, u potpuni egal. Čak je i poveo 5:6. Međutim, ovaj put Jug je u trećoj četvrtini pojačao i s čak 5 golova opet otišao na +3 što je sačuvao do kraja.

Početak utakmice obilježio je odlični Joković, koji je na individualnu kvalitetu dva puta prevario po dva ili čak i tri bloka uz postavljenog Anića. Dodao je tome i odličnu asistenciju na Kakarisa koji je pobjegao Čaglju. Treću četvrtinu koja je odlučila pobjednika obilježio je Fatović. 3 gola, svaki drugačiji. Prvo s igračem više, zavukao je ulijevo s lijevog vanjskog, pa lob u kontri i za kraj odlično uplivavanje protiv Burića uz asistenciju Vukojevića. Kakaris je dodao još jedan gol iz igre s pozicije sidruna, iako bi se bar 90% ovog gola trebalo upisati Žuveli koji je također odlično uplivao i onda vidio samog Kakarisa nakon što je na njega prešao, opet Čagalj. Fatović je ukupno imao 4 gola uz još 2 asistencije i 1 zarađeni igrač više.

Kakaris je odradio lavovski posao, dva spomenuta gola i još 4 zarađena igrača više. Od ova tri igrača se i očekuje da nose igru Juga, ali Vukojević je bio taj koji je možda i donio ključni impuls. Cijeli niz odličnih obrambenih i napadačkih poteza. Osvojio je loptu Butiću na vanjskoj poziciji i možda i zaslužio i isključenje protivnika što bi mu omogućilo čistu kontru. Međutim i ovako je Fatović doplivao s malom prednošću na drugoj, desnoj strani, ali nažalost po Juga nije zabio. Kasnije je Vukojević blokirao šut Kragića s igračem manje, i u istom trenutku uspio pobjeći u kontru i zaraditi peterac kada je Joković mogao prelomiti utakmici, ali je poluvisokim šutem omogućio Aniću obranu. Dodatno je Šetka zavukao loptu ispod Popadića u idućem napadu tako da je 6,24 prije kraja bilo 10:9. A Vukojević je dodao i dvije asistencije. Jedina greška, bila mu je šut s igračem više, s krila. Ne što je šutirao ili što mu je Anić obranio, nego što mu je lopta pala s ruke na vodu, pa onda nije bilo rezona u tom pokušaju. Ali svakako, odlična partija, uz popriličnu minutažu, posebice na kraju kada se utakmica lomila kad praktički nije izlazio iz igre.

Kržić je zabio dva gola, oba na zonu, oba s krila, jednog s lijevog, drugog s desnog koji je bio zadnji na utakmici, za 11:9, 3.09 do kraja. Ali imao je i velikih grešaka poput promašaja kontre kada je imao 5 sekundi vremena, a nije uzeo niti jednu. Kragić mu je pobjegao, ostao sam i zabio gol nakon izvođenja centra. Žuvela također s problemima u dodavanjima, čak 4 izrazito loše dodane lopte gdje jedna nije rezultirala izgubljenom loptom jer je čak učinila plisku prije obrambenog igrača i preskočila ga. Od udarnih igrača Lazić je u obje prve utakmice ostao na 0 golova što za Juga nikako nije dobro.

Jadran je ostvario prednost na golmanskoj poziciji. Anić je bio vrlo dobar, bolji od Popadića u ovoj utakmici. Recimo u odnosu na lanjsku finalnu seriju, Jadran je u ovom segmentu najviše napredovao. Sada je Anić na golu, i vrlo dobro brani. 9 obrana (10. je bila s pola igrališta na kraju četvrtine pa nije ušla u bilježnicu) od čega peterac, čista kontra i još 2 teške s igračem manje. Ni ove ostale nisu bile lagani šutevi. Butić je bio taj koji je u početku povukao, s dva gola. Drugi iz peterca gdje je on taj koji je morao preuzeti odgovornost nakon što je Kragiću Popadić obranio. Dodao je i 2 asistencije kroz utakmicu.

Dobud je oduvijek imao status ala Butler, ali njegov doprinos više nije toliki

Dobud je zaradio peterac i 4 igrača više. Ali, kroz treću četvrtinu počeo je prigovarati treneru Marelji što ga je izvadio van iz igre u jednom trenutku, a nešto kasnije je to nastavio i još malo kasnije ignorirao poziv na leteću zamjenu. Marelja je sve te njegove prigovore pametno ignorirao. Za razliku od prve utakmice gdje je Dužević zaradio 9 isključenja jugaša, od čega 8 bez lopte, ovaj put nije zaradio niti jednog. I jugaši su malo pametnije ulazili u duele protiv njega, a i ovaj put se nije sudilo isključenja bez lopte kao u prvoj utakmici. Onda ih je bilo nenormalno puno, čak 9 u korist Jadrana i 5 za Juga. Ovaj put jedno ili dva na obje strane. Jadran je imao plivačkih problema, odnosno Jug je napravio 3 čiste kontre (samo jednu realizirao), pa je Marelja određene periode utakmice igrao bez oba sidruna. Burić je tako dva puta zaradio igrača više kao klasični sidrun. uz to, dva gola je Jadran primio nakon uplivavanja vanjskih igrača.

Jug je imao velikih problema s branjenjem igrača manje u prvoj utakmici. Ako se izuzme prva četvrtina Jadran je imao nevjerojatnu realizaciju 10/11. Nedopustivo iz Jugove perspektive za jednu trening utakmicu, a kamoli za finalnu seriju. Možda je i planski ovaj put više prostora ostavljeno stativama pa je Jadran 2 gola zabio na taj način (oba Čagalj). Jednom su imali 3 igrača više pa je Tomasoviću realizacija bila lagana. Osim tih golova, još samo Šetka jednom s desnog vanjskog za realizaciju 4/8. Bukić šut 0/2, Kragić zabio 2, na zonu i kad je pobjegao Kržiću po krilu, Burić 3 puta pokušao na zonu za 0/3.

Sve u svemu napeta i neizvjesna utakmica. Puno taktičkog nadmudrivanja, povlačenja u M zonu, klasičnu zonu, ovisno o protivničkom igraču na određenoj poziciji. Dosta kvalitetnih poteza, pokoja greška previše, ali sve uobičajeno za finale koje je kroz skoro čitavo vrijeme maksimalno napeto i gdje svaki potez čini razliku. Broj grešaka i kažnjavanje istih moglo bi biti ključno u idućoj utakmici.

2. finalna utakmica

Jug Adriatic osiguranje – Jadran                 11:9 (4:2, 1:4, 5:2, 1:1)

Suci: Franulović (Rij), Severo (Ita)

Jug: Popadić (9), Burđelez, Fatović 4, Zvono, Joković 2 (0), Vukojević, Biljaka, Lazić, Kržić 2, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić, Mozara. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Jadran: Marcelić, Burić, Marinić Kragić 2(0), Čagalj 2, Butić 2(1), Pejković, Bukić, Tomasović, 1 Delić 1, Dobud, Šetka 1, Dužević, Anić (9), Zović. Trener: Jure Marelja

Osobne greške: Jug 12, Jad 11

Peterci: Jug 0/1, Jad 1/2

Igrač više: Jug (2/4+1/3+1/2+0/1)= 4/10 (40%); Jad ( 0/2+2/2+1/2+1/2)= 4/8 (50%)

*Jad jednom trostrukog igrača više

Obrane:  Popadić (3/5+2/6+2/4+2/3)= 9/18 (50%), Anić (3/7+1/2+2/7+3/4)= 9/20 (45%)

Blokovi: Jug 4, Jad 5

Kontrafaulovi: Jug 2, Jad 3

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Kakaris: 2 gola + 4 iv

Dobud: 5m+4iv

Grgurević i Burić: po 2iv

Vukojević i Zović: po 5m

Fatović, Joković, Zvono, Butić i Kragić: po 1iv

Asistencije:

2 – Lazić, Fatović, Vukojević i Butić

1 – Joković, Žuvela, Tomasović