[LEN] Filipović igrač godine

 

Filip Filipović igrač Pro Recca i reprezentacije Srbije igrač je 2016. godine po izboru LEN-e. U konkurenciji su još bili Branislav Mitrović golman Egera i Srbije, Prlainović Pro Recco/Szolnok i Srbija, Darko Brguljan Canottieri/Hannover i Crna Gora te Bijač Jug i Hrvatska.

 

 

Daleko najvažnije natjecanje prošle godine bile u Olimpijske igre koje je Srbija osvojila, a Filipović je bio izabran za najboljeg igrača. Osim toga i europsko prvenstvo, koje je za LEN-in izbor također jako bitno osvojila je Srbija, i to više nego dominantno stoga ne čudi što su čak 3 od 5 kandidata bili Srbi. Doduše, nije nam poznato na koji način se bira ova lista petorice za koju se onda dalje glasa. Nejasno je kako je Mitrović uopće dospio među 5, a tek kako je osvojio točno duplo više glasova nego Brguljan, Bijač i Prlainović zajedno. Dodatni paradoks je da je po broju glasova Bijač više nego 8 puta lošiji do Mitrovića. Konačni poredak je slijedeći:

  1. Filipović              73,3 %
  2. Mitrović              17,8 %
  3. Prlainović              4,6 %
  4. Bijač                     2,1 %
  5. Brguljan                2,1 %

 

Ovo je već treći put da ovaj ljevoruki igrač koji ove godine puni 30 godina najbolji u ovom izboru, dosadašnji osvajači su:

 

2008 – Peter Biroš (Mađarska)

2009 – Filip Filipović (Srbija)

2010 – Vanja Udovičić (Srbija)

2011 – Stefano Tempesti (Italija)

2012 – Miho Bošković (Hrvatska)

2013 – Deneš Varga (Mađarska)

2014 – Filip Filipović (Srbija)

2015 – Duško Pijetlović (Srbija)

2016 – Filip Filipović (Srbija)