Plankton naš svagdašnji

    Tragom članka iz Slobodne Dalmacije otišao sam na konferenciju za novinare na kojoj nam je Presidente predstavljao znanstveno otkriće koje je nedavno otkrio sa kolegicom dr. sc Batistić. Došao sam deset minuta prije, nigdje žive duše, kaže Presidente „ Đubre jedno, a gdje si kada treba pisati o jugovim utakmicama!“.

    Do početka se ipak skupio veliki broj novinara, bile su tu i kamere HTV-a i DU TV-a, diktafoni, mikrofoni, neki nisu uspjeli ni dobiti stolicu.
 
 
    Nakon uvodnog govora ravnatelja Instituta, uslijedilo je predstavljanje otkrića koje je u cijelosti predstavio Presidente. U siječnju 2008, istraživački brod „Naše more“ je nabasao na novu vrstu pučinskog zooplanktona. Vrsta pripada skupini repnjaka, a dali su joj naziv po Dubrovniku (Fritillaria ragusina).
 
 
 
    Do otkrića se došli slučajno, naime inače se koriste mreže veličina oka od 200 mikrona, što je preveliko za novootkriveni plankton (dug do 1 mm) pa se zato nije zadržavao u mreži. Jednom prilikom su koristili mrežu od 53 mikrona, što je rezultiralo otkrićem nove vrste. Što se tiče repnjaka, zadnja nova vrsta je nađena davne 1992. g. u Francuskoj, a ova „Radina“ je jedna od najmanjih vrsta repnjaka, te prva opisana pučinska vrsta zooplanktona u Jadranu. Nalaz nove vrste bit će objavljen u sljedećem broju uglednog britanskog znanstvenog časopisa Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.
 
 
 
     Ravnatelj je također naglasio da to nije sve, te da je tandem Garić – Batistić na pragu još jednog otkrića, ali o tome kada finaliziraju istraživanja. Snimili smo i nekoliko filmića, nažalost nisam uhvatio dio kada je Rade objašnjavao da plankton (iako malen) “ima veliki testis“.
 
  
 
    Što se tiče stylinga, pohvale Presidenteu koji se za ovu prigodu riješio uobičajene „bandićevske“ brade i nabacio trendy „josipovićevski“ profesorski look.
 
   
 
    Kasnije mi je na kavi rekao da se psihički umorio od svega ovoga, međutim ja bih rekao da je imao dobar nastup, nije lako prvi put pričati pred kamerama i mikrofonima.
 
 
 
    Eto to vam je naš svestrani Presidente; antisportaš, a predsjednik sportske udruge VU Danče, čovjek kome su posvetili grupu na facebooku, čovjek od čije kolumne strijepi Kaptol, čovjek koji je kao kućne ljubimce svojevremeno imao paličnjake te biolog koji objašnjava kako akumulatorom spržiti morskog ježa da ispadne dobar kao trofej Rudija Reša…
 
 
 
  
 
  
 
  
 

 

17 komentara na “Plankton naš svagdašnji”

 1. čestitke prezidente. svaka čast na otkriću. a još kako je i skroman pa se nije pohvalio nego je braco slučajno naletio na najavu presice na slobodnoj. i svaka čast bracu na izvještaju…
  sad više ne sumnjam da će koji jež i preživjet operaciju izrade trofeja rudi reša sa akumulatorom 😉

 2. Nisam ja naletio na najavu nego Zambata

  A onda sam nazvao Radu i upitao ga u koliko sati je presica, pa mu onda tek nakon odgovora rekao da i ja dolazim

  1. vjerovatno je miho vidio prije mene pa se pravio da ne vidi;-)

 3. Koji si ti Braco kralj, ne mogu vjerovat da si ga iso snimat :))) Iako prvih par clipova me podsjetilo na predsjednikove vecernje monologe, pa me malo uhvatio san 🙂

 4. Mozda nije mjesto ni vrijeme – al predlazem nagradnu igru -> Ko prvi nadje tekst BEZ komentara od b/a, dobije nagradnu kavu s predsjednikom!

 5. naravno da ima pokoji! ima nekih i bez ijednog komentara. da si reko da se nađe tekst koji je barem jednom komentiran, a da nema mog komentara, e to bi bilo puno teže…

 6. RADE ČESTITKE!!!!
  svaka ti čast. mislim da je rade jedini predsjednik koji zica ljude amo na kafu svaki dan.
  eto koliko se stopio sa rajom:D

 7. predlazem novu anketu tj. referendum: Da li ste za eutanaziju jadnih jezeva akumulatorom?

  1. Tehniciki – da bi eutanazija bila eutanazija, a ne bezocno ubijanje, treba zadovoljiti dva uvjeta:
   a) da jez boluje od neizljecive bolesti, u terminalnoj fazi, i trpi uzasne bolove
   b) da se jez slaze s tim da se njegove muke prekinu spajanjem na akumulator

   Bojim se da ca nas Rade, uza svo duzno postovanje, jako tesko ostvariti ijedan od ovih uvjeta. Zato mislim da je za Radu prikladan nadimak Dr. Mengele

 8. Napokon je rg stavio slike. Pogledajte ovu broj 10, tko bi rekao da ce Rade biti toliko popularan

  Anketa – Ježa je najbolje ubiti

  a) akumulatorom
  b) kamenom
  c) spržit ga na rostilju…

  Tako nekako, neka rg smisli metode, on je biolog

 9. svaka čast predsjedniče! ovo je veliki korak za Hrvatsku i VU Danče! :)…a eto imao si i priliku upoznati mi dunda (novinar koji te intervjuirao) :))